Vágólapra másolva!
Igaz, hogy csodaszép, de az Oscar-díjas Marion Cotillard kezdettől a komoly szerepekre utazott, és keményen megdolgozott azért, hogy Franciaországban és Hollywoodban is sikeres színésznő legyen. Húsz lépésben tekintjük át az útját a szülei színházától kezdve a letaglózó Rozsda és csontig.
Vágólapra másolva!

1. Marion színészcsaládba született: apja, Jean-Claude Cotillard pantomimművész megalapította a Cotillard Companyt, ahol íróként, rendezőként és színészként is működött. Anyja, Niseema Theillaud szintén játszott a társulatban, és Marion is itt lépett életében először színpadra. Akkor mindössze hároméves volt, ötévesen pedig már tévében szerepelt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

2. Számos videoklipben felbukkant, legelőször tizennégy éves korában a Les Wampas együttes Petite Fille című számához készült videóban, amelyben bájosan biciklizget, míg el nem kábítják, hogy alávessék valami szörnyű sebészeti beavatkozásnak.

3. Tizenévesen kezdett meghallgatásokra járni, első felnőtt szerepét tizenhét évesen játszotta a Hegylakó-sorozat '93-as, Nowhere to Run című epizódjában. Szegénynek rögtön egy olyan lányt kellett alakítania, akit a rész elején megerőszakolnak, amiért a nevelőapja aztán bosszúhadjáratra indul.

4. Arnaud Desplechin 1996-os Összeveszésem történeté-jét az egy nő mellett elköteleződni képtelen főhőst alakító Mathieu Amalric kiugrásaként tartják számon, de egy kis szerepben Marion is felbukkant a filmben.

5. A Hegylakó-t rendező Dennis Berryvel '96-ban újra együtt dolgoztak a Chloé című filmen, amelyben Marion egy filmes legenda partnere lehetett: egy sodródó tinit játszott, aki megtalálja Anna Karina figurájának a táskáját, és miután összeismerkednek, az idősebb nő prostituáltat akar csinálni belőle.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Samy Naceri és Marion Cotillard a Taxi-ban

6. Előre aligha sejtette, hogy a nagy áttörést a '98-as Taxi mellékszerepe hozza el: bár Marionnak nem volt túl nagy szerepe a Samy Nacerivel végül összejövő Lillyként, a film annyira népszerű lett, hogy a sikerből kijutott neki is. A 2000-es folytatásban már jelentősebb szerepet kapott, a 2003-as Taxi 3-ban pedig az a szép feladat jutott ki neki, hogy apát faragjon Naceri figurájából.

7. Játszott Alexandre Aja (Magasfeszültség, Sziklák szeme) '99-es első nagyjátékfilmjében, a Furia című sci-fiben is. A film egy fiktív diktatórikus rendszerben játszódik, ő volt a főhős szerelme, akit börtönbe zárnak és megkínoznak. A munkára az akkori pasija, Julien Rassam ajánlotta be, aki szintén szerepelt a filmben. Kapcsolatuk tragikus véget ért: Rassam (aki Claude Berri rendező szép karrier előtt álló fia volt) 2000-ben kiugrott egy ablakon, és tolókocsiba került, majd 2002-ben megölte magát.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Marion Cotillard a Furiá-ban

8. A kerekes szék a filmjeiben is visszatérő motívum: tizenhárom évvel azelőtt, hogy a Rozsda és csont-ban eljátszotta a lábát elveszítő delfinidomárt, szerepelt a Du Bleu Jusqu'En Amerique-ban, amely egy rehabilitációs intézetben kibontakozó szerelem története. Ehhez Marion hetekig gyakorolta a kerekes szék használatát.

9. A legígéretesebb színésznő kategóriában már a Taxi-ért is begyűjtött egy César-jelölést, a második jelölését a 2001-es Búcsúdal-ért kapta. Ebben egy ikerpár mindkét tagját alakította, a modellként dolgozó, kicsapongó életet élő és énekesnői karrierről álmodó, de tehetségtelen Lucie-t, és a visszahúzódó, ám tehetséges Marie-t, aki testvére öngyilkossága után úgy dönt, hogy a helyére lép.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Ophélie Winter és Marion Cotillard a Búcsúdal-ban

10. A 2002-es Egy személyes ügy című thriller főleg attól emlékezetes, hogy Marion sokat meztelenkedik benne - amit állítólag nagyon utált. A sztori egy eltűnt diák utáni nyomozás körül bonyolódik, és Marion játssza az eltűnt lány igencsak csábító legjobb barátnőjét.

11. A nemzetközi karrierjét ugyan még nem igazán indította be, de azért nagy dolog volt, amikor Tim Burton jelentkezett nála, hogy felajánlja neki Albert Finney menyének szerepét a 2003-as Nagy hal-ban.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Marion Cotillard a Nagy hal-ban

12. Ebben az évben dolgozott először későbbi párjával, Guillaume Canet-val is, a Szeress, ha mersz című szerelmes drámában. Figuráik gyerekkoruktól kezdve egy játékot űznek, melynek az a lényege, hogy az egyiknek mindig meg kell tennie, amire a másiktól utasítást kap, bármilyen hajmeresztő dolog legyen is az, de a feladatok az évek során egyre jobban eldurvulnak.

13. 2004-ben megkapta első César-díját a Hosszú jegyesség-ért, amelyben egy szerelme elvesztése miatt bosszúszomjas prostituáltat játszik, aki változatos módokon teszi el láb alól a férfiakat, akiket hibáztat. De nem is ez volt a legizgalmasabb filmje abban az évben, hanem a nővé válásról szimbolikusan és csodaszépen mesélő Innocence, amelyben a cselekmény helyszínéül szolgáló bentlakásos lányiskola egyik tanárát alakította.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Marion Cotillard a Hosszú jegyesség-ben

14. Abel Ferrara 2005-ös Mária Magdolnájá-ban furcsa módon egy Gretchen Mol színésznő nevét viselő figurát alakít, akivel Forest Whitaker megcsalja a terhes feleségét, Heather Grahamet.

15. Marion anyja 1992-ben eljátszotta Jeanne d'Arcot Arthur Honegger Jeanne au bucher című oratóriumában. Amikor 2005-ben felújították az előadást, megint felkérték a szerepre, de ő maga helyett a lányát javasolta. Marion egy több mint 250 tagú kórussal és zenekarral, háromezer fős közönség előtt adta elő a művet, amelyet aztán 2012-ben Barcelonában megint színpadra állítottak.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Marion Cotillard és Russell Crowe a Bor, mámor, Provence-ban

16. A hollywoodi karrierje nem indult be túl könnyen, próbálkozott, de sorban bukta el a filmeket, többek közt Brian de Palma Fekete Dáliá-ját és Sofia Coppola Marie-Antoinette-jét. De 2006-ban egy mégis összejött: a Bor, mámor, Provence, amely ugyan felejthető lett, de Ridley Scott-filmben játszani Russell Crowe-val nagy előrelépés volt a nemzetközi karrierjében.

17. A Piaf (2007) címszerepét is nehezen kapta meg, bár Olivier Dahan rendező kezdettől őt akarta, mert szerinte Marion és Edith Piaf szeme nagyon hasonlít. A producerek viszont egy nagyobb nevet, például Audrey Tautou-t, Juliette Binoche-t vagy Vanessa Paradis-t szerették volna megnyerni. Dahan végül hajlandó volt 5 millió dollárral kevesebből megcsinálni a filmet azért, hogy Marionnal dolgozhasson. Jó döntésnek bizonyult: a film sikeres lett, és két Oscar-díjat termelt, Marion megkapta a legjobb női főszereplőnek járó szobrot, és még a sminkért is díjazták a filmet.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Marion Cotillard a Piaf-ban

18. Az Oscar után persze beindult a hollywoodi karrierje: hirtelen Michael Mann (Közellenségek), Christopher Nolan (Eredet, A sötét lovag: Felemelkedés), Woody Allen (Éjfélkor Párizsban) és Steven Soderbergh (Fertőzés) is vele akart dolgozni.

19. De ő nem lett hűtlen Dahanhoz később sem: a rendező Diornak készített kisfilmjében femme fatale-kodott, a Cartier-nek csinált kampányához pedig felénekelt egy számot.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Marion Cotillard és Guillaume Canet

20. Hollywood ide vagy oda, szerintünk még mindig akkor a legizgalmasabb, amikor otthon dolgozik: emlékezetes volt a 2010-es Apró, kis hazugságok-ban (kritikánk), amelyben párja, Guillaume Canet rendezte, akivel 2011-ben egy Marcel nevű fiuk is született, tavaly pedig Jacques Audiard Rozsda és csont-jában taglózta le a cannes-i közönséget, ez DVD-n végre hozzánk is eljutott.