Vágólapra másolva!
Váratlan, súlyos betegségben elhunyt Maximilian Schell Oscar-díjas osztrák színész. Ő volt az első német ajkú színész, aki a második világháború után először megkapta az Oscar-díjat. 
Vágólapra másolva!

A világhírű színész 83 éves korában szombatra virradóra hunyt el egy innsbrucki klinikán - közölte ügynöke. Schell néhány nappal korábban hagyta el a kitzbüheli kórházat, ahol tíz napig kezelték, mert egy megfázás után tüdőgyulladást kapott.

Maximilian Schell és Richard Widmark az Ítélet Nürnbergben című filmben Forrás: Origo

A Bécsben született Maximilian Schell Svájcba menekült szüleivel, miután a nácik annektálták Ausztriát. A II. világháború után a család visszatért Ausztriába, Schell egyike lett azoknak az európai színészeknek, akiket a tengerentúlon is felfedeztek.

A színpadon 23 évesen debütált, első amerikai filmjét, az Oroszlánkölykök című háborús drámát 28 évesen forgatta Marlon Brando, Montgomery Clift és Dean Martin partnereként. 1961-ben az Ítélet Nürnbergben című filmben Marlene Dietrich, Burt Lancester és Spencer Tracey oldalán játszott, s a védőügyvéd alakításáért megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. Ő volt az első német ajkú színész, aki a második világháború után először megkapta a rangos elismerést.

Ezután még kétszer jelölték Oscar-díjra: az 1975-ös az Ember az üvegkalitkában főszerepéért, majd két évvel később a Júlia mellékszerepéért. A kamera másik oldalán is sikereket ért el: amikor a hetvenes évek elején rendezni kezdett, az első két filmjét (Első szerelem, Gyalogjáró) Oscar-díjra jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. 1984-ben szintén Oscar-jelölt dokumentumfilmet készített az Ítélet Nürnberg-béli legendás szereplőtársáról, Marlene Dietrichről.

Színpadon is rendszeresen kamatoztatta tehetségét, játszott az Ítélet Nürnbergben színpadi feldolgozásában. Kipróbálta magát operaelőadásokban is, Plácido Domingo meghívására Richard Wagner Lohengrin, valamint A Rózsalovag című darabjában tűnt fel a Los Angeles-i operaházban 2001-ben, illetve 2005-ben.

Időskorában is folyamatosan dolgozott. A Magyarországon is forgatott 1992-es Sztálin című HBO-filmben Lenint játszotta, két évvel később a Kis Odesszá-ban tűnt fel Tim Roth és Edward Furlong apjaként. A Joe Eszterhas önéletrajzi ihletésű forgatókönyve alapján készült Hazudozni Amerikában című filmben a magyar főhős (Brad Renfro) édesapját, Dr. Jónás Istvánt alakította. Szerepelt a John Carpenter-féle Vámpírok-ban, a Deep Impact című katasztrófafilmben, a magyar mozikban utoljára 2009-ben láthattuk a Szélhámos fivérek című komédiában Rachel Weisz, Adrien Brody és Mark Ruffalo oldalán.

Maximilian Schell és Edward Furlong a Kis Odessza című filmben Forrás: Origo

A svájci író apa és osztrák színésznő gyerekeként született Maximilian Schell nővére, a 2005-ben elhunyt Maria Schell is híres színésznő, a német mozi legendás alakja volt, keresztlánya pedig Angelina Jolie világhírű amerikai színésznő.