Tetszett is és nem is a Steve Jobs-film

Vágólapra másolva!
A Sundance fesztivál közönségének tetszett az Apple-vezér életéről készült első film. Jobs legközelebbi munkatársa szerint viszont teljesen rossz, mert mindent félreértelmez.
Vágólapra másolva!

Bemutatták a Steve Jobs életéről szóló első filmet: Joshua Michael Stern rendező jOBS című munkáját a Sundance függetlenfilmes fesztivál záró alkotásaként vetítették a hét végén, és meleg fogadtatásban részesült.

Az Ashton Kutcherrel a címszerepben készült film az 56 éves korában, 2011 októberében hasnyálmirigyrákban elhunyt Apple-vezér életének 30 legmeghatározóbb évét dolgozza fel, az 1970-es évektől az első iPod 2001-es megjelenéséig, bemutatva azt, miként lett egy kísérletező fiatalemberből a világ egyik legismertebb vállalatának az elnöke.

Veszélyes hiedelmekkel játszadozni

"Mindenkinek megvan a saját véleménye Steve Jobsról, és valamivel mind hozzájárultak a történet különböző részeihez. A kihívást az jelentette, hogy eldöntsük, Jobs történetének mely részét mutassuk be úgy, hogy senkit se fosszunk meg a véleményétől... Mindig veszélyes hiedelmekkel játszadozni és túlságosan sok találgatásba bonyolódni, különösen ha jól ismert a személyiség" - magyarázta Stern a Reuters brit hírügynökségnek.

A Josh Gad és Dermot Mulroney társszereplésével készült film középpontjában a korai '80-as évek állnak, és Jobs elméletei az Apple Lisa, illetve Macintosh számítógépeinek elkészítéséről, ami 1986-ban azzal végződött, hogy a cégen belüli konfliktusok miatt Jobs kénytelen volt elhagyni a céget.

Kutcher a számítástechnika világának rocksztárjaként láttatja a férfit, akit csodálnak, de félreértenek karrierje kezdeti éveiben. "Ő az a fickó, aki elbukott, de visszaült a lóra. Úgy vélem, életének alakulásában minden valahogy ehhez vezethető vissza... Nagyon csodálom ezt az embert, és azt, amit alkotott. Csodálom azt, ahogyan megteremtett dolgokat - hangoztatta Kutcher a bemutató után, amikor arról beszélt, hogyan készült fel szerepére.

Megnézett például több mint 100 órányi filmfelvételt a néhai Apple-vezérről, hogy ellesse jellegzetes testtartást, kézmozdulatait, sőt még Jobs gyümölcsdiétáját is átvette.

Wozniak inkább másik filmet csinál

A filmből azonban hiányoznak Jobs magánéletének részletei. Stern elmondta, hogy szándékosan tartózkodtak az Apple-vezér magánéletének bemutatásától, mert nem akartak elmerülni valamiféle szappanoperában.

Steve Wozniak, Jobs egykori üzlettársa, barátja más véleményen van, szerinte a film félreértelmezi Jobs személyiségének egyes aspektusait és korai vízióit a cégről. "Teljesen rossz... A gondolat, hogy a számítógép hatással van a társadalomra, nem Jobstól származik" - fogalmazott az Apple társalapítója a Fismodo.com technológiai blogon.

Josh Gad - aki Wozniakot alakítja a filmben - elmondta: próbálták rávenni Wozniakot arra, hogy segítsen a jOBS című film elkészítésében, de ő egy Jobsról készülő másik film forgatókönyvének a kidolgozásában vesz részt. Aaron Sorkin az Apple-vezérről készülő filmjében Walter Isaacson hivatalos Steve Jobs-életrajzát feldolgozó könyvét viszi a filmvászonra.