Mindenki megutálja Kern Andrást

Gondolj rám!
Vágólapra másolva!
Néhány napja összeszedtük azokat a magyar filmeket, amelyek a közeljövőben moziba kerülnek, most áttérünk azokra, amelyek még nem készültek el, de már gyártási támogatást kaptak a Filmalaptól, és jelenleg, vagy nem sokára forognak. Fenyő Iván egy Magyar Gárda-szerű szervezet fejeként tér vissza, kapunk szerelmi történetet holokauszt-túlélőkkel, Kern András mindenkivel megutáltatja magát, és télen talán Pálfi György nagyszabású Toldija is elindul végre.
Vágólapra másolva!

Veszettek
Rendező: Goda Krisztina

Fritz Attila, Ifj. Vidnyánszky Attila, Bán Bálint és Csányi Dávid a Veszettek forgatásán Forrás: Facebook

A Csak szex és más semmi és a Szabadság, szerelem rendezője két vidéki fiatalról csinál filmet, akik egy karizmatikus férfi hatására csatlakoznak egy bűnözés ellen harcoló rendvédelmi szervezethez. A két főhőst a Hacktion című sorozatból és a Radnóti Színházból ismert Klem Viktor és a Színművészetin jövőre végző ifj. Vidnyánszky Attila alakítja, a szervezet vezetőjét Fenyő Iván játssza. A Veszettek már forog, a film nagy részét Kazincbarcikán, Ózdon és Várpalotán veszik fel, de Budapesten is forgatnak egy keveset. A film Czető Bernát László Kakukk című kisregényén alapul, a forgatókönyvet Divinyi Réka írta, aki eddig Goda minden nagyjátékfilmjének társírója volt. A Filmalap 693 millió forinttal támogatta a filmet, amelynek forgatása a tervek szerint összesen 73 napot vesz igénybe.

* * *

Saul fia
Rendező: Nemes Jeles László

Június végéig tart Nemes Jeles László (Türelem, The Counterpart) első nagyjátékfilmjének forgatása, amely 1944 őszén játszódik, abban a két napban, amikor az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban fellázadtak a sonderkommando tagjai, azok a foglyok, akiknek a gázkamrák és krematóriumok működtetése volt a feladatuk. A film főhőse egy negyvenes éveiben járó, Saul nevű férfi, aki ráismer saját fiára egy gyerek holttestében, és innentől megszállottan azt próbálja elérni, hogy megadhassa neki a zsidó szokások szerinti végtisztességet.

Hangulatfotó a Saul fia című filmhez Forrás: Filmalap

Sault az Amerikában élő, amatőr Röhrig Géza alakítja, aki egy haszid közösségben dolgozik, mellette fontosabb szerepet játszik a filmben Molnár Levente erdélyi magyar színész és Zsótér Sándor, aki Nyiszli Miklóst, Mengele boncolóorvosát alakítja. Izraeli és lengyel színészek is felbukkannak a filmben, amelynek fő nyelve magyar, de jiddisül és német keveréknyelven is beszélnek benne. A Saul fia manapság már ritkának számító módon 35 mm-es filmes forog, operatőre Erdély Mátyás, aki Nemes Jeles kisfilmjeit is fényképezte. A Filmalap 280 millió forintot adott a filmre, amelyet az alkotók szándéka szerint még idén, a holokausztévben bemutatnak.

* * *

Anyám és más futóbolondok a családból
Rendező: Fekete Ibolya

Anyám és más futóbolondok a családból Forrás: Origo

A film egy teljes huszadik századot és egész országot felölelő, részben drámai, részben humoros családtörténet, amelyet Fekete Ibolya saját, folyton költözni kényszerülő családja ihletett. A cselekmény az idős anyával kezdődik, akit a jövőre századik életévét betöltő, lengyel Danuta Szaflarska alakít, fiatalabb korában pedig Ónodi Eszter játssza. Az idős anya lányát Básti Juli formálja meg, aki saját nagyanyját is eljátssza egy másik idősíkban. Fekete ezt azzal magyarázta, hogy a filmben szándékosan játszanak a generációk közti hasonlóságokkal és családon belüli különös ismétlődésekkel. A 190 millió forinttal támogatott film forgatása több éve, szakaszokban zajlik, mert minden évszakban játszódnak bizonyos jelenetek.

* * *

Hajnali láz
Rendező: Gárdos Péter

A film megtörtént eseményeken alapuló sztoriját már sokan ismerik, hiszen Gárdos Péter először regényként adta ki a Hajnali láz-t, amely holokauszt-túlélő szülei megismerkedésének és szerelembe esésének sajátos története. Csontsovánnyá fogyott, betegségektől szenvedő apja, Miklós egy svéd rehabilitációs intézetben lábadozott a háború után, ahol elhatározta, hogy szerelmes lesz, és ennek érdekében több mint száz levelet küldött szét szintén Svédországban gyógyuló magyar lányoknak. Többükkel levelezésbe bonyolódott, de végül csak Lili maradt meg, akivel már azelőtt egymásba szerettek, hogy valaha találkoztak volna.

Gárdos Péter a Hajnali láz forgatásán Forrás: Origo

Miklóst Schruff Milán alakítja, aki főleg a Kalandorok című filmből lehet ismerős, Lilit Piti Emőke játssza, aki nemrég végzett a Kaposvári Egyetemen, és ez lesz az első jelentős filmszerepe. Bár a Hajnali láz a holokausztról is szól, és archív felvételek is szerepelnek majd benne a Svédországba érkező túlélőkről, Gárdos elsősorban szerelmesfilmnek tartja, amely azt üzeni, hogy sosem szabad feladni. A 300 millió forinttal támogatott film forgatása május óta zajlik kisebb részben Izraelben és Svédországban, nagyobb részben Magyarországon.

* * *

Az éjszakám a nappalod (korábban: Titkos pizsama)
Rendező: Dési András György, Móray Gábor

Az író-rendezőpáros fekete komédiája egy reptéri dolgozóról szól, aki egyszer csak különös tünetet észlel magán: nem tud aludni egy percet sem, de ennek ellenére teljesen jól érzi magát, mintha többé nem is lenne szüksége pihenésre. A fickó rákap, hogy kiszökdös alvó barátnője mellől, és a pesti éjszakában furcsa alakokkal ismerkedik meg, akikkel mindenféle kalandokba keveredik, és az orvosi figyelmeztetéssel nem törődve úgy képzeli, innentől örökké élheti ezt a kettős életet.

Czukor Balázs és Pálos Hanna Az éjszakám a nappalod című film egyik próbáján Forrás: Origo

A főhőst Czukor Balázs alakítja, barátnője a Pintér Béla és Társulatában játszó Szamosi Zsófia, a különös éjszakai csapat pedig Anger Zsoltból, Kovács Krisztiánból, Vajda Milánból és Pálos Hannából áll. Mint Dési elmondta, a film nagy része éjszaka játszódik az álom és valóság határán, olyan ismerős, de mégis a szokottól eltérően megjelenő budapesti helyszíneken, mint a romkocsmák, a szűk belvárosi utcák, a Duna-part és persze a repülőtér. Az időnként szürreálisba hajló látványt Pater Sparrow tervezte, a film operatőre Csukás Sándor, aki az alkotópár korábbi rövidfilmjeit is fényképezte (Az utolsó kép, Búcsú), a zenét Zagar és Peter Ogi szerzi. A filmet az Új Budapest Filmstúdió gyártja a Filmalap 269,5 millió forintos támogatásával, a forgatás június közepétől augusztus elejéig tart. A bemutatót jövő tavaszra tervezik.

* * *

Gondolj rám!
Rendező: Kern András

Négy évvel utolsó nagyjátékfilmszerepe (Halálkeringő) és tizenhét évvel utolsó rendezése (A miniszter félrelép) után Kern András ismét filmet csinál, ezúttal Vámos Miklós Halhatatlan című novellája alapján. A Gondolj rám! főszerepét saját maga játssza: egy sikeres, mindenki által kedvelt orvost alakít, aki egyszer csak megtudja, hogy halálos beteg. Kitalálja, hogy azzal könnyíti meg rokonai helyzetét, hogy módszeresen megutáltatja magát velük, ami működni is látszik. Az igazi problémák akkor kezdődnek, amikor mégsem halálozik el olyan gyorsan, és megpróbálja visszahódítani szeretteit, ami már nem olyan egyszerű.

Eszenyi Enikő és Kern András a Gondolj rám! című filmben Forrás: Origo

Kern figurájának feleségét Eszenyi Enikő alakítja, a keserédes komédiáként meghatározott filmet Kern és Vámos együtt írták, operatőre Ragályi Elemér, zeneszerzője Presser Gábor lesz. A Filmalap 245,5 millió forinttal támogatta a filmet, melynek forgatása június közepétől zajlik 35 napon át Budapesten, és már azt is tudni, hogy az alkotók 2015 februárjában szeretnék bemutatni a filmet.

* * *

Toldi
Rendező: Pálfi György

Eddig Pálfi György kapta a Filmalaptól a legnagyobb összegű gyártási támogatást (900 millió forintot) Toldi-adaptációjára, amelynek a forgatása Angelusz Iván producer terve szerint jövő januárban indulhat el. A film cselekménye az öreg Toldival kezdődik, aki szembesül a róla szóló történetekkel és legendákkal, majd visszaugrunk az időben, és látjuk, hogy a valóságban hogyan zajlottak le az események. A három főhős a fiatal Toldi, az idős Toldi és Toldi szerelme, Piroska. Úgy tudjuk, mindhárom szerepre megvannak a jelöltek, de Pálfi hivatalosan még nem kérte fel őket, ezért egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, hogy kikkel képzelik el a filmet.

Hangulatfotó a Toldi című filmhez Forrás: KMH Film

A Toldi nagyszabású, sok akciójelenetet és számítógépes trükköt felvonultató film lesz, amelyet Pohárnok Gergely, a film operatőre korábban úgy jellemzett, hogy "az Andrej Rubljov találkozik a Csillagok háborújá-val". A forgatás a tervek szerint jövő nyárig tart majd, utána kezdődik az időigényes utómunka, ami miatt valószínűleg csak 2016 végén kerülhet mozikba a film.

* * *

Liliomösvény (korábban: Hímpor)
Rendező: Fliegauf Bence

Stefanovics Angéla Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Egy korábbi összefoglaló szerint a film egy apának és fiának a története, de ez annyiban biztosan változott, hogy egy anya és fia állnak a sztori középpontjában. A kissé titokzatos leírás szerint az anya meséken keresztül avatja be a fiát saját múltjába, melyek során az emlékek démonokká válnak, de ők nem hátrálnak meg, hanem szembenéznek velük és meglovagolják őket. Az anyát Stefanovics Angéla (Legkisebb film a legnagyobb magyarról, 9 és 1/2 randi, Pánik) alakítja, a fiút feltehetően egy amatőr játssza. A 336 milliós támogatással készülő film még az idén nyáron leforog.

- - - -

A fentiek mellett van még jó pár film, ami gyártás előkészítésre kapott támogatást, tehát ezeknek szintén hamarosan elindulhat a forgatásuk. Ilyen Till Attila Tiszta szívvel című, kerekes székes gengszterekről szóló filmje az egyik főszerepben Thuróczy Szabolccsal, A nyomozó rendezőjének, Gigor Attilának az évek óta várt Az ember, akit nem lőttek le című filmje, amelyben egy férfi szerelme révén egyre magasabb társadalmi körökbe kerül, de minden egyre inkább elromlik körülötte, illetve Kenyeres Bálint szintén régóta tervezett Tegnap című drámája egy skandináv építészről, akinek üzleti ügyben egy afrikai országba kell utaznia, ahol váratlanul találkozik fiatalkori szerelmével.

Hangulatfotó a Tegnap című filmhez Forrás: Origo

Egy ideje készül már a Bogdán Árpád (Boldog új élet) második nagyjátékfilmjének tervezett Halottlátó című misztikus thriller is egy roma fiúról, akinek a felmenői képesek kommunikálni a halottakkal, ő viszont nem biztos benne, hogy fel akarja vállalni ezt az örökséget. A Valami Amerika-filmek rendezője, Herendi Gábor a legendás versenylóról, Kincsemről forgatna filmet, Sopsits Árpád fikciós dokumentumfilmet tervez Tanárverők címmel a tanáraikat terrorizáló diákok megtörtént esetei alapján. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje két olyan emberről szól majd, akik utálják egymást, de minden éjjel ugyanazt álmodják, ezért megpróbálják megkedvelni egymást, Pacskovszky József szinténévek óta tervben levő Én, Te, Ők-je pedig három különböző nemzetiségű és életkorú ember találkozását meséli el.