Nélkülük mozizunk tovább

michael clarke duncan, színész, halálsosron, elhunyt
Vágólapra másolva!
Itt hagyott minket ebben az évben Ingmar Bergman kedvenc színésze, John Cassavetes visszatérő szereplője, a romantikus komédiák királynője, az Emmanuelle-filmek sztárja, az Eszkimó asszony fázik rendezője és a Kisváros Járai őrnagya is. A filmvilág halottai 2012-ben.
Vágólapra másolva!

Ben Gazzara (1930. augusztus 28. - 2012. február 3.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: Mokép

Az amerikai színész az 1959-es Egy gyilkosság anatómiája című krimiben alakította első fontosabb filmszerepét. Az 1970-es Férjek-től kezdve John Cassavetes visszatérő színésze lett, főszerepet játszott az Egy kínai bukméker meggyilkolásá-ban és a Premier-ben is. Később dolgozott Lars von Trierrel (Dogville), David Mamettel (A spanyol fogoly), a Coen testvérekkel (A nagy Lebowski), Todd Solondz-zal (Boldogságtól ordítani) és Spike Lee-vel (A sorozatgyilkos nyara) is.

* * *

Zalman King (1942. május 23. - 2012. február 3.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: [origo]

Az erotikus filmjeiről ismert alkotó karrierje színészként indult, majd az 1986-os, Kim Basinger és Mickey Rourke főszereplésével készült 9 és fél hét-tel ívelt fel, amiben társíróként és producerként is közreműködött. Első rendezése az 1988-as Vágyak találkozása volt, amit az 1989-es Vad orchideák követett. 1992-ben indította útjára a Vörös cipellők című erotikus tévésorozatot, aminek az első epizódjaiban David Duchovny játszotta a férfi főszerepet.

* * *

David Kelly (1929. július 11. - 2012. február 12.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: ecranlarge

Az ír színész leghíresebb szerepe az 1998-as Lottózsonglőrök című Kirk Jones-vígjátékban volt, de feltűnt Tim Burton Charlie és a csokigyár-ában is mint Joe nagypapa. Pályafutása az ötvenes évek elején kezdődött, színdarabokban, filmekben és tévésorozatokban is szerepelt. Első nagyobb filmes szerepe az 1969-es Az olasz meló-ban volt Michael Caine mellett, utoljára pedig a 2007-es Csillagpor-ban láthattuk.

* * *

Erland Josephson (1923. június 15. - 2012. február 25.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: Mokép

A svéd színész Ingmar Bergman egyik állandó szereplője volt, a rendező több mint húsz munkájában játszott, köztük Farkasok órájá-ban, a Suttogások és sikolyok-ban, a Szenvedély-ben és a Fanny és Alexander-ben. Leghíresebb alakítását az 1973-as Jelenetek egy házasságból című Bergman-filmben nyújtotta Liv Ullmann partnereként, majd ugyanezt a házaspárt 23 évvel később újra eljátszották a Saraband című filmben. Bergman mellett több más világhírű rendezővel is dolgozott: köztük Andrej Tarkovszkijjal (Nosztalgia, Áldozathozatal), Szabó Istvánnal (Hanussen, Találkozás Vénusszal) és Peter Greenawayjel (Prospero könyvei). A színjátszás mellett írt és rendezett is.

* * *

Tonino Guerra (1920. március 16. - 2012. március 21.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: AFP

A háromszoros Oscar-jelölt olasz forgatókönyvíró írta Michelangelo Antonioni 1960-as A kaland-ját, majd ezt követte Az éjszaka, a Napfogyatkozás, a Vörös sivatag, a Zabriskie Point, a Nagyítás, Az oberwaldi titok, az Egy nő azonosítása, a Túl a felhőkön és végül a 2004-es Eros című omnibuszfilm egyik szegmense. Dolgozott Federico Fellinivel (És a hajó megy, Amarcord), Andrej Tarkovszkijjal (Nosztalgia) és Theodoros Angelopoulosszal (Odüsszeusz tekintete, Az örökkévalóság meg egy nap) is. 1983-ban Tarkovszkijjal együtt készítették az Úton című dokumentumfilmet, ami a Nosztalgia készülését örökítette meg.

* * *

Claude Miller (1942. február 20. - 2012. április 4.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: AFP

A francia rendező egyik mestere Francois Truffaut volt, aki a halálos ágyán Millerre bízta a Négyszáz csapás női hősre írt változatát: A kis tolvajlány 1988-ban készült el Charlotte Gainsbourg főszereplésével. Első rendezése az Útkereső című dráma volt 1976-ban, egy évvel később Gérard Depardieu-t instruálta Mondd meg neki, hogy szeretem! című Patricia Highsmith-adaptációban. Egyik legismertebb filmje az 1981-es Őrizetbevétel című krimi volt, amit később Hollywoodban remake-eltek Meggyanúsítva címmel. Halála előtt nem sokkal fejezte be az Audrey Tautou főszereplésével készült Thérese Desqueyroux című filmjét, amit az idei cannes-i filmfesztiválon mutattak be.

* * *

Palásthy György (1931. január 12. - 2012. április 16.) - Olvasd el a nekrológot!

Első önálló rendezése 1961-ben a Mindenki ártatlan? című vígjáték volt, ezt követte a Meztelen diplomata című Rejtő Jenő-feldolgozás, majd további komédiák (Másfél millió, Az özvegy és a százados, Hazai pályán, Sok hűség semmiért, Az örökös). A hatvanas évek végén kezdett gyerekfilmeket csinálni, ő rendezte A varázsló-t, a Hahó, Öcsi!-t, a Hahó, a tenger!-t, majd a Tótágas-t, az Égigérő fű-t is, aztán 1981-ben A szeleburdi család-ot és folytatását, a Szeleburdi vakáció-t.

* * *

Stork Csaba (2012. május 6.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: Deák Krisztina

A díszlettervező számos magyar és külföldi produkcióban dolgozott, ő tervezte többek közt Rolf Schübel Szomorú vasárnap, Pejó Róbert Látogatás és Deák Krisztina Aglaja című filmjének a díszletét. Dolgozott a részben Magyarországon forgatott Underworld-ön és Hellboy 2-n is. Legutolsó munkái közé tartozott az HBO Terápia című sorozatának díszlete, valamint a Budapesten forgatott Die Hard - Drágább, mint az életed.

* * *

Varga Csaba (1945. október 28. - 2012. június 15.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: MTI/Balaton József

Az animációsfilm-rendező első, hivatalosan jegyzett filmje a Változások-változatok volt 1977-ben. Fontosabb munkái közé tartozik az 1980-as Ebéd, az Auguszta etet 1984-ből, az 1986-os A szél, az 1987-es Szekrénymesék és az 1999-ben született Don Quijote. 1998-ban Hollywoodban a világ 40, 2000-ben a világ 15 legbefolyásosabb animációs filmrendezője közé választották. A New York-i Modern Művészetek Múzeuma több művét őrzi. Filmes munkássága mellett festészettel, költészettel, szobrászattal és zeneszerzéssel is foglalkozott, több könyvet írt és tanított.

* * *

Nora Ephron (1941. május 19. - 2012. június 26.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: AFP

Pályáját újságíróként kezdte, később áttért a forgatókönyvírásra: első filmes munkája az 1983-as Silkwood forgatókönyve volt, amiért rögtön Oscar-díjra is jelölték. Az 1989-es Harry és Sally forgatókönyvéért ismét Oscar-díjra jelölték. 1990-ben rendezte meg első filmjét Ez az életem címmel. A 90-es években csinálta többek közt A szerelem hullámhosszán és A szerelem hálójában című filmeket, előbbi könyvéért gyűjtötte be harmadik Oscar-jelölését. Utolsó munkája a 2009-es Julie & Julia volt.

* * *

Ernest Borgnine (1917. január 24. - 2012. július 8.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: AFP

1953-ban kapta meg első jelentősebb hollywoodi szerepét a Most és mindörökké című filmben Frank Sinatra oldalán. 1955-ben a Marty című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat nyert. Játszott főszerepeket is, de inkább karakterszínészként tartották számon, szerepelt A piszkos tizenkettő, a Vad banda, a Konvoj, A Poseidon katasztrófa és a Nyugaton a helyzet változatlan című legendás filmekben. Sokan a Szuperzsaru című Terence Hill-film Willy Dunlop őrmestereként emlékeznek rá.

* * *

Sage Stallone (1976. május 5. - 2012. július 13.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: AFP

Sylvester Stallone fia 14 éves korában, a Rocky ötödik részében mutatkozott be színészként, majd hat évvel később megint együtt játszott édesapjával a Daylight - Alagút a halálba című akciófilmben. Később is vállalt színészi munkákat, utoljára Vincent Gallo két alkotásában szerepelt: a The Agent című rövidfilmben és a Promises Written in Water-ben. Főállásban a minőségi horror- és exploitation filmek felújításával és forgalmazásával foglalkozó Grindhouse Releasing nevű cég munkatársa és társtulajdonosa volt. Halálakor első nagyjátékfilm-rendezésére készült.

* * *

Susanne Lothar (1960. november 15. - 2012. július 21.)

Forrás: AFP

Népszerű karakterszínésznő volt hazájában, akit négyszer jelöltek német filmdíjra, és 1983-ban, az Eisenhans című filmben nyújtott alakításáért meg is kapta az elismerést. Lothar Michael Haneke egyik kedvenc színésznője volt: a rendező 1997-es, Furcsa játék című filmjében ő alakította a két szadista srác által terrorizált házaspárból a feleséget. Szerepelt Haneke A zongoratanárnő és A fehér szalag című filmjében is. Játszott Stephen Daldry 2008-as A felolvasó-jában, utolsó befejezett munkája Joe Wright Anna Kareniná-jában Scserbackaja hercegné epizódszerepe volt.

* * *

Michael Clarke Duncan (1957. december 10. - 2012. szeptember 3.)

Forrás: AFP/Lucy Nicholson

Pályája kezdetén filmsztárok (köztük Will Smith) és hiphop-sztárok testőreként dolgozott, első kisebb filmszerepeiben is testőrt alakított, majd megkapta az Armageddon egyik mellékszerepét. A forgatáson barátkozott össze Bruce Willisszel, akivel aztán a Bajnokok reggelije és a Bérgyilkos a szomszédom című filmben is együtt szerepelt. Willis ajánlotta be a Frank Darabont által rendezett Halálsoron-ba. A paranormális képességekkel rendelkező halálraítélt megformálásáért Oscar-díjra jelölték. Később játszott többek közt a Sin City-ben, a Daredevil-ben és a Taplógáz-ban is.

* * *

Claude Pinoteau (1925. május 25. - 2012. október 5.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: Mokép

Filmes karrierjét rendezőasszisztensként kezdte, majd forgatókönyvíróként dolgozott olyan neves rendezők mellett, mint Jean Cocteau és Claude Lelouch. Viszonylag későn nyergelt át a rendezésre, első filmje az 1972-es Le Silencieux című krimi volt. Legnagyobb sikerét a Sophie Marceau főszereplésével készült 1980-as Házibuli-val, és annak két évvel későbbi folytatásával aratta. Marceau-val még egyszer együtt dolgozott az 1988-as A párizsi diáklány című filmben.

* * *

Harris Savides (1957. szeptember 28. - 2012. október 9.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: AFP

Operatőri pályája videoklipekkel és reklámokkal kezdődött, ő fényképezte többek közt Michael Jackson Scream-jének és az R.E.M. Everybody Hurts-ének a klipjét. Első nagyjátékfilmes munkája az Alec Baldwin főszereplésével készült, '96-os Zsaruvér volt. Ezt követte David Fincher Játsz/má-ja, majd később A zodiákus. Legtöbbször Gus Van Santtel dolgozott együtt, összesen hat filmjét fényképezte, a Fedezd fel Forrestert! című drámát, majd a Gerry-t, az Elefánt-ot, Az utolsó napok-at, a Milk-et és a tavalyi A nyugtalanság korá-t. Ő fényképezte Sofia Coppola Made in Hollywood-ját és az idén leforgatott Bling Ring-jét is.

* * *

Sylvia Kristel (1952. szeptember 28. - 2012. október 18.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: Mokép

Modellként és szépségkirálynőként indult a karrierje, első filmszerepeit 1973-ban játszotta, és az 1974-es Emmanuelle című erotikus filmmel egy csapásra világhírre tett szert. Szerepelt a film három folytatásában is, emellett játszott többek közt Roger Vadim A hitetlen asszony-ában, Claude Chabrol Alice utolsó szökése című filmjében, a Periféria című erotikus művészfilmben, az 1981-es Lady Chatterley szeretőjé-ben és az 1985-ben Magyarországon forgatott Mata Hari-ban.

* * *

Russell Means (1939. november 10. - 2012. október 22.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: [origo]

Későn, 53 évesen kezdett színészkedni, első filmje Az utolsó mohikán volt, amelyben Csingacsgukot játszotta. A következő két évtizedben több mint harminc játékfilmben és televíziós produkcióban szerepelt, például a Született gyilkosok-ban, a Vad nők és a Nyomkereső című filmekben, valamint a Félig üres és a Nash Bridges című tévésorozatokban. Az 1995-ös Pocahontas című Disney-rajzfilmben és a három évvel későbbi folytatásában a címszereplő lány édesapjának a hangját kölcsönözte.

* * *

Gombos Katalin (1929. február 2. - 2012. november 6.)

Forrás: MTI/Kovács Attila

A hódmezővásárhelyi színháznál kezdte pályafutását, majd a budapesti Ifjúsági színházhoz szerződött, ahol főszerepet játszott többek közt az Úrhatnám polgár, a Három szegény szabólegény és a Szépek szépe című előadásokban. 1958-ban a Madách Színház tagja lett. Filmekben is szerepelt, köztük a férje, Sinkovits Imre főszereplésével készült Az özvegy és a százados-ban és a Galilei című tévéjátékban. Sokan onnan ismerték, hogy a Foxi Maxi kalandjai című rajzfilmsorozatban az Inci és Finci nevű egérpáros egyikét szinkronizálta (a másik egér hangja Váradi Hédi volt).

* * *

Vallai Péter (1946. november 25. - 2012. november 7.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Színművészeti Főiskola után a Thália Színházhoz szerződött, 1987-től a Vígszínház társulatának tagja volt. Főbb színpadi szerepei között volt Biberach a Bánk bán-ból, Színész az Éjjeli menedékhely-ből és Ficsúr a Liliom-ból. Költők-írók műveiből készített előadóesteket, köztük az Esterházy Péter írásai alapján készült Spion-játék-ot, a T. S. Eliot műveiből kiinduló TI.ESZ.I. avagy egy háromnapos vízihulla csodálatos életé-t és a Petri-szinopszis-t. Mintegy húsz filmben és tévéjátékban szerepelt, köztük Enyedi Ildikó Bűvös vadász-ában, a Szerelem első vérig-ben, a Sorstalanság-ban és a Casting minden-ben.

* * *

Xantus János (1953. november 7. - 2012. november 13.) - Olvasd el a nekrológot!

Makk Károly tanítványa volt, akinek az unszolására készítette el első nagyjátékfilmjét, az 1983-as Eszkimó asszony fázik-ot, amelyben Méhes Marietta, Boguslaw Linda és Lukáts Andor játszották a főszerepeket. A 80-as évek második felében a Neurotic együttesről kezdett dokumentumfilmet forgatni, ebből lett az 1988-ban bemutatott Rocktérítő. 1990-ben mutatták be az Andrzej Ferenc és Für Anikó főszereplésével készült Szoba kiáltással című utolsó nagyjátékfilmjét, utána szinte kizárólag kísérleti-, rövid- és dokumentumfilmeket készített. 1999-ben mutatták be A Morel fiú című rövidfilmjét, tíz évvel később Szily László Etetés című regényét dolgozta fel az azonos című kisfilmben.

* * *

John Kemeny (1925. április 17. - 2012. november 23.)

Forrás: AFP
Susan Sarandon és Burt Lancaster az Atlantic City című filmben

A magyar származású kanadai producer legsikeresebb filmje közé tartozik a '74-es The Apprenticeship of Duddy Kravitz, illetve Louis Malle 1980-as Atlantic City-je, ami Burt Lancaster és Susan Sarandon főszereplésével készült, a velencei filmfesztiválon Arany Oroszlánt nyert, és öt Oscar-díjra jelölték. A 80-as évek közepétől főleg tévéfilmeket gyártott, köztük a The Josephine Baker Story-t (1991) és a Harctéri harsonák-at (1998), melyeket Magyarországon forgattak. Társproducerként részt vett Makk Károly 1990-es Magyar rekviem című filmjében is.

* * *

Hollósi Frigyes (1941. április 21. - 2012. december 5.) - Olvasd el a nekrológot!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A Katona József Színház, majd a Nemzeti Színház tagja volt, emlékezetes szerepei közé tartozik a Zsámbéki Gábor rendezte Übü király címszerepe, a Platonov, a Mizantróp, a Három nővér, a Galócza és a Kulcskeresők szerepei. Rendszeresen dolgozott filmekben, tévésorozatokban és szinkronizált is. Főszerepet játszott Czabán György Feri és az édes élet című filmjében, szerepelt többek közt a Kutya éji dalá-ban, a Dögkeselyű-ben, a Csapd le csacsi!-ban, a Roncsfilm-ben és a Sose halunk meg-ben is. Több magyar sorozatban is játszott, köztük a Lindá-ban, az Angyalbőrben-ben, a Kisváros-ban, ahol Járai őrnagyot formálta meg, és legutóbb a Tűzvonalban-ban.

* * *

Horváth Sándor (1932. február 16. - 2012. december 17.)

Pályafutása során játszott az egri Gárdonyi Géza Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban is. 1970-től nyugdíjba vonulásáig a József Attila Színház tagja volt. A közönség főleg a Szomszédok című tévésorozatból ismerheti, amiben Géza bácsit, Vágási Feri (Nemcsák Károly) munkatársát alakította. Játszott Az ötödik pecsét, a Szindbád, Árvácska és a Redl ezredes című filmekben, és rengeteg tévéfilmben és sorozatban, köztük volt a Vivát, Benyovszky!, a Kántor, a Zöld dió, az Egy lócsiszár virágvasárnapja és az Öregberény.

* * *

Charles Durning (1923. február 28. - 2012. december 24.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: [origo]

A nagy áttörést az 1973-as A nagy balhé című film hozta meg neki, két évvel később Sidney Lumet Kánikulai délután című filmjében játszott. Egymás után kétszer is Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában: az 1982-es A legjobb bordélyház Texasban-ért, majd az 1983-as Lenni vagy nem lenni című Mel Brooks-vígjátékért. Legismertebb alakítását az Aranyoskám-ban nyújtotta, ahol beleszeretett a magát középkorú nőnek kiadó Dustin Hoffmanba. Sorozatokban is szerepelt, köztük a Ments meg!-ben, ahol a főhős (Denis Leary) édesapját játszotta.