Cameron Diaz segge mindent visz

Szexvideó
Vágólapra másolva!
Annie és Jay kisgyerekes szülők, szóval keveset szexelnek. És amikor mégis, akkor sem valami nagy élmény. Hogy feldobják a nemi életüket, egy alkalommal videóra veszik, de persze a fájl kikerül a netre. Ám ami első hallásra remek alapszituációnak tűnik egy vígjátékhoz, az a Szexvideó című filmben végül csak vontatott, fárasztó ripacskodásra elég.
Vágólapra másolva!

Van egy ország, ahol ha megjelenik a legújabb iPad, kidobják az előzőt. Ja, nem. Van egy ország, ahol ha megjelenik az új iPad, rendelnek hozzá egy hollywoodi vígjátékot. Kitalálnak hozzá egy blődli kis mesét - de olyat, amit harminc alatt már mindenki kiröhög, nemsokára elmagyarázom, hogy miért -, berántanak két sztárt, néhány altesti poént, és már kész is a legújabb marketingműfaj: a másfél órás reklámfilm, ami egyetlen termék fényezésére hivatott. (Igazi nagyvonalúságra vall, hogy a film utolsó húsz percében beúszhat a farvizen egy pornó-site is). Úgyhogy mindaz, amit eddig Sas Tamás szemére vetettünk, vissza van szívva, a Szexvideó bebizonyítja, hogy létezik sokkal szemérmetlenebb termékelhelyezés is.

Cameron Diaz a Szexvideó című filmben Forrás: InterCom

A baj csak az, hogy ha egy film cselekménye egy iPad körül bonyolódik, akkor azért nem ártana, ha a főhősei legalább különbséget tudnának tenni a gép és az alkalmazás között. Hiszen állítólag mindkettőt használják. De sajnos ők olyan analfabéták - hiszen öregek, szegények, mindjárt a negyvenet tapossák -, hogy nyilvánvalóan fogalmuk sincs róla, hogyan működik a tárhely. Ezért lehet, hogy amikor vicces kedvükben az egyik táblagépükkel felveszik az esti hancúrozásukat (egy kisgyerekes házaspárról van szó), majd egy gombnyomással szinkronizálják a többi gépükkel (amiket már elajándékoztak), és ezáltal a szexvideó illetéktelen kezekbe kerül, akkor a szétosztogatott gépek nyomába erednek, nem pedig egy újabb gombnyomással törlik a fájlt. Persze, mert úgy nem lenne film.

Meg akkor se lenne, ha ez a pár Magyarországon élne, mert akkor nem lenne 5-6 iPadjük, és amikor kijön a legújabb, nem osztogatnák szét az ismerősök között a régebbi változatokat. Mert itt, nálunk, már ezt a jelentéktelen kis részletet is nehéz benyelni.

Cameron Diaz és Jason Segel a filmben Forrás: InterCom

A sztori tehát elég gyenge lábakon áll, de ha minden más jól működne - lennének élettel teli, vicces karakterei, sorra követné egymást a végletekig fokozott helyzetkomikum, és az egésznek lenne egy jó ritmusa - akkor egye fene, megbocsátanánk, hogy ez az egész egy nagy baromság. De sajnos nem ez a helyzet. Sem az alapötlet, sem a kidolgozás nem stimmel. Csak hogy egy apró példát említsünk: hollywoodi film nincs meg gonosz szereplő nélkül, még ha egy ilyen ártalmatlan kis vígjátékról van is szó. Ezt a szerepkört itt egy 14 éves dagi kamaszgyerekre bízták, akinek fenyegető, aljas szándékai elvileg a film második felének feszültségét adnák. Mit gondolnak, sikerül neki? Slusszpoénként a végén még ő tart hegyi beszédet a barátság eszményéről. De hasonlóan érdekes húzás, hogy a film nagy igazságát (megfelelő zenei aláfestéssel) a túlsúlyos pornósite-vállalkozóval mondatják ki, aki Paulo Coelhónak képzeli magát.

Jason Segel és Cameron Diaz a filmben Forrás: InterCom

Na, de aki a logikát, vagy a következetességet kéri számon a Szexvideó-n, az már eleve eltévedt, ahogy az is, aki azt feltételezi, hogy ennek a filmnek (ezzel a címmel) bármi köze lehet az erotikához. Ó, nem. Amerikában (vagy legalábbis a prűd Hollywoodban) a szex nem más, mint tornagyakorlat, amit izomból végeznek az arra vállalkozók, a megfelelő vezényszavak kíséretében. Szerintük a szaltó meztelenül, a lábkihúzás, vagy egymás testrészeinek koncentrált idegállapotban végzett hajtogatása – ez mind szex. Csak az nem derül ki, minek csinálják. (De ezt hadd boncolgassa inkább a pornósite-vállalkozó.)

Rob Lowe és Cameron Diaz a filmben Forrás: InterCom

Sajnos az a konklúzió, hogy a Szexvideó csöppet sem szórakoztató film. Inkább egy fárasztó ámokfutás, aminek az egyetlen erénye, hogy nem tart tovább másfél óránál. De menekülésképp az ember még ezalatt is inkább azon töpreng, vajon Jason Segel szeméből a drasztikus fogyás ölte-e ki az életet, vagy az elvonókúra. Meg olyanokon, hogy ha Cameron Diaz teste egy húszévesé, hány évesre tippelnénk az arcát. Vagy - hogy egy még épületesebb megfigyelésünkkel traktáljuk az olvasót - hogy a Jack Black cicababáját alakító hölgy nem Keleti Györgyi-e véletlenül, vagy csak egy hasonmása. És olyan meglepő felfedezéseket is tehetünk, mint például hogy Rob Lowe maximum 170 centi magas lehet, hiszen Cameron Diaz még balerinacipőben is simán fölé tornyosul (nem beszélve Segelről, akinek a hóna alatt szaladgál).

Azt kell megállapítanunk tehát, hogy a Szexvideó egyetlen tökéletes pontja, amibe tényleg nem lehet belekötni, az Cameron Diaz feneke. Ki is használja a film rendesen, belekapaszkodik ebbe a feszes, kerek popsiba, és addig mutogatja, amíg már valami másra nem áhítozunk. De azt nem kapjuk meg soha.