Inkább novellákra maszturbálok

Sasha Grey pornószínésznő első könyve, A Juliette társaság bemutatója után
Vágólapra másolva!
Sasha Grey tizennyolc évesen lett a világ egyik leghíresebb pornósztárja, majd négy évvel, és több száz filmmel később visszavonult az iparból. Azóta alakított főszerepet az Oscar-díjas Steven Soderberghnél (Barátnő rendelésre), szerepelt HBO-sorozatban (Törtetők), játszott indusztriális zenekarban (aTelecine), valamint megírta első erotikus regényét. A Juliette Társaság című könyv budapesti bemutatóján beszélgettünk a 25 éves művésznővel. 
Vágólapra másolva!

Hogyan szoktál írni? Vannak különböző praktikáid?

Először mindig megsétáltatom a kutyámat, hogy lefárasszam, és ne zavarjon írás közben. Odakészítek magam mellé egy csésze kávét vagy teát. És megpróbálok mindig új helyeket találni az íráshoz, hogy ne ugyanabban a szobában kínlódjak.

Sasha Grey Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Mennyire volt élvezetes az írás folyamata? Megszenvedtél vele?

Először biztos voltam benne, hogy menni fog, mert korábban több forgatókönyvet is írtam. De a regény műfaja annyira más, nehéz volt megtalálni a történet velejét. Miután az megvolt, már könnyebben ment a munka. Az volt a legjobb az egészben, hogy abban az időben, amikor a regényt írtam, semmi mást nem vállaltam el, minden energiámmal erre koncentráltam.

Mit gondolsz A szürke ötven árnyalata elképesztő sikeréről?

Az a regény a marketingesek álma. Eredetileg az Alkonyat-sorozat ihlette, E.L. James egy Alkonyat rajongói fórumba írta az első változatát, ott nagy sikert aratott, majd átnevezte a szereplőket, és saját maga adta ki a könyvet. Spontán alakult ki, tehát nem is lehet megismételni. Nekem az tetszik benne legjobban, hogy apropót biztosított arra, hogy az emberek beszélhessenek a BDSM-ről. Pozitív megvilágításban emelte be a popkultúrába a szado-mazó szexet, amiről eddig csak úgy esett szó, mint valami mocskos perverzióról, amely minden résztvevő számára megalázó.

Sokan ellenségesen viszonyulnak hozzád a pornós múltad miatt, elég csak elolvasni a kommenteket a könyved Amazon-oldalán. Felmerült benned, hogy írói álnevet használj?

Ez soha nem jutott eszembe, mert úgy érzem, hogy a nevem és a személyem hitelesíti a könyvben leírtakat. A Juliette Társaság-ban benne vannak a saját élményeim, és nemcsak a szexuális élményeimre gondolok, hanem arra, hogy egészen fiatal koromtól kezdve jártam a világot, és megismerkedtem egy csomó érdekes emberrel. Szerintem az ottani kommentelők közül sokan nem szerették a pornófilmjeimet sem, nem tudják, ki vagyok, és azt várták, hogy olyan lesz a könyv, mint A szürke ötven árnyalata. Én sosem akartam, hogy ez legyen a következő A szürke ötven árnyalata, ennek ellenére számos országban pontosan így reklámozzák. Megértem, hogy ha valaki ezt várta a könyvtől, akkor csalódik, éppen ezért kezdtem az első fejezetet olyan szabályokkal, hogy senki ne háborodjon fel a későbbieken.

Melyik a kedvenc, regényben szereplő szexjeleneted?

Amikor Marcus és Anna szeretkezik a szekrényben.

De nem muszáj a saját könyvedből, mondhatod bármelyik szexjelenetet a világirodalomból.

Értem én, de mégis ezt választom. Éljen az önpromóció!

Sasha Grey: A Juliette Társaság (részlet)

Amikor Anna megérkezik, azt az egyenruhát kell viselnie, amelyikre Marcus utasította. Mindig ugyanazt a ruhát.
- Miben akar látni - kérdezem.
- Találd ki!
Szeretünk kitalálósdit játszani, Anna meg én.
- Ápolónőnek?
- Nem.
- Iskolás kislánynak?
- Nem talált - ingatja a fejét.
- Kurvának?
- Hideg, hideg.
- Oké, feladom. Mondd meg!
- Az anyjának - kuncog.
Nagyon meglepetten nézek rá, és Anna alig várja, hogy további részleteket fedhessen fel és elmondja, hogy bő, virágos zsákruhát kell felvennie, lapos sarkú körömcipőt, harisnyát, és nagy, nagyon nagy bugyit, ami olyan, mint egy poliészter erényöv, és úgy is néz ki. Szóval Marcus anyjának öltözik, az ő ruháiba. Olyan ruhába, amilyet az anyja az ötvenes években szerezhetett és haláláig hordott, de teljesen tökéletesnek és újnak tűntek, mintha csak tegnap akasztották volna le a boltból.
- Ez már elég bizarr? Vagy túl sok - kérdi Anna mosolyogva.
- Kezd az lenni... - mondom. Mert Marcus ettől már kevésbé olyan, mint Jason Bourne, és ez jó dolog. Egyre kevésbé tűnik olyannak, amilyennek Jason Bourne dugási sítlusát képzelem. Sötétben, misszionárius pózban. Mint egy igazi férfi.

(GABO könyvkiadó | Fordította: Kopp Lukács)

A Barátnő rendelésre idején azt nyilatkoztad, hogy sosem olvasol kritikákat. Kibírtad, hogy a regényed kritikáit se olvasd el?

Pár kritikát elolvastam, jót nevettem rajtuk. Valamiért ezt nem veszem annyira magamra. Sokkal jobban tud bántani, ha színészként kritizálnak. Ez nem annyira személyes.

Hízelgőbbnek találod, ha valaki a regényedet olvasva maszturbál, mint ha valamelyik pornófilmedre teszi ezt?

Nem, végülis ugyanazokat a szükségleteket elégítik ki. Mindkettő erotikus. Angela Carter mondta, hogy az erotika az elit pornója, és én egyetértek ezzel. A Juliette Társaság egy regény, fikció és fantázia, és ugyanazt a hatást tudja kiváltani, mint egy erotikus film.

Te maszturbáltál már regényre?

Inkább novellákra maszturbálok.

Melyikekre?

Most hirtelen nem tudnék címeket mondani, mert ez még fiatalabb koromban történt, mostanában már nem olvasok novellákat. De Anais Nin Vénusz deltája című kötetére biztos, hogy többször is maszturbáltam.

Steven Soderbergh és Sasha Grey a 2009-es Tribeca filmfesztiválon Forrás: AFP

Steven Soderbergh a legokosabb ember, akit ismersz?

Mindenképpen az egyik legokosabb.

Mi volt a leghasznosabb dolog, amit tőle tanultál?

Sokat tanultam tőle a színészetről. Hogy ne fogjam vissza annyira magamat. Hogy tudjam, mikor kell kockáztatni, és mikor kell vigyázni magamra. A Barátnő rendelése forgatása alatt nyomasztott, hogy én voltam az egyetlen tapasztalt színész a filmben.

Melyik az az öt filmrendező, akivel a legszívesebben dolgoznál együtt?

Mondhatok olyat is, aki már nem él?

Persze.

Federico Fellini, Robert Altman, Terry Gilliam, Michael Mann és Todd Solondz.

Sasha Grey Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Bosszantott, hogy Lars von Trier nem kért fel, hogy szerepelj A nimfomániás-ban?

Dehogy, az túlságosan adta volna magát.

Nemrég írtad az Instagramon, hogy egyik este Los Angelesben David Lynch megdicsérte a kocsidat. Milyen autód van?

Úristen, az annyira menő volt! Egy 1968-as Cadillac Coup de Ville-em van. Kék színű, piros kárpitozással.

Melyik pornófilmedre vagy a legbüszkébb?

Az első filmemre nagyon büszke vagyok. Még ki se jött, de már híressé tett, és lett egy csomó rajongóm miatta.

Ha egy konkrét filmedet ajánlhatnál az olvasóinknak, akkor melyik lenne az?

A Fuck Slaves címűt nagyon szeretem.

Sasha Grey Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Jenna Jameson nemrég visszatért a pornószakmába. Ha egyszer te is így tennél, azt kudarcként élnéd meg?

Nem, de mindenképpen visszalépésnek tartanám. Nem hiszem, hogy pornószínészként bármi újat tudnék még nyújtani. Persze, jól kerestem vele, de pornózásban sosem a pénz motivált elsősorban. Ha valaha visszatérnék a szakmába, azt nem színésznőként tenném.

Lehet rólad tudni, hogy hatalmas filmőrült vagy, a könyvedben is minden második oldalon emlegetnek valami filmet. Godard-tól például melyik a kedvenced?

Istenem, ez nagyon nehéz kérdés. A Bolond Pierrot.

Mit gondolsz a Hímnem-nőnem-ről?

Azt is nagyon szeretem. Nemrég volt szerencsém moziban is látni.

Kellemes élmény volt a Törtetők-ben dolgozni?

Igen. És annak ellenére, hogy a legdrámázósabb évadban szerepeltem, megtudtam, hogy milyen vígjátékot forgatni. Különösen az első két epizódom nagyon szórakoztató volt. Tévésorozatot csinálni különben nagyon más, mint mozifilmet. Nagyon pörgős, ami azért jó, mert kénytelen vagy rendesen felkészülni, és rengeteg váratlan helyzetet kell gyorsan megoldani.

Ki volt a legrosszabb arc a szereplők közül?

Velem mindenki nagyon kedves volt, ami azt illeti.

Még Jeremy Piven sem mozdult rád?

Nem. Ő különösen vicces figura. És rögtön utána együtt csináltuk az I Melt with You című filmet is. Szóval velem jó fej volt, és az egész Törtetők-ben számomra az volt a legemlékezetesebb, hogy láthattam Jeremyt és Carla Guginót együtt játszani.

Ha kapnál húszmillió dollárt, hogy megfilmesíts egy regényt, melyik regényt választanád?

Azt tudod, hogy 20 millió dollár nem valami sok egy filmre?

Igen, de tegyük fel, hogy ennyiből kell gazdálkodnod.

Van egy nem túl ismert könyv, azt hiszem, az a címe, hogy The Wolves. Abból nagyon szívesen csinálnék filmet.

Sasha Grey Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A GQ-nak adott interjúban beszéltél arról, hogy folyamatosan el kell foglalnod magadat, mert ha leállsz, akkor biztos valami rossz fog történni. Például mi?

Szorongás, bizonytalanság, depresszió. Tudnom kell, hogy mit csinálok legközelebb, aktívnak kell maradnom. Inkább stresszelem magam azon, hogy túl sok dolgom van, mint hogy otthon lógassam a lábamat. Nem szeretem, ha arra kell várni, hogy valami történjen velem, inkább kitalálok magamnak dolgokat.

Elkezdted már írni a következő könyvedet?

Van pár ötletem, hogy hogyan lehetne folytatni A Juliette Társaság-ot, de most járom a világot, népszerűsítem a könyvet, és ez lefoglalja minden energiámat. Ha ennek vége, akkor majd nekiülök rendesen.

Láttál valami jó filmet mostanában?

Nem! És ez tök lehangoló, mert amúgy rengeteg filmet nézek. Az utolsó film, ami nagyon tetszett, az a Mud volt. Tényleg, Jeff Nicholsszal is szívesen dolgoznék.