Van valami jó film a moziban?

A hobbit: Az öt sereg csatája, Van valami jó film a moziban?
Vágólapra másolva!
Végigjártuk az összes rokont, teleettük magunkat, tuti volt valami családi feszkó is. Most jöhet a levezetés. Karácsony után moziba járni kifejezetten idegnyugtató hatású, ezt mindenki tudja, ezért a két ünnep közt könnyen futhatunk kígyózó sorokba a multiplexek pénztárainál. Ez ne vegye el senki kedvét, foglaljunk jegyet neten, és relaxáljunk. 
Vágólapra másolva!

Eszeveszett mesék (Relatos salvajes)

Amikor beint neked egy köcsög másik autós, amikor agyonszívatnak a parkolási bírsággal, amikor kiderül, hogy életed párja megcsalt, hogy reagálnál legszívesebben? Szabadjára engednéd a benned lapuló állatot? Az argentin Damián Szifrón komédiájában mindenki azt teszi, fergetegesen megdöbbentő eredményekkel. A film több szinten működik; egyrészt hitetlenkedve hahotázzuk végig a durvábbnál-durvább fordulatokat, másrészt elgondolkodunk azon, hogy miért és hogyan maradhatunk a legképtelenebb helyzetben is civilizált emberek.

- - -

Paddington

A tökéletes családi film. A perui származású, ám anglomán maci Londonba költözik, ezzel vicces kalandok özönét zúdítva magára. A kedves humorú filmben a felnőttek is bőven találnak maguknak szórakozást, megidéződik például a Mission: Impossible, az Indiana Jones-filmek és Shakespeare is, miközben a gyerekek is imádni fogják, ahogy a cuki barnamedve slattyog az esőben a Birminghamba, vagy éppen tanácstalansága folytán szétzúzza a fürdőszobát.

- - -

A hobbit - Az öt sereg csatája (The Hobbit: The Battle of the Five Armies)

Nem ez a legtökéletesebb rész Peter Jackson monumentális Tolkien-sorozatából (A Gyűrűk Ura, A hobbit), de ha már megnéztünk ötöt, nyilván az utolsót sem hagyjuk ki. A finálé gigantikus, csak a csatajelenet másfél órás, és harcol benne minden állat a malactól a jávorszarvasig. Az öt sereg csatája pazar mitikus háborús film, jó sok erkölcsi példázattal és lélegzetelállítóan látványos harcjelenetekkel.

- - -

Swing

A vidám swing örökzöldek miatt úgy is ünnepi hangulatot áraszt ez a film, hogy semmi köze a karácsonyhoz. A válófélben lévő ötvenes feleség, a huszonéves betoji fruska és a harcias egyedülálló anya együttest alapítanak az egykori díva vezényletével, és körbeéneklik a Balatont, miközben mindegyiküknek a szíve így vagy úgy, de összetörik, majd beheged. Remekül sikerült, szórakoztató közönségfilm olyan fantasztikus színésznőkkel a főszerepben, mint a vibráló Ónodi Eszter, az elementáris Csákányi Eszter, a mágikus Törőcsik Mari vagy a fiatal, tehetséges Törőcsik Franciska. És akkor Kulka Jánost még nem is említettük!

- - -

Válólevél (Gett)

Vagy elgondolkodtató drámára vágysz? A Válólevél című izraeli drámában egy asszony öt éven keresztül próbál elválni makacs férjétől, de az nem egyezik bele a válásba. A nő kálváriája a bíróság fullasztó, zárt termeiben játszódik, ahol az arc és a lélek minden rezdülése óriási jelentőséggel bír.

- - -

Egy szerelem története: a férfi (The Disappearance of Eleanor Rigby: Him) + Egy szerelem története: a nő (The Disappearance of Eleanor Rigby: Her)

A kisfiúsan szívdöglesztő James McAvoy és a gyönyörű arcú, törékeny Jessica Chastain románcáért mindenképpen rohannánk a moziba, hát még ha történetük egy izgalmas filmes kísérlet is egyben. Szerelmüket ugyanis két önálló film dolgozza fel, külön mutatva be a két nézőpontot: a nőét és a férfiét. Mit lát máshogy egy kapcsolatban egy nő és egy férfi? És ha történik velük valami drámai, miért dolgozzák fel azt másképp?

- - -

Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész (The Hunger Games: Mockingjay - Part 1)

Aki látta az előző két részt, ezt is meg fogja nézni. Aki nem látta azokat sem, viszont fogékony az akciódús, társadalomkritikus fantasyra, az akár a karácsonyi semmittevés idején bepótolhatja mindet. Az éhezők viadala-szériát kezdetben mindenki Alkonyat-típusú tinifilmnek hitte, de a második részre kiderült, hogy több annál, mind színészi teljesítmény, mind látvány, mind alapsztori tekintetében. Jennifer Lawrence háborús propagandát nyomat.

- - -

Éjjeli féreg (Nightcrawler)

A kétségbeesett tekintetű Jake Gyllenhaal nem kap munkát sehol, ezért hírhajhász tévériporternek szegődik, és nem riad vissza semmitől. A médiakritikus szál ezer más filmből lehet ismerős, de Gyllenhaalt még sosem láttuk ilyen eszement őrültnek.

- - -

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Nem tökéletes film Reisz Gáboré, de valamit nagyon elkapott a magyar valóságból, méghozzá úgy, hogy nem felakasztani akarja magát utána a néző, hanem inkább nevet közben. Egy fiatal srác próbálja kiheverni a szakítást, udvarol egy BKV-ellenőrnek, feldolgozza egy általános iskolai traumáját, részegen repjegyet vesz, és közben elénk tárja, milyen, ha egy töketlen huszonéves vagy Budapesten.

- - -

Leviatán (Leviathan)

A 2014-es év harmadik legjobb filmjének szavaztuk meg az orosz Leviatán-t, amelyben egy csökönyös kisemberrel packázik a korrupt és zsarnoki hatalom. Kelet-Európában ráadásul különös áthallásai vannak a történetnek, ami miatt még szívszorítóbb végignézni Andrej Zvjagincev katartikus drámáját.

- - -

Káprázatos holdvilág (Magic in the Moonlight)

Nem Woody Allen legjobb filmje, de mindenki tudja, az ünneplésben megfáradva nagyon jól tud esni egy kis limonádé, főleg ha dzsessz szól közben. A bűvész Colin Firth megpróbálja lebuktatni a magát médiumnak kiadó Emma Stone-t, de közben a lány őt csavarja az ujjai köré. Szórakoztató darab, bátran meg lehet nézni: nem olyan ütős, mint a Match Point, viszont sokkal bájosabb, mint a Rómának szeretettel, és jóval vidámabb, mint a tavalyi Blue Jasmine.

- - - - - - - - - - - - - - -

Az Eszeveszett mesék-ről szóló részt Onozó Róbert írta.