Magyarországon nem lehet élni?

Menjek/Maradjak//London
Vágólapra másolva!
A Menjek/Maradjak//London című film hat külföldön élő magyar fiatalt mutat be. Ahogy kinti életükről mesélnek, muszáj alapvető, sokszor fájdalmas identitáskérdésekkel szembesülnünk.
Vágólapra másolva!

Amikor péntek este beültem a Trafó csurig telt nagytermébe a Menjek/Maradjak//London vetítésére, egyáltalán nem gondoltam, hogy a következő szűk egy órában többször elpityeredem majd. Tudtam persze, hogy Imre Loránd Balázs dokumentumfilmje olyan témával foglalkozik, ami közelről érint engem és környezetemet, de azt nem feltételeztem, hogy a Londonban élő magyar fiatalokról szóló film egészen alapvető identitáskérdéseket pendít meg bennem, hogy egyáltalán van olyan moziélmény, amikor az emberre a vetítőteremben ülve szakad rá egy csomó sürgetően valós kérdés azzal kapcsolatban, hogy ki is ő, hol a helye, merre tart, és milyen választásai lehetnek az életben.

Csaba a Menjek/Maradjak//London című filmben Forrás: Speak Easy Project

Hat Londonban élő magyar fiatalt ismerünk meg a filmben, akik mind különböző háttérrel rendelkeznek, és az anyagi boldogulás központi motivációja mellett különböző okokból döntöttek úgy, hogy átmenetileg vagy tartósan külföldre költöznek. Attila London és Budapest közt ingázó sofőr, aki itthon nem talált olyan munkát, amiből meg tudott volna élni, Csaba szakácsként kezdte, de már ingatlanos vállalkozása is van, Tobi filmszakos egyetemista, aki az érettségi után rögtön kiment tanulni, Niki rúdtáncosként keresi a kenyerét egy éjszakai klubban, Luca hegedűművész és tanár, Márk pedig kínai orvoslással, akupunktúrával foglalkozik.

Az alkotók iszonyú ügyesen építették fel a filmet: először csak egy egészen pici kóstolót kapunk mindegyik szereplő életéből, aztán visszatérünk hozzájuk, de mindig mindenkit csak rövid ideig látunk, már lépünk is tovább a következő emberre. Ezekből a mozaikokból lépésről lépésre áll össze bennünk a kép arról, hogy melyikük pontosan hogyan került Londonba, mit csinál ott, és hogyan boldogul, ami nagyon dinamikussá teszi a filmet, és végig fenntartja az érdeklődést.

Szerencsés az is, hogy sikerült ilyen széles merítéssel dolgozniuk, amelyben a két végpont talán a két lány: Niki utálja Londont, kifejezetten csak azért dolgozik kint, hogy pénzt tegyen félre, és mint mondja, bármikor továbbállhat, mert táncosként szinte a világ bármely pontján el tud helyezkedni, Luca viszont az első pillanattól fogva otthon érzi magát a városban, szoros kapcsolatot tart fent kint élő magyarokkal, és úgy tűnik, a kreatív kiteljesedés helyszíne lett számára London.

Ahogy beszélnek magukról ezek az emberek, a praktikus és érzelmi szempontok szinte teljes skálája felrajzolódik, nekem pedig mintha tőrt döfködnének a szívembe. Már annak is nagyon erős érzelmi hatása van, amikor Márk teljesen tárgyilagosan beszámol arról, hogy az ő ötéves képzésen megszerzett kínai orvosi diplomáját nem ismerik el Magyarországon, és csakis azért dolgozik a feleségével együtt Londonban, mert ott legálisan praktizálhat, és ha itthon megváltozna a helyzet, rögtön hazajönne (a film forgatása óta valóban változott a törvényi szabályozás, és Márkék hazaköltöztek). Ezen a ponton egyszerűen elszégyellem magamat. Nem tudom pontosan, hogy kinek és minek a nevében, de ha lehet szégyenkezni egy egész ország nevében, akkor egész Magyarország helyett érzem magamat kínosan. Hogy egy olyan helyen élek, ahonnan egy képzett, szorgalmas, szakmailag nyilvánvalóan odaadó embernek el kell költöznie, mert itt nem hagyják dolgozni. És persze hogy nem most szembesültem először ezzel a jelenséggel, de hallani róla általában, vagy pedig átélni egy konkrét ember személyes történetét, teljesen más. Ez így óriásit üt.

Márk a Menjek/Maradjak//London című filmben Forrás: Speak Easy Project

És akkor még elő sem kerültek az olyan érzelmi kérdések, amilyenekről Luca és Márk beszélget az egyik jelenetben (az alkotók nagyon jó érzékkel mindvégig a háttérbe húzódnak, sosem hallunk interjúkérdéseket, és ha valószínűleg valamennyire megrendezettek is bizonyos jelenetek, ez egyáltalán nem zavaró). Luca kérdéseket tesz fel Márknak például arról, hogy az otthon maradottak mit szóltak ahhoz, hogy kiköltözött, és előjön, hogy akadnak, akik hazaárulásnak tekintik a külföldre költözést, mások pedig felháborodnak, ha egy külföldön élőnek véleménye van bármiről, ami Magyarországon történik. Luca elmeséli, hogy jóban van más nemzetiségű, Londonban élő külföldiekkel is, és náluk ezek a problémák sosem merülnek fel. És én megint irtózatosan szégyellem magam.

Luca a Menjek/Maradjak//London című filmben Fotó: Bakonyi Zsuzsa

A film szól arról a hosszabb ideje külföldön élők közül sokakat érintő, talán orvosolhatatlan problémáról is, hogy otthontalannak, hazátlannak érzik magukat. Könnyű átérezni, hogy milyen nehéz, magányos létezés, amikor az ember már csak vendégként jön Magyarországra, de kint sem tekintik a társadalom teljes jogú tagjának. Ez egyébként előjött már a londoni film előtanulmányaként készült, két New Yorkban élő magyar fiatalt bemutató filmben is, amit meg lehet nézni a neten. A honvágy és a hiányzó családtagok szinte minden szereplőnél szóba kerülnek, ellenben az alkotók jó érzékkel semmilyen konkrét, a magyar politikai helyzettel kapcsolatos megnyilvánulást nem vettek bele a filmbe.

Niki a Menjek/Maradjak//London című filmben Fotó: Bakonyi Zsuzsa

Végül Niki foglalja össze a fájdalmas igazságot: "Nem azért jöttünk el otthonról, mert nem jó, hanem, mert nem lehet élni." És ha mindez esetleg úgy hangzik, mintha a film arról szólna, hogy mennyire nehéz a külföldre költöző magyaroknak, és hogy sajnálnunk kellene őket, vagy esetleg arról, hogy milyen borzasztó hely Magyarország, akkor gyorsan le kell szögeznem, hogy ez egyáltalán nem így van. Nyilvánvaló, hogy az alkotóknak semmi efféle szándékuk nem volt, csupán sok szempontú, árnyalt képet akartak adni egy összetett társadalmi jelenségről és annak személyes vonatkozásairól, úgy, hogy azokat a saját bőrünkön is érezzük. És ez tökéletesen sikerült nekik. Nem hiszem, hogy akad olyan magyar ember, aki megnézi ezt a filmet, és utána nem gondolkozik el azon, hogy mit is jelent a számára magyarnak lenni.

- - - -

A Menjek/Maradjak//London című filmből a következő hetekben több vetítést is szerveznek, melyek helyszíneit és időpontjait a film Facebook-oldalán teszik majd közzé. A filmből Londonban és New Yorkban is lesz vetítés, pár hónap múlva pedig a teljes film megtekinthető lesz a YouTube-on is.