Vágólapra másolva!
Sorozatunkban fiatal magyar színészek adnak elő részleteket ismert filmekből. Neked az a feladatod, hogy kitaláld, melyik filmről van szó. A helyes választ beküldők között nyereményeket sorsolunk ki, és nem utolsósorban bemutatunk egy sor figyelemre méltó ifjú tehetséget is. Az ötödik részben a Tűzvonalban tévésorozatból és a Rózsaszín sajtból ismert Eke Angélától a női nem bosszúszomjas, diadalmas kiáltványát hallhatjátok.
Vágólapra másolva!

Tíz fiatal magyar színészt kértünk meg arra, hogy kameránk előtt adjon elő egy-egy monológot egy-egy filmből, mintha színivizsgán vagy szereplőválogatáson lenne. A megfejtést - vagyis hogy eredetileg melyik filmben volt hallható a cikkünkben szereplő monológ - a következő rész megjelenéséig várjuk (a játék részletei és a múlt heti feladvány megfejtése a cikk alján találhatók).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=PvxhPtQQdaxj6VQa


Célunk nemcsak az, hogy játékra hívjunk minden filmőrültet, hanem az is, hogy bemutassunk figyelemreméltó, már végzett vagy még tanonc színészeket, akiknek tömegével készülő magyar film híján nincs lehetőségük a széles plénum előtt való bemutatkozásra. Részben ezt szeretnénk pótolni sorozatunkkal, ezért minden cikkünkben tíz kérdést is felteszünk annak a színésznek, aki vállalkozott rá, hogy a játék feladványát eljátssza.

Miket csináltál eddig?

Négy éve vettek fel a Színművészeti egyetemre, bábos osztályba járok, előtte pedig a Nemzeti Színházban voltam két évig stúdiós. Szerepeltem a Tűzvonalban című tévésorozat második évadjában, László Zsolt lányát alakítottam. Játszottam Tóth Barnabás Rózsaszín sajt című filmjében, a főszereplő fiú egyik barátnő-próbálkozása voltam az utcából. Dolgoztam A postamester című kétrészes angol tévésorozatban, amelynek a rendezője később szintén Magyarországon forgatta a Titanic című tévéfilmet - abban is játszottam. Nemrég szerepeltem Petrik Andrea és Hay Anna társaságában a Háztartási balesetek című társadalmi célú hirdetésben. Sós Bálint rendezte, és a cannes-i kreatív kisfilm fesztiválon is díjazták. Kipróbáltam magam szinkronszínészként is, a Ne engedj el! című angol filmben voltam Keira Knightley magyar hangja. Több külföldi reklámban szerepeltem, itthon is csináltam párat, ezek filmes gyakorlatnak nagyon jók, és annak is örültem, hogy mindegyiket valódi rendező rendezte. Például Szimler Bálint és Kiss Rudolf Péter. Öt évvel ezelőtt egy Till Attila által rendezett reklámban is forgattam.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Mondj három magyar filmrendezőt, akivel szívesen dolgoznál együtt!

Mundruczó Kornél, akivel egyszer már majdnem dolgoztam. Hajdu Szabolcs. És nagyon szívesen dolgoznék egy pályakezdő első filmessel.

Miben dolgoztál majdnem Mundruczóval?

A Frankenstein-terv-ben utolsó körös voltam több lánnyal.

Melyik filmet láttad a legtöbbször életedben?

A 101 kiskutyá-t, mert amikor kicsik voltunk, az öcsém minden reggel berakta a VHS-t, amin egymás után rajta volt a film és a rajzfilm. Amikor véget ért, visszatekerte, és újra elindította.

Melyik filmen sírtál utoljára?

Nem tudom pontosan, az a helyzet, hogy bármin el tudom magam sírni, ami kicsit is megható. Ha például egy szerelmes pár egymásra talál, vagy éppen elválnak útjaik, vagy ha egy kisgyereket kicsúfolnak a társai vagy csak éppen édesen néz.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Melyik film volt a leginkább hatással arra a döntésedre, hogy színész legyél?

Kiskoromban eléggé populáris volt az ízlésem. Vidéken, tévén nevelkedtem, és ezt nem szégyellem. A szép nénik és a megható alakítások keltették fel az érdeklődésemet. Amikor ötéves koromban egy estélyi ruhás nőt láttam egy filmben, gyorsan én is felvettem anyukám elegáns ruháját. Később sok időt töltöttem egyedül a cseresznyefánkon és arról álmodoztam mi lehetek. Általánosban elmentünk megnézni a Valahol Európában című előadást, ez volt az első színházi élményem, ami belém égetett valamit. Ezután a cseresznyefán csak erről ábrándoztam. Nagyon jó pedagógusok voltak a tanáraim az általános iskolában, és szóltak az anyukámnak, hogy ennek a kislánynak ilyen irányba kéne menni.

Nevezz meg egy jelenleg élő zsenit!

Pedro Almodóvar.

Kibe szerettél bele legutóbb a filmvásznon?

Johnny Deppbe. A Rumnapló című filmjében, pedig ott kövér és öreg.

Anyukád szerint mit kéne csinálnod ahelyett, amit csinálsz?

Anyukám mindig arra tanított, hogy azt csináljam, amit szeretnék, és amitől boldog leszek. Ha boldogtalan leszek a szakmámban, akkor biztos javasolja majd, hogy csináljam azt, ami jó nekem.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Van B terved arra, hogy ha a színészi karrier nem jön össze?

Akkor nyitok egy kis kávézót, ahol anyukámmal nagyon sok pitét fogunk sütni.

Mostanában mire vagy nagyon rákattanva?

Egy előadásra, amit Kristóf Borbála végzős dramaturggal közösen írtunk és rendeztünk. A jelmezt Szlávik Juli tervezte. Az volt a feladatunk negyedév végén, hogy készítsünk el egy előadást, amiben egyedül vagyunk a színpadon. Ezzel foglalkoztam mostanában a legtöbbet, és arra vagyok rákattanva, hogy hogyan tudnám ezt továbbfejleszteni. Ebben a húszperces előadásban próbáljuk ötvözni a valódi színházat mozgással, cirkuszi- és bábelemekkel, de úgy, hogy egy komplett színházi élményt adjon. Remélhetőleg lesz még műsoron az Ódry Színpadon, és külföldi terveink is vannak vele.

Mi a címe?

A kisasszony. Egy nylonkockában vagyok egy jó darabig, aztán ebből kijövök, és elmesélek egy teljes történetet az anyag, test és hangok segítségével. A nylon később lesz víz, ruha, másik ember báb formájában, és még sok minden más. Azzal foglalkozik ez az előadás, hogy a nőknek milyen szerepeket kell magukra venniük, és, hogy milyen szerepekbe sodródnak bele életük során.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Melyik filmre vagy most a leginkább kíváncsi, és miért?

Pont tegnap láttam az Anna Karenina előzetesét, arra kíváncsi vagyok.

- - -

Ha felismered, hogy melyik filmből származik a fenti jelenet, írd meg augusztus 29. éjfélig a film címét a filmklub@origo.hu címre. A levél tárgya "Ez melyik filmből van? - Eke Angéla" legyen.

A helyes megfejtést beküldők között megint egy Rangó-s strandpapucsot és egy kaktusz formájú Rangó-s poharat sorsolunk ki, amiket a UIP Dunafilm ajánlott fel.

A játékban az [origo] Zrt. munkatársai nem vehetnek részt, a helyes választ és a nyertes nevét a sorozat következő részében olvashatod augusztus 30-án.

+ + +

Sorozatunk előző részében Józan László Az utolsó éjjel című 2002-es alkotás egyik jelenetét adta elő. A filmben ezt a monológot Edward Norton mondta. A szerencse Kiss Gwendolin nevű kedves olvasónknak kedvezett, ő nyeri a Transformers 3-as ébresztőórát. Gratulálunk!

Nézd meg az eredeti jelenetet Edward Norton előadásában:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=UXcsFiHD27YilRvM