Vágólapra másolva!
Mielőtt a Spring Breakersben nekivetkőztek, kokaincsíkokat szippantgattak és fegyverekkel hadonásztak, szende kislányok voltak. Bemutatjuk a két Disney-hercegnőnek, a tini tévésztárnak és a rendező feleségének az útját odáig, hogy Harmony Korine filmjében eldobták az agyukat.
Vágólapra másolva!

Selena Gomez
Született:
1992. július 22.

Forrás: Fórum Hungary
Selena Gomez a Spring Breakers-ben

Selena Gomez édesanyja színpadi színésznő volt, és az öltözőben készülődő anyukáját gyakran figyelő Selena is nagyon hamar kedvet kapott a dologhoz: hét évesen ment első meghallgatására, tízévesen már felbukkant a Kémkölykök 3-ban. 2004-ben fedezte fel a Disney csatorna egy országos szereplőválogatás során, ezután vendégszerepelt a Hannah Montana-sorozatban, és rögtön ki is kiáltották az új Miley Cyrusnak. Játszott pár olyan Disney pilotban, amiből nem lett sorozat, míg 2007-ben el nem indult a Varázslók a Waverly helyről, amiben megkapta a főszerepet.

A négy évadot megélt tini sitcom a manhattani Russo családról szól, ahol az apuka varázsló, és mindhárom gyereke különleges képességekkel rendelkezik, viszont meg kell mérkőzniük, mert felnőtt korukban csak azt egyikük maradhat varázsló. Selena a sorozat és 2008-ban alapított tinipop együttese, a Selena Gomez & the Scene révén iszonyú nagy népszerűségre tett szert a serdülőlánykák körében, és nem teljesen meglepő módon a tévét és a zenét saját ruhamárka és parfüm követte. A sorozatból pedig 2009-ben egész estés film (Varázslók a Waverly helyből) is készült.

Forrás: Disney
David Henrie és Selena Gomez a Varázslók a Waverly helyből-ben

Első igazi mozifilmes főszerepét a 2010-es (nálunk csak DVD-n megjelent) Ramona és Beezus-ban alakította, amit a 2011-es, részben Magyarországon forgatott Csajok Monte Carlóban követett. Ebben két másik tiniikonnal, Leighton Meesterrel és Katie Cassidyvel barátnőket játszanak, akik Párizsba utaznak, ahol Selena figuráját összekeverik egy brit arisztokrata lánnyal, ami természetesen mókás kalandokhoz vezet. Amikor 2010 vége felé elkezdett Justin Bieberrel járni, kölcsönösen jót tettek egymás karrierjének, de a kapcsolat kábé két év után véget ért, és minap David Lettermannel már azon poénkodtak, hogy mindketten megríkatták már életükben Biebert.

Tavaly teljesen ráállt a mozifilmekre: a Spring Breakers mellett játszott az USA-ban majd májusban mozikba kerülő Aftershock című horrorban (amiben Osvárt Andrea is szerepel), a Behaving Badly című romantikus komédiában és a Getaway című thrillerben is, ahol hackercsajként segít az egykori autóversenyzőt alakító Ethan Hawke-nak megkeresni az elrabolt feleségét. Ez utóbbi augusztus végén érkezik majd.

Forrás: AFP
Leighton Meester, Selena Gomez és Katie Cassidy a Csajok Monte Carlóban című filmben

A Spring Breakers elvállalására független filmeket kedvelő anyja bátorította, aki a meghallgatásra is elkísérte. Harmony Korine odavolt a vagány anyukáért, aki fiatalabb a '73-as rendezőnél. Feltehetően az anyja mutatta meg Selenának Korine filmjeit, amelyek közül pont a legextrémebb Trash Humpers lett a kedvence, amiben öregemberek szemeteskukákat kefélnek meg.

Selena állítása szerint a drogozós jelenetekkel teletömött film forgatása előtt még életében nem gyújtott rá, és "vicces volt", hogy meg kellett tanítani őt cigizni a filmhez. A jelentős részben improvizáláson alapuló film készülése közben Korine kicsit megszívatta szegény Selenát: van egy elég erős közös jelenetük James Francóval, de a rendező nem mondta meg előre Selenának, hogy Franco pontosan hogyan fog itt fellépni vele szemben, és Selena őszinte, meglehetősen ijedt reakciója látható a filmben.

* * *

Vanessa Hudgens
Született:
1988. december 14.

Forrás: Fórum Hungary
Vanessa Hudgens és Rachel Korine a Spring Breakers-ben

Selena mellett Vanessa Hudgens a másik Disney-hercegnő a társaságból. Ő is nagyon korán kezdte: nyolcévesen már színpadi musicalekben játszott, amit reklámok és tévés epizódszerepek követtek. Első mozifilmje Catherine Hardwicke Tizenhárom-ja volt, amiben Evan Rachel Wood figurájának Noel nevű barátnőjét alakította, amit most vicces újranézni, annyira kislányos volt még a film forgatása idején.

A 2006-os High School Musical-lel robbant be, ami a Disney csatorna legsikeresebb tévéfilmje lett. A modern Rómeó és Júlia-történetben Vanessa egy visszahúzódó lányt alakít, aki Toryval, az iskola kosárcsapatának a kapitányával együtt megpályázza a suliban színpadra állított musical két főszerepét. Vanessa a forgatás alatt összejött a Troyt alakító Zac Efronnal, és "Zanessa" széles nyilvánosság előtt zajló kapcsolata egészen 2010 végéig tartott.

Forrás: AFP
Zac Efron és Vanessa Hudgens a High School Musical 3-ban

A tévéfilm sikerét követte az első, majd második zenei album, és persze 2007-ben a High School Musical 2, majd a harmadik rész 2008-ban, amit már moziban is bemutattak. A High School Musical 3 óriási biznisz volt, csak 11 millió dollárba került, és világszerte több mint 250 milliót söpört be.

Amikor véget ért a High School Musical-trilógia, Vanessa teljes erővel ráfeküdt a mozikarrierjére, de az a nagy dobás, ami egyértelművé tenné, hogy immár komoly felnőtt színésznő, még várat magára. A Csúf szerelem-ben Alex Pettyferrel próbáltak összehozni egy Szépség és a szörnyeteg-sztorit, az Álomháború-ban pedig neccharisnyában szexiskedett Zack Snyder kedvéért, de egyik film se lett sikeres. Az Utazás a rejtélyes szigetre ugyan anyagilag jól teljesített, de emlékezetesnek távolról sem mondható.

Forrás: InterCom
Vanessa Hudgens és Carla Gugino az Álomháború-ban

Talán az idei év lesz az övé: a Spring Breakers után három másik filmben is láthatjuk majd. A The Frozen Ground-ban Nicolas Cage-nek segít elkapni egy sorozatgyilkost (John Cusack), aki majdnem végzett vele, a Gimme Shelter-ben a prostituált Rosario Dawson lányaként próbál boldogulni az utcán, és Robert Rodriguez Machete Kills-ében is felbukkan majd.

A Spring Breakers-ben a négy bevaduló csaj közül ő nyomja a legdurvábban, ami egyáltalán nem volt ellenére, sőt, azt mondja, pont ezt a szerepet nézte ki magának, amikor a forgatókönyvet olvasta. A felkészülés a szerepre nem volt különösebben nehéz, mert Harmony Korine-tól a többhetes próbafolyamat alatt szinte csak azt a feladatot kapta, hogy lógjon minél többet együtt a másik három lánnyal, hogy összeszokjanak, és a közös vásárolgatás és kajálás nem okozott problémát egyiküknek sem.

* * *

Ashley Benson
Született:
1989. december 18.

Forrás: Fórum Hungary
James Franco, Ashley Benson és Rachel Korine a Spring Breakers-ben

Ashley négyévesen már táncolt és énekelt, kicsit később gyerekmodellként kezdett dolgozni. Első tévés epizódszerepeit 2002-ben játszotta, az áttörést pedig a nálunk Ármány és szenvedély címen futó Days of Our Lives című szappanopera hozta el számára. Három évadot szerepelt az USA-ban 1965-től műsoron levő sorozatban, amiben Abigail Deveraux-t, a menő Jack Deveraux-Jennifer Horton házaspár nagylányát alakította. A minden hétköznap futó sorozat forgatása mellett másra nemigen maradt ideje, és amikor már több filmszerepet vissza kellett mondania miatta, megelégelte, és három év után felmondott.

Ezután olyan csodás lehetőségeket csípett meg, mint az egyből DVD-re száműzött Hajrá csajok 4 főszerepe és a Botrányos pomponlányok című tévéfilm, de aztán 2010-ben elindult a Pretty Little Liars című sorozat, amiben eddigi legjelentősebb szerepét alakítja. A fiktív pennsylvaniai városban játszódó tinisorozat négy lányról szól, akiknek a közös barátnőjét megölik, és ezután titokzatos üzeneteket kapnak valakitől, aki ismeri a legféltettebb titkaikat, amiket csak a halott lány tudott.

Forrás: AFP
Pretty Little Liars - jobb szélen Ashley Benson

Mozifilmben korábban csak epizódszerepet kapott (Hirtelen 30, Bart Got a Room), a Spring Breakers-ben játssza az eddigi legjelentősebb filmszerepét. Ezt is csak különös mázlival kapta meg: Harmony Korine eredetileg egy másik tündérkére, Emma Robertsre (Nancy Drew) osztotta a szerepet, de ő "kreatív nézeteltérések" miatt távozott a projektből, így került be Ashley a filmbe.

Úgy tűnik, bizonyos szempontból jobban bírta a gyűrődést, mint Vanessa: a filmben van egy édes hármasuk James Francóval, és míg Vanessa utólag úgy nyilatkozott róla, hogy nagyon ideges volt a jelenet felvétele közben, és utána megmondta az ügynökének, hogy soha többet nem akar ilyet csinálni, Ashley elintézte azzal a dolgot, hogy Vanessa jelenléte és James rutinja miatt ő teljesen kényelmesen érezte magát a helyzetben.

* * *

Rachel Korine
Született:
1986. április 4.

A filmben rózsaszínre festett hajjal tomboló Rachel Korine a legkevésbé ismert a négy főszereplő közül, nem meglepő, hogy ő volt az egyetlen, aki férje kedvéért vállalta, hogy a mellét is megmutatja az egyik féktelen floridai bulijelenet közben. Harmony és a tizenhárom évvel fiatalabb Rachel 2007-ben házasodtak össze, egy Lefty nevű közös gyerekük van.

Forrás: Fórum Hungary
Rachel Korine a Spring Breakers-ben

Rachel szerepelt Harmony több filmjében, köztük az Imitátorok-ban és a Trash Humpers-ben. Eddig csak egy kisfilmben és egy nagyjátékfilmben játszott, amit nem a férje rendezett. A 2009-es The Dirty Ones című rövidfilmben Raven Dunn-nal két ártatlan vidéki lányt alakítanak, akik belecsöppennek egy nagyváros számukra teljesen idegen közegébe (itt meg lehet nézni), Michael Tully Septien című, egy diszfunkcionális családról szóló 2011-es filmjében pedig az egyik főszereplő barátnőjét játssza.

A Spring Breakers forgatásán a Harmony munkamódszereit jól ismerő és hat évvel idősebb Rachel töltötte be Selena pótanyukájának szerepét. Különösen olyankor segített neki, amikor rázósabb jelenetekre került sor: amikor egy emberekkel teletömött szobában, nyomulós srácokkal buliznak, akik szinte rámásznak Selenára, Rachel önhatalmúlag úgy döntött, ő is beáll a jelenetbe, bár eredetileg nem szerepelt volna benne, hogy Selena ne érezze kiszolgáltatottan magát.