Rajtuk lesz a világ szeme

Amerika kapitány: A tél katonája
Vágólapra másolva!
Hemzsegnek a szuperhősök, a hatvanéves Godzilla újra lecsap, elárasztanak minket a mutánsok, a sárkányok, a robotok, a majmok és végül, utoljára még a törpök is. 2014-ben szerintünk ez lesz a tizenkét legsikeresebb blockbuster a mozikban. (A bemutató dátumok csak tájékoztató jellegűek, még változhatnak.)
Vágólapra másolva!

Amerika kapitány: A tél katonája (Captain America: The Winter Soldier)
Bemutató: április 3.

A nagy popcornfilmek szezonja hagyományosan a nyár, de mivel egyre több blockbusternek szánt produkció készül, a hollywoodi stúdiók igyekeznek egyre korábbra hozni a szezon kezdetét, hogy aztán lehetőleg ne nyírják ki egymást a filmjeik. Ez idén odáig fajul, hogy a Marvel a legújabb szuperhősfilmjét már április elején bemutatja. Az Amerikai kapitány folytatása már nem a második világháborúban, hanem a jelenben játszódik, a Bosszúállók cselekménye után, és két fő konfliktus lesz benne: Steve Rogers (Chris Evans) kb. hetven év lefagyasztás után még nem tud egy-kettőre alkalmazkodni új környezetéhez, különösen a S.H.I.E.L.D. vezetőjének, Nick Furynek (Samuel L. Jackson) a módszereihez, továbbá felbukkan egykori jó barátja, Bucky Barnes (Sebastian Stan), a címbeli tél katonája, aki agymosott gyilkológéppé változott, mióta legutóbb láttuk. Szerencsére úgy tűnik, a Fekete Özvegyet alakító Scarlett Johansson is sokat szerepel.

* * *

Rio 2
Bemutató: április 10.

A Jégkorszak-filmeket is gyártó Blue Sky stúdió első madaras animációs filmjét 2011 áprilisában mutatták be, és összesen kb. 485 millió dollárt termelt világszerte, egyelőre semmi okunk nincs azt gondolni, hogy a folytatás nem lesz hasonlóan sikeres. A Rio 2-ben Azúr új kalandokba bonyolódik: az immár házas papagáj feleségével, Csilivel és fiókáikkal Rio de Janeiróból az amazonasi esőerdőbe utazik, ahol a család váratlanul belebotlik Csili rég nem látott apjába, viszont megjelenik a színen régi ellenségük, a Nigel nevű kakadu is. Megint lesz 3D és sok éneklés.

* * *

A csodálatos Pókember 2 (The Amazing Spider-Man 2)
Bemutató: május 1.

A Sony stúdió irtóra nyomja a Pókember-sorozatot: öt évvel Sam Raimi harmadik Pókember-e után már újra is indították a franchise-t Marc Webb rendezővel, Andrew Garfielddal és Emma Stone-nal. Most megkapjuk a második filmjüket, és már bejelentették, hogy még legalább két folytatást terveznek 2016-ra, illetve '18-ra. Peter Parker elkezdi beleásni magát elveszített apja múltjába, amiben barátja, Harry Osborn segít neki, akit ezúttal Dane DeHaan formál meg, és az előzetes alapján valószínű, hogy a figura már Zöld Manóvá változva is megjelenik. Pókembernek mindenesetre rajta kívül is lesz legalább két ellenfele: a kékfejű, villámokat szóró Electro (Jamie Foxx), aki korábban egy szürke kis villamosmérnök volt, míg egy baleset következtében szuperképességre nem tett szert, illetve Rhino (Paul Giamatti), az orosz maffiózóból lett páncélos pusztító.

* * *

Godzilla
Bemutató: május 15.

A legelső, japán Godzilla-filmet 1954-ben mutatták be, és a legújabb verzió alkotói nemcsak remélik, hogy a közönség hatvan év múltán még mindig kíváncsi a szörnyetegre, hanem azt állítják, hogy kifejezetten az első filmhez visszanyúlva gondolták újra a lényt, a japán franchise-t gyártó Toho céggel együttműködésben. Azonkívül, hogy a lény "a természet haragját" testesíti meg, Gareth Edwards rendező túl sokat nem árul el a sztoriról, viszont a projektben résztvevők névsora elég jól hangzik: a forgatókönyv végső verzióját Frank Darabont (A remény rabjai) írta, Aaron Taylor-Johnson egy katonát alakít, Elizabeth Olsen a felesége, Juliette Binoche és Bryan Cranston a nevelőszülei, és itt van még David Strathairn, Sally Hawkins és Ken Watanabe is.

* * *

X-Men: Az eljövendő múlt napjai (X-Men: Days of Future Past)
Bemutató: május 22.

Az X-Men-franchise rajongói most minden bizonnyal örülnek és izgulnak, mert a 2000-es első és a 2003-as második film után a sorozat visszakerült Bryan Singer rendező kezébe. Az időutazós történet lényege, hogy az immár idős főhősök fiatal önmagukat hívják segítségül a mutánsok megmentése érdekében. Ebben az a szép, hogy így szerepelhet a filmben James McAvoy és Michael Fassbender is, akik az X-Men: Az elsők-ben a fiatal Charles Xaviert, illetve Magnetót játszották, de Patrick Stewart és Ian McKellen is, akik a figurák idősebb változatait játszották az első három részben. És nem kell lemondanunk Halle Berryről, Jennifer Lawrence-ről, Nicholas Houltról és Ellen Page-ről sem.

* * *

Így neveld a sárkányodat 2 (How to Train Your Dragon 2)
Bemutató: június

A Cressida Cowell mesekönyvsorozatán alapuló sárkányos filmeket trilógiának tervezik, amelyben az alkotók szerénytelen nyilatkozata szerint a második rész A birodalom visszavág szerepét játssza azzal, hogy összeköti az elsőt és az utolsót. A 2010-es, csaknem 500 millió dollárt kaszáló első filmben hősünk, a Hablaty nevű viking fiú ahelyett, hogy megölte volna az első sárkányát, összebarátkozott vele, és végül az egész vikingnemzetséget összehozta a sárkányokkal. A folytatásban sárkányháton ismeretlen területekre merészkedik, ahol találkozik korábban sosem látott édesanyjával, új sárkányokat ismer meg, és egy nagy, sorsdöntő csatára is sor kerül.

* * *

Transformers: Age of Extinction
Bemutató: június 26.

Transformers: Age of Extinction Forrás: UIP

Hogy a Transformers-franchise-nak egyhamar nem lesz vége, az nyilvánvaló volt már akkor, amikor a harmadik rész 1,1 milliárd dollárt kaszált világszerte (az első három rész összesen közel 2,7 milliárdot termelt), de sokáig homályos volt, hogy a negyedik részt ki rendezi és kik szerepelnek benne. Végül Michael Bay megmaradt, de a szereplőgárda lecserélődött, és Shia LaBeouf helyett most Mark Wahlberget kapjuk, aki a Pain & Gain forgatásán annyira összemelegedett a rendezővel, hogy újra vele akart dolgozni. A cselekmény néhány évvel a harmadik rész után játszódik, amikor a transformer-robotok egy ideje már nyomtalanul eltűntek, és az a kiindulópontja, hogy a Wahlberg által megformált feltaláló rábukkan egy elásott transformerre. Persze személyes szál is lesz, mégpedig a fickónak, a lányának (Nicola Peltz - Az utolsó léghajlító) és a lány pasijának (Jack Reynor - Elpuskázva) a kapcsolata.

* * *

A majmok bolygója: Forradalom (Dawn of the Planet of the Apes)
Bemutató: július

A 2011-es A majmok bolygója: Lázadás-sal újjáélesztett Majmok bolygója-franchise új rendezővel (Matt Reeves, aki a Cloverfield-et is csinálta) és javarészt új színészekkel folytatódik. Az előző film befejezése már előrevetítette az emberiség kipusztulását, és azt, hogy a majmok veszik majd át az uralmat a bolygó fölött, az évekkel később játszódó folytatásban már a majmok dirigálnak, és csak egy kis embercsoport maradt, akik békét kötöttek velük. De ez az állapot nem stabil, és hamarosan kitör a látványos CGI-háború a majmok és az emberek közt. A főszerepben most Gary Oldmant, Jason Clarke-ot és Keri Russellt láthatjuk, viszont Caesart, a majmok vezetőjét továbbra is Andy Serkis formálja meg performance capture-technika segítségével.

* * *

A galaxis őrzői (Guardians of the Galaxy)
Bemutató: augusztus 14.

A galaxis őrzői Forrás: Fórum Hungary

A Marvel stúdió második premierje az évben olyan hősöket fog felvonultatni, akiket nagyvásznon még sosem láthattunk. Ők sem újoncok persze: az első A galaxis őrzői-képregény 1969-ben jelent meg, aztán 2008-ban indították újra a sorozatot, és a film ezen az újabb szérián alapul. A főhős egy Peter Quill/Star-Lord (Chris Pratt) nevű jövőbeli, csajozós, kissé arrogáns, kalandor pilóta, aki a galaxis megmentése érdekében kénytelen csapatot kovácsolni korábbi űrlény riválisaiból, a zöldbőrű Gamorából (Zoe Saldana), a fához hasonló Grootból (a hangja Vin Diesel), a mutáns mosómedve Rocket Racoonból (a hangja Bradley Cooper) és az elpusztíthatatlan Draxből (Dave Bautista). A filmet James Gunn (Slither, Movie 43) rendezte, aki úgy nyilatkozott a figurákról, hogy "az elején mindannyian rosszfiúk… aztán a film során rájönnek, hogy hősök. Ha a Bosszúállók a Beatles, akkor ezek az arcok a Rolling Stones".

* * *

Interstellar
Bemutató: november 6.

Christopher Nolan a Batman-trilógia után sem hagy fel a nagyszabású filmekkel: az Interstellar egy nagyköltségvetésű sci-fi lesz, amelyben tudósok és felfedezők csapata áthatol egy féreglyukon, és az űrutazás új formáját fedezik fel, ami valószínűleg időutazást is magában foglal. Nolan mindig titkolózik a filmjeivel kapcsolatban, így ennél többet csak akkor tudunk majd meg, amikor kijön az első rendes előzetes, de annyi biztos, hogy öccsével, Jonathannel hosszú évek óta dolgozott már a forgatókönyvön, és hogy nagyon szép szereplőgárdát szedett össze, amelynek tagja többek közt Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michael Caine, Matt Damon és Casey Affleck is.

* * *

Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész (The Hunger Games: Mockingjay - Part 1)
Bemutató: november 20.

Az éhezők viadala: Futótűz Forrás: Fórum Hungary

Már szinte megszoktuk, hogy a filmstúdiók a lehető leghosszabbra nyújtják sikeres franchise-aikat, természetesen Az éhezők viadalá-val is ez történik: a három ifjúsági regényből négy filmet csinálnak az utolsó rész kettébontásával. Idén az utolsó rész első felét kapjuk meg, amelyet egy évvel később, 2015 novemberében követ majd a finálé. A kétrészes A kiválasztott-at is Francis Lawrence rendezi, aki már a második filmet is csinálta. Az előző, Futótűz című részben már elindult Panem lakóinak lázadása a Capitol ellen, A kiválasztott-ban pedig Katniss Everdeennek (Jennifer Lawrence) kell a lázadás élére állnia. A filmben visszatér többek közt Josh Hutcherson, Liam Hemsworth és Philip Seymour Hoffman is, fontos új szereplő Julianne Moore, aki Alma Coin elnököt, Katniss esküdt ellenségét alakítja.

* * *

A hobbit: Egyszer oda, aztán vissza (The Hobbit: There and Back Again)
Bemutató: december 18.

A hobbit - Smaug pusztasága Forrás: Forum Hungary

Peter Jackson előbb-utóbb kénytelen lesz elhagyni Középföldét, akármilyen óriási összegeket is termelnek Tolkien-trilógiái, és ennek év végén jön majd el az ideje, amikor bemutatják a háromfilmesre dagasztott A hobbit utolsó részét. A második film végére Zsákos Bilbó (Martin Freeman) és a törpök, akik a kincsüket akarják visszaszerezni Smaugtól a sárkánytól, odáig jutnak, hogy megölni ugyan nem tudják Smaugot, de a haragját kivívják, ami tragikus következményekhez vezethet. Nem teljesen meglepő módon a befejező rész tétje így hát a sárkány megölése és a kincs visszaszerzése, majd felosztása lesz.