Vágólapra másolva!
Generációváltásnak lehettünk tanúi a mozikban az idén: az ezredforduló filmes bálványai közül egyre többen tisztes őszes öregurak vagy ritkán forgató anyukák lettek, így nem csoda, hogy a szokásos öt helyett rögtön tíz fiatal felfedezettet is a szívünkbe zártunk az idén. Van köztük francia sármőr, ellenállhatatlan pszichopata, félszeg sztriptíztáncos, az Olsen-ikrek hugicája, az új tetovált lány és a Ryan Gosling-Michael Fassbender duóhóz felzárkózó szupersztárjelölt.
Vágólapra másolva!

10. Aaron Taylor-Johnson (Vadállatok)

Forrás: [origo]

A Ha/ver és a Nowhere Boy kapcsán már korábban felfigyeltünk a még most is csak 22 éves színészre, aki a magánélete kapcsán is reflektorfénybe került, amikor feleségül vette a 23 évvel idősebb képzőművész-rendezőnőt, Sam Taylor-Woodot (ő rendezte Aaront a Nowhere Boy-ban és egy szuperjó kis tavalyi R.E.M.-klipben is), akivel időközben két gyermekük is született. Karrierjében régóta érett a nagy áttörés, de az idén Oliver Stone (Vadállatok) és Joe Wright (Anna Karenina) kamerája előtt két nagyon eltérő filmben is felnőtt híresebb szereplőtársaihoz. Ráadás a nálunk be nem mutatott, három Oscar-díjra is jelölt Albert Nobbs, amelyben Glenn Close-zal versengett Mia Wasikowska kegyeiért.


- - -

9. Kaya Scodelario (Üvöltő szelek)

Forrás: [origo]

A Skins című, nem mindennapi tinisorozat már két szereplőjét (Nicholas Hoult, Dev Patel) is elindította a világhír felé, de hamarosan utolérheti őket a sorozatban Hoult húgát alakító Scodelario. Andrea Arnoldnak (Akvárium, Red Road) isteni szeme van a tehetséghez, így rögtön megörültünk, amikor kiderült, hogy Kayát szerződtette az Üvöltő szelek adaptációjának főszerepére. A filmben végül kevésbé tudott maradandó benyomást tenni, mint fiatalabb szereplőtársai, de így is biztosan rengeteg szereposztó érdeklődését felkeltette.


- - -

8. Alex Pettyfer (Magic Mike)

Forrás: [origo]

A 22 éves brit modell/színész valószínűleg még jó öt-hat évet eltengődött volna Hollywoodban a Robert Pattinson által visszadobott szerepekből, de az idén rámosolygott a szerencse egy Steven Soderberghtől érkező váratlan hívás formájában. A Magic Mike egyik főszerepéhez első megközelítésre annyi is elég lett volna, hogy jól néz ki, de a sok ultrajófej, aranyszívű férfi sztriptíztáncos között az ő figurája lett a leghihetőbb többdimenziós karakter. Kritikusunk ráadásul csupán négyszer nevezte őt gyönyörűnek a Magic Mike megtekintése után.


- - -

7. Ezra Miller (Beszélnünk kell Kevinről)

Forrás: [origo]

Ha valaki jól tud játszani sármos pszichopatát, annak mindig lesz munkája Hollywoodban. Ezra Miller már a némileg hasonló témájú Afterschool-ban is hátborzongató volt, de a Beszélnünk kell Kevinről címszerepében néha még Tilda Swintonra is nehéz volt odafigyelni a nyugtalanító jelenlétének köszönhetően. A nálunk egyelőre hiánycikknek számító The Perks of Being a Wallflower-ben viszont megmutatta, hogy szerethető karaktert is ugyanolyan meggyőzően tud alakítani.


- - -

6. Alicia Vikander (Egy veszedelmes viszony)

Forrás: [origo]

A 25 éves svéd színésznő egy dán és egy brit filmben (Anna Karenina) is lejátszotta a vászonról az anyanyelvükön dolgozó szereplőtársait. Az Egy veszedelmes viszony az a ritka történelmi film volt, amelyben az uralkodókat nem csak a magánéleti intrikáik tették érdekessé, és Alicia intelligens kisugárzása miatt egy percig sem kételkedtünk abban, hogy az általa megformált királyné képes rá, hogy Európában elsőként vigye át a gyakorlatba a felvilágosodás eszméit. Hamarosan az Anna Karenina egyik kulcsfontosságú mellékszerepében is láthatjuk a magyar mozikban, ami hatásos belépőnek bizonyult Hollywoodba is.


- - -

5. Matthias Schoenaerts (Bikanyak)

Forrás: [origo]

Kizárólag a magyar forgalmazók tehetnek róla, hogy ez a 35 éves flamand fiatalember nem került még feljebb a listánkon, hiszen az év egyik legszenzációsabb férfi alakítását nyújtotta Jacques Audiard De rouille et d'os (Rozsda és csont) című filmjében, amelyet Cannes-ban láttunk és imádtunk, de a magyar mozikba még mindig nem érkezett meg. Szerencsére bámulatos tehetségéről a Bikanyak című meglepetés Oscar-jelöltben itthon is meggyőződhettünk, és már ott is azt a hihetetlen ösztönlényfigurát hozta, akinek nem is tudjuk, miért, de nagyon drukkolunk. Listánk első helyezettjéhez hasonlóan egyébként azt bizonyítja, hogy befellegzett a metroszexuális férfiideálnak: a mozikban újra a neandervölgyi/kamionsofőr stílus hódít.


- - -

4. Elizabeth Olsen (Martha Marcy May Marlene)

Forrás: [origo]

Senki nem számított rá, hogy a főállású celebként ismert Olsen-ikrek húga egy felejthető horrorfilm után az amerikai függetlenfilmek királynőjévé válik. Márpedig zsinórban két Sundance filmfesztiválon is az ő filmjei váltották ki a legnagyobb érdeklődést; a Martha Marcy May Marlene és a Liberal Arts közül hozzánk még csak az előbbi érkezett el, de aki látta, valószínűleg sose felejti el nyugtalanító alakítását egy szekta által beszippantott kamaszlányként. Jövőre egy sor újabb függetlenfilm mellett az Oldboy amerikai remake-je az A-ligába repítheti.


- - -

3. Jean Dujardin (The Artist - A némafilmes, A két mesterlövész)

Forrás: [origo]

Egy évvel ezelőtt a hazáján kívül alig ismerte valaki, ma pedig már Oscar-díjas színész, aki Martin Scorsesével forgat - nem semmi történet volt Jean Dujardin diadalmenete! Franciaországban már több mint egy évtizede sztár, de Jim Carreyre hajazó gumiarcú komikusként senki sem jövendölte volna, hogy ő lesz az első francia férfi színész, aki főszereplői Oscart nyer, kiütve George Clooneyt, Brad Pittet vagy Gary Oldmant. A The Artist - A némafilmes-ben pont azt a hollywoodi klasszikus sármot árasztotta, amelyet a lépten-nyomon paparazzók által fotózott amerikai celebeknek már nehéz tulajdonítani. Az angol nem a legnagyobb erőssége, de így is egyértelmű, hogy kinőtte Franciaországot.


- - -

2. Rooney Mara (A tetovált lány)

Forrás: [origo]

Minden, harminc alatti hollywoodi színésznő ezt a szerepet akarta, David Fincher mégis egy ismeretlenre bízta a biszexuális hackerlány, Lisbeth Salander ikonikus szerepét. Noomi Rapace-t már hozzásegítette a hollywoodi kiugráshoz ez a szerep, de Mara már ránézésre is sokkal jobb választásnak tűnt nőiesebb svéd kolléganőjénél. Az Amerikai Filmakadémia is egyetértett, és hiába gondolta Fincher, hogy A tetovált lány túl sok anális szexet tartalmaz az Akadémia ízlésének, Marát Oscarra jelölték. A folytatás sorsa egyelőre kétséges, de őt még nagyon szívesen elnéznénk Fincher kamerája előtt további két részben - más kérdés, hogy rendezőjéhez hasonlóan neki is tele a naptára, és a legnagyobb amerikai művészek (Terrence Malick, Spike Jonze, Steven Soderbergh) állnak sorba, hogy dolgozhassanak vele.


- - -

1. Tom Hardy (Warrior, Suszter szabó baka kém, Fékezhetetlen, A sötét lovag - Felemelkedés, Kémes hármas)

Forrás: [origo]

Tavaly Ryan Gosling és Michael Fassbender (az ő legjobb filmjét, a Shame-et nálunk az idén mutatták be) volt az, aki folyamatosan ott volt a mozik műsorán, és szinte csak jó filmekben szerepelt, az idén pedig Tom Hardy a megkerülhetetlen fiatal színész, aki szinte minden filmjében zseniálisat alakít. Aki odafigyelt, már Nicolas Winding Refn (Drive) 2008-as Bronson-jában felismerhette, hogy istenadta tehetséggel van dolga, és az Eredet népes szereplőgárdájában is ő volt a legjobb, de most jött el igazán az ideje.


A zseniális Suszter szabó baka kém pár jelenetében lenyúlta a show-t, a Fékezhetetlen-ben egyszerre árasztott férfias nyugalmat és erőt, A sötét lovag - Felemelkedés (egyik) főgonoszaként pedig ha nem is ért Heath Ledger-i magasságokba, de emlékezetesett alakított. A Kémes hármas-t inkább ne firtassuk, bár nyilván mutat valamit, hogy a szereposztók ilyen filmekre is hívják, de a Gosling-Fassbender analógiát folytatva az ő Drive-ja vagy Shame-je egyértelműen a Warrior volt az idén.

----

Olvasd el a többi év végi toplistánkat is!