Nem vagyunk szépek szex közben

Funtek Sándor, Adele élete
Vágólapra másolva!
Májusban büszkén lelkendeztünk, hogy magyar srác is játszik idei kedvenc filmünkben, a cannes-i fődíjas Adèle életében. Most utolértük telefonon a 23 éves, Párizsban élő Funtek Sándort, és kifaggattuk, mi igaz a forgatásról keringő pletykákból, őt is meggyötörte-e a rendező, és egyáltalán tetszik-e neki a film. 
Vágólapra másolva!

Édesapád tanított meg magyarul?

Igen, gyerekkoromban. Jártam is Magyarországon, többször is, a nagyszüleimet látogattam meg. Amúgy Párizsban születtem, itt is nőttem fel. Édesanyám francia.

Funtek Sándor Forrás: Agenzia di Isabella Gullo

Tanultál színészetet?

Jártam két színésziskolába, de nem nagyon tetszett, ahogy tanítottak. Mindenkiből próbáltak ugyanolyan színészt csinálni: ugyanúgy játsszanak, ugyanúgy mondják a szövegeket. Ezekben az iskolákban senki nem tudja megőrizni a saját stílusát. Ezért nem is fejeztem be őket, inkább munka közben tanultam.

Színházban játszottál?

Nem, inkább filmekben.

Egy tévéfilmben főszerepet is játszottál. Hogy szerzel munkát? Meghallgatásokra jársz?

Persze, rendszeresen. Nemzetközi castingokra is járok, például angol rendezők filmjeibe is szoktak Franciaországban szereplőket keresni.

Funtek Sándor a Mourir d'aimer című tévéfilmben Forrás: France 2 (FR2)

Hogyan kaptad meg a szerepet az Adèle életé-ben?

Azt is meghallgatás útján.

Hogyan hallottál arról, hogy színészt keresnek ebbe a filmbe?

Az ügynököm szólt róla. Az volt benne a furcsa, hogy Adèle Exarchopoulost már régóta ismerem, az egyik legjobb barátom, ugyanabban a kerületben lakunk. A második meghallgatást már vele együtt csináltam, és a következő néhányat is, aztán szóltak, hogy megkaptam a szerepet.

Melyik jelenetet kellett előadnotok a meghallgatáson?

Nem volt konkrét jelenet, inkább improvizálni kellett. Azt kérték például, hogy sírva jöjjön be, nekem pedig meg kellett vigasztalnom.

Milyen élmény volt a forgatás? A rendezőről terjednek olyan legendák, hogy akár százszor is felvesz egy jelenetet. Ez dühítő volt néha?

Egy kicsit, de ő így forgat. Nem tudja, hogy mit akar, ameddig nem látja meg. Azért forgat annyit, mert amíg a színészek nem adják meg neki, amit ő akar - még ha nem is tudja, mit akar -, addig várja, hogy valami megtörténjen. Az a módszere, hogy addig fárasztja a színészt, míg az már nem tud gondolkodni, és ezzel kihoz belőle valami érdekeset. Volt olyan rövid jelenet, amit két napig forgattunk, de a lányoknak volt olyan jelenete, amit öt napig vettek fel. Az egész forgatás majdnem fél évig tartott, én nem is voltam végig ott.

Funtek Sándor és Adèle Exarchopoulos az Adèle élete című filmben Forrás: Vertigo

Lille-ben vettétek fel a filmet. Mindent eredeti helyszínen forgattatok, vagy dolgoztatok stúdióban is?

Csak eredeti helyszínek voltak. Igazi iskola, igazi diszkó. Kechiche úgy forgat, hogy nincsenek lezárva a helyszínek, tehát egy csomó civil is bekerült a filmbe, de például a tanárok is igazi tanárok. Akiket a melegbárban játszódó jelenetben látsz, ők olyan emberek,akik amúgy is odajárnak, és éppen ott voltak aznap este. Kechiche nagyon ügyesen tud ellopni pillanatokat a valóságból, de ezt pozitív értelemben mondom.

A két főszereplő színésznő durva dolgokat nyilatkozott a forgatásról. Például, hogy olyan dolgokat kért tőlük a rendező, amiket nem akartak megcsinálni, a szexjelenetek forgatása közben pedig prostituáltnak érezték magukat. Te mennyit láttál ezekből a feszültségekből?

Mindenki tudhatta előre, hogy ez a rendező sokat kíván meg a színészeitől, és hogy nem lesz könnyű vele a munka. Ez nem újdonság, hogy ő így dolgozik. Egy olyan embert, aki annyira szereti a munkáját, mint Kechiche, nem érdekel semmi más, csak a végeredmény. Egy szexjelenetet sohasem könnyű forgatni, de Kechiche-nél még nehezebb, már nála mindennek igazinak kell tűnnie. Ő nem akar csalni, mindent meg akar mutatni.

Mindenképpen szokatlan, hogy már egy film bemutatója előtt ilyen nyílt ellenségeskedés és nyilatkozatháború zajlik a rendező és a főszereplők között. Különösen azután, hogy Cannes-ban még óriási haveroknak tűntek. Te meglepődél ezen?

Nehéz volt a lányoknak a forgatás, aztán eltelt pár hónap, megfeledkeztek erről, Cannes-ban pedig csak az ivás meg a parti van, mindenki jókedvű. Ott nyilván csak a pozitívumok jutnak az ember eszébe. Az, hogy később arról beszéltek, hogy milyen nehéz volt a forgatás, nem jó a filmnek, de nem is rossz. Mert legalább mindenki beszél róla, és kíváncsi lesz.

Adèle Exarchopoulos és Funtek Sándor az Adèle élete című filmben Forrás: Vertigo

Akkor szerinted ez egy marketingfogás?

Nem, csak azt mondom, hogy manapság ez nem rossz egy filmnek. Nem először fordul elő, hogy egy forgatás után kitálalnak a színészek, hogy mekkora szörnyeteg volt a rendező. Szerintem ezt a dolgot túldimenzionálta a média. A cikkekből úgy tűnik, mintha csak erről beszélne Léa és Adèle, de ez azért van, mert csak erről kérdezik őket. A többi nem érdekel senkit.

Te mit gondoltál a filmről, amikor először láttad?

Az biztos, hogy ilyen filmet nem láttam még. Szerettem benne, hogy nagyon modern, nagyon friss. Amikor kijöttem a moziból, nagyon furcsán éreztem magam. Amúgy nem a kedvenc műfajom, nem szeretem, ha minden túl realista, túl igazi.

Unalmasnak találtad?

Nem, mert Adéle olyan jól játszik, hogy akartam nézni, hogy mi történik vele.

Azzal meg voltál elégedve, hogy te mennyit voltál a filmben?

Igen. Szerintem az én figurám annyit van a filmben, amennyi kell belőle. Nekem nem az a fontos, hogy mennyit mutatnak, hanem, hogy forgathassak minél többet.

Képek az Adèle élete forgatásáról Forrás: Vertigo

Az mindig úgy volt, hogy a gimi után a te figurád eltűnik Adèle életéből?

Nem, lettem volna későbbi részben is, de olyan hosszúra nyúlt a forgatás, hogy azokat a jeleneteket már nem tudtuk felvenni. Nagyon nehéz volt egyeztetni a színészeket és a stábot, például Léának egy ponton el kellett menni egy másik filmet csinálni, a stábból is sokan távoztak közben. Egy hagyományos filmnél lehet tudni, hogy másnap mit és hol fogunk forgatni. Kechiche sosem tudta. Ha egy helyszín tetszett neki, akkor egy hétig ott forgattunk.

Mennyire voltak megírva a jelenetek?

Ötletek voltak inkább. Mielőtt elkezdtünk forgatni egy jelenetet, Kechiche félrehívott, és megmondta, hogy minek kell mindenképpen elhangoznia, de azután azt mondtuk, amit akartunk. Rengeteg improvizálás volt. A teljes forgatókönyvet egy hónappal a forgatás előtt láttam először.

És az mennyire volt más, mint a kész film?

Nagyon más volt, és forgatás közben is folyamatosan változott.

Funtek Sándor és Adèle Exarchopoulos az Adèle élete című filmben Forrás: Vertigo

Az eredeti képregény írónője, Julie Maroh hiteltelennek tartotta a szexjeleneteket.

Ő megharagudott a rendezőre. Utólag könnyű mondani bármit. A film elnyerte az Arany Pálmát, a plakátra rá van írva nagy betűkkel, hogy az ő könyve alapján készült, tehát ő rengeteget fog ebből profitálni. Megnőtt az ismertsége, jobban veszik majd a könyveit. Szerintem azt nem tudta megemészteni, hogy Kechiche megváltoztatta a könyv történetét, és ezért mondott sok mindent.

Te mit gondoltál a szexjelenetekről?

Amikor kúrsz egy nővel, az nem mindig szép. Nem olyan, mint ahogy az összes amerikai filmben mutatják. Azt szerettem az Adéle élete szexjeleneteiben, hogy megmutatja, hogy nem mindig vagyunk szépek szex közben.

Mennyire változtatta meg az életedet, hogy szerepeltél ebben a filmben?

Több castingra hívnak, és kevésbé félek a munkától. Nem félek a meghallgatásoktól, nem félek a rendezőktől. Büszke vagyok arra, hogy végigcsináltam ezt a forgatást, és megnőtt az önbizalmam. Most már tudom, hogy van helyem a szakmában.

Miben játszol legközelebb?

Májustól egy Bosilka Simonovitch nevű elsőfilmes francia-orosz rendező csajjal forgatom az Othello mai változatát. Fiatalokkal, rögbis környezetben. Én játszom benne Jágót, persze nem pont az lesz a karakter neve.

A magyarországi filmes dolgokat követed valamennyire?

Egyáltalán nem követem, de a franciát sem. Van valami új hullám a magyar filmben, amit érdemes figyelni? Egyszer szeretnék forgatni Magyarországon, hogy rendesen megtanuljam a magyar nyelvet, mert már sokkal rosszabbul beszélem, mint régebben. Érdekelne, milyen lehet magyarul játszani.

Azért láttál már magyar filmet?

Igen, Tarr Bélától A torinói lovat. Az a film olyan, mint egy hosszú festmény. Nagyon szép, tetszettek a beállítások, de túl unalmas volt nekem. Kiskoromban többször láttam az Indul a bakterház-at, azt szerettem.

Az látszik, hogy nem vagy egy filmőrült. Mi érdekel?

A zene. Volt egy zenekarom, ami már feloszlott, és most van egy új projekt egy dzsesszénekesnővel és egy másik sráccal. Gitározok, és én szerzem a zenét is. Mostanában kezdtük el próbálni, egy számot már fel is vettünk.

Láttál valami jó filmet mostanában?

Utoljára a Beszélnünk kell Kevinről tetszett nagyon.