Tizenhét film, amit muszáj látni még idén

Csillagok között, anne hathaway
Vágólapra másolva!
Vége a popcornszezonnak, jönnek az igazán ínyenc filmek: David Fincher gyilkos Ben Affleckkel riogat, Marion Cotillard az állásáért könyörög, Bill Murray züllésre tanít egy kiskorút, Ridley Scott kivezeti a zsidókat Egyiptomból, Brad Pitt megnyeri nekünk a második világháborút, Matthew McConaughey pedig megmenti az egész emberiséget. És végre kapunk egy csomó szuper magyar filmet is. 
Vágólapra másolva!

Utóélet
Bemutató: szeptember 11.

Zomborácz Virág első nagyjátékfilmjével (kritikánk) kapcsolatban az abszurdba hajló, sötét, de mégis játékos, skandináv filmekéhez hasonlítható egyedi humort érdemes elsőként kiemelni, de az amatőr főszereplő (Kristóf Márton) érzékeny játékát és a forgatókönyv finomságait is csak dicsérni lehet. A halott apa (Gálffi László) emlékével megbirkózni képtelen neurotikus fiú felnőtté válásának története egyszerre szomorkás, vicces és megható, ilyen sok árnyalatot felvonultató, minden ízében jól működő magyar filmet nagyon rég nem láttunk.

* * *

Sráckor (Boyhood)
Bemutató: szeptember 18.

Richard Linklater filmjének (kritikánk) forgatási körülményei a legizgalmasabbak, és az, ahogyan sajátos felépítése játékra készteti a nézőt. A forgatás 2002-től 2013-ig tartott úgy, hogy a rendező és a főszereplők (Ethan Hawke, Patricia Arquette és a forgatás kezdetekor még csak hétéves Ellar Coltrane) minden évben egy kisfilmnyi anyagot rögzítettek. Így a filmet nézve mi két és háromnegyed óra alatt tesszük meg azt az utat, amit a főhős hétéves kora és az érettségi között jár be. A cselekmény banális (házasságok és válások, iskola, csajozás stb.), de Ethan Hawke szaporodó szarkalábainak számlálása végig leköti az embert.

* * *

Szabadesés
Bemutató: szeptember 25.

Pálfi György a 2005-ös Taxidermia óta csak kísérleti filmeket (Nem vagyok a barátod, Final Cut) készített, és tulajdonképpen ez (kritikánk) is az, de a rendező és alkotótársai bámulatosan sokat hoztak ki a film elkészítésére rendelkezésükre álló öt hónapból és az alacsony költségvetésből. Összefüggő történet helyett hét szkeccset forgattak le, amelyek különállók, mégis összeköti őket, hogy titkos emberi vágyakról és félelmekről szólnak. Sötét, néha kifejezetten sokkoló mesék ezek, de Pálfit azért a humora sem hagyta el, rengeteg vicces pillanat van a filmben.

* * *

Holtodiglan (Gone Girl)
Bemutató: október 2.

Gillian Flynn letehetetlen regényéből David Fincher rendezett filmet. Ben Affleck és Rosamund Pike alakítja a házaspárt, akiket ötödik házassági évfordulójukon ismerünk meg, akkor, amikor a feleség nyomtalanul eltűnik. Minden jel szerint gyilkosság történt, és minden valószínűség szerint a férj a tettes, de ahogy halad előre a sztori, kiderül, hogy nem egy szokványos krimiben vagyunk, hanem egy súlyos, fordulatos párkapcsolati drámában. Nagy kérdés, hogy utóbbiból mennyit mentettek át a filmbe, reméljük, nem butították egyszerű thrillerré a zseniális sztorit.

* * *

Lavina (Turist)
Bemutató: október 2.

A szuper svéd film (kritikánk) egy síparadicsomban vakációzó családról szól, akikre ráhozza a frászt a hoteljük közelében elrobogó lavina. Bár senkinek nem esik baja, a helyzet sajátos konfliktust eredményez a családban, amit Ruben Östlund rendező halálosan precíz lélektani hitelességgel – és közben rengeteg humorral – mutat be. Az a fajta film, ami után az ember tart egy kis önvizsgálatot, vajon hasonló helyzetben mit tenne, de azért a tanulság nem fáj túlságosan.

* * *

Jobb, ha hallgatsz (Kill the Messenger)
Bemutató: október 9.

A tragikus sorsú amerikai újságíró, Gary Webb nyomozásáról szól a film. A riporter feltárta, hogy a 80-as években az amerikai kormány tudtával érkeztek hatalmas kokainszállítmányok az Államokba, ahol tömegek szoktak rá a crackre, a kábítószer-kereskedelemből származó bevétel pedig a nicaraguai kontráknál landolt. A szereposztás lenyűgöző: Webbet Jeremy Renner alakítja, mellette többek között Michael Sheen, Ray Liotta, Andy Garcia és Paz Vega játszik a filmben. A rendező Michael Cuesta, aki mostanában például Homeland-epizódokkal jeleskedett, de érdemes megnézni az első rendezését, az L.I.E. című nyomasztó, de remek tinifilmet is.

* * *

Doboztrollok (The Boxtrolls)
Bemutató: október 16.

A lenyűgöző Coraline-t és a ParaNorman-t is gyártó Laika stúdió készítette a filmet, ami – bár számítógépes animációt is használtak benne – alapvetően hagyományos stoptrükk-animációval készült, az animátorok igazi bábokat mozgattak, épített díszletek között. A film főhőse egy árva kisfiú, aki a föld alatt élő, különös doboztrollok között nő fel. Nem ismeri az emberek világát, de amikor egy gonosz rátámad fogadott családjára, szembeszáll az ellenséggel. Az előzetes alapján a látványvilág és a történet is bájosnak tűnik.

* * *

Harag (Fury)
Bemutató: október 23.

A Harag a második világháború végnapjaiban játszódik, és egy amerikai tank ötfős legénységéről szól, a katonáknak segítség nélkül kell túlélniük a német frontvonal mögött. A csapatot Brad Pitt vezeti, a srácok közt találjuk Shia LaBeoufot és Logan Lermant (Egy különc srác feljegyzései) is. Ha valaki meg tud csinálni egy ilyen filmet úgy, hogy a bőrünkön érezzük a háború borzalmát és izgalmát, az a remek Az utolsó műszak rendezője, David Ayer.

* * *

Két nap, egy éjszaka (Deux jours, une nuit)
Bemutató: október 23.

A Dardenne testvérek annyira jók (kritikánk), hogy képesek elhitetni: Marion Cotillard egy ideg-összeroppanás szélén álló, kiszolgáltatott gyári munkás. Sorban alázkodik meg kollégái előtt, arra kérve őket, mondjanak le bónuszukról azért, hogy ő megtarthassa az állását. Cotillard-t leszámítva hagyományos Dardenne-filmmel van dolgunk, kézikamera lohol a nehéz életű belga munkások nyomában. A színészek kiválóak, mint Dardenne-éknél mindig, a nő kérésére adott reakciók finom árnyalataiban élvezet elveszni másfél órára.

* * *

Leviathan
Bemutató: október 23.

Andrej Zvjagincev (Visszatérés, Elena) 140 könyörtelenül igazi percben tárja fel előttünk az orosz társadalom mai állapotát, amihez Jób történetét használja fel. A modernizált bibliai történet főhőse egy autószerelő-műhely tulajdonosa, aki családjával békében él egy orosz kisvárosban, amíg a helyi polgármester szemet nem vet a telkére. A kisember nem enged a nyomásnak, és moszkvai ügyvéd barátját hívja segítségül. Ettől kezdve azonban semmi sem alakul jól.

* * *

VAN valami furcsa es megmagyarázhatatlan
Bemutató: október 30.

Reisz Gábor első nagyjátékfilmje (kritikánk) a felnövésfilm, a szakítósfilm és a mumblecore kategóriában is kiválóan teljesít, közben remekül szembesít minket tipikusan magyar, kicsinyes hülyeségeinkkel. A kedvesen ironikus humorú film egy Áron nevű srácról (a rendezőszakot végzett Ferenczik Áron) szól, aki kikészült, mert elhagyta a barátnője. Nemrég elvégezte az egyetemet, de még nincs állása, és halvány gőze sincs arról, mit kezdjen magával. Áron botlásait látva remekül szórakozunk, közben pedig nagyon is magunkra ismerhetünk. Aki nem bírja kivárni az október végi premiert, a miskolci Cinefesten már szeptemberben megnézheti a filmet.

* * *

St. Vincent (St. Vincent)
Bemutató: október 30.

Talán nem csak Bill Murray szereplése miatt ugrik be nekünk erről a filmről Wes Anderson Okostojás-a: a sztori lényege, hogy a Murray által megformált excentrikus öregember összebarátkozik egy kiskamasz fiúval, akinek megtanít egy-két dolgot az életről. A humor nem teljesen az Anderson-féle kifinomult vonalat képviseli, inkább az ivós, szerencsejátékozós, sztriptíztáncos irányba megy. A mellékszerepekben Naomi Watts, Melissa McCarthy és Chris O'Dowd látható, az elsőfilmes Theodore Melfi velük nem foghatott nagyon mellé.

* * *

Csillagok között (Interstellar)
Bemutató: november 6.

Mint mindig, most is nagyon kíváncsiak vagyunk rá, hogy a Memento és az Eredet rendezője, Christopher Nolan mivel rukkol elő, de a sírásban és a világmegváltó monológokban túltengő előzetes visszatart minket attól, hogy túl magasak legyenek az elvárásaink. A sztoriról továbbra is csak annyit tudni, hogy űrhajósok felfedeznek egy féreglyukat, ami megváltoztathatja az egész emberiség jövőjét. A szereposztás több mint elegáns: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Casey Affleck és Michael Caine alakítja a főbb karakereket.

* * *

Délibáb
Bemutató: november 13.

Délibáb Forrás: Mirage Film Stúdió

Végre megérkezik a mozikba Hajdu Szabolcs tavaly nyáron forgatott pusztás westernje is, amelyet Tar Sándor novellája alapján készített, a karakteres arcú Isaach De Bankoléval a főszerepben. Az elefántcsontparti színész egy bundabotrány miatt menekülő futballistát alakít, aki egy román gazda birtokán köt ki napszámosként. A tanyán gyakorlatilag rabszolgaként tartják a munkásokat, de a focista szövetségesre lel a birtokon szintén függő helyzetben élő Anna (Török-Illyés Orsolya) személyében.

* * *

The Imitation Game
Bemutató: december 4.

A történelmi thriller Alan Turing megfilmesítésért kiáltó igaz történetét dolgozza fel: a brit matematikus és csapata a németek titkosított üzeneteinek feltörésén dolgozott a második világháború alatt. Turinget Benedict Cumberbatch játssza, Keira Knightley pedig az egyik munkatársát alakítja, aki közel kerül hozzá, de a férfi homoszexualitása miatt sem a kapcsolatuknak, sem Turingnek nincs nagy jövője. A Fejvadászok-at is jegyző Morten Tyldumnál valószínűleg nagyon jó kezekben van ez az izgalmas sztori.

* * *

Swing
Bemutató: december 4.

Reméljük, hogy Fazekas Csaba több mint tíz évvel első és eddig egyetlen nagyjátékfilmje, a Boldog születésnapot! után újra remek filmet csinált nekünk. A Swing három nőről (Csákányi Eszter, Ónodi Eszter és Törőcsik Franciska) szól, akiknek az élete zsákutcába került. Törőcsik Mari segítségével alakítanak egy énekes triót, amellyel körbeturnézzák a Balatont. Kulka János transzvesztita bártulajdonosként, Mészáros Béla a lányok botcsinálta menedzsereként bukkan fel a zenés filmben.

* * *

Exodus - Istenek és királyok
Bemutató: december

Darren Aronofsky után Ridley Scott sem tudott ellenállni egy nagy ívű bibliaadaptáció csábításának: ő Mózes történetét dolgozta fel, különös tekintettel a zsidók kivezetésére Egyiptomból. Látványos, akciódús filmet ígérnek, ami a Noé ismeretében inkább ijesztően hangzik, mint vonzón, az viszont nagyon is biztató, hogy a főhőst Christian Bale alakítja, Ramszesz fáraót Joel Edgerton játssza, a forgatókönyvet pedig Steven Zaillian írta, aki Fincher A tetovált lány-ának a szerzője is volt.

* * *

További jelentősebb bemutatók még az évben

Ida (szeptember 11.) – A 60-as években apácának álló Ida sötét családi titkot fedez fel.

Térkép a csillagokhoz (szeptember 11.) – David Cronenberg portréja a beteg Hollywoodról.

Senki szigete (október 16.) – Török Ferenc szerelmesfilmje három fiatallal a mesebeli Budapesten.

The Judge (október 23.) – Robert Downey Jr. nagyarcú ügyvéd, akinek az apját kell védenie.

Kétéjszakás kaland (október) – Miles Teller kénytelen megismerkedni a lánnyal, akivel csak futó kalandot tervezett.

Eleanor Rigby: Her (november 13.) – Egy elromlott párkapcsolat története Jessica Chastain szemszögéből.

Az éhezők viadala – A kiválasztott (november 20.) – A népszerű tinifantasy utolsó előtti része.

Eleanor Rigby: Him (november 27.) – Egy elromlott párkapcsolat története James McAvoy szemszögéből.

Trash (november 27.) – Rooney Mara afrikai utcagyerekeknek próbál segíteni.

A hobbit - Az öt sereg csatája (december 18.) – Peter Jackson monumentális kattanása véget ér.