Elhunyt Juanita Moore

Vágólapra másolva!
99 évesen elhunyt Juanita Moore amerikai színésznő. Az első Oscarra jelölt afroamerikai színészek között volt.
Vágólapra másolva!

Juanita Moore halálát unokája, Kirk Kelleykahn színész jelentette be, aki szerint Moore szerdán Los Angelesben, 99 évesen halt meg.

A Los Angeles-i születésű Juanita Moore-t az 1959-es Látszatélet-ben a főszereplő, Lana Turner afroamerikai partnereként nyújtott alakításáért jelölték a világ legrangosabb filmes elismerésére a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

A Fannie Hurst regényén alapuló Látszatélet (Imitation of Life), egy 1934-es film szentimentális remake-je egy fehér színésznő sztárrá válásért folytatott küzdelméről, egy fekete nőhöz fűződő barátságáról szól, és arról, hogy egyedül gyereket nevelő anyaként hogyan segítik egymást ők ketten.

Oscarra jelölték a Moore filmbéli lányát alakító, cseh-mexikói származású Susan Kohnert is, aki a filmben fiatal felnőttként fehér nőnek próbálja kiadni magát. A filmben a Turner alakította fehér nő filmsztárrá válik, míg Moore karakteréből cseléd lesz. A dráma nagy siker volt, és sokak számára kultikus film lett.

Más fekete bőrű színésznőkhöz hasonlóan Juanita Moore is többnyire szolgálót alakított korai szerepeiben. Első mozifilmjében, az 1949-es Kinky-ben ápolónőt játszott. Ismertebb filmje még Az éneklő apáca (1966) és A vágyak találkozása (1988). Juanita Moore volt az ötödik afroamerikai színész, akit Oscar-díjra jelöltek.