Az év legkínosabb izéje

Vágólapra másolva!
Lassan már az októbernek is vége, bőven ideje volt hát: megérkezett az év legkínosabb rövidfilmje, a Dumatúra, az ország legnépszerűbb stand up komikusával, Kiss Ádámmal. De egyáltalán mi ez? És minek forgatták le?
Vágólapra másolva!

A Dumatúra valami egészen félresikerült hibrid: olyan, mint ha egy műkedvelő amatőr fogott volna egy átlagosnál is kínosabb kandi kamera-epizódot, megpróbálta volna forgatókönyvvé alakítani, ami megmaradt a fejében a szövegből, majd leforgatta volna pár kevésbé lelkes, de szintén amatőr színésszel. A látványos különbség csak annyi, hogy ez a "kisfilm" Kiss Ádám, a Facebook legnépszerűbb magyar alakja, a Showder Klub és a Dumaszínház legkedveltebb fiatal humoristája köré szerveződik - hátha így elviselhetőbbnek tűnik az elviselhetetlen. De nem; még az a minimum sincs meg, amit bármelyik stand upostól elvárhatnánk: a filmben egy másodpercnyi humor sem fért el.

Forrás: Daazo
Kiss Ádám a Dumatúra című film forgatásán

Kiss Ádám egy bonyolultnak beállított, valójában kőegyszerű játékot játszik a városban: idegeneket kell a hülyeségeivel zaklatnia, és nem maradhat húsz másodpercnél tovább csendben. Hogy ezt a megdöbbentően érdektelen ötletet negyed órásra húzhassák, a film elején Noé Viktor ismerteti a szabályokat, a végén pedig van egy csattanó. A többi pedig tudálékos, tenyérbe mászó okoskodás, amelyet Kiss Ádám olyan hangsúlyozással ad elő, mint amikor az általános iskolában az évnyitón a jó tanuló papírból olvassa fel az előre megírt szöveget. Csak Petike a háromcéből nem erőltetné annyira a jópofiságot és a kamu lazaságot, mint Kiss: a mélypont rögtön az elején elhangzik, amikor az urban legendek és a városok kapcsolatáról elmondja, hogy "A magyar kisváros az kábé falu a négyzeten, és város mondjuk Sajóbábony is, ahol kábé háromezren élnek. Sem. És valahogy nem igazán látom, hogy Sajóbábonyban akár csak ismerjék a gyros fogalmát, nemhogy sperma kerülne a szószba. Kerek?" A stílust nagyjából így kell elképzelni, de miután Kiss találkozik a rémesen affektáló Földes Eszterrel, a téma megváltozik, és olyan ordas álbölcs és álmenő közhelyek hangzanak el a csajozásról és pasizásról, hogy az már a Szimpla Kert bármelyik berozéfröccsözött hipszter asztaltársaságának is unalmas lenne.

Itt megnézheted a Dumatúrá-t

Hogy kínos, erőltetett, bugyuta és idegesítő, az egy dolog, de közben végig ott motoszkál az ember fejében a kérdés: egyáltalán mi ez? Egy vizuálisan szinte teljesen érdektelen, sztori és cselekmény nélküli, műfajtalan, filmre legfeljebb csak távolról hasonlító, túl hosszúra nyújtott Kész átverés-epizód? Egy egyébként is érdektelen kísérlet ügyetlen, áldokumentumfilmes rögzítése? Mintha valamiről nagyon lemaradtunk volna: nem csak az a baj, hogy a film nagyon nem működik, de még az sem világos, egyáltalán melyik részének is kellene működnie.