Lenyúlással vádolják James Cameront

Vágólapra másolva!
Ötvenmillió dollárra pereli az amerikai filmrendezőt egy brit grafikusművész az Avatarban alkalmazott ötletek ellopása miatt.
Vágólapra másolva!

A BBC híradása szerint a főként fantasy témájú alkotásairól ismert Roger Dean 11,3 milliárd forintnak megfelelő összeget akar bevasalni a három Oscar-díjat is elnyert Avatar alkotójával. Dean azzal vádolja James Cameront, hogy a 3D-ben forgatott filmjében szándékosan használt fel olyan vizuális elemeket, amelyeket ő alkotott meg korábban.

Dean szerint a hasonlóság saját alkotásai, és az Avatarban felbukkanó lények között olyan nagymértékűek, hogy kizárható a véletlen egyezés valószínűsége. A művész arra is hivatkozik, hogy internetes kommentekben is sokan utaltak saját alkotásai, és az Avatar világa közötti hasonlóságra.

A 2009-ben mozikba került Avatar minden idők legnagyobb bevételét produkáló filmje, amely világszerte 2,8 milliárd dolláros, vagyis közel 634 milliárd forintnak megfelelő bevételeket termelt készítőinek - írja a BBC. Azt nem tudni, hogy a brit grafikusművész miért csak négy évvel a filmpremiert követően perelte be James Cameront, a film rendezőjét.

Márciusban egy Bryant Moore nevű forgatókönyvíró is beperelte az Avatar rendezőjét, aki állítása szerint általa írt részleteket engedély nélkül használt fel a filmben. James Cameron tavaly két hasonló ügyben indult pert már megnyert. A tervek szerint az Avatar első folytatása jövőre, a második folytatása pedig 2015-ben kerül majd a mozikba.