A csajozásban segít, ha vicces vagy

Flörti dancing
Vágólapra másolva!
Nick Frostot sokan talán csak úgy ismerik, mint Simon Pegg dagi haverját az olyan komédiákból, mint a Haláli hullák hajnala, a Vaskabátok és a Paul, de most főszerepet játszik a saját ötlete alapján készült Flörti dancing című romantikus vígjátékban. A film magyar premierje alkalmából emailben beszélgettünk a színésszel, aki elmesélte, hogyan lett kanapén videojátékozó lúzerből színész, és élete legkínosabb csajozási élményét is megosztotta velünk.
Vágólapra másolva!

Nick Frost saját bevallása szerint talán mind a mai napig pincérként dolgozna, szabadidejében pedig egy kanapén döglene videojátékai társaságában, ha Simon Pegg a 90-es évek végén ki nem rángatja az étteremből, ahol már hat éve robotolt.

Pegg rávette Edgar Wright rendezőt, hogy Spaced című, induló tévésorozatában adja a fegyvermániás Mike szerepét a semmiféle színészi előképzettséggel vagy tapasztalattal nem rendelkező Frostnak, és ezzel el is döntötte a haverja sorsát. Pegg az akkori barátnőjén keresztül ismerte meg Frostot: a lány pincérnő volt abban az étteremben, ahol Frost is melózott. Hamarosan olyan jó barátok lettek, hogy még azt is bevállalták, hogy egy ágyban aludjanak nem túl tágas közös albérletükben.

Nick Frost és Simon Pegg a Világvége Los Angeles-i premierjén tavaly Forrás: AFP

Wright eleinte ugyan vonakodott, de hamar rájött, hogy Frost csak első pillantásra tűnt egy nagy mamlasznak, valójában éles eszű, vicces figura, és a 2004-es Haláli hullák hajnalá-t már Pegg és Frost kettősére írták. Sokan valószínűleg azóta is Pegg figurájának munkanélküli, videojáték-mániás lakótársaként emlékeznek Frostra, aki a film végére békés házizombi válik. A zombivígjátékot követte a Vaskabátok című rendőrkomédia, majd tavaly a Világvége című sci-fi-komédiával zárult az időközben Cornetto-trilógiává keresztelt sorozat. Közben Pegg és Frost együtt, de Wright nélkül is dolgozott: Greg Mottola 2011-es, kedvesen primitív humorú Paul-ját ők írták saját maguknak.

Flörti dancing Forrás: ADS Service

Pegg és Frost kettősét ugyan nehéz überelni, de Frost bőven bizonyította már, hogy haverja nélkül is vicces (Rockhajó, Idegen arcok), most pedig egy igazi főszereppel ajándékozta meg magát: a saját ötlete alapján készült Flörti dancing-ben tutyimutyi, gátlásos hivatali dolgozóból salsakirállyá vedlik át, természetesen a szerelem nevében. A színésszel a film magyarországi premierje alkalmából emailben készítettünk interjút.

Mielőtt Simon Pegg belerángatott volna a Spaced-be, semmiféle színészi tapasztalatod nem volt. Ijesztő volt eleinte? Miből jöttél rá, hogy neked ez megy?

Borzasztóan féltem. Ha most belenézek a Spaced-be, vannak jelenetek, ahol látom, hogy elpirultam, annyira rettegtem. Igazából sosem akartam színész lenni, de éveken át csak tengtem-lengtem, és rájöttem, hogy ez egy jó lehetőség arra, hogy kezdjek valamit magammal, és megragadtam.

Simon Pegg és Nick Frost a Haláli hullák hajnala című filmben Forrás: UIP

A Cornetto-trilógiában te nem vagy társszerzőként feltüntetve, csak Edgar Wright és Simon Pegg. Mennyi beleszólásod volt a forgatókönyv alakulásába? Tudsz mondani egy konkrét dolgot valamelyik filmből, amit te találtál ki?

Úgy működik a dolog, hogy Edgar és Simon írnak egy vázlatot, aztán odaadják nekem, és kapok egy hetet, hogy átnézzem, és a magamévá tegyem. Aztán pedig együtt végigmegyünk az egészen mondatról-mondatra. Ezt úgy nevezzük, hogy megszórjuk poénokkal.* Nem szeretnék kiemelni semmit, amit én találtam ki, mert az egész egy nagy közös munka, amiben mindannyian osztozunk.

A Flörti dancing-ben a figurád iszonyú ügyetlen a nőkkel, ez önéletrajzi elem?

Én sosem voltam igazán béna a nőkkel. Az anyukámnak hét lánytestvére volt, úgy nőttem fel, hogy tiszteltem a nőket, de nem féltem tőlük sosem. A csajozásban pedig sokat segít, ha az ember vicces. A film inkább a szenvedélyről szól, arról, hogy a szenvedély vonzó. A hasizmok egy idő után leeresztenek, akármennyit kondizik is az ember, a szenvedély viszont örökké megmarad.

Nick Frost és Rashida Jones a Flörti dancing című filmben Forrás: ADS Service

Mi volt a legkínosabb csajozási élményed?

Egyszer elmentem egy vakrandira, és amikor megérkezett a lány, kiderült, hogy több mint két méter magas. Azt hazudtam, hogy nem is én vagyok én, és elszeleltem. Még csak tizenhét éves voltam.

Miért pont a salsát választottátok a film témájául? Van valamilyen személyes kötődésed ehhez a tánchoz?

Nincs semmilyen személyes oka, csak egy olyan szenvedélyes táncot kerestünk, amiben a férfi és a nő közt fizikai kontaktus jön létre. És az is számított, hogy a salsa gyönyörűen fest a vásznon.

Nick Frost és Ian McShane a Flörti dancing című filmben Forrás: ADS Service

A film alapötletét te találtad ki, de a forgatókönyvet nem te írtad. Nem akartad jobban kézben tartani a filmet?

Nem akartam én írni, mert közben játszottam más filmekben is, és amikor a Paul-t írtuk, az olyan hosszú ideig tartott, hogy közben már nagyon hiányzott a színészkedés. És amikor megismertük Jon Brownt, aki végül a forgatókönyvet írta, tudtuk, hogy tökéletes lesz. Valamennyire részt vettem az írásban, de a sztori finomságait mind Jon bontotta ki.

Mesélj egy kicsit a Sober Companion című sorozatpilotról, amiben szerepelsz! Tudod már, hogy lesz-e belőle sorozat?

Nagyon drukkolok, hogy legyen. Egy Robert nevű, funkcionális alkoholista ügyvédet alakítok, aki kínos helyzetbe hozza magát nagy nyilvánosság előtt, ezért kirendelnek mellé egy segítőt, akit Justin Long játszik. A forgatás nagyon szuper volt!

Nick Frost és Chris O'Dowd a Flörti dancing című filmben Forrás: ADS Service

Láttál valami jó filmet mostanában?

Az Annie Hall-t, a Manhattan-t és az Okostojás-t. Szükségem volt a Woody Allen- és Wes Anderson-adagomra.

Ha tudsz táncolni, nem baj, hogy béna vagy

A rémes magyar cím ellenére nem kell megijedni a Flörti dancing című romantikus vígjátéktól: bár a sztorija szigorúan kijelölt, meglepő kitérőket nem tartogató úton halad a kötelező hepiend felé, a figurái elég szerethetők, a poénjai pedig elég bájosan idétlenek ahhoz, hogy kellemes kikapcsolódást nyújtson másfél órára. Ha nem Nick Frost alakítaná a főhőst, talán másképp lenne, de az angol színész olyan elegyét hozza a megejtő szánalmasságnak és a bamba cukiságnak, aminek nehéz ellenállni.

Egy Bruce nevű béna, elhízott, a nők számára gyakorlatilag láthatatlan irodai alkalmazottat alakít, aki belezúg új főnökébe, az elérhetetlennek tűnő Juliába (Rashida Jones). A szexi főnöknőre rögtön rástartol Bruce köcsög kollégája, Drew is - akit a Koszorúslányok-ból ismert, minden gesztusában frenetikusan vicces Chris O′Dowd alakít -, de Bruce-nak van egy titkos fegyvere: a salsa. Kiskorában ugyanis ígéretes salsatehetség volt, de aztán egy kissé erőltetett drámai fordulat során elveszítette az önbizalmát, és feladta a táncolást. Amikor azonban megtudja, hogy Julia lelkes salsatanonc, nagy nehezen összekaparja ripityára tört önértékelése darabkáit, és ráveszi magát, hogy megpróbálja a tánc segítségével meghódítani a nőt.

O′Dowd és Frost acsarkodó kettőse szuperül működik (akár Frost rendszeres partnerét, Simon Pegget is el lehetne képzelni az ellenlábas szerepében, de O′Dowd a megjelenése miatt jobban passzol ide), és körítésként olyan tipikus, de az átlagosnál karakteresebb és viccesebb mellékszereplőket kapunk, mint Ian McShane kizárólag töményespohárral a kezében mutatkozó salsatanárként, Olivia Colman Bruce nővéreként és Kayvan Novak egy újsütetű, meleg haverként. Miközben ők mind azzal vannak elfoglalva, hogy gatyába rázzák Bruce-t, mi kellemesen elnevetgélünk a dumáikon, és talán még drukkolunk is Bruce-nak, habár missziója életszerűségébe kicsit nehéz beleélni magunkat.

A könnyed poénok és elsuhanó salsaórák közepette talán csak egy dolog hibádzik: bár Frost állítólag rengeteget tréningezett a filmre, és ő maga táncol benne, a salsázós jeleneteit pont úgy vágták, hogy ezt nehéz legyen elhinni, és ez némiképp aláássa a mesés átalakulás hitelességét.

* Az eredeti válaszban egy lefordíthatatlan szóvicc szerepelt: "sprinkling it with the Frost".