Kánikulában sem muszáj elhülyülni

Vágólapra másolva!
A nyár hagyományosan a popcornfilmeké, de csak azért, mert meleg van, nem kötelező szuperhősökre korlátozni a moziélményeinket. Hiszen Robert Pattinson erőszakban és szexben tobzódik, jön Wes Anderson cuki új meséje, Julie Delpy nem hagy fel a párkapcsolati parákkal, Pierce Brosnan ad  még egy esélyt a szerelemnek és a haján lógó Ónodi Eszter is belibeg. Tizenöt ígéretes nyári filmet ajánlunk, ami ellensúlyozhatja a hollywoodi dömpinget. A bemutatók időpontjai még változhatnak.
Vágólapra másolva!

2 nap New Yorkban (2 Days in New York)
Bemutató:
május 17.

Julie Delpy (Mielőtt felkel a nap, Mielőtt lemegy a nap) első nagyjátékfilm-rendezésében, a 2 nap Párizsban-ban már bizonyította, hogy szinte női Woody Allenként képes fergetegesen viccesnek beállítani a neurózisokat és a kicsinyes párkapcsolati parákat. Most New Yorkban folytatja a parázást, oldalán Adam Goldberg helyett ezúttal Chris Rockkal, plusz egy gyermekkel, meg persze viccesen fárasztó rokonságával megtoldva. Onozó Róbert kollégánk már látta, és szerinte még az első résznél is jobb.

* * *

Holdfény királyság (Moonrise Kingdom)
Bemutató:
május 31.


Borzasztóan hosszú öt év telt el azóta, hogy Wes Anderson utoljára élőszereplős filmmel jelentkezett, de az előzetes alapján úgy tűnik, a Holdfény királyság-ban visszatér mindahhoz, ami miatt imádjuk: kapunk különc zseni gyerekeket, mint az Okostojás-ban és a Tenenbaum, a háziátok-ban, itt vannak kedvenc haverjai, Bill Murray és Jason Schwartzman, és a hangulat pont olyan aranyosan mesés, mint általában. A 60-as években játszódó film két kiskamaszról szól, akik egymásba szeretnek a cserkésztáborban és megszöknek, hogy aztán az egész közösség őket keresse, az élen Bruce Willisszel, Edward Nortonnal és Tilda Swintonnal. Nem tudjuk elképzelni, hogy ne lenne jó.

* * *

Cosmopolis (Cosmopolis)
Bemutató:
május 31.

David Cronenberg legutóbbi filmjét, a Veszélyes vágy-at vértelennek találtuk, és az sem töltött el minket óriási reményekkel, hogy új filmje főszerepére az Alkonyat-szériából érkezett Robert Pattinsont választotta. Az előzetes viszont azt sugallja, hogy a kanadai rendező megint azt az erőszaktól és mocskos szexualitástól fűtött atmoszférát célozta meg, mint a régebbi filmjeiben, és a Cosmopolis fejbevágó lesz. Don DeLillo regényének adaptációjában Pattinson egy New York-i yuppie-t alakít, aki limuzinjával járja a várost, közben megcsalja a feleségét, elveszíti a vagyonát és az életére törnek. Na meg átlövi a saját tenyerét.

* * *

Viszlát, első szerelem (Un amour de jeunesse)
Bemutató:
május 31.

Mia Hansen-Love még csak harmincegy éves, de ez már a harmadik nagyjátékfilmje a Tout est pardonné és a Gyermekeim apja után. Mint abból a cím sem csinál titkot, a film az első szerelem jelentőségéről mesél, szerencsére kedvesen és nyíltan. Camille (Lola Créton) és Sylvain (Sebastian Urzendowsky) tizenéves szerelmespár, és minden szépen alakul, egészen, amíg a srác le nem lép Dél-Amerika irányába. Telnek az évek, Camille-lal szakmailag és magánéletileg is sok minden történik, de amikor Sylvain újra felbukkan a színen, kiderül, hogy sosem tette túl magát teljesen a fiún.

* * *

Michael (Michael)
Bemutató:
június 7.


Ahhoz vagyunk szokva, hogy egy első film leggyakrabban valamiféle "így jöttem'-üzenet, ami a rendező számára nagyon személyes történetet mesél el. A korábban szereplőválogatóként dolgozó, osztrák Markus Schleinzer bemutatkozó munkája ezzel szemben egy kimért, tárgyilagos film egy pedofil férfi életéről, aki egy kisfiút tart bezárva a pincéjében. A film olyan közönyös semlegességgel mutatja be a hétköznapjaikat, mintha a világ legtermészetesebb dolgáról lenne szó, ezzel sokkolva a nézőt. Nem állítjuk, hogy kellemes végignézni, de semmiképp sem érdektelen.

* * *

Fejvadászok (Hodejegerne)
Bemutató:
június 21.

A népszerű norvég krimiszerző, Jo Nesbo azonos című regényéből Morten Tyldum (A legtöbb ember Kínában él) készítette el a filmváltozatot. A bizarr és kissé gusztustalan fordulatokat is felvonultató filmben Aksel Hennie (Max Manus) egy olyan betörőt alakít, aki fejvadászként dolgozik, és az így megismert gazdag alakokat később kirabolja. Aztán az egyik áldozatáról (Nokilaj Coster-Waldau) kiderül, hogy a felesége szeretője, de ez még semmi, mert a pasi ráadásul meg is akarja ölni.

* * *

Aglaja
Bemutató:
június

Forrás: Filmszemle

Deák Krisztina (Jadviga párnája, A miskolci boniésklájd) új filmje az erdélyi származású Aglaja Veteranyi önéletrajzi ihletésű regénye alapján készült, és egy kislány felnövését meséli el a cirkuszosok világában. Izgalmas alámerülni ebbe a romanticizálás nélkül, nagyon is keménynek és ijesztőnek ábrázolt közegbe, ahol olyan furcsaságok jelentik a mindennapit, hogy Ónodi Eszter (aki a főhősnő anyját alakítja) a hajánál fogva csüng sok méter magasban. De a legjobb a filmben a lányt különböző életkorokban játszó Jávor Babett és Móga Piroska, akiknek a titkokról árulkodó tekintetében igazán el lehet veszni.

* * *

Bullhead / Rundskop
Bemutató:
június

Nem gyakran látunk a tehenészet világában játszódó krimit, de ez a belga film ilyen: illegális hormoncsempészek, tehéntenyésztők, súlyos arcok feszülnek egymásnak. De igazából nem is a krimiszál a lényeg, hanem a bűnözők közé keveredő tehéntenyésztő főhős drámája. A szerep kedvéért magát erőteljesen kigyúró Matthias Schoenaerts egyszerre érzékenységet és kirobbanni készülő agresszivitást is tükröző alakításától eddig mindenki kikészült, aki látta a filmet.

* * *

Bachelorette
Bemutató:
július

Forrás: Sundance

Evidens, hogy mindenki a tavaly nyári vígjátéksikerrel, a Koszorúslányok-kal fogja összevetni a filmet, de azért jó tudni, hogy nem onnan nyúlták, hanem egy korábbi színdarabon alapul. Valószínűleg a főszereplő csajok miatt fogjuk szeretni ezt a filmet: Kirsten Dunst egy rosszindulatú, ambiciózus nőt alakít, aki kiakad, amikor kiderül, hogy kevésbé népszerű gimnáziumi osztálytársnője (Rebel Wilson, aki a Koszorúslányok-ban Kristen Wiig dagi lakótársa volt) előbb megy férjhez, mint ő, de azért elvállalja a koszorúslányi megbízást. Két barátnője segít neki összezagyválni a dolgokat: a felszínes spinét alakító Isla Fisher (Egy boltkóros naplója) és az életét drogokkal, alkohollal és értelmetlen szexuális kalandokkal megtöltő Lizzy Caplan (Cloverfield).

* * *

Bel Ami
Bemutató
: július

Sok igazán lelkesítőt nem lehetett hallani erről a filmről berlini premierje óta, de mi azért továbbra is kíváncsiak vagyunk rá, Robert Pattinson hogyan boldogul 19. századi törtető szépfiúként, aki az ujja köré csavarja Uma Thurmant, Christina Riccit és Kristin Scott Thomast is. És persze azt is látni akarjuk, hogyan teljesít az Andrássy út, az Egyetem tér és a többi budapesti helyszín mint korabeli Párizs a filmben.

* * *

Magic Mike
Bemutató:
július

Forrás: ecranlarge

Steven Soderbergh szerencsénkre ontja magából a (különböző műfajú) filmeket, így A bűn hálójában után nem sokat kell várnunk a következőre. A Magic Mike megint teljesen új terep a rendező számára: a férfisztriptíz világába kalauzoló vígjáték lesz. A részben Channing Tatum fiatalkori élményein alapuló filmben Tatum egy rutinos sztriptíztáncost alakít, aki bevezeti a munka rejtelmeibe az újonc Alex Pettyfert (A negyedik). Természetesen nem maradhatott ki a filmből az a színész, aki mindenkinél jobban szereti levetni az ingét: a szexi szórakozóhely tulajdonosát Matthew McConaughey alakítja. Sajnos előzetes még nincs.

* * *

7 días en La Habana / 7 Days in Havana
Bemutató:
július

A film nem tartozik a Párizs, szeretlek!-féle szériába, de a koncepciója hasonló: hét rendező egy-egy Havannában játszódó rövidfilmjéből áll össze, amik a hét egy-egy napján játszódnak. A rendezők közt van Benicio Del Toro, akinek ez még csak a második rövidfilmje, Laurent Cantet (Az osztály) és Gaspar Noé (Visszafordíthatatlan) is, és szerepel benne többek közt Emir Kusturica, Daniel Brühl és Josh Hutcherson. Utóbbiról tudni, hogy a Del Toro rendezte epizódban alakít egy fiatal amerikai színészt, aki Havannába érkezik.

* * *

Hope Springs
Bemutató:
augusztus 23.

Forrás: ecranlarge

Ez a félig dráma, félig vígjáték még bármilyen lehet, de némi bizalmat megszavazunk neki előre, mert remek a szereposztása, és az sem feltétlenül baj, hogy a rutinos David Frankel rendezte, aki például Az ördög Pradát visel-t is csinálta. Itt ismét Meryl Streeppel dolgozik együtt, aki harminc év házasság után férjével (Tommy Lee Jones) párterapeutához fordul, hogy eldöntsék, együtt maradjanak-e. A kisvárosi terapeutát Steve Carell alakítja.

* * *

Love Is All You Need
Bemutató:
augusztus

Forrás: trustnordisk.com

Susanne Bier igazi európai mixet hozott össze: javarészt dán szereplőkkel, de Pierce Brosnan bedobásával, Dél-Olaszországban és Koppenhágában készítette legújabb filmjét. Az elmúlt tíz évben kizárólag komoly drámákat rendező Bier most áttért a könnyedebb hangvételre és kétgenerációs szerelmesfilmet csinált. Sorrentóban készül összeházasodni egy ifjú dán pár, de nem ők állnak a középpontban, hanem a fiú brit, özvegy apja (Pierce Brosnan) és a lány egyedülálló anyja (Trine Dyrholm, aki Bier Egy jobb világ-ának egyik főszerepét is játszotta), akik közt kapcsolat szövődik, miközben a férfira rástartol a sógornője (a mindig frenetikus Paprika Steen) is.

* * *

Sister / L'Enfant d'en Hau
Bemutató:
nyár

A Berlinalén bemutatott film egy síparadicsomban játszódik, de nem a gondtalanul vakációzókról szól, hanem egy balhés csajból és kisöccséből álló csonka családról, akik alig képesek eltartani magukat, és a kissrác úgy gondoskodik a megélhetésükről, hogy sífelszereléseket lop. A fiút Kacey Mottet Klein alakítja, a nővére pedig Léa Seydoux (Mission: Impossible 4, Francia szépség), aki eddig általában elbűvölő szexbombákat játszott, úgyhogy érdekes lesz lepattant, közönséges csajként látni. Egy mellékszerepben Gillian Anderson is feltűnik a filmben.