Meghalt Koroknay Géza

Koroknay Géza
Vágólapra másolva!
Életének 65. évében, hosszan tartó, súlyos betegségben szerdán elhunyt Koroknay Géza, akit a nagyközönség leginkább szinkronszínészként ismert. Temetéséről később intézkednek - közölte családja az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Koroknay Géza 1948. szeptember 29-én született Budapesten. 1972-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Színészi pályafutását a Miskolci Nemzeti Színházban kezdte, 1974 és 1976 között a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. 1976-tól a Pannónia Filmstúdió, majd annak átalakulása után az utód Magyar Szinkron és Videó Vállalat munkatársaként dolgozott.

Forrás: Wikipedia

Az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínésznek számított, hatszáznál is több filmben működött közre. Jellegzetes hangja nemcsak tévé- és mozifilmekben, sorozatokban, hanem különféle dokumentum- és reklámfilmekben is hallható volt, s gyakran vállalt narrátori feladatokat is.

Ő kölcsönözte hangját Clint Eastwoodnak (Piszkos Harry-filmek, Tűzróka, Bármi áron), James Belushinak (Kutyám Jerry Lee-filmek, Jim szerint a világ), Dan Aykroydnak (Eszelős szívatás) és Poul Bundgaardnak (Olsen banda-sorozat), valamint a CSI - Helyszínelők Jim Brassét és A nagy Lebowski címszereplőjét is ő szólaltatta meg magyarul. Többször dolgozott mesefilmekben is.

Koroknay Géza A nagy Lebowski magyar hangjaként

Színészként számos tévéfilmben működött közre (Fekete macska, Zokogó majom, Felelet, A falu jegyzője, Labdaálmok), s kisebb szerepeket alakított többek között a Barátok közt, a Kisváros, a Szomszédok, a Pasik és az Angyalbőrben című sorozatokban.