Ezt a dögös nőt még mindig jó nézni

A csajok bosszúja
Vágólapra másolva!
Hiába oltári bögyös Kate Upton, és hiába néz ki Leslie Mann úgy, mint Vanessa Paradis frissen ondolált amerikai mása, még mindig Cameron Diaz a nyerő ebből a trióból. A csajok bosszúja az a típusú romantikus vígjáték, ami elé már a rózsaszínű vagy bugyuta jelzőt is oda kell tennünk, mégis akadnak benne jó pillanatok. 
Vágólapra másolva!

Hol vannak már azok az idők, amikor a romkomokba szív és élettapasztalat is vegyült, és olyan örökbecsű darabok születtek, mint a Harry és Sally, a Micsoda nő! vagy az Ég velünk!? Mostanában ha romantikus vígjátékra akarunk beülni, csak az agyunkat kell lecsatolni, diszkréten az ülés alá helyezni, és onnantól már egész jó szórakozás várhat ránk.

Kate Upton A csajok bosszúja című filmben Forrás: InterCom

A csajok bosszújá-nál például tessék lenyelni a következő alaphelyzetet: az aranykalickában tartott feleség (Leslie Mann), miután kiderül, hogy férje egy szőke bombázóval (Cameron Diaz) megcsalja, épp ennek a szeretőnek szeretne mindenáron a nyakába borulni. Később feltűnik egy harmadik nő is, a bögyös huszonéves (Kate Upton), akivel a férj szintén összeszűrte a levet. És ők hárman véd- és dacszövetségre lépnek.

Ha ezen túllépünk, a film egyébként egész kellemes élmény, hiszen picit sem gondolkodnunk azon, kellően hiteles-e a történet, megtörténhet-e ilyesmi az életben, vagy mit tennénk mi hasonló helyzetben. Ugyan, nevetséges dilemmák. Inkább jólesően dagonyázunk a női szolidaritás hamis illúziójában, amúgy meg azon filózunk két órán keresztül, vajon ki néz ki jobban: a 42 éves Leslie Mann, a 42 éves Cameron Diaz vagy a 22 éves Kate Upton. A meccs az előbbi kettő között fog eldőlni.

Leslie Mann, Cameron Diaz és Kate Upton A csajok bosszúja című filmben Forrás: InterCom

Jó, hát kezdjük ezzel, végül is ez érdekel mindenkit.

  • Mennyire van szétszabva Cameron Diaz? Kicsit, nem vészes. Arra tippelnék, hogy csak az orra melletti orcákba lövetett egy mérsékelt adag botoxot, mert a mosolya még nem vált vicsorrá, és a szeme körüli ráncok is mozgékonyak.
  • Jobb-e még most is a teste egy 22 éves szupermodellnél? Naná, még mindig mindenkiénél jobb.
  • Van-e ragya a bőrén? Nincs, habár tudjuk, neki nem elég a két centi vastag alapozó, a biztonság kedvéért még a lencsére is szűrő kerül, ami akkor a legviccesebb, amikor a kamera átfordul a partnerére, Nicki Minajra. Ő így a gyártósorról frissen szabadult porcelánbabának tűnik.

Cameron Diazban az a szép, hogy a két centi alapozó alatt is ott a 42 év. A ráncokban és a vonásokban, de legfőképp: a tekintetében. És ettől színésznő még mindig - akkor is, ha csak buta, méltóságon aluli vígjátékokat vállal.

Cameron Diaz A csajok bosszúja című filmben Forrás: InterCom

Persze szerencséje is volt, hogy most egy igazi rendezővel (Nick Cassavetes) dolgozott, aki nem először instruálja. És azzal is, hogy olyan szerepet talált, aminek minden ízében tökéletesen megfelel, akár rá is írhatták volna. Amikor a film egyik korai jelentében kioktatja Leslie Mannt arról, mit várhat egy kitartott feleség a férjétől, majd nem sokkal később azt fejtegeti, mire számíthat majd elvált nőként, öreg szingliként a húspiacon, az olyan hiteles és fanyar, amilyennek lennie kell. Abban egy élet tapasztalata benne van.

És épp ez az, ami hiányzik Leslie Mannból, amiért messze elmarad a partnernője mögött. Lehet persze marketingkampányt csinálni arra, hogy micsoda komikai érzéke van, de akkor is üres poénvadászat marad az alakítása. Lehet, hogy az a baj, hogy a külseje (ami tökéletesen megfelel a szerepnek) nincs összhangban a személyiségével (ami jóval több, mint egy kertvárosi cicababa), de valamit azért csak kellett volna találnia magában, amitől róla szól ez a történet. Így maradt a harsány ripacséria, pedig Judd Apatow feleségétől azt vártam, hogy több van a tarsolyában.

Leslie Mann A csajok bosszúja című filmben Forrás: InterCom

És ki ne felejtsük Kate Uptont, akinek nem jósolok hosszabb filmes karriert, mint kolléganőinek, Rosie Huntington-Whiteley-nak vagy akár Giselle Bündchennek. Bár náluk talán kellemesebb jelenség a vásznon, már csak azért is, mert nem egy angol agárra emlékeztet, hanem egy osztrák tehenészlányra, aki esténként a Tutti Frutti-ban mutogatja a bájait. Ide nem is kellett több ennél.

A férfi főszerepet alakító Nikolaj Coster-Waldaunak (Jaime Lannister a Trónok harcá-ban) sem volt sokkal összetettebb szerepe, mint egy dezodorreklám modelljének, kihívást mindössze két jelenet támasztott vele szemben. Az egyikben egy hashajtót nyelt bájgúnár reménytelen küzdelmét kellett elővezetnie (el lehet képzelni), a másikban pedig azt játszotta el - szintén a fizikai színjátszás szabályai szerint - hogyan megy falnak (többször is, mert úgy még viccesebb) a nők bosszújától leigázott, porig alázott férfi. Bár úgy tűnhet, szegénynek így esélye sem volt a valódi képességeit megcsillogtatni, de bennem még így is motoszkál a gyanú, hogy azért valami emberit és esendőt (vagy ahogy a színészek szeretik mondani: a “figura igazságát”) bele lehetett volna csempészni még ezekbe a jelenetekbe is.

Nikolaj Coster-Waldau és Cameron Diaz A csajok bosszúja című filmben Forrás: InterCom

Mindez azért tűnt föl, mert csak akadt egy-két hiteles pillanat ebben a földtől elrugaszkodott komédiában. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy az elsőfilmes forgatókönyvíró, Melissa Stack írt néhány kifejezetten életszerű mondatot is (mindet Cameron Diaznak), másrészt a régi motoros Nick Cassavetes hozott valami érzékenységet és ízlést otthonról. Hogy ez hogy jön össze a Judd Apatow-filmekből átvett fosós-hányós humorral, az más kérdés. Utóbbiról mindent elmond, hogy még a mellettem ülő férfi is szégyenkezve hajtotta le a fejét miattuk, mert ezek már rég nem azt demonstrálják, hogy az amerikai humor tabukat döntöget, és nők szájába is olyan poénokat ad, amiket eddig a szemérmesség vagy a jómodor nem engedett meg nekik, hanem csak azt, hogy mindig van lejjebb.

De Nick Cassavetes ízlése és emberismerete némileg tudta ezeket az epizódokat kompenzálni, pusztán olyan apróságokkal, hogy segített egy-egy pillanatot megszületni, és nem túllihegni. Az a tény, hogy ejtőernyősként került a vígjáték műfajába, láthatóan jót tett a filmnek. Előfordult például egy-egy olyan mozzanat is, amikor a szereplők valamit nem a szájukkal, hanem a szemükkel próbáltak kifejezni, ami a filmiparnak ezen a fertályán hovatovább merész kísérletnek számít. Szerintem bejött.

Kate Upton, Cameron Diaz és Leslie Mann A csajok bosszúja című filmben Forrás: InterCom

Ha nem lett volna ez az egy-két igaz pillanat, talán nem is marad meg semmi a filmből. Így azzal a jó érzéssel hagyhattuk el a termet, hogy ezt a dögös bigét még mindig jó nézni. És ha Diaz tojik minden társadalmi konvencióra, és 42 évesen is csak szörfözni és pasizni akar, akkor basszus, neki van igaza. Látjuk ám, hogy így sem fenékig tejfel az élet.