Öngyilkos lett Tony Scott

Vágólapra másolva!
Vasárnap öngyilkos lett Tony Scott, a Top Gun, Az utolsó cserkész, a Tiszta románc, a Kémjátszma című filmek rendezője. Ridley Scott 68 éves öccse egy hídról ugrott le. Az irodájában búcsúlevelet találtak, állítólag gyógyíthatatlan agytumora volt.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos lett Tony Scott hollywoodi filmrendező, egyebek közt a Top Gun (1986), Az utolsó esély (1995) és a Kémjátszma (2001) című hollywoodi szuperprodukciók filmek alkotója - írja internetes oldalán a CNN amerikai hírcsatorna. Az ABC News a rendezőhöz közeli forrásra hivatkozva írta, hogy Tony Scottot nemrég gyógyíthatatlan agytumorral diagnosztizálták.

Forrás: InterCom
Tony Scott és Tom Cruise a Mint a villám forgatásán

A halottkémi hivatal közlése szerint a 68 éves Tony Scott helyi idő szerint vasárnap nem sokkal dél után levetette magát a kaliforniai San Pedróban található Vincent Thomas hídról. Holttestét két és fél óra múlva emelték ki a vízből. A nyomozók búcsúlevelet találtak Scott irodájában.

A helyszínelők szerint semmi jel nem utal arra, hogy ne öngyilkosság történt volna. Scott felesége Donna W. Scott színésznő volt, aki több filmjében is feltűnt. Két közös gyermekük van.

Tony Scott rendezői pályája 1983-ban indult el Az éhség című filmjével, amelyre leginkább Susan Sarandon és Catherine Deneuve érzéki szexjelenete miatt szokás emlékezni. A különös vámpírtörténetet követte az óriási kasszasikert hozó Top Gun, ami nem csak Tony Scott karrierjét indította be, hanem Tom Cruise számára is igazi áttörést jelentett. 1990-ben még készítettek egy közös filmet Mint a villám címmel, de ez korántsem volt akkora robbanás. 1987-ben megrendezhette a Beverly Hills-i zsaru második részét, amit aztán olyan filmek követtek még, mint Az utolsó cserkész Bruce Willisszel a főszerepben, vagy A közellenség Will Smith-szel és Gene Hackmannel.

Részlet Az utolsó cserkész című filmből

Tony Scott 2000 őszén Magyarországon is forgatott Brad Pittel és Robert Redforddal, ugyanis a Kémjátszma című filmjének Kelet-Berlinben játszódó jeleneteit Budapesten vették fel. Az utolsó esély című 1995-ös tengeralattjárós filmben dolgozott először együtt Denzel Washingtonnal, akivel olyan jó viszonyba került, hogy karrierjének utolsó szakaszában szinte minden filmjében (Tűzben edzett férfi, Déja vu, Hajsza a föld alatt) neki adta főszerepet. Legutolsó rendezése a 2010-es Száguldó bomba volt, szintén Washingtonnal a főszerepben.

Forrás: InterCom
Tony Scott és Denzel Washington a Déja Vu forgatásán

Nem robbantott ugyan kasszát, de Scott talán legjobb filmje a Tarantino forgatókönyvéből készült 1993-as Tiszta románc. Tarantino az első filmjének szánta az önéletrajzi fantáziálásban bővelkedő (a képregényboltban dolgozó főhős összeakad egy aranyszívű prostituálttal, akit kiment gonosz stricije karmai közül, és együtt Kaliforniába indulnak, hogy eladjanak egy bőröndnyi kokaint) road movie-t, de mivel addigra már túl volt a Kuszaszorítóban-on, nem akart visszafelé tekintgetni. Inkább átengedte a rendezést Scottnak, akinek a Revans című filmjének nagy rajongója volt. Scott lineáris történetté alakította Tarantino idősíkok között ugráló könyvét, valamint happy endet biggyesztett a végére (ennek helyességéről sikeresen meggyőzte Tarantinót). A Tiszta románc-hoz elképesztően erős szereplőgárdát sikerült megnyerni: különösen emlékezetes alakítást nyújt raszta striciként Gary Oldman, filozofáló bérgyilkosként James Gandolfini (ez volt az első jelentős filmszerepe), valamint a Brad Pitt által játszott, díványon fetrengő szittyós arc minden megmozdulása nagyon vicces. Dennis Hopper és Christopher Walken tízperces közös jelenete pedig legendás.

Dennis Hopper és Christopher Walken szóváltása a Tiszta románc című filmben

Tony Scott a rendezés mellett aktívan tevékenykedett producerként is, például legutóbb testvére, Ridley Scott Prometheus-ában segédkezett. Halálával nem csak számos függőben lévő produkció sorsa került nehéz helyzetbe, hanem a Top Gun nemrég beharangozott második részének megvalósulása is bizonytalanná vált.