Vágólapra másolva!
Szuicid tornászlányként ismertük meg, aztán szerepelt egymilliárd dollárt termelő mesében, Jane Eyre-ként elkápráztatta Meryl Streepet, dolgozott Park Chan-wookkal és Gus Van Santtel is. Ezen a héten két filmje érkezik: A hasonmásban a megduplázódott Jesse Eisenberg udvarol neki, a Titanicon vetített Halhatatlan szeretőkben pedig gátlástalan vérszívóként tombol. Áttekintjük a huszonnégy éves Mia Wasikowska eddigi pályáját.
Vágólapra másolva!

Mia lengyel édesanyja - Vasikovszkának ejtendő – vezetéknevét viseli. Amikor az anyukája tizenegy éves volt, az anyjával (Mia nagymamájával) nagyszabású tengeri hajóútra indultak, és több helyen is megálltak Ausztráliában. Melbourne-ben nem várt dolog történt: Mia nagymamája beleszeretett egy angol fickóba, és úgy döntött, maradnak. Később Canberrába költöztek, Mia és testvérei ott születtek és nőttek fel.

Mia Wasikowska a 2013-as velencei filmfesztiválon Forrás: AFP

Apja és anyja, Marzena is fotós, és Mia úgy véli, bizonyos értelemben felkészítette őt a színészi pályára, hogy az anyja kiskorától folyamatosan fényképezte: „áttételesen ez lehetett számomra a színészkedés kezdete, mert sosem kellett előadnunk magunkat a kamerának vagy mosolyognunk, csak csináltuk, amit amúgy is, ő pedig lefényképezett bennünket. De ilyenkor azért mindig tudatában vagy, hogy fényképeznek, és sajátos dinamika alakul ki a két ember közt”.

Kiskorában Jess nevű nővére és Mia is komolyan balettozott, majd ezt a mániát átragasztották öccsükre, Kai-re is. Mia tizennégy évesen váratlanul úgy döntött, hogy mégsem kér a profi tánc kőkemény világából, de nővére hivatásos táncos lett (Kai pedig a szüleiket követi a fotós pályán). Az iskola mellett heti harmincöt óra gyakorlást igénylő baletthez képest Hollywood elvárásai már meg sem kottyannak neki: „A tánc világa a testképet és a fizikai erőkifejtést illetően annyira kemény, hogy bár sokan hasonlónak találják a film világához, számomra utóbbi összehasonlíthatatlanul lazább. Mi ez ahhoz képest, amit egy prímabalerinának bírnia kell? Ugyan már”.

Jess, Oskar, Kai és Mia 2011-ben Marzena Wasikowska fotóján Forrás: Marzena Wasikowka

Amikor kitalálta, hogy színésznő lesz, a neten keresett magának ügynököt, és a módszer meglepő módon működött: még a tizenötöt sem töltötte be, amikor kétepizódos vendégszerepet kapott a Szentek kórháza című, ’98 óta futó ausztrál tévésorozatban. A következő években pár nagyjátékfilmben (Külvárosi ámokfutás, A fenevad) és egy csomó kisfilmben szerepelt, szerencsére utóbbiak közül több a neten is elérhető. A Lens Love Story-ban ugyan egy mondata sincs, mégis érdemes megnézni ezt az egyszerre megható, vicces és hátborzongató kisfilmet, ami egy autista fiúról szól, aki különleges körülmények közt találkozik Mia figurájával. És nagyon ajánlunk az I Love Sarah Jane-t is, amelyben a címszereplő kamaszlányt alakítja, akinek kortársaival együtt egy olyan világban kell boldogulnia, ahol a felnőttek zombikká változtak.

Nem telt el sok idő, már meg is kapta első amerikai szerepét az In Treatment című zseniális HBO-sorozat 2008-tól futó első évadjában. A Gabriel Byrne által megformált pszichológus páciensei közül a Sophie nevű szuicid tornászlányt alakította, akit a Terápia című magyar változatban Sztarenki Dóra játszott. Természetesen azonnal lecsapott a lehetőségre: „Tinédzserként nagyon ritka, hogy az embernek olyan szerepet ajánlanak fel, ami tényleg emlékeztet egy tinédzserre. Vannak ezek a sztereotípiák a sorozatokban, amiket talán vonzó nézni, de közben arra gondol az ember, hogy ’ezek meg kik? Ki él ilyen életet tizenhat évesen?'. Én senkit sem ismerek, aki megtestesíti a ’népszerű csaj a gimiben’ sztereotípiát”. Egy ilyen szereppel nem is azonosult volna könnyen: állítólag a suliban visszahúzódó volt és gátlásos, és hatalmas stressznek élt meg minden társas összejövetelt.

In Treatment Forrás: HBO

2010 az ő éve volt: két filmjét is bemutatták, a Tim Burton-féle teljesen elbaltázott, ám annál sikeresebb Alice Csodaországban-t, melynek köszönhetően Leonardo DiCaprio mögött, Johnny Depp-pel holtversenyben a második legnagyobb bevételt termelő hollywoodi színész lett a Forbes listáján, valamint A gyerekek jól vannak-ot, amelyben Josh Hutchersonnal a leszbikus Julianne Moore és Annette Bening kamasz gyerekeit játszották, akik elhatározzák, hogy megkeresik vérszerinti apjukat. Erről a szerepéről leginkább azt szereti elmesélni, hogy Joni, akit alakít, annyira kényelmesen érzi magát a bőrében, hogy otthon legszívesebben pizsamát hord, ami a saját ötlete volt, mert Mia is szívesen flangál otthon pizsamában.

Mia Wasikowska és Josh Hutcherson A gyerekek jól vannak című filmben Forrás: Budapest Film

Az egyik legkomolyabb szerepe eddig Cary Fukunaga 2011-es Jane Eyre-adaptációjának címszerepe volt, amit kifejezetten ő vadászott le magának. Pár évvel korábban kezdte olvasni Charlotte Bronte regényét, és annyira azonosult Jane Eyre figurájával, hogy még be sem fejezte a könyvet, felhívta az ügynökét, hogy nem csinál-e valaki Jane Eyre-filmet, mert nagyon szeretne játszani benne. Két hónap múlva megkapta a forgatókönyvet, és akkor már csak Fukunagát kellett meggyőznie, hogy megfelelő a szerepre. A rendező, aki nem látta a korábbi munkáit, eleinte nem volt benne biztos, hogy neki akarja adni a szerepet, ezért emailben Gus Van Santhez fordult tanácsért, aki addigra már leforgatta Wasikowskával A nyugtalanság korá-t. Van Sant állítólag csak ennyit írt vissza: „add neki”. Az összetett Jane Eyre-szerep az egyik legjobb, amit fiatal színésznő kaphat, és Wasikowska olyan briliáns volt a filmben, hogy még Meryl Streep is megemlítette Golden Globe-köszönőbeszédében, pedig Wasikowskát nem is jelölték a díjra.

Alice Csodaországban Forrás: Fórum Hungary

Az Alice Csodaországban után feltehetően belevethette volna magát a popcornfilmek világába, de úgy tűnik, ennél sokkal jobb az ízlése: azóta egyik nagynevű szerzői filmessel dolgozik a másik után. Egyrészt taszítja a gondolat, hogy esetleg olyan híressé válhat, hogy nem mehet ki nyugodtan az utcára, másrészt azt mondja, hogy „talán tudatosan nem választok nagyobb filmeket, de csak azért, mert a kisebbek eddig érdekesebbek voltak. Ha jönne egy olyan film, ami izgalmas számomra, de közben nagyköltségvetésű, nem zárnám ki”.

A színészkedés mellett más kreatív tevékenységek is érdeklik, ezek egyike a fotózás. Rákapott, hogy a forgatásokon fényképezi a kollégáit, a Jane Eyre forgatásán például csinált egy szuper képet az éppen levegőben levő Fukunagáról és Jamie Bellről. "Kezdetben pusztán terapeutikus célból kezdtem fotózni, hogy megpróbáljak valami rendszert vinni a káoszba, ami körülvesz engem, de aztán mániámmá és a munkanapjaim elmaradhatatlan részévé vált a forgatások fotózása”.

Michael Fassbender és Mia Wasikowska a Jane Eyre című filmben Forrás: Szuez Film

Bár nem szokott nagyratörő rendezői ambíciókról beszélni, törvényszerűnek tűnik, hogy előbb-utóbb csinál majd nagyjátékfilmet is azok után, hogy egy kisfilmmel már sikerrel debütált. Ő írta és rendezte a The Turning című háromórás, tizennyolc rendező által készített szkeccsfilm egyik epizódját, amely a Variety kritikusa szerint a film „messze legszellemesebb és formailag legérdekesebb” szakasza.

Az utóbbi két évben csak izgalmas filmekben játszott: a Fékezhetetlen mellékszerepét követte Park Chan-wook zseniálisan agyament Vonzások-ja, amelyben visszahúzódó félárvából vérszomjas femme fatale-ba megy át, majd Jim Jarmuch Halhatatlan szeretők-je, ahol megzabolázhatatlan, kiállhatatlan vámpírlányként mutatott újat. A tavalyi velencei filmfesztiválon bemutatott, megtörtént esetet feldolgozó Tracks-ben egy olyan nőt játszik, aki négy tevével és egy kutyával keresztülvág Ausztrálián, A hasonmás-ban pedig a megduplázódott Jesse Eisenberg szerelme. A forgatáson tényleg összejöttek, azóta is együtt járnak.

Nicole Kidman és Mia Wasikowska a Vonzások című filmben Forrás: InterCom

Ha minden igaz, idén még két filmet kapunk tőle: David Cronenberg Maps to the Stars-ában egy menő hollywoodi pár piromániás lányát alakítja, majd egy friss Bovaryné-adaptáció címszerepében kelleti magát. Aztán jön ám a popcorn is: Guillermo del Toro Crimson Peak című horrorfilmje, amelyben Tom Hiddleston és Jessica Chastain partnere lesz, no meg az Alice Csodaországban elmaradhatatlan folytatása.