Ez melyik filmből van? - Barabás Richárd

Vágólapra másolva!
Sorozatunkban fiatal magyar színészek adnak elő részleteket ismert filmekből. Neked az a feladatod, hogy kitaláld, melyik filmről van szó. A helyes választ beküldők között nyereményeket sorsolunk ki, és nem utolsósorban bemutatunk egy sor figyelemre méltó ifjú tehetséget is. A tizedik részben Barabás Richárd könyörög az életéért, és kétségbeesetten bizonygatja, hogy ő senkit nem nyírna ki, pláne nem havert. Ismerős valahonnan?
Vágólapra másolva!

Tizenkét fiatal magyar színészt kértünk meg arra, hogy kameránk előtt adjon elő egy-egy monológot egy-egy filmből, mintha színivizsgán vagy szereplőválogatáson lenne. A megfejtést - vagyis hogy eredetileg melyik filmben volt hallható a cikkünkben szereplő monológ - a következő rész megjelenéséig várjuk (a játék részletei és a múlt heti feladvány megfejtése a cikk alján találhatók).


Célunk nemcsak az, hogy játékra hívjunk minden filmőrültet, hanem az is, hogy bemutassunk figyelemreméltó, már végzett vagy még tanonc színészeket, akiknek tömegével készülő magyar film híján nincs lehetőségük a széles plénum előtt való bemutatkozásra. Részben ezt szeretnénk pótolni sorozatunkkal, ezért minden cikkünkben tíz kérdést is felteszünk annak a színésznek, aki vállalkozott rá, hogy a játék feladványát eljátssza.

Miket csináltál eddig?

Több mint tíz éve foglalkozom színházzal. Gyerekkoromban amatőr színjátszó csoportban, aztán később drámatagozatos suliba jártam Debrecenbe, akkor fertőződtem meg, hogy nekem muszáj ezt csinálnom. Nagy szerencsémre elsőre felvettek a színművészetire, mi voltunk az utolsó négyéves színészosztály. Eljött a negyedév, mindenki várta, hogy hova kerül, nekem úgy jött ki a lépés, hogy megkeresett Herczeg Tamás a HOPPartból, és szerződést kínált. Van négy-öt bemutatónk egy évadban, van nyári bemutatónk is, nem is nagyon van időm mellette másra. Két éve vagyok ott, nagyon élvezem. Szinkronra szoktam járni, filmre még eddig nem hívtak, bár benne voltam az S.O.S. Love!-ban egy rendkívül rövid snitt erejéig. Nemrég dolgoztam a Sportolj 3x1 órát!-kampányban, ott készült pár vicces kis reklám.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Mondj három magyar filmrendezőt, akivel szívesen dolgoznál együtt?

Gigor Attila, Török Ferenc, Jancsó Miklós.

Melyik filmet láttad a legtöbbször életedben?

A birodalom visszavág-ot. Amikor 17 évvel ezelőtt először megkaptam videokazettán, akkor két hétig mindennap megnéztem. És azóta is gyakran.

Melyik filmen sírtál utoljára?

Néhány hónapja láttam Az út című filmet Viggo Mortensennel. Van a legvégén az a rész (aki még nem látta ezt a filmet, de tervezi megnézni, inkább ne olvassa el a válasz többi részét - a szerk.), amikor egyszer csak meghal a tengerparton, és a kisfiú nem igazán tud mit kezdeni a helyzettel. Jön az a másik család, és csak annyit tud tőlük kérdezni a kisfiú, hogy "Ti is viszitek a szikrát?" Mert az apja neki mindig azt mondta, hogy mi nem eszünk embert, mi visszük magunkkal a szikrát. A család nézte, hogy mit kéne erre válaszolni, és végül az apa azt mondta, hogy igen, mi is visszük, gyere velünk. És utána együtt mennek tovább. Ezen körülbelül tíz percig zokogtam. Lement a végefőcím, de csak ott ültem a moziban, és nem tudtam abbahagyni a zokogást.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Melyik film volt a leginkább hatással arra a döntésedre, hogy színész legyél?

Nem filmek vagy nem konkrétan egy színész játéka miatt akartam színész lenni, hanem a színház egészének a hangulata tetszett nagyon. Bemész, és van egy csomó ember, aki ugyanazt akarja egyszerre, mindenki ezen dolgozik, és kialakul valami közösségi játék. Szerintem ez nagyon tanulságos. Ott van sok ember, és biztos mindenki mást szeretne éppen csinálni. Az egyik elmenne találkozni a szerelmével, a másiknak be kellene vásárolni, a harmadiknak lerobbant a kocsija. Mindenkinek megvannak a gondjai. De amikor bemegyünk, ezt mind félrerakjuk, és azt mondjuk, hogy mi most valamit csinálunk. És megszületik egy valami, amit nem lehet megfogni, ami nincs. Ha felveszed videóra, akkor sem lesz ugyanaz. Szerintem ez a varázslat. Ha ezt egy picit a mindennapjainkban is megtanuljuk használni, akkor sokkal több mindent el lehetne érni.

Nevezz meg egy jelenleg élő zsenit!

Johnny Deppet zseninek tartom mint színészt. Mindent elhiszek neki, pedig nem kevés, amit csinál. Kifejezett sokat játszik, de szerintem csodálatos.

Kibe szerettél bele legutóbb a filmvásznon?

Sacha Baron Cohenbe. Na, például őt is zseninek tartom. A diktátor egyszerűen penetráns, annyira jó. Hogy lehet a pofátlanságban elmenni ilyen messzire úgy, hogy közben nagyon pontos, amit csinálsz? Az alpári humort keveri nagyon kifinomult és intelligens humorral.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Anyukád szerint mit kéne csinálnod ahelyett, amit csinálsz?

Anyukám nagyon jófej. Ő azt mondja, csináljam azt, amitől boldog vagyok. Az számít neki, hogy jól érezzem magam, és megéljek. Talán nem egyenlő súllyal, a jól érezzem magam eggyel fontosabb. Meg azt is mondja, hogy ne blicceljek a BKV-n. Azt, mondjuk, megfogadhatnám.

Van B terved arra, hogy ha színészi karrier nem jön össze?

Hiszek abban, hogy az ember nem véletlenül van ott, ahol van. Az embert annyi hatás éri az útja során, és olyan összetett folyamatok zajlanak le, és annyira sok minden mutat afelé, hogy mit kell csinálnia, és ha ezek ennyire egyértelműen egy irányba mutatnak, akkor most azt gondolom, hogy jó helyen járok. Lehet, hogy egyszer ezek az utak egy fal elé érnek, ezt nem tudhatom. Ha nem foglalkozhatnék művészettel, akkor elindulnék világot látni, mosogatnék, és megismernék egy csomó helyet. Most még túl gyáva vagyok. Így, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, még nem merek belevágni. Annál borzalmasabbat nem tudok elképzelni, mint hogy valahogy túl kell élni az életet. És sok embernél érzem azt, hogy nem szereti a munkáját, nem szereti a helyzetet, amelyben van, de arra játszik, hogy túlél. Túlélem még ezt a hetet, túlélem ezt a hónapot, túléljük a következő évet, túléljük, míg a gyerek leérettségizik, és végül túléljük az életünket. De akkor minek élsz? Minek csinálsz bármit?

Mostanában mire vagy nagyon rákattanva?

A Trónok harcá-ra. A tévésorozatot is imádom, de könyvben igazán zseniális. Egyébként meg az utazás. Ha azt mondanád nekem, hogy itt van egy repülőjegy, elintézzük, hogy egy hétig ne kelljen próbára menned, mész Mexikóba? Vagy akár csak Kassára. Azt mondanám, persze. Új emberek, új élmények, új környezet. Ennél jobbat elképzelni sem tudok.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Melyik filmre vagy most a leginkább kíváncsi, és miért?

A hobbit-ra. Nagy rajongója vagyok A Gyűrűk Urá-nak is, nem a film miatt, előtte is az voltam. Nagyon tetszik az a szemlélet, ahogy Peter Jackson ehhez az egészhez hozzányúl. Kíváncsi vagyok, hogy A hobbit-ból, ami egy gyerekmese, hogyan csinál nagyon komoly vagy nyomasztó hangulatú filmet. Jackson nemcsak A hobbit történetét viszi most filmre, hanem A Gyűrűk Ura függelékében megnézte, hogy mi történik még ugyanakkor, hogy mit csinálnak azok a karakterek, akik A Gyűrűk Urá-ban később fontos szerepet játszanak.

- - -

Ha felismered, hogy melyik filmből származik a fenti jelenet, írd meg október 23. éjfélig a film címét a [email protected] címre. A levél tárgya "Ez melyik filmből van? - Barabás Richárd" legyen.

A helyes megfejtést beküldők között kisorsolunk egy három eredeti nyelvű moziplakátból (Lincoln, Az Argo-akció, Trouble With The Curve) álló csomagot, amelyet az InterCom ajánlott fel.

A játékban az [origo] Zrt. munkatársai nem vehetnek részt, a helyes választ és a nyertes nevét a sorozat következő részében olvashatod október 24-én.

+ + +

Sorozatunk előző részében Tóth Eszter a Rosemary gyermeke című 1968-as alkotás egyik jelenetét adta elő. A filmben ezt a monológot Mia Farrow mondta. A szerencse Horváth Éva nevű kedves olvasónknak kedvezett, ő nyeri a plakátcsomagot. Gratulálunk!

Nézd meg az eredeti jelenetet Mia Farrow előadásában: