Majd alszom, ha meghaltam

Dasvid Gordon Green, Nicolas Cage, Joe, Velence 2013
Vágólapra másolva!
Jó arc Clint Eastwood? Miről sztorizik Al Pacino kaja közben? Milyen egy őrült beszélgetés Nicolas Cage-dzsel? David Gordon Green mesélt nekünk, aki egy sor szuper filmet csinált eddig, például a szívós-lövöldözős Ananász expresszt. a meseszerű Prince Avalanche-t, valamint a nálunk a rémes Az "Igazi" címen futó All the Real Girlst, amely a valaha készült legszebb film a szakításról. Most éppen a Joe című filmje érkezett meg a magyar mozikba, amiről azt is elmondta, hogyan akadt rá az egyik főszereplőjére az utcán. 
Vágólapra másolva!

Elképesztő az a fickó, aki Wade-et játssza a Joe című filmedben. Általában az ilyen szerepeket valami jóképű színésznek adják, de Gary Poulter pont olyan, mint egy igazi lepukkant alkesz apa az életben. Hogy találtatok rá? Nehéz volt meggyőzni a producereket, hogy őt használhasd a filmben?

Egy texasi buszmegállóban láttuk meg, akkor már régóta az utcán élt. Soha senki nem kérdőjelezte meg, hogy ő lenne a legmegfelelőbb a szerepre, mert mindenki eldobta az agyát attól, amit a meghallgatáson mutatott. Sajnálom, hogy már nem láthatta a kész filmet (Poulter a forgatás vége után pár héttel részegen befulladt egy pocsolyába - V.F.).

David Gordon Green és Nicolas Cage a Joe velencei díszbemutatóján Forrás: AFP

Lányos apaként borzasztó volt nézni, min megy keresztül Wade kislánya a filmben. Amióta gyereked van, máshogy állsz a munkádhoz?

Persze. Két kisfiam van, és amióta megszülettek, mindent másképp csinálok, mint korábban, mert megváltoztatták a hozzáállásomat az élethez. A Joe is alapvetően egy apa-fiú történet, és például számomra nagyon fontos volt, hogy reményteljes legyen a vége.

Az Empire podcastban mesélted, hogy amikor helyszíneket kerestetek Nicolas Cage-dzsel, totál őrült beszélgetéseket folytattatok a kocsiban. Milyen egy totál őrült beszélgetés Nicolas Cage-dzsel?

Egyből megtaláltuk a hangot egymással. Szeretek vele beszélgetni kapcsolatokról és a vad szakmai kalandjainkról. Hallgatni őt, ahogy magyaráz az univerzumról és a dolgok örvényléséről. Annyira értelmes és érzékeny ember. És megjegyezném, hogy eléggé vicces is.

David Gordon Green és Nicolas Cage a Joe forgatásán Forrás: Cinenuovo

Csalódott leszel, ha Nicolas Cage-et nem jelölik Oscarra a Joe-ért?

Á, dehogyis. Nic minden dicséretet megérdemel az alakításáért, de számunkra ez nem egy vetélkedő. Létrehozunk valamit magunknak és a közönségnek - a saját tempónkban és a saját ízlésünk szerint.

Biztos nagy rajongója vagy Nicolas Cage kevésbé ismert munkáinak is. Ajánlanál három gyöngyszemet a filmjei közül, amik elkerülhették az olvasóink figyelmét?

Red Rock West, Amos és Andrew bilincsben, Tűzmadár akció.

Az említett Nicolas Cage-filmek DVD-borítói Forrás: VICO

Gondolom, az Ananász expressz sikere után egy csomó ajánlatot kaptál Hollywoodból. Voltak bizarr élményeid akkoriban? Sokszor gondoltad azt, hogy mi a francot keresek itt?

Minden nap eszembe jut, hogy mi a francot keresek itt. Állandóan furcsa helyzetekben találom magam. Néha egy olyan színésszel találkozom, akit csodálok, néha meg egy olyan álommelóról tárgyalok, amit lehet, hogy majd egyszer még megcsinálhatok. Az Ananász expressz rengeteg ajtót megnyitott előttem, sok hollywoodi és nem hollywoodi munkát ajánlottak utána. Nincs mindenki oda azért a filmért, de imádtam csinálni, és egy csomó elképesztő kalandom származott belőle.

Sokszor beszéltél arról, hogy átérzed annak a felelősségét, hogy aki dollármilliókat ad a filmedre, az később szeretné viszontlátni azt a pénzt a mozipénztáraknál. A Király! esetében hibáztattad magadat, hogy olyan filmet szállítottál, ami aztán megbukott?

Rossz érzés volt, hogy a stúdió egy csomó pénzt tett bele, és nem hiszem, hogy megérte nekik. De különösebben nem hibáztattam magamat miatta, mert nagyon keményen dolgoztam rajta, és amikor csináltuk, hittem benne, hogy sikeres lehet. Mondjuk az sem segített, hogy idióta paródiaként hirdette a stúdió, pedig nem is az. Talán találhattak volna egy sikeresebb módot is arra, hogy annak adják el a filmet, ami, és egy olyan közönségnek, aki jobban értékelte volna. Amúgy később szép kört futott DVD-n, és sokan felfedezték a mozibemutatója utáni években.

David Gordon Green, James Franco és Danny McBride a Király! forgatásán Forrás: UIP Dunafilm

Ha jól látom, egyik közösségi oldalon sem vagy fent. Nem fontos számodra az online jelenlét? Nem lenne jó néha, ha könnyen el tudnád érni a rajongóidat?

A francba már, nincs időm ilyenekre. A múlt héten beadtam a derekamat, és végre felvettem teljes állásba egy asszisztenst magam mellé. Talán ő majd elkezdi pörgetni ezt helyettem. Annyi király dolgot lehet látni és csinálni odakinn a világban. Csak akkor akarok a számítógép előtt ülni, ha éppen forgatókönyvet írok.

Az All the Real Girls DVD-kommentárján valami olyasmit mondtál, hogy örülsz, hogy ezt a filmet még akkor megcsináltad, amikor fiatal voltál, és a főhősök vergődései fájdalmasan ismerősek voltak számodra, és nem mondjuk 15 évvel később, nosztalgiával visszatekintve az első szívfájdalomra. Mennyire lenne más az a film, ha most csinálnád meg?

Tíz éve láttam utoljára az All the Real Girls-t. Ha most megnézném, valószínűleg egy csomó bajom lenne vele. Amikor készült, egy nagyon érzelmes és bizonytalan életszakaszomban voltam. Jóhiszeműen kerestem a szerelmet, és állandóan összetörték a szívemet. Az azóta eltelt időszak lehetőségei és kalandjai egy egészen másmilyen érzelmi és kreatív nézőpontot adtak, és persze pluszban önbizalmat is. De szeretnék mindig olyan filmeket csinálni, amilyen épp akkor vagyok, amikor csinálom őket. Picsába a cinikus jövővel! Az alkotással azt kell kifejezni, amilyen éppen abban a pillanatban vagy.

Paul Schneider és Zooey Deschanel az All the Real Girls című filmben Forrás: Sony Pictures Classics

Már több mint tíz éve emlegetsz egy Me Chinese című filmet, amit Paul Schneiderrel terveztek megcsinálni. Azt mondtad róla, hogy annyira botrányos, hogy mindkettőtök karrierjét tönkretenné. Miről szólna ez a film? Szerinted elkészül még valaha?

Annak most már az a címe, hogy Handsome Reward. Egy rövidfilmen alapszik, amit még az egyetemen csináltunk Paullal. Három fiúról szól, akik meg akarnak ölni egy lovat, mert egy család megfejte, és nagyon sok pénzért árulják a tejét. De valószínűleg megtalálom a módját, hogy hazavágjam a karrieremet, még mielőtt megcsináljuk ezt a filmet.

Szuper zenéket használsz a filmjeidben, a kedvencem közülük az All These Vicious Dogs Will Oldhamtől, amivel az All the Real Girls indul. Kik azok az előadók, akiktől mostanában eldobtad az agyadat?

Eluvium, Dustin O'Halloran, Brian McBride, Harold Budd, Fuckbuttons, Alter.

A 2004-es Áramlat című filmednek Terrence Malick volt az egyik producere. Tartjátok a kapcsolatot azóta? Meg szokta neked mutatni a készülő filmjeit?

Tartjuk a kapcsolatot. Pár hónappal ezelőtt például egy nagyon vicces vacsorán vettem részt vele és Al Pacinóval Austinban. El sem akartam hinni: ott ülök ezzel a két legendával, akik a hetvenes évek Hollywoodjáról sztorizgatnak nekem. Terrence soha nem mutatja meg nekem, hogy min dolgozik éppen, pedig mindig nyaggatom ezzel.

Két évvel ezelőtt Clint Eastwoodot rendezted egy Chrysler-reklámban. Jó arc volt?

Elképesztő. Egy úriember és igazi ikon. Hihetetlen élmény volt. Egész nap elképesztő sztorikat mesélt nekem.

Többször mondtad, hogy mennyire szereted a Villám és Fürgeláb című filmet. Ezzel a reklámmal Villám (Eastwood) megvolt, de mikor dolgozol már együtt Fürgelábbal (Jeff Bridges)? Szerintem, ha összeállnátok, abból simán a világ legjobb filmje kerekedhetne ki. Tervezel vele valamit?

Ő az egyik kedvenc színészem. Sosem találkoztunk, de már nagyon kéne. Sok kedvenc filmemben játszott.

Tizenkét részt rendeztél az Egyszer fent, ...inkább lent című sorozatból. Kenny Powers jellemvonásai közül melyikkel azonosulsz a legjobban?

Na, ez egy fogas kérdés. Kennyt kicsit elvarázsolták, és ezzel én is így vagyok. Próbálok úgy tenni, mintha az embereket érdekelnék azok a dolgok, amik fontosak nekem, de az igazság az, hogy valószínűleg le se szarják őket. Kennyvel mindketten álmodozók vagyunk.

Kenny Powers (Danny McBride) az Egyszer fent, ...inkább lent című sorozatban Forrás: HBO

Múltkor mondtad egy interjúban, hogy tinédzserkorodban valósággal faltad a filmeket. Láttál olyan magyar filmet, ami tetszett?

Sajnos, nem. Küldj egy listát, és segíts, hogy hol találom meg őket. (hármat ajánlottam neki a Netflixről: a Taxidermiá-t, a Kontroll-t és a Szerelmesfilm-et - V.F.)

Éppen a Manglehorn című filmet csinálod, amelynek Al Pacino a főszereplője. Még mindig penge az öreg?

Abszolút. Talán a legnagyobb élő színész. Ez egy furcsa kis szerelmi történet lesz, és mindketten szívünket-lelkünket beleraktuk a főhős figurájába. Őrá szabtam a szerepet, és nagyon boldoggá tett, hogy megismerhettem.

Al Pacino a Manglehorn című filmben Forrás: Worldview Entertainment

Ezer dologgal foglalkozol egyszerre. Hogyan osztod be az idődet?

Nagyon későn fekszem, és nagyon korán kelek. Minden nap csinálok valamit. Néha írok, máskor forgatok vagy vágok, vagy a filmek népszerűsítésével foglalkozom, de szeretem az egészet. Motivál maga a folyamat. Majd alszom eleget, ha már meghaltam.

Láttál valami jó filmet mostanában?

Sajnos mostanában nem nagyon volt időm filmeket nézni. De nagyon tetszett a Philips kapitány és a Rich Hill.