Vágólapra másolva!
Sorozatgyilkos házaspár, eltökélt dzsesszdobos és Bundesliga-sérós Dexter is lesz a cannes-i Rendezők Kéthete szekció idei felhozatalában, de a magyarokat sajnos ignorálták. 
Vágólapra másolva!

Amilyen lelkesítő volt a magyarok idei cannes-i szerepléséről szóló első hír, annyira elszomorított bennünket az összes további. Nem került hazai film sem a hivatalos versenyprogramba, sem pedig az Un certain regard és a Kritikusok hete szekciókba, és sajnos a Rendezők Kéthete kedden bejelentett felhozatalában sem látunk magyar címet. Most már csak abban reménykedhetünk, hogy a hivatalos programban fenntartott néhány üres helyre becsúszik még Mundruczó Fehér Isten-e vagy Hajdu Szabolcs Délibáb-ja (esetleg mindkettő).

Whiplash Forrás: Rendezők Kéthete

A Rendezők Kéthetét 1969 óta minden évben a cannes-i filmfesztivállal párhuzamosan rendezik meg. A szekció vetítéseire (szemben a hivatalos program vetítéseivel) a nagyközönség is jegyet válthat, és a filmek itt nem versenyeznek.

A nyitófilm Céline Sciamma Bande de files című alkotása lesz, amely a rendezőnő korábbi filmjeihez (Vízi liliomok, Tomboy) hasonlóan egy fiatal lány felnövéstörténete (ez az első év Cannes történetében, hogy mind a négy szekció francia filmmel indít).

Az idei felhozatalból érdemes kiemelni a karrierje érdekében minden megaláztatást elviselő dzsesszdobosról (Miles Teller) szóló, Sundance-fődíjas Whiplash-t, a bajusszal és Bundesliga-frizurával súlyosbított Michael C. Hallt (Dexter) felvonultató, nyolcvanas években játszódó Cold in July című neo-noirt, illetve a Remény és dicsőség című öt Oscar-díjra jelölt John Boorman-film folytatását, a Queen and Country-t.

Vetítik Tobe Hooper A texasi láncfűrészes mészárlás című 1974-es horrorklasszikusának felújított változatát, a kétszeres cannes-i nagydíjas Bruno Dumont Li’l Quinquin című minisorozatát, illetve a 83 éves Frederick Wiseman dokumentumfilmjét a Londoni Nemzeti Galériáról (National Gallery).

Alleluia Forrás: Rendezők Kéthete

A válogatásban szerepel még a stílusos horrorfilmjeiről (Pokoljárás, Vinyan - Az elveszett lelkek) ismert belga Fabrice Du Welz Alleluia című alkotása, amely a "magányos szívek gyilkosai" néven elhíresült, negyvenes évekbeli sorozatgyilkos házaspár történetének szabad feldolgozása (számos filmben nyúltak már ehhez a sztorihoz, legutóbb nyolc évvel ezelőtt a John Travolta, James Gandolfini, Salma Hayek és Jared Leto főszereplésével készült Gyilkos szerelem-ben).

A Rendezők Kéthete teljes programja

Nyitófilm: Bande de files (Céline Sciamma)
Zárófilm: Pride (Matthew Warchus)

Játékfilmek:

Alleluia (Fabrice Du Welz)
Catch Me Daddy (Daniel Wolfe)
Next to Her (Asaf Korman)
Cold in July (Jim Mickle)
Fighters (Thomas Cailley)
Gett - The Trial of Viviane Amsalem (Ronit és Shlomi Elbaketz)
Kaguya-Hime No Monogatari (Isao Takahata)
Eat your Bones (Jean-Charles Hue)
A Hard Day (Seong-Hun Kim)
Queen and Country (John Boorman)
Refugiado (Diego Lerman)
These Final Hours (Zach Hilditch)
Tu dors Nicole (Stéphane Lafleur)
Whiplash (Damien Chazelle)

Rövidfilmek:

Fragments (Aga Woszczynska)
In August (Jenna Hasse)
Cambodia 2099 (Davy Chou)
The Revolution Hunter (Margarida Rego)
8 Bullets (Frank Ternier)
It Can Pass Through The Wall (Radu Jude)
Torn (Elmar Imanov és Engin Kundag)
Heartless (Nara Normande és Tiao Tiao)
Man On The Chair (Dahee Jeong)
Jutra (Marie-Josée Saint-Pierre)
Guy Moquet (Demis Herenger)

Speciális vetítések:

Li’l Quinquin (Bruno Dumont)
National Gallery (Frederick Wiseman)
The Texas Chain Saw Massacre (Tobe Hooper) - felújított változat