Sas Tamás beleunt a vicceskedésbe

SOS Love
Vágólapra másolva!
Új címmel, 3D nélkül, újravágott verzióban mutatják be Amerikában az itthon csúfosan leszerepelt S.O.S. Love! című filmet. Sas Tamás rendező nem bánja, hogy felrakták a filmjét a YouTube-ra, legközelebb drámát akar csinálni, de Vajnáéktól nem kér támogatást, mert nem szeretne "a diktatúra árnyékában jó pofát vágni egy állami intézményhez".
Vágólapra másolva!

Már megörültünk, hogy új opusszal jelentkezik Sas Tamás (9 és fél randi, Szinglik éjszakája), a magyar romantikus komédiák rendíthetetlen szállítója, amikor észrevettük az IMDb-oldalán a Lovemakers című 2013-as keltezésű filmet. Hamar kiderült azonban, hogy csak az S.O.S. Love - Az egymillió dolláros megbízás című, eredetileg is nemzetközi forgalmazásra szánt film amerikai változatával van dolgunk.

A Lovemakers amerikai plakátja Forrás: Mirage Quest Media

A Magyarországon 2011-ben bemutatott, mérsékelt sikereket felmutató (összesen 36 771-en fizettek be rá itthon*) S.O.S. Love! alkotói már a történetet is annak megfelelően álmodták meg, hogy a film a külföldi mozikban is működőképes legyen. Ugyanebből a célból forgatták a filmet angol nyelven és a műfajt tekintve kissé érthetetlen módon 3D-ben, valamint ezért kerültek a műbe olyan, a pályájuk csúcsát már megjárt amerikai színészek, mint Daryl Hannah és Billy Zane.

Az új változattal kapcsolatban Sas Tamás elmondta, hogy a címet az amerikai forgalmazók változtatták meg, emellett új zenei anyagot kapott a film, valamint újra is vágták az eredeti anyagot. "Kivettek belőle minden olyan jelenetet, amely az előző, S.O.S. szerelem! című filmre utalt. Nekem ebbe nem volt beleszólásom, de nagyon jól sikerült, kifejezetten pörgőssé tette a filmet."

Sas Tamás Fotó: Hajdú D. András - Origo

A Lovemakers szerepelt idén a Vegas Indie filmfesztiválon, ahol elnyerte az Arany Villanykörte-díjat, valamint júniusban bemutatták a New York City filmfesztiválon is. "Ezek a vetítések új kapukat nyitottak meg a film előtt. Most jelentkezett egy dél-afrikai forgalmazó, és több skandináv ország is megvásárolta már a filmet."

Ezek a sikerek azonban pénzügyileg egyelőre nem jelentenek bevételt az alkotóknak. Az IMDb szerint 2,5 millió dollárból, azaz körülbelül 550 millió forintból készült film még 50 milliót sem jövedelmezett a hazai mozipénztáraknál*. "Addig marad az anyagi bukás a filmmel kapcsolatban, amíg vissza nem térülnek az amerikai forgalmazási munka költségei" - tette hozzá a rendező.

Hevér Gábor, Hujber Ferenc és Árpa Attila az S.O.S. Love! című filmben Forrás: Fórum Hungary

Az amerikai forgalmazók a Lovemakers esetében lemondtak a 3D alkalmazásáról is, amit Sas azzal magyaráz, hogy úgy látszik, még mindig nem valósult meg a 3D áttörése a moziban. "A szemüveg ténye valószínűleg sokakat távol tart a 3D-s filmektől."

Az S.O.S. Love! nyolc hónappal ezelőtt teljes terjedelmében felkerült a YouTube-ra, amiről a rendező a film amerikai producerétől értesült. "A megtekintések száma már több mint kétszázezer, aminek én nagyon örülök. A film ma átment a moziból a digitális platformokra, és ez egy olyan tény, amellyel számolnunk kell. Én a szabad forgalmazás híve vagyok, akkor is, ha ez anyagi veszteségekkel jár. Szerintem a filmforgalmazásnak kellene követnie a világot, és nem rendszabályozni, mert az úgysem fog menni."

Sas jövőbeni terveivel kapcsolatban elmondta, hogy nem adott és nem is fog beadni forgatókönyvet a Magyar Nemzeti Filmalaphoz, aminek elvi okai vannak."Nagyon nehéz a diktatúra árnyékában jó pofát vágni egy állami intézményhez, és én nem is szeretnék." Ellenben egy aktuális filmterve már olyan állapotban van, hogy talán már télen megkezdődhet a forgatása. "Egy olyan forgatókönyvről van szó, ami már több éve készen van. A műfaja dráma. Igen, felhagyok a vígjátékokkal. Nagyon megütöttem a bokámat most már többször a vígjátékokkal, úgyhogy beleuntam a vicceskedésbe."

- - - - - - - - - -

* Az S.O.S. Love - Az egymillió dolláros megbízás nézettségi és bevételi adatait a film magyarországi forgalmazójától, a Fórum Hungarytől szereztük be.