Vágólapra másolva!
A Mielőtt éjfélt üt az óra és A hit paradicsoma premierje arra sarkallt minket, hogy összeszedjük a legizgalmasabb filmtrilógiákat. Az olyan evidens választásokat, mint a Keresztapa vagy a Star Wars, kihagytuk, és igyekeztünk néhány kevésbé ismert, de felkutatásra érdemes filmet ajánlani. Akad itt sivatagban kóválygó Matt Damon, saját nyelvét kivágó szerelmes, pépesre vert Mads Mikkelsen és gyászoló Juliette Binoche is. De nem kell rögtön a Dunának menni: bekerült pár vígjáték-trilógia is.
Vágólapra másolva!

Három szín-trilógia
Rendező: Krzysztof Kieslowski

Juliette Binoche a Három szín: kék-ben Forrás: AFP

Mely filmekből áll? Három szín: kék (1993), Három szín: fehér (1994), Három szín: piros (1994)

Julie Delpy és Zbigniew Zamachowski a Három szín: fehér-ben Forrás: AFP

Miről szól? Az első film a szabadság eszméjét testesíti meg, és egy olyan nőről (Juliette Binoche) szól, aki férje és lánya halála után megpróbál szakítani a múltjával és emberi kapcsolataival, az egyenlőség témáját feldolgozó második filmben egy feleségét (Julie Delpy) és megélhetését elveszítő férfi kapaszkodik vissza és áll bosszút az őt ért sérelmekért, a harmadik, a testvériséghez kapcsolódó filmben egy fiatal modell ismerkedik meg egy furcsa, nyugdíjas bíróval (Jean-Louis Trintignant), és ez a találkozás megváltoztatja mindkettőjük életét.

Irene Jacob a Három szín: piros-ban Forrás: AFP

Miért szeretjük? Ha egy szóval kellene jellemezni ezeket a filmeket, talán a nagyszabású jelzőnél maradnánk: Kieslowski igazi, mély emberi drámákat mutat meg (bár a középső film könnyedebb a másik kettőnél) érzékenyen, de olyan erőteljes alakításokkal, képi és zenei eszközökkel, szimbólumok bátor használatával, ami manapság már nem jellemző az európai filmre. Kivételesen nagyformátumú alkotó kell ahhoz, hogy az ilyen megoldások ne váljanak vaskossá és didaktikussá, de Kieslowskinál még a cím által kijelölt színpalettához ragaszkodás is életszerű.

* * *

Bosszú-trilógia
Rendező: Park Chan-wook

Mr. Vengeance - A bosszú ura Forrás: AFP

Mely filmekből áll? Mr. Vengeance - A bosszú ura (2002), Oldboy (2003), Lady Vengeance - A bosszú asszonya (2005)

Oldboy Forrás: AFP

Miről szól? A Mr. Vengeance-ben egy kétségbeesett férfi elrabol egy kislányt, hogy a váltságdíjból kifizesse beteg nővére műtétjét, de a terv balul sül el, és sokan meghalnak. Az Oldboy-ban egy évekig fogva tartott, majd szabadon eresztett férfi szembesül múltbeli bűnével és annak tragikus következményeivel. A Lady Vengeance-ben egy ártatlanul bebörtönzött nő forral bosszút a gyerekgyilkos ellen, aki miatt rács mögé került.

Lee Yeong-ae a Lady Vengeance - A bosszú asszonyá-ban Forrás: AFP

Miért szeretjük? Csavaros, brutális, aprólékos vizuális kidolgozottságukkal lenyűgöző filmek, amelyekben az a legkülönlegesebb, hogy abszurdba hajlóan erőszakosak és véresek (az Oldboy nyelvlevágós jelenetét senki nem felejti el, aki látta), de ez mégsem tűnik öncélúnak, hanem mindig valamilyen mélyebb lélektani jelenség kifejtését szolgálja.

* * *

Cornetto-trilógia
Rendező: Edgar Wright

Bill Nighy a Haláli hullák hajnalá-ban Forrás: AFP

Mely filmekből áll? Haláli hullák hajnala (2004), Vaskabátok (2007), The World's End (2013)

Simon Pegg és Nick Frost a Vaskabátok-ban Forrás: AFP

Miről szól? A Haláli hullák hajnalá-ban egy srác próbálja rendezni problematikus viszonyát a barátnőjével és a családtagjaival, miközben zombik árasztják el a szülővárosát, a Vaskabátok-ban egy menő és egy bénácska rendőr ügyködik egy kisvárosi gyilkosságsorozat felderítésén, a The World's End-ben öt régi jó barát próbál végigcsinálni egy brutális kocsmatúrát, miközben az emberiséget is meg kell menteniük.

Simon Pegg a The World's End-ben Forrás: AFP

Miért szeretjük? A harmadik filmet még nem láttuk, de az első kettő ellenállhatatlanul dilis: Simon Pegg és Nick Frost idétlen kettőse tökéletesen működik Edgar Wright tipikusan angol, mégsem szárazon szarkasztikus, inkább kedvesen buggyant humorával. Egyébként a három film nem trilógiának indult, de mivel a Haláli hullák hajnalá-ban szerepelt a Cornetto, a gyártó a premieren kiosztott egy csomó jégkrémet, és ezután Wrighték úgy döntöttek, a további ingyenfagyi reményében a következő filmekbe is beleírják.

* * *

Halál-trilógia
Rendező: Gus Van Sant

Matt Damon és Casey Affleck a Gerry-ben Forrás: AFP

Mely filmekből áll? Gerry (2002), Elefánt (2003), Az utolsó napok (2005)

Elefánt Forrás: AFP

Miről szól? A Gerry-ben két fiatal férfi (Matt Damon és Casey Affleck) sétálni indul a sivatagban, de eltévednek, ami tragédiához vezet, az Elefánt a columbine-i iskolai mészárlást dolgozza fel a két gyilkos fiút követve az előkészületektől a végkifejletig, Az utolsó napok Kurt Cobain utolsó napjainak fiktív története.

Michael Pitt Az utolsó napok-ban Forrás: AFP

Miért szeretjük? A Van Sant korábbi, kommerszebb munkáitól drámaian különböző három film sikeresen idézi meg John Cassavetes dokumentarista, naturalista alakításokon alapuló stílusát és Tarr Béla időt belassító filmkészítését is. Fejbe vágó, súlyos darabok, amelyek végén nincs feloldozás.

* * *

Jersey-trilógia
Rendező: Kevin Smith

Brian O'Halloran a Shop-stop-ban Forrás: AFP

Mely filmekből áll? Shop-stop (1994), Shop-show (1995), Képtelen képregény (1997)

Shop-show Forrás: AFP

Miről szól? A Shop-stop-ban a bolti eladóként senyvedő Dante és a videotékában unatkozó Randal egy zaklatott napját követjük, a Shop-show-ban a csaja által frissen kirúgott TS és a szintén lapátra tett Brodie plázás kalandjaiban veszünk részt, a Képtelen képregény-ben pedig Ben Affleck lesz szerelmes - pechjére egy leszbikus lányba. A filmekben közös New Jersey és persze a fűdíler Jay és Néma Bob folyton felbukkanó párosa.

Ben Affleck és Joey Lauren Adams a Képtelen képregény-ben Forrás: AFP

Miért szeretjük? Kevin Smith a kedvenc rossz rendezőnk, aki első három filmjében még azt csinálta, amihez ért: viccesen sztorizgatott. Senki más nem mutatta meg ilyen pontosan és ennyi szeretettel, hogy milyen volt a 90-es években elveszett, tengő-lengő huszonévesnek lenni. És a Shop-stop-ban talán még a Ponyvaregény-nél is több a csodálatos, örökbecsű aranyköpés.

* * *

Európa-trilógia
Rendező: Lars von Trier

A bűn lélektana Forrás: AFP

Mely filmekből áll? A bűn lélektana (1984), Járvány (1987), Európa (1991)

Járvány Forrás: AFP

Miről szól? A bűn lélektaná-ban egy nyomozó egy sorozatgyilkos utáni egyre szürreálisabb és nyomasztóbb hajszába bonyolódik, a Járvány-nak maga Von Trier és társírója a főhőse, akik néhány nap alatt próbálnak megírni egy forgatókönyvet egy járvány kitöréséről, a második világháború után játszódó Európa egy amerikai férfiról szól, aki hálókocsi-kalauznak áll Németországban, és egy náci terroristacsoport látókörébe kerül.

Európa Forrás: AFP

Miért szeretjük? Ezek a kísérletező, szürreális, a hipnotikus állapotot sokszor konkrétan megidéző, olykor ironikus, de kafkaian nyomasztó filmek nem mindenkinek valók, de legalább két okból fontosak: emlékeztetnek minket arra, hogy a film nem csak történetmesélés, és egy nagy európai rendező színre lépését jelzik. Von Trier egyébként szinte a teljes munkásságát trilógiákba rendezi: a Hullámtörés, az Idióták és a Táncos a sötétben alkotja az Aranyszív-trilógiát, a Dogville és a Manderlay a befejezetlen Amerika-trilógia első két része, az Antikrisztus, a Melankólia és a most készülő Nymphomaniac pedig a Depresszió-trilógia lesz.

* * *

Proletár-trilógia
Rendező: Aki Kaurismaki

Árnyak a paradicsomban Forrás: AFP

Mely filmekből áll? Árnyak a paradicsomban (1986), Ariel (1988), A gyufagyári lány (1990)

Ariel Forrás: AFP

Miről szól? Az első film egy szemétszállító férfi és egy eladónő lassan kibontakozó románcát meséli el, a második egy bányászról szól, aki apja öngyilkossága után próbál valahogy boldogulni, a harmadiknak értelemszerűen egy gyufagyárban dolgozó lány a főhőse, akinek a nyomasztóan egyhangú életét egy váratlan terhesség dúlja fel.

A gyufagyári lány Forrás: AFP

Miért szeretjük? Nálunk csak a harmadik film került rendes moziforgalmazásba, de aki szereti Kaurismaki későbbi munkáit, annak nagyon ajánljuk, hogy szerezze be az első kettőt is, amely ugyanúgy a kisemberek kis tragédiáira koncentrál, mint a rendező filmjeinek többsége, és ugyanazt a groteszket súroló, melankolikus, keserédes hangot ütik meg.

* * *

Koker-trilógia
Rendező: Abbas Kiarostami

Hol a barátom háza? Forrás: AFP

Mely filmekből áll? Hol a barátom háza? (1987), És az élet megy tovább (1992), Az olajfák alatt (1994)

És az élet megy tovább Forrás: AFP

Miről szól? Az első filmben egy kisfiú a Koker nevű faluból egy szomszédos faluba megy, hogy visszaadja az iskolástársa füzetét, a második főhőse egy Kiarostamin alapuló rendező figura és a fia, akik nekiindulnak, hogy a több tízezer emberéletet követelő 1990-es iráni földrengés után megtalálják az első film szereplőit, a harmadik pedig a másodikban felbukkanó szerelmespár "valós" történetét mutatja be a második forgatásának idején.

Az olajfák alatt Forrás: AFP

Miért szeretjük? Kiarostami már ezekben a filmjeiben is valóság, fikció és alkotás bonyolult, sokrétegű viszonyát boncolgatta, de itt még egyáltalán nem olyan idegesítően és manírosan, mint a 2010-es Hiteles másolat-ban. A rendező egyébként nem tartja trilógiának ezt a három filmjét, szerinte az És az élet megy tovább, Az olajfák alatt és az azt követő A cseresznye íze szervesebben összetartozik, mert mindhárom az élet értékéről szól.

* * *

Barrytown-trilógia
Rendező: Alan Parker / Stephen Frears

A Commitments Forrás: AFP

Mely filmekből áll? A Commitments (1991), Méregzsák (1993), A furgon (1996)

Méregzsák Forrás: AFP

Miről szól? A kortárs ír szerző, Roddy Doyle első három regénye alapján készült vígjátékok a dublini Rabbitee család különböző tagjaira koncentrálnak (Barrytown a város egyik fiktív negyede). Az Alan Parker rendezte A Commitments-ben a család nagyfia, Jimmy elhatározza, hogy összehoz egy ír soulbandát, amelynek ő lesz a menedzsere, a Méregzsák Jimmy húgáról, Sharonról szól, aki a család és a közösség döbbenetére teherbe esik, és nem hajlandó elárulni, ki a gyerek apja, A furgon középpontjában pedig az apjuk és legjobb barátja áll, akik közös üzletbe kezdenek: fish and chipst árusítanak egy furgonból. Az utóbbi két filmet Stephen Frears rendezte.

A furgon Forrás: AFP

Miért szeretjük? Mindhárom film játékosan, sok humorral, mégis majdhogynem hihető figurákkal mesél az ír munkásosztály 80-as évekbeli életéről. Megjelennek a korszak olyan tipikus problémái, mint a munkanélküliség (A furgon), de ugyanaz a könnyedség és emberségesség teszi őket nagyon szerethetővé, mint a 90-es évek nálunk ezeknél ismertebb brit vígjátékait (például Alul semmi, Lottózsonglőrök).

* * *

Pusher-trilógia
Rendező: Nicolas Winding Refn

Pusher Forrás: AFP

Mely filmekből áll? Pusher (avagy Elátkozott város) (1996), Pusher 2 (2004), Pusher 3 (2005)

Mads Mikkelsen a Pusher 2-ben Forrás: AFP

Miről szól? A koppenhágai heroindílerek nem éppen irigylésre méltó, mocskos és erőszakos hétköznapjaiba pillanthatunk bele a filmekben. Az elsőnek egy Frank nevű, különböző ügyleteket bonyolító, adósságait rendezni próbáló díler a főhőse, aki az egyik jelenetben baseballütővel szétveri társát, Tonnyt (Mads Mikkelsen), a második filmben már a börtönből frissen szabadult, továbbra is illegális tevékenységekből élő Tonny a főhős, aki megtudja, hogy van egy gyereke, a harmadik pedig az első kettőben is szereplő szerb drogbárót, Milót követi, aki a leszokással, a lánya születésnapjának lebonyolításával és egy ecstasyszállítmány elpasszolásával bajlódik.

Pusher 3 Forrás: AFP

Miért szeretjük? A szeretet talán nem a legjobb szó, de kétségtelenül lenyűgöző volt, amikor a huszonéves, elsőfilmes Winding Refn nem sokkal a Ponyvaregény után fejbe vágta a közönséget a Pusher-rel, ami Tarantino filmjével ellentétben nem valóságtól elemelt, szórakoztató szellemességgel mutatta be a bűnözők világát, hanem a maga hitelesnek tűnő, véres nyerseségében. Nem mellékesen a Pusher-filmeknek köszönhetjük Mads Mikkelsent.