Lecsúsztak az Amerikai pite sztárjai

amerikai pite, Jason Biggs, Jim Levenstein
Vágólapra másolva!
Az Amerikai pite szinte átokként ül a főszereplőin: bár a filmsorozat hallatlanul népszerű lett, kilenc sztárja közül egy sem futott be igazán tündöklő színészi karriert. Van, aki drogfüggő lett, másnak az alkohollal gyűlt meg a baja, és olyan is akadt, akinek csalódást okozott a feleségétől kapott hatszáz dolláros prosti. Az Amerikai pite: A találkozó premierje alkalmából áttekintjük a sorozat szereplőinek karrierjét.
Vágólapra másolva!

Jason Biggs (Jim Levenstein)

Forrás: outnow

Érdekes módon a színész, akit az tett híressé, hogy megdugott egy almás pitét, később sem futott be nagyon komoly karriert. Az Amerikai pite-szérián kívüli legjelentősebb szerepét Woody Allen 2003-as Csak az a szex-ében alakította, ahol egy fiatal írót játszott, aki összejön egy igencsak problémás lánnyal (Christina Ricci). A 2008-as A spanom csaja című romantikus vígjátékban Dane Cookkal versengett Kate Hudson kegyeiért, és a felejthető filmnek lett egy tartós hozadéka: itt ismerte meg egymást Biggs és a filmben epizódszerepet alakító Jenny Mollen, aztán nem sokkal később össze is házasodtak. Mollen a színészkedés mellett írogat is: a Twitteren előszeretettel pletykál házaséletük intim részleteiről, és rendszeres szerzője a Playboy által üzemeltetett The Smoking Jacket nevű honlapnak, ahol azt a viccesnek vagy kínosnak is tekinthető történetet is megosztotta az olvasókkal, hogy milyen viszontagságok árán sikerült beszereznie egy nem túl izgalmasnak bizonyuló prostit Biggs születésnapjára, amikor még csak egy éve voltak házasok.

* * *

Alyson Hannigan (Michelle Flaherty)

Forrás: outnow

Amikor az első Amerikai pite elkészült, Hannigan már sikeres volt a tévében: ő játszotta Willow Rosenberget a '97-ben indult Buffy, a vámpírok réme-sorozatban. Elejétől végig szerepelt a hét évadot megélt sorozatban, ahol Buffy egyik segítőjét alakította, egy kezdetben visszahúzódó, később egészen veszélyessé váló lányt, aki varázslatos képességekkel rendelkezik. És még egy izgalmas leszbikus szerelmi szálat is írtak neki. A Buffy után 2005-ben megint mázlija volt: megkapta Lilynek, a főhős egyik jó barátjának a szerepét az Így jártam anyátokkal című sitcomban, ami szintén nagy siker lett. Sajnos ez azt is jelenti, hogy a hetedik évad végén még mindig nem tudjuk, ki lesz Ted gyermekeinek anyja. Említésre méltó nagyjátékfilm-szerepei (Pasik és csajok, Csajozós film) nemigen voltak, viszont 2004-ben szerepelt a Harry és Sally színpadi adaptációjában a West Enden, ahol Meg Ryan szerepét alakította, a partnere pedig a Beverly Hills 90210-ből ismert Luke Perry volt.

* * *

Chris Klein (Chris 'Oz' Ostreicher)

Forrás: outnow

Klein filmes debütálása Alexander Payne Gimiboszi-jában volt, amit rögtön követett az Amerikai pite. 2002-ben a Mel Gibson főszereplésével készült Katonák voltunk című vietnami háborús filmben játszotta az egyik katonát, szerepelt a Ryan Reynolds-féle Csak barátok-ban és az Amerikai pite rendezőjének, Paul Weitznek az American Dreamz-ében. A legnagyobb hírnevet viszont talán azzal sikerült elérnie, hogy mielőtt Katie Holmes összejött volna Tom Cruise-zal, ő volt a pasija öt éven keresztül. Az alkoholproblémákkal küzdő színészt kétszer is letartóztatták ittas vezetés miatt, a második, 2010-es eset után Holmes - akivel amúgy nem tartották a kapcsolatot - megkereste őt azzal, hogy csatlakozzon a szcientológusok elvonóprogramjához.

* * *

Thomas Ian Nicholas (Kevin Myers)

Forrás: outnow

Az Amerikai pite-filmek előtt már valamelyest ismert gyerekszínész volt (Az év újonca, Egy kölyök Arthur király udvarában). Később felbukkant többek közt a Halloween: Feltámadás-ban, A vonzás szabályai-ban, mostanában pedig az Adni jó-ban. Énekes-dalszerzőként is aktív: tizennégy éves kora óta gitározik, és 2008-ban megjelent első, Without Warning című nagylemeze, amit a 2010-es Heroes Are Human követett. A zenei stílusáról még az első album idején úgy nyilatkozott, hogy John Mayer, Bruce Springsteen és a Foo Fighters stílusa keveredik benne. Együttesével szerepel az Amerikai pite: A találkozó soundtrackjén is: a Laid című szám feldolgozását adják elő.

* * *

Tara Reid (Victoria Lathum)

Forrás: outnow

Az Amerikai pite előtt már szerepelt többek közt a Rémségek könyve című tinihorrorban és A nagy Lebowski-ban a milliomos Lebowski elkényeztetett, Bunnynak becézett feleségeként. A Dr. T. és a nők-et leszámítva a sorozaton kívül főleg egyből DVD-re száműzött filmekben és reklámokban lehetett őt látni, 2005-ben olyan mélyre süllyedt, hogy Uwe Boll Egyedül a sötétben című filmjében játszott a szintén lecsúszott Christian Slaterrel együtt. Megfordult a Celebrity Big Brother-ben is, de filmes és tévés karrierjénél sokkal nagyobb nyilvánosságot kaptak magánéletének egyes iszonyú fontos epizódjai. Paris Hiltonhoz és Lindsay Lohanhez hasonlóan ő is Hollywood féktelenül bulizó csajai közé tartozik, akiről számtalan paparazzifotó készült nem teljesen józan állapotban. Még egy internetes ivós játékot is szenteltek neki, ahol böfögő és csukló animált változatával mérkőzhetünk meg. Partnerei általában tehetős üzletemberek, akikkel előszeretettel el is jegyzi magát, hogy aztán szakítsanak még az esküvő előtt. Tavaly már maga is elvesztette a fonalat: először elhíresztelte, hogy összeházasodott egy bolgár üzletemberrel, pár hónappal később közölte, hogy "jogilag" nem házasok a férfival. A legtöbbet viszont talán plasztikai műtéteiről cikkeztek: elbénázott mell- és hasplasztikája rendszeresen felbukkan az elszúrt plasztikai műtétek toplistáin.

* * *

Seann William Scott (Steve Stifler)

Forrás: outnow

Az Amerikai pite Stiflerje egész ügyesen ráépítette a karrierjét arra, hogy idiótákat játszik. A gátlástalanul partizó-csajozó Stiflert követte a Hé haver, hol a kocsim?, amiben Ashton Kutcherrel idétlenkedtek, a Cool túra, a Hazárd megye lordjai, a Példátlan példaképek és legutóbb a Goon, amiben egy meglehetősen egyszerű pasit játszik, akit felvesznek egy hokicsapathoz, hogy szétverje az ellenfél tagjait. Közben Crash-t, az oposszumot szinkronizálja a Jégkorszak-filmekben. A magánéletéről nem tudni annyit, mint balhésabb kollégáiéról, leszámítva azt, hogy tavaly áprilisban "egészségi és személyes" problémák miatt egy időre szanatóriumba vonult, és hogy idén márciusban eljegyezte Lindsay Frimodt modellt.

* * *

Mena Suvari (Heather)

Forrás: outnow

Az ő színészi karrierje a legizgalmasabb a pités csapatból, de mégsem alakult annyira szépen, ahogy azt az ezredfordulón remélni lehetett. Indie-lányként indult: legelső mozifilmszerepét Gregg Araki '97-es Út a pokolba (Nowhere) című filmjében játszotta, aztán felbukkant a Beverly Hills csórói egyik mellékszerepében is. Az USA-ban '99 júliusában mutatták be az Amerikai pité-t, de Suvarit az ugyanebben az évben, októberben debütált Amerikai szépség-ben jegyezte meg a világ, mint a Kevin Spacey szexuális fantáziáiban főszerepet játszó, vörös rózsaszirmok közt fürdőző szépséget. Talán csak pechje volt, de nem sikerült lendületben maradnia, noha bőven kapott szerepeket: az Amerikai pite sikere ellenére senki nem volt kíváncsi a 2000-es Lúzer-re, amiben Jason Biggs oldalán szerepelt, és Nicolas Cage Sonny című rendezői próbálkozása sem robbantott bankot. Jonas Akerlund A por-ja viszont kisebb kultfilm lett. A mainstreamben sem jött össze a nagy áttörés: a Keira Knightley-féle, gyengécske Domino vagy az Azt beszélik című Jennifer Aniston-film korántsem volt alkalmas erre. Nem lett elég emlékezetes se az Edie Sedgwickről szóló Hullócsillag, se a Michael Chabon remek könyvéből készült Rejtélyes nyár, ráadásul ezekben mind csak mellékszerepek jutottak Suvarinak. A színészkedés mellett modellkedik (a Lancome egyik arca), és aktivistaként is tevékenykedik, többek közt a mellrák elleni harcban vesz részt. Kétszer volt férjnél, kétszer vált el.

* * *

Eddie Kaye Thomas (Paul Finch)

Forrás: outnow

Annyira tehetséges volt futballban, hogy elmehetett volna profi játékosnak is, de a színészet miatt lemondott a dologról. Nem biztos, hogy jól tette, mert bár az Amerikai pité-ben sikeresen megdöntötte Stifler anyját, ezenkívül nagyon sok mindenre nem lehet büszke. Hacsak nem számítjuk címszerepét a 2001-es Freddy Got Fingered című komédiában, ami magyarul a "Freddyt megujjazták" helyett a lényegesen szemérmesebb Eszement Freddy címet kapta. Ez annál kevésbé érthető, mivel nem az ő figurája volt eszement a filmben, hanem a főszerepet játszó Tom Greené, aki elhíresztelte az apjáról, hogy szexuálisan zaklatja az öccsét, Freddyt. A finom humorú film nulla csillagot érdemelt ki Roger Ebert filmkritikustól. Aztán még olyan állomások voltak Thomas pályája során, mint a visszatérő epizódszerep a Harold & Kumar-filmekben, valamint a Kergetjük az amerikai álmot című sorozat egyik mellékszerepe. Még a magánéletében sem produkált semmi feltűnőt.

* * *

Natasha Lyonne (Jessica)

Forrás: outnow

Talán ő nézett a legszebb kilátások elé, és neki alakult a legtragikusabban az élete. Legjelentősebb filmje a mai napig a '98-as, szerethető Beverly Hills csórói, amiben a nem túl jómódú főszereplő család életteli kamaszlányát alakította. Az Amerikai pite premierjén már az alkohol- és heroinfüggő Edward Furlonggal jelent meg, ami intő jel volt, aztán az évek alatt sorban érkeztek a hírek arról, mennyire szét van csúszva. 2001-ben letartóztatták, mert részegen vezetett, később Michael Rapaport kitette a lakásból, amit tőle bérelt, mert a szomszédok panaszkodtak a színésznő életmódjára. Állítólag Rapaport teljesen lepusztult, gusztustalan állapotban találta a lakást, amikor átment Lyonne-hoz. Említésre méltó filmjei ekkoriban nemigen voltak, egy mellékszerepet kapott a Kate és Leopold-ban és egy epizódszerepet a Penge: Szentháromság-ban. Az utolsó csepp a pohárban az lehetett, amikor 2005-ben kórházba került hepatitisz, tüdő- és szívproblémák miatt. Utána leállt az alkohollal és a drogokkal. Mostanában ugyan egy tízessel idősebbnek néz ki a koránál (33), de évek óta tiszta.