Depardieu Szibériában gyötri a magyarokat

Depardieu, Gérard, Siberia
Vágólapra másolva!
Magyar szakemberekkel készülő, hazánkban is forgó első világháborús drámában fog játszani Gerard Depardieu. A nagyköltségvetésű produkció jelentős összegű támogatásért pályázott az Andy Vajna vezette Filmalaphoz.
Vágólapra másolva!

Gerard Depardieu is szerepel abban az It’s Showtime Siberia - Túl az Óperencián című első világháborús drámában, amelyet Magyarországon, Németországban és Ausztriában terveznek forgatni. A 15 millió dolláros költségvetéssel készülő film forgatókönyvét Tasnádi István (Made in Hungaria) írta, az operatőr Vecsernyés János lesz. A Hollywood Reporter híre szerint a Magyar Nemzeti Filmalap 2 millió dollárral támogatja a produkciót, ami emellett még 1,9 millió dollár értékű adókedvezményben is részesül. A Filmalap cáfolta az újság értesülését: a produkció által beadott pályázatról még nem született döntés, jelenleg hiánypótlás alatt van.

Az oroszokkal mostanában szoros barátságot ápoló francia színész egy orosz katonai vezetőt alakít a filmben. A történetről annyit lehet tudni, hogy megtörtént eseményeken alapul, egy szibériai hadifogolytábor lakói úgy próbálják elviselhetőbbé tenni a rabságot, hogy színpadra állítják A csárdáskirálynő című operettet.

Gérard Depardieu Forrás: MTI/Beliczay László

"Filmünk a távoli Szibériában raboskodó hadifoglyok megtörtént kalandjain alapul, akik saját felfogásukban főként emlékeikre támaszkodva vitték színre a klasszikus operettet, amelynek még a jellegzetesen női szerepeiben is görbe lábú bakák ugráltak a színpadon" - mondta Kalmár Péter producer a The Hollywood Reporternek.

A nagyszabású filmet a The Children of The Theatre Street című dokumentumfilmért Oscar-díjra jelölt Robert Dornhelm rendezi, Sarah Bolger (Tudorok, A Spiderwick krónikák) egy énekest játszik benne, Jamie Campbell Bowler (Caius az utolsó két Alkonyat-filmből) pedig egy karmestert. A filmet 2016-ban tervezik bemutatni.

Depardieu a Háry Jánosban Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok

Gérard Depardieu nem először dolgozik magyar stábbal, hiszen a Szegedi Szabadtéri Játékokon idén nyáron bemutatott Háry János-ban Napóleont alakította. Saját bevallása szerint Kodály Zoltán világhírű daljátékán keresztül ismerte meg a magyar lelkületet, legutóbb szeptember 1-jén egy irodalmi esten tűnt fel Budapesten.