Vágólapra másolva!
Bryan Singert, a Közönséges bűnözők és az X-Men rendezőjét azzal vádolta meg egy férfi, hogy tizenöt és tizenhét éves kora közt többször szexre kényszerítette drogos partijain. Nem ez az első eset, hogy Singert szexuális zaklatással vádolják, és egy most készülő, hollywoodi szexuális ragadozókról szóló dokumentumfilmben is foglalkoznak vele.  
Vágólapra másolva!

Hollywoodban "mindenki tudja", hogy a meleg Bryan Singer a tizenéves (vagy annak kinéző), vékony fehér fiúkákra bukik – akiket az amerikai melegszlengben "twink"-eknek neveznek –, és rendszeresen nagyszabású medencés házibulikat szervez nekik, ahol egyesek szerint "hegyekben áll", mások szerint "az égből száll" a kokain. És persze az is köztudomású, hogy ezek a partik általában úgy végződnek, hogy a rendező és néhány kiválasztott "twink" elvonul Singer hálószobájába.

Bryan Singer (papi ruhában) és vendégei egy házibulin Forrás: defamer.gawker.com

Ezt állítják legalábbis azok a levélírók, akik elküldték a Defamer nevű blognak saját élményeiket Singer bulijairól. Volt, aki arról számolt be, hogy az ilyen, gyakran több száz fiúcskát felvonultató rendezvények egy részét Singer a szintén nyíltan meleg Roland Emmerichhel közösen szervezte, mások tudni vélik, hogy Singer rohamtempóban szedi fel, használja ki, majd hajítja el a fiatal srácokat, akiket azzal áltat, hogy szerepet kapnak majd valamelyik filmjében, ami persze sosem teljesül.

A partik tényét, és azt, hogy Singer szívesen lóg meglehetősen fiatalnak tűnő fiúkkal, számos interneten elérhető fotó bizonyítja, de ezekből persze még nem következik, hogy Singer valóban szexuálisan zaklatott kiskorúakat, mint azt Michael Egan állítja. A harmincegy éves Egan múlt héten azzal vádolta meg Singert, hogy más befolyásos hollywoodi férfiakkal együtt tizenöt éves korától kezdve többször orális és anális szexre kényszerítette. A vád szerint a nemi erőszakra különböző bulikon került sor, amelyeken Singer arra kényszerítette a gyerekmodellként dolgozó, színészi karrierről ábrándozó Egant, hogy kokaint és más drogokat fogyasszon, hollywoodi karriert ígért neki, illetve megfenyegette, amikor Egan megpróbált ellenállni a szexuális közeledésnek.

Michael Egan és ügyvédje, Jeff Herman Forrás: AFP

Egan szerint 1999 őszén – amikor már tizenhét éves volt – több ilyen partira is sor került Los Angelesben, illetve Hawaiin. Los Angelesben egy Marc Collins-Rector nevű férfi házában rendezték a bulikat, akit Egan 2000-ben egyszer már feljelentett nemi erőszak miatt. Collins-Rectort, aki Egan állítása szerint fegyverrel is megfenyegette őt, 2004-ben el is ítélték azért, mert fiatalkorúakat szexuális céllal államhatárokon csábított át.

Egan ezen a héten három másik férfit is megvádolt, akik állítása szerint egy olyan hollywoodi körbe tartoznak, akik ilyen bulikon kényszerítettek szexre fiatalkorú fiúkat, köztük Egant is. A három további vádlott kevésbé híres, mint Singer, de mindannyian a show-bizniszben dolgoznak: Garth Ancier és David Neuman különböző tévécsatornáknál töltöttek be vezető tisztséget, Gary Goddard pedig elsősorban színpadi producer, de ő rendezte a '87-es He-Man – A világ ura című filmet is.

Nem ez az első eset, hogy Singert szexuális jellegű bűncselekménnyel vádolják meg: a Közönséges bűnözők-et követő, 1998-as Az eminens című filmje forgatásán állítólag munkatársaival együtt arra kényszerítettek kiskorú statisztákat, akik egy zuhanyozóban játszódó jelenetben szerepeltek, hogy vetkőzzenek meztelenre, a fiúkat kellemetlen helyzetbe hozták azzal, hogy nyíltan bámulták őket, fenyegetően léptek fel velük szemben, és nem engedték elmenni őket.

Egy kocka Az eminens zuhanyzós jelenetéből Forrás: InterCom

Öt statiszta pert indított a filmesek ellen, akik tagadták a vádakat, és azt állították, hogy előre tudatták a statisztákkal, hogy le kell majd vetkőzni a jelenetben, és aki ezt nem akarta vállalni, az szabadon megtehette negatív következmények nélkül. Végül bizonyíték hiányában lezárták az ügyet, ugyanakkor arról is felröppentek megerősítetlen pletykák, hogy a meztelen statisztákról készített nyers felvételeket Singer szűk körű házibulikon mutogatta ismerőseinek.

A rendező csütörtökön reagált a vádakra, amelyek szerinte "felháborítók, gonoszak és teljesen alaptalanok". A három másik férfi ügyvédei is mind azt állítják, hogy Egan vádjainak semmi alapjuk sincs, és Singer ügyvédje már azt is közölte, hogy viszontperelik Egant. Az ügyvéd azt is állítja, hogy birtokában vannak olyan bankkártyakivonatok, telefonszámlák és forgatási naptárak, amelyek bizonyítják, hogy Singer nem tartózkodott Hawaiin a kérdéses időszakban, hanem az X-Men-t forgatta Torontóban. Egan ügyvédje viszont azzal vágott vissza, hogy tanúkkal tudja bizonyítani, hogy Singer ott volt Hawaiin.

Felmerül a kérdés, hogy ha a vádak igazak, Egan miért várt ilyen hosszú ideig azzal, hogy előálljon velük, különösen, hogy a bűncselekmények elévülnek, és április 24-e volt az utolsó határidő, ameddig Hawaiin kezdeményezhette a pert. Singer ügyvédje szerint Egan csak meg akarja lovagolni a rendező májusban mozikba kerülő új X-Men-filmjével járó publicitást, Egan viszont azt állítja, hogy 2000-ben nemcsak Collins-Rector ellen tett vallomást, hanem a négy most megnevezett férfi ellen is, azonban sem a Los Angeles-i rendőrség, sem az FBI nem foglalkozott az ügyével. Az FBI erre az állításra úgy reagált, hogy ugyan nem hozhatják nyilvánosságra, hogy Egan milyen információkat közölt velük 2000-ben, de nevetségesnek titulálták azt a vádat, hogy ne vették volna komolyan az ügyet.

Bryan Singer ismeretlen sráccal bulizik Forrás: defamer.gawker.com

Egan és édesanyja, akik 300 ezer dollárt követelnek, részben az ügyvédi költségek fedezésére, hangsúlyozzák, hogy nem anyagi haszon reményében pereskednek, hanem azért, mert "valakinek szembe kell szállnia ezekkel az emberekkel" és "le kell állítani ezeket a nagy hatalmú pedofilokat". Egan ügyvédje azt is kiemelte, hogy szerinte Hollywoodban elterjedt a kiskorúak ehhez hasonló szexuális kizsákmányolása, és reméli, hogy ezután több áldozat nyilvánosság elé mer majd állni.

Singer úgy döntött, nem fog részt venni az X-Men-film népszerűsítésében, mert nem akarja, hogy "ezek a kitalált állítások elvonják a figyelmet" a filmről, de kérdés, hogy filmje bevételét befolyásolja-e majd az ügy. Egy box office szakértő szerint nem valószínű, hogy a per hatással lesz a film sikerére, mert az ilyen nagy nyári franchise-filmeket a körülményektől függetlenül viszi előre a lendületük, de más lenne a helyzet, ha Singer egy személyesebb projektjéről lenne szó. Hozzátette azt is, hogy olyan nagy franchise-ról van szó, amely Singer közreműködése nélkül is nyugodtan továbbfolytatódhat. Hogy Hollywood hosszabb távon hogyan reagál majd, esetleg Singer számkivetetté válik-e, azt egyelőre megtippelni sem igen lehet, még egyetlen filmes vagy stúdióvezető sem szólalt meg nyilvánosan az ügyben.

Bryan Singer 2009-ben Forrás: AFP

Egy hawaii bíró július 21-ére tűzte ki az első meghallgatást az ügyben, de lehet, hogy Singernek nem csak a per alakulása miatt kell aggódnia. Mint most kiderült, Amy Berg filmrendező, akit Oscar-díjra jelöltek 2006-os Deliver Us from Evil (Szabadíts meg a gonosztól) című dokumentumfilmjéért, amely egy gyerekeket megerőszakoló katolikus pap sztoriját göngyölítette fel, már két éve dolgozik egy dokumentumfilmen, amely kiskorúak ellen irányuló hollywoodi szexuális zaklatási ügyeket tár fel. Berg megerősítette, hogy a filmje Singerrel is foglalkozik majd.