Vágólapra másolva!
Visszatért Gru, a nagy kaliberű gonosztevőből lett kertvárosi apuka, akinek most a világ megmentésén túl a lányok kamaszodásával, és munkatársa iránt táplált gyengéd érzelmeivel is meg kell küzdenie. Kínos randik, hátborzongatóan kotkodáló vértyúk, legmacsóbb macsó, és sárga minyoninvázió. A Gru 2 az első részhez hasonlóan vicces és kedves animációs mese, amely a felpörgetett tempó és a hihetetlen ötletáradat miatt kissé fárasztóra sikerült. 
Vágólapra másolva!

A Gru első részének bája, szerethetősége és humora a magának való, zárkózott gonosztevő és a szupercuki árva kislányok szokatlan kettőséből adódott. Az óriási mogyorószemekkel hatást gyakorló Agnes, a vagány Edith és nővérük, a meggondolt és sebzett Margo fokozatos és vicces Gru-szelídítése volt az, ami különlegesen kedvessé és emlékezetessé tette a filmet. Ehhez képest a Hold elrablása és a konkurens gonosz likvidálása körüli akciózás, valamint a kis sárga minyonok idétlenkedése csak erőltetett és sokszor felesleges töltelékként hatott.

Gru 2 Forrás: UIP Dunafilm

A Gru 2 elején azonban már egy tökéletes kertvárosi, egyedülálló apává átlényegült főhős fújja a lufi-pónikat, és grillezi a szülinapi húst a kerti zsúron. Gru a világméretű aljaskodást végleg maga mögött hagyva, a legális dzsem és zselé iparban nyomul, amelyben azonban elhanyagolhatóak a sikerei. Ebbe a kissé unalmas, ám boldog idillbe rondít bele egy titkos labor komplett elrablása és az Antigonosz Liga, amely az ügy felgöngyölítésében igényt tart Gru bűnözői szaktudására, és a nyakára küld egy már-már túl lelkes, ám tehetséges fiatal ügynököt is, Lucy Wilde-ot. Ők ketten beépülnek a helyi bevásárlóközpont közösségébe, ahol titkok lappanganak, és ahol Eduardo, a Salsa és salsa szenvedélyes és kedélyes étterem tulajdonosa is gyanúsan hasonlít az egykor legmacsóbb macsó halált halt gonosztevőhöz, El machóhoz.

Megint adódik tehát egy cselekményt beindító bűneset, de most sokkal ügyesebben sikerült összekapcsolni a nyomozós akció szálat a magánéleti történésekkel. Főképp azért, mert Gru szegényes érzelemkifejezési képessége és kapcsolatteremtési nehézsége most a társával, Lucy-vel alakuló szerelmét nehezíti meg viccesen-tragikusan. A kicsi Gru legelső, szerencsétlen kimenetelű, kiközösítésben végződő iskolai udvarlási kísérlete remekül szemlélteti a probléma mélységét. Emellett pedig attól még, hogy Gru-apuka ismét munkába állt, otthon is zajlik tovább az élet. Gyakorolni kell az anyák napi verset - amit úgy látszik, hogy az amerikai ovisok zombi üzemmódban adnak elő, szemben a magyar gyerekek éneklős szavalásával -, és a kamaszodó Margo első szerelme is alaposan megdolgoztatja a papa idegrendszerét.

Gru 2 Forrás: UIP Dunafilm

Ha csak ennyi témát ölelne fel a film cselekménye, már akkor is meglehetősen zsúfolt lenne, de az alkotók valamiért úgy döntöttek, hogy egy pillanatnyi üresjáratot sem hagynak, és az egykor Gru hadseregét alkotó kis sárga kantáros gatyás kupakok, a minyonok életéből vett epizódokkal tömködik tele a történetet. Ezek a minyonok amolyan egyenlények, nincs külön személyiségük, viszont megvan az a furcsa szokásuk, hogy imádnak mindig az épp aktuális tevékenységükhöz illő jelmezbe bújni. Porszívózáshoz szobalány ruha, tűzoltáshoz sisak és villogós fejlámpa, egzotikus nyaraláshoz kókuszdió melltartó. Ezek a kis fejezetek egyrészt sokszor kilógnak a cselekményből, másrészt ismétlődnek, és így hamar unalmassá válnak.

Ahhoz viszont, hogy mindez beleférjen a film idejébe, hihetetlen tempót kell diktálni. És valóban, csak kapkodjuk a fejünket a poénok, a gegek és az akciók közepette, ami egy idő után zsibbasztóan fárasztóvá válik. Ezzel szemben kifejezetten pihentető és élvezetes, amikor hagynak minket megpihenni az olyan ötletes és vicces részleteken, mint a hátborzongatóan kotkodáló vértyúk, vagy a szerelemtől Bruce Willisé átlényegülő, és az ő vonzóan férfias világmegmentő harcmodorát magára öltő Gru látványa.

Gru 2 Forrás: UIP Dunafilm

Amellett, hogy a Gru 2 olyan témákat is felvet humoros formában, mint az egyedülálló szülő munkát a gyerekneveléssel összeegyeztetési nehézsége, vagy az otthonról hozott szégyennel való megküzdés a társtalálásban, illetve a kiöregedett, ám nagy tudással bíró szaktekintélyek megbecsülése, sajnos többször is él a kifejezetten sztereotip ábrázolásmóddal. A mexikói borostás macsó, aki vagy guacamoléba fojtja vagy tüzes táncban mondja el a bánatát, a sikeres, önálló és tehetséges nő, aki emellett természetesen egyedülálló és étterembe sem randevúra megy, hanem azért, hogy szomorkásan hazavigye a megrendelt vacsoráját, illetve a magányos, unatkozó kertvárosi anyuka karakterek, akik készségesen flörtölnek bárkivel a gyerekeik születésnapi zsúrjain, bántóan leegyszerűsítő megoldások, amelyek nem méltóak az egyébként vicces második részhez.

Mindent összevetve azonban a Gru 2 olyan, mint a kedves, humoros és akció dús első rész egy túlságosan telezsúfolt és felpörgetett változata.