Vágólapra másolva!
A hollywoodi külföldi újságírók szövetsége kihirdette a Golden Globe-jelöltek névsorát. A leginkább saját maguk által sulykolt "Oscar előszobája" becenév a díjvadász kampány szempontjából igaz: minden sztár ott toporog ebben az előszobában, akinek költöttek az Oscar-kampányára idén: Daniel Day-Lewis, Ben Affleck, Quentin Tarantino, Nicole Kidman, Hugh Jackman, Bradley Cooper, Anne Hathaway és még sokan mások.
Vágólapra másolva!

Nagyon erős az idei Oscar-szezon, már sok jó film elhullott, de mégis legalább 7-8 versenyzővel komolyan számolni kell a főbb díjakért. A Golden Globe-díjak bejelentése nem forgatta fel a kialakult erőviszonyokat; továbbra is a Lincoln, Az Argo-akció, a Zero Dark Thirty, A nyomorultak, a Napos oldal, a Django elszabadul és a Pi élete a legnagyobb esélyesek, és szépen be is lapátolták a fontos jelöléseiket a megfelelő (dráma vagy komédia/musical) kategóriáikban. Az, hogy a legjobb dráma és a legjobb rendező kategória jelöltjei megegyeznek, arra utal, hogy A nyomorultak és a Napos oldal Oscar-esélyei a legjobb film kategóriában halványulnak, mert valószínű, hogy az Oscarról döntő Akadémia is követni fogja azt a hamis logikát, hogy egy vígjátékot vagy egy musicalt könnyebb megrendezni.

Forrás: InterCom
Daniel Day-Lewis a Lincoln-ban

A vígjáték/musical kategória ennek megfelelően e két film (A nyomorultak, Napos oldal) párharcáról fog szólni, a további 3 jelöltnek (Holdfény királyság, Keleti nyugalom - Marigold hotel, Lazacfogás Jemenben) csekély esélye van a Golden Globe-jelölésnél többet elérni. Borítékolható, hogy a két könnyed műfajú nagyágyú viszi majd a színészi kategóriákat is: Jennifer Lawrence-nek sima ügye van, Bradley Cooper pedig Hugh Jackmannel versenyezhet - nem véletlen, hogy mindkettő lelkesen fényképezkedik mostanában Návai Anikóval és szavazótársaival. A Lazacfogás Jemenben három fontos jelölése (Ewan McGregor és Emily Blunt főszereplői játéka is bekerült a jelöltek közé) egyébként meglepő; ugyanannyi jelöléssel büszkélkedhet így, mint a The Master, de erről a lagymatag romantikus filmről senki nem gondolja, hogy tényező lehet az Oscar-versenyben. A Golden Globe-szavazóknak mindenesetre bejött, de nekik voltak már sokkal hajmeresztőbb döntéseik is ebben a kategóriában (lásd két éve Az utazó és a Burlesque - Díva jelöléseit), idén az igazán kritizálható jelölések a televíziós kategóriákra jutottak.

Forrás: ecranlarge
Emily Blunt és Ewan McGregor a Lazacfogás Jemenben-ben

Noha a főként celeblesésre szakosodott Golden Globe-szavazók teljesen más kört képviselnek, mint a rangosabb filmkritikusi szövetségek, a szakmai kamarák vagy éppen az Amerikai Filmakadémia tagjai, egy-egy Golden Globe-győzelem stratégiailag nagyon jól jöhetett a korábbi években, hiszen pont az Oscar-jelölőlapok leadása előtt közvetítették a showt. Sandra Bullock, Jean Dujardin vagy Mo'nique is rengeteget profitáltak a Golden Globe-győzelmükből, az Akadémia szavazói annak tudatában ikszelhettek neveik mellé, hogy tudták, emlékezetes beszédet mondanának az Oscar-pódiumon is. Idén ez a fellépési lehetőség annyiban jelentőségét veszíti, hogy az Oscar-jelöléseket már három nappal a Golden Globe-kiosztó előtt bejelentik, így hiába mondana például nagyon szép beszédet Hugh Jackman legjobb musicalszínészként, ha az Akadémia esetleg nem jelöli A nyomorultak-ért.

A díjátadó gálán résztvevő sztároknak valószínűleg jót is tesz majd a nyomás csökkenése, elvégre a Golden Globe-ot pont azért szeretik sokan, mert lazább és szókimondóbb showt kínál (ráadásul a jelenlévők általában végig is piálják a ceremóniát) az Oscarnál. Tina Fey és Amy Poehler személyében ráadásul idén remek házigazdákat is találtak, így minden esély megvan rá, hogy 2013. január 13-án jól szórakozzon mindenki, aki helyben vagy tévéképernyőről követi a díjátadót.

Forrás: [origo]
Hugh Jackman és Anne Hathaway A nyomorultak-ban

A múlt héten már részletes cikkben taglaltuk az idei legnagyobb Oscar-esélyeseket, de a mai Golden Globe jelölések felvetnek egy pár érdekes kérdést az eddig kialakult helyzettel kapcsolatban:

- A szezon utolsó kérdőjele volt Quentin Tarantino Django elszabadul-ja, és sokan arra számítottak, hogy a kései bemutató miatt lemarad majd a főbb kategóriákban. A Golden Globe-jelölések ennek ellenkezőjét sugallják: öt fontos jelölést sikerült begyűjtenie a legjobb film, rendező, forgatókönyvíró és férfi mellékszereplők mezőnyében. Utóbbi kategóriában ráadásul kettőt is, mivel nemcsak a biztos befutónak tartott Leonardo DiCaprio, hanem az ugyanebben a kategóriában három éve, az előző Tarantino-filmért már diadalmaskodott Christoph Waltz is jelölt. Érdekes módon őt a Weinstein-stúdió a főszereplői mezőnyben kampányolta; az Oscar-jelölésért a kategóriakavarás miatt két szék közül a földre eshet. Az alapvetően komédiának tartott filmnek viszont jót tett, hogy a drámai mezőnyben indították, talán ezért is sikerült kiütnie Tarantinónak A nyomorultak rendezőjét, Tom Hoopert a rendezők kategóriájában.

Forrás: InterCom
Leonardo DiCaprio a Django elszabadul-ban

- Nagyon gyengültek a The Master esélyei az utóbbi hetekben és a Golden Globe-jelölések is megerősítik, hogy Paul Thomas Anderson már nem tényező a legjobb rendező mezőnyben és a film is örülhet, ha egy tízes legjobb film Oscar-kategóriába befér. Golden Globe-ra csak a film három sztárját (Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams) jelölték, de már ez is örömteli hír a tegnapi sokk után, amikor Phoenix és Adams kimaradtak a színészkamara (SAG) jelöltjei közül.

- A SAG-jelölések hozták azonban tegnap azt a kellemes meglepetést, hogy Nicole Kidman briliáns (Zac Efron arconpisilését is felvonultató) alakítása túlélte a The Paperboy rémes kritikáit és a Golden Globe mellékszereplői jelölés megerősíti a tényt, hogy ha Kidman jó, Hollywood odafigyel, bármekkora bukta is legyen a film. A Golden Globe-szavazók persze imádják Nicole Kidmant, így nyilván a tévés kategóriában sem feledkeztek meg róla a Hemingway és Gellhorn női főszereplőjeként.

- A legmeglepőbb kirekesztés A messzi dél vadjai-t sújtotta, aminek egyébként sincs könnyű dolga, hiszen amatőrszereplői nem indulhattak a színészkamara díjaiért, de a Golden Globe szavazóira sem számíthattak, hogy megtámogatnák majd a nagyköltségvetésű stúdiófilmek között. Ja, hogy nincs benne egy darab sztár sem?!

Forrás: Cannes Film Festival
Nicole Kidman a The Paperboy-ban

- A legtöbb, hét díjra Steven Spielberg Lincoln-ját jelölték, ami nem meglepő, de ettől még nem biztos, hogy megnyeri a legjobb dráma vagy a legjobb rendező díját. Főleg, hogy a Golden Globe-szavazók joggal érezhetik, hogy tartoznak Kathryn Bigelow-nak, a Zero Dark Thirty rendezőnőjének, mivel három éve az Avatar kontra A bombák földjén Dávid-Góliát harcban az Oscarral ellentétben ők Bigelow exférjét, James Cameront támogatták.

- A külföldi filmek mezőnyében szokás szerint semmi rizikót nem vállaltak; csak a legnagyobb nevek, köztük is három francia nyelvű film (Szerelem, De rouille et d'os/Rust and Bone, Életrevalók) jutottak jelöléshez. Csalódás viszont, hogy Michael Haneke filmje ezen a kategórián túl semmi más jelölést nem tudott szerezni, noha Emmanuelle Riva nagyon komoly főszereplőnői Oscar-esélyes, Haneke pedig a film rendezéséért és forgatókönyvéért is megérdemelné az elismerést. A női főszereplők között viszont jelölték Marion Cotillard-t a francia nyelvű filmjéért - ő már ugyanis elég nagy sztár Hollywoodban.

- Az utóbbi napokban nyilvánvalóvá vált, hogy A hobbit-nak esélye sincs A Gyűrűk Ura-trilógia nyomába érni díjszempontból, ezt a nulla Golden Globe-jelölés is alátámasztja, de A sötét lovag: Felemelkedés esélyeit sem próbálták feléleszteni. Más kérdés, hogy itt nincsenek technikai kategóriák, amelyekben az említett két film még jól teljesíthet az Oscarért.

Forrás: Fórum Hungary
Javier Bardem a Skyfall-ban

- A technikai kategóriákon kívül is számítunk némi Oscar-szeretetre a Skyfall esetében, főleg, hogy Javier Bardem bejutott a színészkamara jelöltjei közé. Golden Globe-ot viszont csak Adele nyerhet a filmnek, a legjobb filmbetétdal fő esélyeseként.

- További Golden Globe-mellőzöttek, akiknek azért még kár lenne feladni az Oscar-versenyt: Matthew McCounaghey (Magic Mike), Robert De Niro (Napos oldal), Maggie Smith (Keleti nyugalom - Marigold Hotel, jelölték viszont a Kvartett főszerepéért és a Downton Abbey tévésorozatért), Anthony Hopkins (Hitchcock).

- Odafigyeltek viszont a hollywoodi külföldi filmkritikusok a lényegesen magasabb presztízsnek örvendő New York-i kollégáik díjaira, valószínűleg a New York-i legjobb színésznő kritikusi elismerésnek köszönhetően került be Rachel Weisz (The Deep Blue Sea) a legjobb drámai színésznők jelöltjei közé. Terence Davies filmjét alig látta valaki, de Weisz számára most, a Golden Globe után egyáltalán nem tűnik elérhetetlennek az Oscar-jelölés.

Forrás: AFP
Rachel Weisz a The Deep Blue Sea-ben

- Hol van azonban Angelina Jolie, Brad Pitt, George Clooney és Johnny Depp? - A Golden Globe legnagyobb kedvenceit idén nagy meglepetésre nem sikerült bepasszírozni egy kategóriába sem, pedig Deppnek (Éjsötét árnyék) és Pittnek (Ölni kíméletesen) még lett is volna jelölhető filmje, Clooney viszont Az Argo-akció producereként biztos meghívott. Bízunk benne, hogy a hollywoodi külföldi filmkritikusok szövetsége legalább díjátadónak megszerzi őket, és készülhet újra sok közös fénykép.

A Golden Globe-jelöltek teljes listája (a filmes kategóriákban):

Legjobb film (dráma):

Az Argo-akció
Django elszabadul
Lincoln
Pi élete
Zero Dark Thirty

Legjobb film (komédia/musical):

Holdfény királyság
Keleti nyugalom - Marigold Hotel
Lazacfogás Jemenben
Napos oldal
A nyomorultak

Legjobb rendező:

Steven Spielberg (Lincoln)
Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty)
Ben Affleck (Az Argo-akció)
Ang Lee (Pi élete)
Quentin Tarantino (Django elszabadul)

Legjobb férfi alakítás (dráma):

Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Joaquin Phoenix (The Master)
Denzel Washington (Kényszerleszállás)
John Hawkes (A kezelés)
Richard Gere (Végzetes hazugságok)

Legjobb férfi alakítás (komédia/musical):

Jack Black (Börni, az eszelős temetős)
Hugh Jackman (A nyomorultak)
Bradley Cooper (Napos oldal)
Ewan McGregor (Lazacfogás Jemenben)
Bill Murray (A király látogatása)

Legjobb női alakítás (dráma):

Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
Marion Cotillard (Rust and Bone)
Rachel Weisz (The Deep Blue Sea)
Helen Mirren (Hitchcock)
Naomi Watts (A lehetetlen)

Legjobb női alakítás (komédia/musical):

Jennifer Lawrence (Napos oldal)
Maggie Smith (Kvartett)
Meryl Streep (Amit még mindig tudni akarsz a szexről)
Emily Blunt (Lazacfogás Jemenben)
Judi Dench (Keleti nyugalom - Marigold Hotel)

Legjobb férfi mellékszereplő:

Alan Arkin (Az Argo-akció)
Tommy Lee Jones (Lincoln)
Leonardo DiCaprio (Django elszabadul)
Philip Seymour Hoffman (The Master)
Christoph Waltz (Django elszabadul)

Legjobb női mellékszereplő:

Sally Field (Lincoln)
Anne Hathaway (A nyomorultak)
Helen Hunt (A kezelés)
Amy Adams (The Master)
Nicole Kidman (The Paperboy)

Legjobb forgatókönyv:

Mark Boal (Zero Dark Thirty)
Tony Kushner (Lincoln)
Chris Terrio (Az Argo-akció)
David O. Russell (Napos oldal)
Quentin Tarantino (Django elszabadul)

Legjobb filmzene:

Mychael Danna (Pi élete)
Alexandre Desplat (Az Argo-akció)
Dario Marianelli (Anna Karenina)
Tom Tykwer (Felhőatlasz)
John Williams (Lincoln)

Legjobb betétdal:

For You (Act of Valor)
Not Running Anymore (Stand Up Guys)
Safe & Sound (Az éhezők viadala)
Skyfall (Skyfall)
Suddenly (A nyomorultak)

Legjobb idegen nyelvű film:

Egy veszedelmes viszony
Életrevalók
Kon-Tiki
Rust and Bone
Szerelem

Legjobb egész estés animációs film:

Frankenweenie
Hotel Transylvania
Merida, a bátor
Az öt legenda
Rontó Ralph