Vágólapra másolva!
A torontói filmfesztivál programjától rendszerint lehidalunk: mindig a szeptemberenként megrendezett fesztiválon mutatják be a második félév amerikai filmtermésének javát. Most kihirdették az idei fesztivál programjának nagy részét, és mintha még a szokásosnál is ütősebb lenne a felhozatal. Az összes bejelentett film bemutatására nem vállalkozunk, de kigyűjtöttük azokat, amiktől nekünk legjobban csorog a nyálunk.
Vágólapra másolva!

Az Augusztus Oklahomában a Vészhelyzet atyjának, John Wellsnek a színdarab-adaptációja, amelyben Meryl Streep részeges családanyát alakít, akihez felnőtt gyermekei (Julia Roberts, Juliette Lewis, Julianne Nicholson) és volt veje (Ewan McGregor) hazatérnek férje halála után. A filmben szerepel a remek Benedict Cumberbatch is, aki triplázik a fesztiválon: a The Fifth Estate című WikiLeaks-filmben a site alapítóját, Julian Assange-ot játssza, és felbukkan Steve McQueen (Éhség, Shame) 12 Years a Slave-jében is, ami egy 19. századi igaz történet egy szabad fekete férfiról (Chiwetel Ejiofor), akit elraboltak és eladtak rabszolgának. A rabszolgatartót McQueen rendszeres színésze, Michael Fassbender játssza.

Dane DeHaan és Daniel Radcliffe a Kill Your Darlingsban Forrás: TIFF

A Kill Your Darlings több fiatal színésznek is pompás lehetőséget biztosít, hogy komoly drámában bizonyítsanak: a beatköltőkről szóló filmben Daniel Radcliffe játssza a fiatal Allen Ginsberget, Dane DeHaan pedig Lucien Karrt, aki megöli idősebb, meleg rajongóját (Michael C. Hall). A Dosztojevszkij A hasonmás című kisregényén alapuló The Double is a huszonéves generáció két csillagát vonultatja fel: Jesse Eisenberg alakítja a hasonmásával találkozó, és emiatt mentálisan összeroppanó főhőst, partnere Mia Wasikowska a filmben.

Jesse Eisenberg és Mia Wasikowska a The Double című filmben Forrás: TIFF

Matthew McConaughey már két éve ismét csúcsformában van, a fesztiválon a megtörtént eseten alapuló Dallas Buyers Club-bal szerepel, amelyben egy 1986-ban AIDS-szel diagnosztizált férfit alakít, aki az USA-ban akkor legális gyógyszer helyett elkezd külföldről illegális gyógyszereket importálni a saját túlélése érdekében. Fárasztó képregényfilmes jelenései után Scarlett Johansson is megint érdekessé vált, két filmje is lesz a fesztiválon: Jonathan Glazer Under the Skin című sci-fijében egy stopposként férfiakat elcsábító és legyilkoló űrlényt alakít, a Berlinalén már bemutatott Don Jon-ban (kritikánk) pedig a pornófüggő Joseph Gordon-Levitt erotikus vágyait próbálja saját maga irányába terelni.

Matthew McConaughey a Dallas Buyers Clubban Forrás: TIFF

A Gravitáció című Alfonso Cuarón-sci-fi szuper új előzetesét pont most mutattuk, ezzel a filmmel kapcsolatban legalább már tudjuk, hogy Magyarországon is csak október elejéig kell várni rá. A The Disappearance of Eleanor Rigby-re kíváncsiak vagyunk azért is, mert a mindig kiváló Jessica Chastain és James McAvoy játssza benne a főszereplő szerelmespárt, és azért is, mert egy bő háromórás filmről van szó, amiben ugyanazokat az eseményeket egyszer a nő, egyszer pedig a férfi szemszögéből nézzük végig.

James McAvoy és Jessica Chastain a The Disappearance of Eleanor Rigbyben Forrás: TIFF

Az igaz történet alapján készült filmek sorát szaporítja a Colin Firth főszereplésével készült The Railway Man is. A színész egy Eric Lomax nevű brit férfit alakít, aki a második világháborúban japán hadifogságba esik, ahol szörnyű kínzásoknak vetik alá, majd a háború után visszatér a helyszínre, hogy szembenézzen egykori kínzójával. Jude Law kicsit újít: egy barkós, mocskos szájú bűnözőt játszik, aki különösen ért a széftöréshez, és miután tizenkét évet lehúzott a sitten, visszatér London utcáira, hogy visszaszerezze, ami jár neki.

James Gandolfini és Julia Louis-Dreyfus az Enough Saidben Forrás: TIFF

Nicole Holofcener párkapcsolatos filmjei mindig különlegesek (Lovely & Amazing, Jóbarátnők), de az Enough Said azért is speciális, mert a júniusban elhunyt James Gandolfini egyik utolsó alakítását láthatjuk benne. A film egy elvált nőről szól, aki elkezd randizni egy férfival, miközben összebarátkozik egy nővel, és megtudja, hogy újdonsült ismerősei egykor házastársak voltak. Majdnem biztosak vagyunk benne, hogy a bonyolult emberi kapcsolatokat a Hateship Loveship is érzékenyen dolgozza majd fel, mert a női lélekhez nagyon értő kanadai írónő, Alice Munro egyik novelláján alapul, és Kristen Wiig, Guy Pearce és Hailee Steinfeld (A félszemű) alakítják a főszerepeit.

Kate Winslet és Josh Brolin a Labor Dayben Forrás: TIFF

Nagyon várjuk Jason Reitman (Juno, Pszichoszingli) új filmjét, ami a Labor Day címet viseli, és egy tizenhárom éves fiúról szól, aki anyjával (Kate Winslet) együtt megismerkedik egy férfival (Josh Brolin), akiről kiderül, hogy szökött fegyenc. Szintén kíváncsiak vagyunk a közönséget is érdeklő filmkészítéstől az utóbbi években eléggé eltávolodott Lukas Moodysson új, nézőbarátabbnak tűnő munkájára, a We are the Best!-re, ami három kislányról szól, akik punkrock-együttest alapítanak.

Mark Ruffalo és Keira Knightley a Can a Song Save Your Life? című filmben Forrás: TIFF

És ha már zene: az Egyszer rendezőjének, John Carney-nak a Can a Song Save Your Life? című filmjében Keira Knightley egy kezdő énekesnő, aki összeismerkedik egy kiégett producerrel, akit Mark Ruffalo formál meg.

Owen Wilson és Zach Galifianakis a You Are Here című filmben Forrás: TIFF

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban Mad Men-rajongókként természetesen említést kell tennünk a You Are Here-ről, a sorozat atyjának, Matthew Weinernek a nagyjátékfilmes debütálásáról, ami állítólag egy fergeteges komédia Zach Galifianakisszal, Owen Wilsonnal és Amy Poehlerrel a főszerepben.