25 film, amelyet várunk az idén

Vágólapra másolva!
2013 szuper évnek ígérkezik filmfelhozatal szempontjából, a várható bemutatókat átnézve alig bírtuk 25-re leszorítani azoknak a filmeknek a számát, amelyekre a legeslegkíváncsibbak vagyunk. Új filmmel jelentkezik idén Lars von Trier, Pedro Almodóvar, Martin Scorsese, Danny Boyle és Michel Gondry, Steven Soderbergh pedig mindjárt kettővel jön. Lesz zombiháború Brad Pitt-tel, visszatér a Vasember és Superman, Emma Watsonból rosszkislány lesz, Sandra Bullock egy űrállomáson találja magát, George Clooney pedig Daniel Craiggel menti a nácik elől a műkincseket. A filmek sorrendjét a mi várakozásunk teljességgel szubjektív mértéke szerint állapítottuk meg, a bemutatódátumok minden esetben tájékoztató jellegűek, még változhatnak.
Vágólapra másolva!

25. Acélember (Man of Steel)
Tervezett magyar bemutató:
nyár

Forrás: AFP

Maga az a tény, hogy készül egy sokadik Superman-film, nem hozna minket különösebben lázba, de Zack Snyder borongós előzetesei azt sugallják, tényleg teljesen új megközelítésben tálalja nekünk a szuperhős eredettörténetét. Superman új megformálója Henry Cavill (Tudorok, Halhatatlanok), aki simán átnyergelhet az A-listás sztárok közé, ha a film jól teljesít. Az egész szereposztás szép: Amy Adams, Russell Crowe, Diane Lane, Kevin Costner és Michael Shannon mint főgonosz.



* * *

24. Z világháború (World War Z)
Tervezett magyar bemutató:
június 27.

Forrás: AFP

Lehetséges, hogy Marc Forster zombi-akció-thrillere végül nem fog kiemelkedni a hasonló műfajú filmek tömegéből, és a film készülését övező problémák sem túl biztatók, de mi azért rendületlenül várjuk ezt az alkotást, hiszen részben a kőbányai konzervgyárban forgott, számos magyar zombistatisztával. No, meg iszonyatosan szeretnénk látni, milyen lesz a The Killing-ben megismert, csodás Mireille Enos mint Brad Pitt felesége.


* * *

23. Now You See Me
Tervezett magyar bemutató:
június

Forrás: [origo]

Louis Leterrier (A szállító, A hihetetlen Hulk) véletlenül sem tartozik a nagy rendezők közé, de a Now You See Me előzetese olyan pörgős, a szereposztása pedig olyan bámulatos, hogy igazán kíváncsiak lettünk rá. A thriller egy csapat bűvészről szól (Jesse Eisenberg, Isla Fisher, Dave Franco és Woody Harrelson), akik azt a sajátos bűvészmutatványt hajtják végre, hogy Las Vegasból kirabolnak egy párizsi bankot. A trükk érthető módon nem különösebben nyűgözi le sem a bank igazgatóját (Michael Caine), sem a rendőröket (Mark Ruffalo és Mélanie Laurent).


* * *

22. Izomagyak (Pain & Gain)
Tervezett magyar bemutató:
augusztus

Forrás: [origo]

A Transformers-filmeknek nem mi vagyunk a célcsoportja, talán ezért is örültünk meg, amikor kijött Michael Bay kisebb költségvetésből készült, Mark Wahlberg és Dwayne Johnson izmait felvonultató akciókrimijének kétségtelenül adrenalinpumpáló előzetese. A két sztár bodybuildert alakít, aki emberrablásra adja a fejét, de a dolog távolról sem úgy sül el, ahogy képzelték. Ha hihetünk az előzetesnek, a film kifejezetten vicces lesz.

* * *

21. Szörny egyetem (Monsters University)
Tervezett magyar bemutató:
június 20.

Forrás: [origo]

A Pixar idén nem áll elő vadiúj sztorival, hanem a 2001-es Szörny Rt. előzményfilmjét mutatja be. A Szörny egyetem tíz évvel korábban játszódik, amikor a szőrmók Sulley és az egyszemű Mike még az egyetemen tanulta a gyerekek ijesztgetését. A két szörny eredetileg rivális volt, de a film elmeséli, hogyan barátkoztak össze végül. A cukiság garantált.

* * *

20. Elysium
Amerikai bemutató:
augusztus 9.

Forrás: [origo]

Neill Blomkamp 2009-ben előbukkant a semmiből, és letaglózott bennünket a District 9-nal, persze hogy kíváncsiak vagyunk, mivel folytatja. Az Elysium sok tekintetben hasonlónak tűnik: politikai, társadalmi mondanivalóval felvértezett sci-fi lesz, ami a bevándorlás és a társadalmi egyenlőtlenségek problémáját feszegeti. Teszi ezt Matt Damon segítségével, aki a jövőben, a lepusztult Földön lakó hátrányos helyzetűek egyikét alakítja, és létkérdéssé válik számára, hogy átjusson a gazdagok által lakott űrállomásra. De ehhez még a bevándorlási ügyekért felelős Jodie Fosternek is lesz egy-két szava.

* * *

19. Vasember 3 (Iron Man 3)
Tervezett magyar bemutató:
április 25.

Forrás: [origo]

A képregényfranchise-ok közül talán a Vasember-sorozatot kedveljük a legjobban, mert nem veszi túl komolyan magát. Mindazonáltal az alkoholt sem megvető playboy, Tony Stark (Robert Downey Jr.) a második részre kicsit megfáradt, úgyhogy jó hír, hogy Jon Favreau-tól most Shane Black vette át a rendezői feladatokat. Black csinálta a fergeteges Durr, durr és csók-ot, amiben Downey Jr. élete egyik legemlékezetesebb alakítását nyújtotta, úgyhogy nagy reményeket fűzünk a folytatáshoz. A szereplőgárdában ott lesz Guy Pearce, Rebecca Hall és Ben Kingsley is, és Gwyneth Paltrow is visszatér.

* * *

18. Gravity
Amerikai bemutató:
október 18.

Forrás: [origo]
George Clooney a Solaris című 2002-es filmben


Alfonso Cuarón Az ember gyermeke (2006) óta nem csinált nagyjátékfilmet, de idén végre megérkezik a mozikba a Gravity, amelyen évek óta dolgozik. Nehéz volt finanszírozót találnia a projekthez, állítólag azért, mert a nagy költségvetésű, rengeteg CGI-t használó sci-fi valójában egy szinte egyszereplős művészfilm. Az a bizonyos egy szereplő Sandra Bullock, aki egy sérült űrhajóval próbál visszajutni a Földre. Mellette azért még George Clooney is felbukkan.

* * *

17. Stoker
Amerikai premier:
március 1.

Forrás: [origo]

Az Oldboy rendezőjének, Park Chan-wooknak az első angol nyelvű filmje az előzetes alapján hozza a rendezőtől megszokott hátborzongató hangulatot, és vizuálisan is erősnek látszik. Nicole Kidman egy özvegyet alakít, aki magára marad a lányával (Mia Wasikowska), de nem sok anyai érzést táplál iránta. Hamarosan azonban beköltözik hozzájuk egy sötét titkokat rejtegető nagybácsi (Matthew Goode), akihez anya és lánya is vonzódik. Számunkra egyelőre ez a film tűnik az idei legijesztőbbnek.


* * *

16. Tajtékos napok (L'écume des jours)
Francia bemutató:
április 24.

Forrás: AFP

Michel Gondry valószínűleg arra született, hogy megfilmesítse Boris Vian bohókás, szürreális regényét, a Tajtékos napok-at, és erre most szépen sor is került. A főleg a Lakótársat keresünk-ből ismert Romain Duris játssza Colint, a gazdag ifjút, aki feleségül veszi szerelmét, Chloét (Audrey Tautou). Boldogságuk azonban nem tart soká: a lány tüdejébe betelepszik egy virág, amit csak úgy lehet gyógyítani, ha folyamatosan további virágokkal veszik körül őt, és ez egy idő után anyagi romlásba dönti Colint.

* * *

15. The World's End
Amerikai bemutató:
október 25.

Forrás: [origo]

Edgar Wrightot (Haláli hullák hajnala, Vaskabátok, Scott Pilgrim a világ ellen) szerintünk csak imádni lehet, új filmjét pedig különösen várjuk, mivel ezzel fog trilógiává teljesedni a Simon Pegg és Nick Frost főszereplésével készült első két filmje. A The World's End-ben öt régi jó barát jön össze újra, hogy megismételjék húsz évvel korábbi, legendás kocsmatúrájukat, de közben kiderül, hogy küszöbön a világvége, és nekik kell megmenteni az emberiséget.

* * *

14. The Bling Ring
Francia bemutató:
június

Forrás: AFP

Igaz, hogy Sofia Coppola gyakorlatilag mindig privilegizált életet élő lánykák lelki nyavalyáiról készít filmeket, de ezt annyira jól csinálja, hogy még nem untuk meg. Új filmjében megtörtént esetet dolgoz fel: viszonylag jómódú Los Angeles-i tinik azzal szórakoztak, hogy hírességek otthonát rabolták ki, hogy így kerüljenek közelebb a sztárokhoz. A főkolompost Emma Watson alakítja, akinek a rosszkislánnyá átvedlését már nagyon régóta várjuk.

* * *

13. The Wolf of Wall Street
Amerikai bemutató:
ősz

Forrás: [origo]

Ahhoz képest, hogy Martin Scorsese folyamatosan tele van filmtervekkel, tavaly egyetlen új filmjét sem mutatták be (A leleményes Hugo az USA-ban már 2011 őszén kijött), és a The Wolf of Wall Street is csak az év második felében várható. Scorsese immár ötödször rendezi Leonardi DiCapriót, aki egy Jordan Belfort nevű brókert játszik a megtörtént eseten alapuló filmben. Belfort egy nagy volumenű csalási ügyben volt érintett, ami miatt majdnem két évet ült. Az őt lefülelő FBI-ügynököt Matthew McConaughey alakítja, a filmben szerepel Jonah Hill és Jon Favreau is.

* * *

12. Trance
Angol bemutató:
március 27.

Forrás: [origo]

Reméljük, hogy Danny Boyle csavarosnak mondott krimije a Sekély sírhant-ra emlékeztet majd, a sztori alapján mindenesetre erre bőven van esély: James McAvoy műkincsszakértőt alakít, aki belekeveredik egy festményrablási ügybe. A sztoriban fontos szerep jut a Rosario Dawson által megformált hipnoterapeutának is, akinek a tevékenysége révén minden csak még jobban összezavarodik. A rablóbanda fejét Vincent Cassel játssza.

* * *

11. The Place Beyond the Pines
Amerikai bemutató:
március 29.

Forrás: [origo]

A Blue Valentine rendezője, Derek Cianfrance új filmjében is maradt Ryan Goslingnál, és reméljük, hogy az eredmény is hasonlóan szívbe markoló lett. Gosling egy motoros kaszkadőrt alakít, aki megtudja, hogy van egy kisgyereke, és úgy dönt, gondoskodni fog róla és az anyjáról (Eva Mendes), viszont nem túl bölcsen ezt bankrablás segítségével próbálja megvalósítani. Bradley Cooper egy politikussá avanzsáló zsarut játszik, akinek az útja keresztezi Gosling figurájáét.

* * *

10. The Monuments Men
Amerikai bemutató:
december 20.

Forrás: AFP
George Clooney A hatalom árnyékában forgatásán

George Clooney új rendezése ugyan egyáltalán nem biztos, hogy még ebben az évben eljut a magyar mozikba, de azért nagyon is várjuk. A megtörtént eseten alapuló film 1944-45-ben játszódik, és amerikai, illetve brit művészettörténészekről szól, akik azért küzdöttek, hogy visszaszerezzék a Hitler által eltulajdonított és megsemmisítésre ítélt műkincseket. A főszerepben magát Clooneyt láthatjuk, akit a Daniel Craigből, Matt Damonból, Cate Blanchettből, Bill Murrayből, John Goodmanből és Jean Dujardinből álló csapat erősít.

* * *

9. Szeretők, utazók (Los amantes pasajeros)
Tervezett magyar bemutató:
március

Forrás: AFP

Pedro Almodóvar állítólag a 80-as évekbeli, dilis-punkos filmjeihez nyúl vissza új komédiájával, amely egy repülőszerencsétlenség körül bonyolódik: a pánik hevében az utasok legféltettebb titkaikat tárják fel egymásnak, ami minden bizonnyal mókás következményekhez vezet. Almodóvar kedvenc színészeinek egész serege felvonul: Cecilia Roth, Javier Cámara, Lola Duenas, Paz Vega, valamint Penélope Cruz és Antonio Banderas.

* * *

8. Behind the Candelabra
Amerikai bemutató:
az HBO nyáron adja

Forrás: AFP

Steven Soderbergh állítólag felhagy a rendezéssel, de a termékeny filmesnek idén azért még bemutatják két munkáját. A Behind the Candelabra tévéfilmként debütál majd az HBO-n, de könnyen lehet, hogy előtte a cannes-i filmfesztiválon azért megfuttatják. Az életrajzi film az 1987-ben elhunyt, excentrikus amerikai zenésznek, Liberace-nak és fiatalabb szeretőjének viharos kapcsolatára koncentrál. A zenészt Michael Douglas, a szeretőt Matt Damon alakítja - kell-e még mást mondanunk?

* * *

7. Twelve Years a Slave
Világpremier:
valószínűleg a cannes-i filmfesztiválon

Forrás: [origo]
Michael Fassbender és Benedict Cumberbatch


Steve McQueent öt éve még csak a képzőművészet világában ismerték, aztán jött a 2009-es Éhség és a 2011-es Shame, és a brit rendező hirtelen a világ egyik fontos filmese lett. Harmadik nagyjátékfilmjében egy 19. századi megtörtént esetet dolgoz fel: egy tanult New York-i fekete férfi történetét, akit elraboltak, és rabszolgaságra kényszerítettek. A főszerepet Chiwetel Ejiofor játssza, de Michael Fassbender sem lett hűtlen kedvenc rendezőjéhez. Mellettük még Brad Pitt, Benedict Cumberbatch és Paul Dano is felbukkan a filmben.

* * *

6. Side Effects
Amerikai bemutató:
február 8.

Forrás: AFP

Steven Soderbergh másik idei filmje műfaját tekintve lélektani thriller, és az előzetes alapján titokzatosan őrültnek tűnik. Rooney Mara, úgy látszik, megért arra, hogy feleséget játsszon, méghozzá szorongó feleséget, aki gyógyszerek segítségével próbál megbirkózni a ténnyel, hogy a férje (Channing Tatum) kiszabadul a börtönből. A dolgok azonban tragikus fordulatot vesznek, és csak annyi biztos, hogy a pszichiáter, Jude Law máris nyakig ül a pácban.

* * *

5. A nagy Gatsby (The Great Gatsby)
Tervezett magyar bemutató:
május

Forrás: AFP

F. Scott Fitzgerald dekadens és Baz Luhrmann (Moulin Rogue!, Rómeó + Júlia) csiricsáré világának pompás találkozását reméljük ettől a filmtől. A mai zenékkel aláfestett előzetesek ígéretesek, és úgy tűnik, a titkokat rejtegető milliomost, Gatsbyt alakító Leonardo DiCaprio és a férfi egykori szeretőjét játszó Carey Mulligan is lubickol látványos szerepében. A mellékszereplőkre sem lehet panasz: megkapjuk Tobey Maguire-t, Joel Edgertont és Isla Fishert is.

* * *

4. Only Lovers Left Alive
Világpremier:
valószínűleg a cannes-i filmfesztiválon

Forrás: AFP
Bal szélen Tom Hiddleston, középen Tilda Swinton, mellette jobbra Jim Jarmusch

Mindenki vámpírfilmet csinál mostanság, de mérget vennénk rá, hogy Jim Jarmusché nem fog hasonlítani semelyik másikra sem. Egy bonyolult szerelmi történetet mesél el, amelyet tovább komplikál, hogy a szereplői több száz éve viszonyt folytató vámpírok. A férfi főszerepet Tom Hiddleston alakítja, akibe tavaly egy kicsit beleszerettünk, a párja Tilda Swinton, és az utóbbi húgát alakító Mia Wasikowska kavar bele kettőjük kapcsolatába.

* * *

3. Nymphomaniac
Világpremier:
valószínűleg a cannes-i filmfesztiválon

Forrás: [origo]
Stellan Skarsgard, Charlotte Gainsbourg, Lars von Trier, jobb szélen Shia LaBeouf


Lars von Triert ugyan a Hitlerrel való esetlen élcelődése miatt 2011-ben kitiltották a cannes-i filmfesztiválról, de a szervezők bölcsen már akkor leszögezték, hogy a filmjeit továbbra is szeretettel várják, így valószínűsíthető, hogy új munkája is a legnevesebb filmfesztiválon debütál majd. A Nymphomaniac-ben Charlotte Gainsbourg nimfomániás nőt alakít, akit Stellan Skarsgard a film elején alaposan összeverve megtalál és befogad, majd a nő elmeséli neki szexuális élettörténetét. Ezekben az erősen erotikus visszapillantásokban jut szerep többek közt Shia LaBeoufnak, Jamie Bellnek és Uma Thurmannek is.

* * *

2. Only God Forgives
Világpremier:
valószínűleg a cannes-i filmfesztiválon

Forrás: AFP

Nicolas Winding Refn a Drive után ismét Ryan Goslingot rendezi, és nagyon izgulunk, hogy képesek-e megint olyan fantasztikus filmet csinálni, mint első közös munkájuk volt. Fennáll az önismétlés veszélye: Cannes-ban tavaly láttunk egy néhány perces részletet az Only God Forgives-ből, ami alapján úgy fest, Gosling megint szótlan hőst alakít egy erős atmoszférájú, az alvilág neonfényes világában játszódó filmben. Gosling bűnözőt játszik, aki thaibokszklubot üzemeltet fedőszervként, és amikor megölik a fivérét, felbukkan a színen az anyja, aki bosszút követel. Az anyát Kristin Scott Thomas játssza, ami csakis zseniális lehet.

* * *

1. Before Midnight
Amerikai bemutató:
a világpremier a Sundance filmfesztiválon lesz

Forrás: Deadline

A francia Celine (Julie Delpy) és a texasi Jesse (Ethan Hawke) először a 90-es évek derekán találkozott egy Budapestről Párizsba tartó vonaton, és egy mesés éjszakát töltöttek együtt Bécsben a Mielőtt felkel a nap című filmben. Kilenc évvel később - mindketten jóval viharvertebben - Párizsban találkoztak újra a Mielőtt lemegy a nap-ban, és sejthető volt, hogy Jesse most nem száll fel az Amerikába induló repülőre. Azóta újabb kilenc év telt el, Celine és Jesse családot alapított, és Görögországban csatlakozunk be ismét a történetükbe Richard Linklater legújabb szerelmesfilmjében. Nem biztos, hogy ez a vége: az alkotók már elejtették, hogy ezt a filmet sem fogják úgy lezárni, hogy adott esetben ne készíthessenek egy negyediket.