Hideg van, sötét van, mégis ők a legmenőbbek

a kártyavár összedől
Vágólapra másolva!
Évek óta skandináv krimiken él a világ. Egy kis társadalomkritika, némi didergés, nagy adag alkohol és sok-sok könyörtelen gyilkosság. Jöhetnek akár könyvben, akár filmen, felzabáljuk őket, az amerikai remake-jeikkel együtt. A Fejvadászok című norvég thriller e heti premierje kapcsán összeszedtük az eddigi legérdekesebb skandináv thrillereket, és megnéztük azt is, Hollywood hogyan tette rájuk a kezét.
Vágólapra másolva!

Vérvonal (Myrin, 2006)

Forrás: outnow
Vérvonal

Arnaldur Indridason az egyik legsikeresebb izlandi író, aki a 90-es évek vége óta eddig tizenkét olyan krimit írt, aminek az elvált, láncdohányos, szomorú Erlendur nyomozó a főhőse. A 2000-ben megjelent Myrin-ből Baltasar Kormákur csinált sikeres filmet, amiben a detektív (Ingvar Eggert Sigurdsson) egy öregember gyilkosa után kezd nyomozni, de szövevényes, évtizedekkel korábbi bűnöket is rejtő eset közepén találja magát. A bűnesetnél izgalmasabb a filmben a magányosan szép izlandi táj, a váratlanul fel-felbukkanó feketehumor és Erlendur vacsorára birkaszemet cuppogtató, kissé bizarr figurája. Fesztiválsikerek és európai moziforgalmazás után a film remake-jogát megvette az Overture Films nevű cég, és az volt a terv, hogy Kormákur produceri részvételével, a hideg tájat az izzadt, de nem kevésbé furcsa és elzárt Louisianára cserélve csinálják meg az amerikai verziót. A cég azonban 2010-ben bedőlt, és azóta nem hallani a remake-ről.

* * *

A tetovált lány-filmek (2009)

Forrás: outnow
A kártyavár összedől

Évek óta a svéd Stieg Larsson a legkelendőbb skandináv exportcikk: 2011 végéig világszerte összesen már 65 millió példányt adtak el Millennium-trilógiája köteteiből. A 2004-ben elhunyt Larsson főállásban tényfeltáró újságíró volt, és a hobbiból írt három regény kész kéziratát a halála után találták meg (további folytatások részletei és vázlatai is léteznek, de ezeket volt élettársa nem hozza nyilvánosságra). A különleges képességekkel rendelkező, de a felületes szemlélő számára pszichopatának tűnő Lisbeth Salander és a megviselt újságíró Mikael Blomkvist közös nyomozásáról szóló, különösen kegyetlen részleteket is felvonultató A tetovált lány első filmváltozatát 2009-ben mutatták be. Niels Arden Oplev filmje akkora siker lett, hogy az eredetileg csak tévébe tervezett két folytatást (A lány, aki a tűzzel játszik és A kártyavár összedől Daniel Alfredson rendezésében) is moziba küldték, majd a filmek háromórás változatát tévében is leadták hatrészes minisorozat formájában.

Forrás: ecranlarge
David Fincher A tetovált lány-a


Az első film több mint 100 millió dollárt söpört be világszerte, ennek ellenére a Sony úgy döntött, megcsinálják az amerikai változatot is. David Fincher A tetovált lány-a szerintünk minden tekintetben felülmúlta a svéd filmet, de csak mérsékelten lett sikeres: 90 milliós gyártási költségéhez képest nem elég a bő 100 milliós amerikai bevétel (világszerte 230 milliónál is többet hozott), ezért nagy a hallgatás a folytatásokkal kapcsolatban. A film finanszírozásában részt vevő MGM-nél tavasszal úgy nyilatkoztak, hogy megcsinálnák a másik két filmet is, de csak, ha olcsóbban ki tudják hozni. Ezt nyugodtan lefordíthatjuk úgy, hogy a következő részeket - ha lesznek - biztosan nem Fincher rendezi.

* * *

Instant dohány (Snabba Cash, 2010)

Forrás: outnow
Joel Kinnaman az Instant dohány-ban

A svéd Jens Lapidus szintén mellékállásban kezdett írni, eredetileg ügyvéd volt. Stockholm noir-trilógiának nevezett regénysorozata egy Johan Westlund nevű egyetemistáról szól, aki, hogy nagylábon élhessen, elkezd kokainnal kereskedni, és hamarosan maffiózók szövevényes ügyei közepén találja magát. Az első rész - nálunk már tavaly májusban bemutatott - Instant dohány című filmváltozata az USA-ban még csak most kerül majd a mozikba, de a forgalmazó okos volt, hogy várt: a JW-t játszó Joel Kinnamant a film elkészülése óta megismerték az emberek a The Killing zűrös múltú nyomozójaként, a rendező, Daniel Espinoza pedig azóta a Védhetetlen-nel debütált Hollywoodban. A svédeknél augusztusban már a második részt mutatják majd be, Hollywoodban pedig lassacskán készülnek az első rész remake-jére, amiben Kinnaman szerepét Zac Efron játssza, ha tényleg megvalósul.

* * *

Reykjavík - Rotterdam (2008)


Az izlandi krimi alapsztorija viszonylag sablonos: egy jó útra tért, egykori alkoholcsempész kénytelen bevállalni még egy rizikós melót, hogy megmentse a gengszterek bosszújától a sógorát, aki elszúrt egy üzletet. A film nyert egy csomó Edda-díjat (ez a legnevesebb izlandi filmdíj) és Izland nevezte a legjobb idegen nyelvű film Oscarjára, de a jelöltek közé nem került be. Az érdekesség, hogy a főhőst a sokkal inkább rendezőként ismert, de időnként filmszerepeket is elvállaló Baltasar Kormákur alakítja, akit aztán felkértek az amerikai változat megrendezésére. A nálunk idén márciusban bemutatott Csempészek-ben (Contraband) az alkoholt drog, Rotterdamot Panama, Kormákurt pedig Mark Wahlberg váltotta fel, viszont a film sokkal klisésebb lett az eredetinél. Nagy ujjongás nem fogadta, de azért világszerte így is hozott 96 millió dollárt.

* * *

Wallander-filmek és sorozatok (1994-)

A Krister Henriksson főszereplésével készült Wallander-sorozat előzetese

Kurt Wallandert ismerjük akkor is, ha még sosem hallottunk róla: az elvált, egészségtelen életet élő és túl sokat ivó, mélyen gyökerező dühöt tápláló, de kiváló képességekkel rendelkező nyomozó figurájával találkoztunk már itt-ott különféle formákban. Henning Mankell krimiszerző teremtménye a 90-es évek elején született (a regénysorozat néhány része magyarul is megjelent), és számos tévés és filmes reinkarnációt megélt már. Az újabb svéd sorozatot most mégis úgy reklámozzák, mint "az eredeti A tetovált lány producereinek" munkáit, mert Wallander nem futott be olyan gyorsan olyan nagy nemzetközi karriert, mint Lisbeth Salander. Svédországban ellenben már a 90-es években készült Wallander-filmsorozat Rolf Lassgard főszereplésével, amit tévésorozat követett a figurához szükséges megzuhantságot jól hozó Krister Henrikssonnal. Ezt a BBC is bemutatatta, a legtöbben mégis akkor ismerték meg a szétesett, de az áldozatokkal mélyen együtt érző nyomozót, amikor 2008-ban bemutatták a brit változatot Wallander szerepében Kenneth Branagh-vel (előzetes). Eddig hat egész estés rész ment le, a következő háromrészes évad július 8-án kezdődik.

* * *

Engedj be! (Lat den ratte komma in, 2008)

Forrás: outnow
Egy kocka Tomas Alfredson Engedj be! című filmjéből

A svéd John Ajvide Lindqvist Engedj be! című regénye 2004-ben jelent meg, bestseller lett, és rögtön elkezdtek sorba állni a rendezők, hogy megfilmesíthessék. Végül Tomas Alfredsonnak (interjúnk a rendezővel) lett szerencséje, részben, mert az író is őt pártolta. Alfredson korábban főleg vígjátékokat rendezett, és talán pont ezért tudott sötét, fenyegető, és sokszor mégis vicces filmet csinálni a sztoriból, ami egy magányos kisfiú és egy vámpírlány szerelmét meséli el a 80-as években. A világszerte bemutatott és jól fogadott filmet nem sok teteje volt remake-elni, de a Cloverfield-es Matt Reeves mégis megcsinálta, és viszonylag meglepő módon a Svédországból Új-Mexikóba áthelyezett amerikai változat is kedvező kritikai fogadtatásban részesült. Alfredson nem rajongott érte, hogy újból megfilmesítik a regényt, bár őt is felkérték a rendezésre, de érthető módon nem volt kedve kétszer megcsinálni ugyanazt a filmet. A végén mindenki jól járt: Alfredson elég elismert lett, hogy megkapja a Suszter, szabó, baka, kém rendezését, az amerikai változat vámpírlányát játszó Chloe Moretz pedig ezután már olyan menő rendezőkkel dolgozhatott, mint Martin Scorsese (A leleményes Hugo) és Tim Burton (Éjsötét árnyék).

* * *

Hóember (2013?)

Akárcsak Larsson, a norvég Jo Nesbo szintén újságíró volt, mielőtt átnyergelt a regényírásra, de ő lazább arc: egy Di Derre nevű rockegyüttes énekese és dalszerzője. Az ő hőse Harry Hole, aki természetesen egy kemény eseteket megoldó, sorból kilógó, alkoholista, de zseniális oslói nyomozó. A Hole-regények durvák és a nők általában különösen megkapják a magukét bennük, ami az amerikai közönséget kissé meg szokta viselni. A megfilmesítés előtt álló Hóember az eddig kilencrészes sorozat hetedik kötete, amiben Hole egy olyan nőket ölő sorozatgyilkos után nyomoz, aki mindig egy hóembert hagy a tett helyszínén (reméljük, ezt nem Új-Mexikóba akarják áthelyezni).

Forrás: outnow
Fejvadászok

Ez lesz az első angol nyelvű Nesbo-adaptáció, és csakis kiváló lehet: a Tim Bevan-Eric Fellner producerpáros, azaz a Working Title (Pop, csajok, satöbbi, Suszter, szabó, baka, kém, A dolgok állása stb.) csinálja a filmet, a rendező pedig Martin Scorsese lesz. Utóbbi annyiban aggodalomra ad okot, hogy Scorsesenek rengeteg betervezett projektje van, és jelenleg nem tudni, mikor kezd neki a Hóember-nek. A nálunk a héten bemutatott Fejvadászok is Nesbo-adaptáció, de ez a sztori nem a Hole-sorozat része, hanem egy fekete komédiába oltott thriller egy sikeres fejvadászról, aki másodállásban kirabolja kliensei otthonait. Talán mondani sem kell, hogy ennek is tervezik már az amerikai remake-jét, az eredeti rendezője, Morten Tyldum pedig már első angol nyelvű filmjén, a The Disciple Program-on dolgozik, amiben Mark Wahlberg alakít majd egy saját felesége halála ügyében nyomozó férfit.

* * *

The Killing (2007-)

2007-ben adták le a dán tévésorozat első évadát, amiben egy Sarah nevű koppenhágai nyomozó és partnere egy brutálisan meggyilkolt tizenéves lány gyilkosát keresi. Egy rész egy nap alatt játszódik, és a húszrészes évad első felét eredetileg 2007 elején, a második felét pedig 2008 elején akarták leadni, de annyira népszerű lett, hogy végül 2007 őszére előrehozták a második tíz rész bemutatását. A BBC is átvette a sorozatot, ami Angliában még a Mad Men-t is lenyomta, annyira nézett lett. A 2009-es, tízrészes második évadban Sarah egy új gyilkosságot göngyölít fel, a harmadik évad pedig idén ősszel kerül Dániában a tévébe, természetesen egy újabb gyilkossági üggyel.

Az amerikai The Killing első évadának előzetese

A 2011 tavaszán indult, eddig kétévados amerikai változat nagyjából követi a dán eredeti első évadát, és még Sarah ronda, de a nézők körében valamiért népszerű kötött pulóverét is megtartották. Az amerikai verzió ütőkártyája a szereposztás, pontosabban a remek dinamika a két főhős közt: Mireille Enos Sarahja egyszerre kőkemény, eltökélt, felelőtlen és az idegösszeroppanás szélén táncoló, amit csodásan és viccesen ellenpontoz Joel Kinnaman Stephen Holderje, a magát valószínűleg fekete rappernek képzelő, egykori crackfüggő nyomozó, aki halál laza, de ugyanolyan komolyan veszi a munkáját. Egyelőre nem tudni, hogy most, hogy megvan Rosie Larsen gyilkosa, folytatják-e.

* * *

Q-ügyosztály-sorozat (2013-)

A dán Jussi Adler-Olsen egyelőre négyrészes Q-ügyosztály krimisorozatából Lars von Trier Melankóliá-jának egyik vezető producere csinál filmsorozatot. Nikolaj Lie Kaas (Testvéred feleségét..., Rekonstrukció) alakítja majd a főhőst, Carl Morckot, aki - ugye már mondanunk sem kell - egy nehéz természetű, ámde zseniális nyomozó. A forgatókönyvíró Nikolaj Arcel, aki társírója volt a svéd A tetovált lány-nak, az első, magyarul Nyomtalanul címmel megjelent kötet adaptációját Mikkel Norgaard rendezi, aki a Klovn című sikeres dán vígjátékot is csinálta, szóval ehhez is nagy neveket sikerült felsorakoztatni.

Forrás: outnow
Nikolaj Lie Kaas a Testvéred feleségét... című filmben

Amennyiben az első rész sikeres lesz, még bőven akad utánpótlás: a regénysorozat ötödik darabja ősszel jelenik meg, és Adler-Olsen úgy tervezi, még jó sokáig minden évben ír egy folytatást. A tetovált lány-filmekhez hasonlóan tévés és mozis életet is terveznek a sorozatnak. Ez egyébként egyre kevésbé meglepő: Rikke Ennis, a többek közt a Fejvadászok-at és az Instant dohány 2-t is forgalmazó TrustNordisk igazgatója, a Varietynek úgy nyilatkozott, hogy szerinte az az új forgalmazási modell fog beválni, hogy megfordítják a mozis és a tévés bemutatás sorrendjét. Azaz a krimisorozatok első részét a tévében mutatják be, és amikor már elég nagy rajongótábort szereztek, akkor mehetnek a moziba is.