Hollywoodra lesújt a magyar átok

boszorkányvadászat
Vágólapra másolva!
Angelina Jolie, Brad Pitt, Nicolas Cage, Bruce Willis. A legnagyobb hollywoodi sztárok egymás után érkeznek Magyarországra forgatni, de különös jelenségre figyeltünk fel: az utóbbi években nálunk készült filmek egy kivételével mind megbuktak. Átok ülne a hazánkban forgó filmeken?
Vágólapra másolva!

Mostanában Bruce Willis akciózik a budapesti utcákon a Die Hard - Drágább, mint az életed forgatásán, de - elsősorban a 20%-os adókedvezmény miatt - az utóbbi években folyamatosan érkeznek hozzánk a külföldi stábok. Egyre több korszerű filmstúdiónk és jól képzett filmes szakemberünk van, minden jel arra mutat, hogy van még növekedési lehetőség ebben az iparágban. Viszont nagyon úgy tűnik, hogy a nálunk forgatott filmeken csúnya átok ül.

Forrás: [origo]
Nicolas Cage a Boszorkányvadászat-ban

Menjünk vissza egészen 2007 nyaráig: teljes egészében nálunk forgott Andrej Koncsalovszkij Diótörő 3D-je, az akkor kilencéves Elle Fanninggel a főszerepben. Koncsalovszkij régi álma volt a nagyszabású mesefilm, amire 90 millió dollárt költöttek el, de a végeredmény egy zavaros, élvezhetetlen katyvasz lett, ami csak 2010-2011-ben jutott el a mozikba. Már önmagában az is derültséget keltett, hogy Fanning a bemutató idején már olyan nyúlánk kamaszlány volt, mint a Made in Hollywood-ban. Az USA-ban nem is került országos forgalmazásba a film, és mindössze 200 ezer dollárt keresett. Hogy világszerte összekapart (édeskevés) 16 milliót, az szinte kizárólag a lelkes orosz közönségnek köszönhető.

Hasonlóan rögös utat járt be a Nicolas Cage főszereplésével készült Boszorkányvadászat is: a még 2008-ban, részben nálunk forgatott filmet addig vágogatták, pofozgatták, míg csak 2011 elején jutott el az emberekhez. A 40 milliós fantasy nem egészen 25 milliót szedett össze az amerikai nézőktől, és nem találkoztunk olyan emberrel, akinek tetszett volna.

Az előző két film úgy borzasztó, ahogy van, teljesen más tészta viszont John Madden Az adósság című okos thrillere, amelyben 2009 elején Kelet-Berlint, Ukrajnát, sőt még Izraelt is alakította Budapest. Az adósság 2010-ben ugyan méltó premiert kapott a torontói filmfesztiválon, utána viszont az amerikai mozibemutatóját áttették az Oscar-szezonról a következő nyárra, és így annak ellenére elsikkadt, hogy kritikai fogadtatása kedvező volt. Végül a 20 millióból készült film 31 milliót hozott, ami nem volt elég a nyereségességhez.

Forrás: [origo]
Channing Tatum A sas-ban

Szintén 2009-ben készült nálunk Kevin Macdonald A sas című római kori kalandfilmje Channing Tatummal és Jamie Bell-lel, amihez a Budai-hegységben húztak fel római díszleteket. Sajnos a film inkább egyhangú lett, mint ütős, ráadásul néhány hónappal megelőzte a mozikban az igencsak hasonló témájú A kilencedik légió, amely szinte senkit sem érdekelt. A sas legalább eljutott odáig, hogy Amerika-szerte forgalmazásba kerüljön, de nem sokan fizettek be rá, és a 25 milliós film 19,5 milliónál fejezte be ottani pályafutását.

2010-ben egymásnak adták a kilincset a külföldi stábok Magyarországon. Tavasszal idecsődültek a tinibálványok - Selena Gomez, Leighton Meester és Katie Cassidy - a Csajok Monte-Carlóban forgatására. Az eredmény: 20 milliós büdzsé, 23 milliós bevétel. Aztán jött Anthony Hopkins érdektelen ördögűzős thrillere, A rítus: 37 milliót költöttek rá, 33 milliót termelt.

Forrás: [origo]
Colin O'Donoghue és Anthony Hopkins A rítus-ban

Ősszel Angelina Jolie egész hosszan belakta a várost és környékét: A vér és méz földjé-hez forgatott többek közt a Rózsák terén, a József Attila lakótelepen, a Tűzraktérben és a fóti gyerekvárosban. A balkáni háborúról szóló, kis költségvetésű dráma a Berlinalén debütált, de az USA-ban nem került országos szintű forgalmazásba, csak 18 moziban adták, így nem meglepő, hogy a 13 milliós film csak 300 ezer dollárt hozott.

A Suszter, szabó, baka, kém-nek csak a nyitójelenete játszódik nálunk, pontosabban a kivételesen saját magát alakító Párizsi udvarban, de az átok lecsapott erre is: a 21 milliós, míves thriller csak 24 millióig jutott Amerikában. A John Cusack főszereplésével készült A holló kedvéért 19. századi Baltimore lett a Szobi utca környékéből, és igaz, hogy kint csak április végén mutatták be, nem jó jel, hogy 26 milliós büdzséjéből eddig csupán 16-ot hozott vissza.

Forrás: [origo]
James McTeigue rendező, Alice Eve és John Cusack Budapesten A holló forgatásán

Az Ideglelés Csernobil-ban című horrorhoz egy volt orosz laktanyát használtak Kiskunlacházán, és az USA-ban hétvégén bemutatott film rögtön elhasalt: több mint 2400 moziból mindössze 9,4 milliót tudott összekaparni. A részben nálunk forgatott filmek közül még nem került moziba a Robert Pattinson-féle Bel Ami, a Keanu Reeves főszereplésével készült 47 Ronin, illetve Brad Pitt World War Z-je, és izgatottan várjuk, vajon ezek valamelyike megtöri-e a gonosz varázst.

Forrás: UIP Dunafilm
A Keleti pályaudvar a Mission: Impossible - Fantom protokoll-ban

Eddig egyedül Tom Cruise jött rá, hogyan lehet kivédeni a magyar átkot. A Mission: Impossible - Fantom protokoll egyik jelenetében ugyan rálátunk a Keleti pályaudvarra, viszont sosem érünk talajt: a film szerint itt zajló üldözési jelenetet már Prágában vette fel a stáb. Nem érintette a szereplők lába a magyar földet, és lám: a 145 milliós akciófilm az USA-ban 209 milliót, világszerte összesen pedig 693 milliót söpört be.