Vágólapra másolva!
A meztelen nő, aki megőrjítette Sherlockot, most Tom Cruise-zal harcol A holnap határában, az Expendables-csapathoz MMA-bajnoknő csatlakozik, Doktor Who partnere A galaxis őrzőiben gonoszkodik. Összeszedtük azt a tíz, még nem túl ismert színésznőt, akik idén, a nagy nyári filmekben tehetnek először igazán mély benyomást a közönségre.
Vágólapra másolva!

Lara Pulver - A holnap határa

Lara Pulver a Sherlock című sorozatban Forrás: AFP

Pulver foglalkoztatott musicalszínésznő (ezen a felvételen épp ez Evitá-ból énekli a Buenos Aires című számot), de aki nem gyakran jár a West Endre színházba, az is ismerheti már jó néhány tévésorozatból. Aki nézi a Sherlock-ot, egészen biztosan emlékszik rá Irene Adlerként: tőle padlózott le a nyomozó, amikor anyaszült meztelenül fogadta őt elegáns belgraviai házában (itt az emlékezetes jelenet). A True Blood-ban többször felbukkant Sookie (Anna Paquin) tündér keresztanyjának szerepében, és játszott a Kémvadászok utolsó évadjában is. Azt is tudni róla, hogy járt már Magyarországon: a nálunk forgatott Fleming című minisorozatban játszotta a James Bond-író Ian Fleming szerelmét és későbbi feleségét. Nem tudni, a május 29-én mozikba kerülő A holnap határá-ban kit alakít, de az előzetesben 1:56-nál feltűnik egy pillanatra: Tom Cruise előtt áll az emberek közt.

* * *

Palvin Barbara - Herkules

Palvin Barbara a Herkules című filmben Forrás: Fórum Hungary

A tizenhárom évesen felfedezett Palvin Barbara húszévesen a világ egyik legmenőbb modellje, akivel már Michael Bay is csinált Victoria's Secret-reklámot (itt a forgatásról készült videó), és a L'Oreal egyik arca. Két éve azért lettek tele a bulvárlapok a nevével, mert Justin Bieberrel mutatkozott itt-ott, és hírbe hozták a One Direction nevű angol fiúbanda Niall Horan nevű tagjával is. Már tavalyelőtt is feltűnt a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegén, de filmes debütálására csak nyáron kerül majd sor. Brett Ratner Magyarországon forgatott Herkules-ében (hazai premier: július 24.) Eurüsztheusz (Joseph Fiennes) feleségét alakítja, és a film előzetesében már néz is egy nagyot 11 másodpercnél.

* * *

Fátyol Hermina - Fekete leves

Fátyol Hermina a Provincia című filmben Forrás: AFP

Kakukktojás a cikkünkben, de reméljük, a magyar közönség felfedezi magának Fátyol Herminát, ezért itt a helye. Akik az elmúlt években jártak a Maladype Színház előadásaira, jól ismerik, nagyjátékfilmekben (pl. Tabló, 1) viszont többségében még csak nagyon apró szerepekben bukkant fel. Rövidfilmekben már többször rabul ejtett minket szépségével és különleges kisugárzásával: Erdélyi Dániel Magasfeszültség-ében egy vezetéklopásból élő lányt alakított, Pater Sparrow Hodor aurA nyilvánvaló titkaicímű, három részt megért szürreális websorozatában pedig a furcsa címszereplő volt. Idén a cannes-i vásznakon is látni majd: Kárpáti György Mór Provincia című rövidfilmjét vetítik a fesztiválon, amelyben egy régészlányt alakít, aki nagy hatást tesz Orosz Ákos figurájára. A tervek szerint júniusban kerül a mozikba Novák Erik Fekete leves (kritikánk) című thrillere, amelyben Fátyol egy elmegyógyintézeti ápolt, aki társaival együtt egy pénzszállító autó kirablására adja a fejét, ami persze balul sül el. Mi még a Titanicos, sok üresjáratot tartalmazó változatot láttuk a filmből, de a mozikba már egy feszesített verzió kerül, ami remélhetőleg sokkal ütősebb lesz.

* * *

Nicola Peltz - Transformers: A kihalás kora

Nicola Peltz a Transformers: A kihalás kora című filmben Forrás: AFP

A tizenkilenc éves Peltz kiugrása M. Night Shyamalan Az utolsó léghajlító című 2010-es fantasyje lehetett volna, amelyben a vízhajlító Katarát alakította, ha nem rühellték volna szinte mindenki a filmet; Peltz még egy Arany Málna-jelölést is begyűjtött a szerepéért a legrosszabb női mellékszereplő kategóriában. Azóta játszott a Psycho előtörténetét elmesélő Bates motel című sorozatban: egy Bradley nevű lányt alakított, akibe beleszeret a tizenéves Norman Bates. A negyedik Transformers-filmben (hazai premier: június 26.) Mark Wahlberg figurájának a lányát alakítja, számos jelölt közül választották ki a szerepre. Ez nemcsak azért hatalmas ugrás Peltz karrierjében, mert a június végén mozikba kerülő film minden bizonnyal elődeihez hasonlóan óriásit fog kaszálni, hanem azért is, mert a tervek szerint ez egy új trilógia első része, úgyhogy Peltz durcás ajkait minden valószínűség szerint rendszeresen látni fogjuk a következő években.

* * *

Karen Gillan - A galaxis őrzői

Karen Gillan a Doctor Who című sorozatban Forrás: AFP

A Doctor Who-rajongók lehet, hogy most felhördülnek amiatt, hogy szerintünk Gillan nagy áttörése még csak ezután következik, mert a skót színésznő 2010 óta rendszeresen szerepel a sorozatban mint Amy Pond, a Matt Smith által megformált Doktor időutazó társa. Korábban modellkedett is, az USA-ban áprilisban bemutatott Oculus című kisköltségvetésű horrorban pedig ő a főhősnő, akinek a családját kicsinálja egy mágikus tükör. Az augusztus 14-én debütáló A galaxis őrzői lesz messze a legnagyobb filmje eddig: Nebulát, a női főgonoszt alakítja, aki Ronannel (Lee Pace) szövetkezve a galaxis őrzői elpusztítását célozza meg. A "szadista és gonosz" Nebula megformálásáért még szép vörös haját is leborotválta.

* * *

Ronda Rousey - The Expendables 3

Ronda Rousey Forrás: AFP

Ő az új Gina Carano: MMA-bajnok, aki kitalálta, hogy nyit a filmek felé. Tizenéves korában dzsúdóbajnok volt (pont Budapesten nyert aranyérmet a 2004-es ifjúsági dzsúdó-világbajnokságon), 2010 óta MMA-s. Az augusztus 21-én érkező Expendables 3 a legelső filmje, egy Luna nevű bárpultoscsajt alakít, aki csatlakozik az Expendables-csapat Mel Gibson elleni akciójához. Akárcsak Carano A bűn hálójában után, Rousey is a Halálos iramban-szériában folytatja, de benne lesz a jövő nyáron mozikba kerülő Törtetők-filmben is, amelyben nem tudni, hogy kit alakít, de az biztos, hogy az egyik jelenetben leüvölti Turtle fejét. Tervben van egy Athena Project című akcióthrillerje is, ami egy női terrorelhárító csoportról szól, és akár franchise is lehet belőle, ha az első film sikeres lesz.

* * *

Abby Elliott - Tini nindzsa teknőcök

Josh Radnor és Abby Elliott az Így jártam anyátokkal című sorozatban Forrás: AFP

Abby Elliott beleszületett a szakmába: nagyapja és apja is komikus, és mindkét felmenője szerepelt a Saturday Night Live című vicces tévéshow-ban, amelyben Abby 2008 és 2012 közt állandó stábtag volt. Felbukkant jó pár tévésorozatban, az Így jártam anyátokkal-ban Jeanette-et, Ted kattant barátnőjét alakította (az apja, Chris Elliott pedig Lili időről-időre felbukkanó apját játszotta). Voltak már apró filmszerepei is, pl. a Csak szexre kellesz-ben, de úgy tűnik az idei lesz az ő éve: a Life Partners és a Sex Ed című romantikus vígjátékban is játszik, a Tini nindzsa teknőcök-ben (hazai premier: augusztus 28.) pedig a Megan Fox által megformált April szobatársa lesz.

* * *

Lotte Verbeek - Csillagainkban a hiba

Lotte Verbeek a Borgiák című sorozatban Forrás: AFP

A holland Lotte Verbeek először cirkuszos szeretett volna lenni, gimnázium után pedig táncfőiskolára ment, de hamar rájött, hogy a színészkedés jobban vonzza. Modellkedett is, aztán megkapta a női főszerepet a 2009-es Semmit magamról című filmben, amelyben egy holland lányt alakít, akinek összeomlik az élete, ezért Írországba megy magányosan kószálni. Az alakításáért elnyerte a locarnói filmfesztivál Ezüst Leopárd-díját. Nálunk a Semmit magamról-t nem sokan látták, viszont Verbeek ismerős lehet a Magyarországon forgatott Borgiák-sorozatból, amelyben Giulia Farnesét, a pápa (Jeremy Irons) szeretőjét formálta meg. Közben játszott Mike Figgis Suspension of Disbelief című erotikus thrillerében is, de azt aztán végképp senki sem nézte meg. A június 5-étől látható Csillagainkban a hibá-ban Peter Van Houtennek, Willem Dafoe író figurájának az asszisztensét alakítja, akinek kicsi, de a cselekmény alakulása szempontjából elég fontos szerepe van.

* * *

Fan Bingbing - X-Men: Az eljövendő múlt napjai

Fan Bingbing az X-Men: Az eljövendő múlt napjai című filmben Forrás: AFP

Ha a nyugati közönség még nem is feltétlenül ismeri, hazájában, Kínában óriási sztár: a 2000-es évek eleje óta az egyik legfoglalkoztatottabb színésznő (pl. A klánok háborúja, A pekingi gyermek, Aratás) és közben sikeres énekesnő és divatikon is. A Forbes évente kiadott száz legfontosabb kínai hírességet összegyűjtő listáján 2006 óta mindig benne volt a top tízben, tavaly és idén pedig az első helyre került. Az amerikai-kínai koprodukcióban gyártott Vasember 3 óriási hazai népszerűségére tekintettel Kínában kissé más verzióban került a mozikba, mint mindenhol máshol: a kínai változatban Fan is felbukkan egy nyúlfarknyi szerepben mint Dr. Wu asszisztense. Az új X-Men-ben (hazai premier: május 22.) a Blink nevű mutánst játssza, akinek az a különleges képessége, hogy portálokat tud nyitni teleportáláshoz, ami feltehetően elég jól jön majd az időutazásra készülő főhősöknek.

* * *

Amber Stevens - 22 Jump Street

Amber Stevens a Greek, a szövetség című sorozatban Forrás: AFP

Nála is eleve adott volt a showbiznisz: anyja egykor modell volt, apja Shadoe Stevens színész és rádiós műsorvezető. Modellkedik is, a filmes debütálása pedig a Halálos iramban: Tokiói hajszá-ban volt, ahol egy pomponlányt alakított. Felbukkant A csodálatos Pókember-ben és a The Kitchen című független filmben is, de az eddigi legjelentősebb szerepét a Greek, a szövetség című, négy évadot megért főiskolás sorozatban alakította. Az augusztus 28-án mozikba kerülő 22 Jump Street-ben is marad főiskolás: az előzetes tanúsága szerint egy diáklányt játszik, aki ágyba bújik Jonah Hill figurájával, és őrületes szexet nyomnak, méghozzá misszionárius pózban!