A moziban támadnak a legszexibb tévésorozat sztárjai

mad men
Vágólapra másolva!
Másfél év kihagyás után március 25-én tért vissza ötödik évadjával a Mad Men - Reklámőrültek című tévésorozat, amely minden szempontból lazán veri a moziban látható filmek 99 százalékát. A kényszerszünet ideje alatt várható volt, hogy a sorozat szereplői közül többen is mozis karrier felé kacsintgatnak, bár mint az tévéhősök esetében gyakori, kétséges, hogy kit fogadnak majd el más szerepkörben a nézők. Egy biztos, Jon Hamm, Christina Hendricks vagy January Jones tehetsége és kisugárzása rég kinőtte a képernyőt, utánanéztünk, mi várható tőlük a vásznon.
Vágólapra másolva!

Jon Hamm

A titokzatos és meglehetősen szeszélyes Don Draper megformálójáról már 2008-ban, az első évad után is azt állítottuk, hogy Clooney óta a legjobb pasi a tévéből, és még mindig tartjuk, hogy hasonló mozifilmes pályafutásra hivatott, mint az egykori Ross doki. A negyvenet már betöltötte, de simán elvinne a hátán drámát, thrillert vagy romantikus filmet is.

Forrás: AMC

Erre eddig a szó szoros értelmében nem volt lehetősége, hiszen többnyire mozifilmek mellékszerepeiben láthattuk, de a műfaji sokoldalúság már látszik a választásain: az Amikor megállt a Föld sci-fi, az Álomháború fantasy (Emily Browning azt mondta, hogy egy tüzes szexjelenetük is lett volna, amit azért kellett kivágni, hogy a film megkapja a tini-kompatibilis PG-13 korhatár-besorolást), a Howl független életrajzi dráma, a Koszorúslányok pedig komédia volt. Utóbbi sikerének gyökerei szintén a televízióban keresendők, hiszen a főszereplők többsége a Saturday Night Live szkeccseiből ismeri egymást, és Hamm is gyakran megfordult a műsorban, házigazdaként is. Legviccesebb karaktere a műsorból valószínűleg Sergio, a szaxofonos.


A Koszorúslányok óriási sikerének oldalvizén elkészült Hamm élettársának, Jennifer Westfeldtnek a rendezésében a Friends with Kids című vígjáték is, amelyben a Koszorúslányok szereplőgárdájának nagyobb része visszatér új felállásban. Hamm például ismét Kristen Wiiggel kavar, de a túlfűtött kezdetek után a kapcsolat keserű végét is láthatjuk, ami az ártatlan limonádé talán egyetlen ütős drámai jelenete.

Jon Hamm eddigi mozifilmes csúcsteljesítményét Ben Afflecknek köszönheti (aki biztos nagy Mad Men-rajongó, mert a következő filmjébe, az Argó-ba is megnyert egy színészt a sorozatból, mégpedig Don utódját Betty oldalán, Henry Francist, azaz az őt megformáló Christopher Stanley-t) a Tolvajok városá-ért. A karizmatikus FBI-ügynök szerepében nem kellett túlságosan elrugaszkodnia Don Draper karakterétől, de pár erőteljes jelenetében joggal érezhette a néző, hogy inkább az ő sorsát követné tovább, mint a bűnözőkét.


Következő mozifilmszerepéről még nincs hírünk, de a Mad Men ötödik évadjának harmadik epizódjában már rendezőként is kipróbálta magát, így hamarosan talán újabb Clooney-párhuzamokra számíthatunk.

- - -

January Jones

A legendás Hitchcock-múzsákra emlékeztető külseje miatt nyilvánvalóan January Jonesnak lesz a legkönnyebb dolga Hollywoodban, főleg, hogy már a Mad Men előtt is feltűnt pár jól sikerült mozifilmben (Melquiades Estrada három temetése, Rockhajó, Igazából szerelem), és karaktere a főhőstől való válása után sajnos egyre inkább a margóra szorult a sorozatban, így több ideje lehet a filmszerepek közt válogatni.

Forrás: AMC

Betty Draperként jégcsap-kisugárzása és a karakter egyre negatívabb irányba tolt, már-már filmgonosz jellege a legmeghatározóbb, noha a korábbi négy évad során bőven volt lehetősége drámai pillanatokban a sebezhetőségét is bemutatni. Sőt, az új évadban a felszedett kilók (az interneten Fat Bettynek keresztelt Mrs. Francis teltebb idomai nem January Jones terhességének köszönhetők, hanem prosztetikus műhájból készültek) miatt már nem veheti el a figyelmet a szépsége a színészi játékáról.


Egyelőre persze esztétikus díszletként és jégkirálynőként gondoltak rá a szereposztók, az X-Men: Az elsők-ben például konkrétan ő volt a legfagyosabb szuperhős, Emma Frost.


A kifejezetten jól sikerült sorozat-újjáélesztés forgatásához kapcsolódik egyébként az az érdekes tény, hogy January ekkoriban teherbe esett, és máig nem tudtuk meg, kitől. Rengeteg találgatás látott napvilágot az apuka lehetséges személyéről, különösen annak fényében, hogy jó pár hollywoodi szívtipró megfordult az X-Men forgatásán. A legmakacsabbul az a feltételezés tartja magát, hogy January kisfia a film rendezőjének, Matthew Vaughnnak köszönheti génjei egy részét, noha Vaughn és felesége, Claudia Schiffer szóvivői határozottan cáfolták a feltételezést.


Időközben Januaryt két hollywoodi akcióiparos feleségeként is láthattuk a moziban; az Ismeretlen férfi-ben Liam Neesont nem akarta megismerni többévnyi házasság után, míg A bosszú jogán-ban Nicolas Cage áll bosszút a becsületéért. Következő filmjében, a Sweetwater című westernben viszont fordul a kocka, mert January akar majd bosszút állni férje haláláért Ed Harris oldalán.

- - -

Elisabeth Moss

A még mindig csak 29 éves Mosson felesleges mozikarriert számon kérni annak fényében, hogy 25 éves kora előtt két olyan óriási tévésorozatban kapott kulcsszerepet, mint a Mad Men - Reklámőrültek és Az elnök emberei. Mégis, tizenévesen már Winona Ryder és Angelina Jolie partnereként szerepelt az Észvesztő-ben; ő volt az a páciens az elmegyógyintézetben, aki gyerekkorában magára gyújtotta a házat.

Forrás: AMC

A Mad Men női főszerepe olyan összetett és izgalmas feladat, amiért a legtöbb fiatal színésznő ölni tudna Hollywoodban, de évről évre Emmy-jelölést érő alakítása ellenére nem árasztják el jobbnál jobb mozifilmszerepekkel. A Hova lettek Morganék? és a Felhangolva című felejthető komédiákban is csak olyan hálátlan mellékszerepeket kapott, mint Sarah Jessica Parker asszisztense, illetve Jonah Hill otthon maradt barátnője.


Hasonló jelentőségű szerep vár rá Diane Keaton és Kevin Kline szépkorúaknak szánt romantikus vígjátékában, a Darling Companion-ben, viszont izgatottan várjuk alakítását az Úton egyik fontos epizódszerepében. Walter Salles várva várt kultregény-feldolgozása bő egy hónap múlva a cannes-i filmfesztiválon debütál, ahol, reméljük, Elisabethet is látjuk majd személyesen.

- - -

Christina Hendricks

Christina Hendricks elképesztő nő, csakúgy, mint a Mad Men-ben megformált karaktere, a titkárnőből irodavezetővé lett Joan. Barokkos domborulatai alapján az anorexiás, pálcacsontú színésznők mezőnyében simán tramplinak minősült volna, de jött Joan szerepe, ami talán még Hollywood húsfóbiáját is megváltoztatja, hiszen felvetette a kérdést, hogy miért csak a hatvanas években minősült volna őrülten szexinek egy ilyen dús idomú, nőies bestia.

Forrás: AMC

A Mad Men első évadjában még csak szexbombaként számítottak rá, és szerepe többnyire szűk vörös ruhákban előadott csípőringatásokra és jó pillanatokban bedobott sziporkákra korlátozódott, de ahogyan ez több mellékszereplővel is történt, karaktere egyre sokoldalúbb és izgalmasabb lett. Éppen ezért csodálkoznánk, ha a mozifilmes szereposztók csak bögyös démonként tekintenének rá.

Az obligát bugyuta romantikus vígjáték-mellékszerepeken Sarah Jessica Parker (Csak tudnám hogy csinálja) és Katherine Heigl (Ilyen az élet) árnyékában már szerencsére túl van, és jönnek az izgalmasabb feladatok. Az Amerikai História X rendezőjének új filmjében, a Detachment-ben Adrien Brodyval együtt tanárokat alakítanak egy szegény kerület körzeti iskolájában. Karaktere teljesen ellentétes a Mad Men-beli buja szerepével, teljesen hihető visszafogott, lelkiismeretes tanárnőként.


A beskatulyázás ellen küzdve vállalhatta el a Drive egyik aprócska mellékszerepét is, akkor még nem tudva, hogy ötmondatos szerepe az azóta kultfilmmé vált remekmű egyik legemlékezetesebb eleme lesz. Hiába a glamúrkirálynő imidzsével ellentétes prosztó megjelenés, mégis ő lett a végzet asszonya, és a szemében tükröződő rémületet talán sose felejtjük el.


Következő filmes projektjei már csak a résztvevők miatt is izgalmasnak hangzanak; a Bomb rendezője Sally Potter (Orlando), főszereplői pedig Christina mellett Annette Bening és Elle Fanning, míg a Seconds of Pleasure-ben Mike Figgis (Las Vegas végállomás) rendezi Neil Labute (Férfitársaságban) forgatókönyvéből, Kristin Scott Thomas, Matt Dillon és Julia Stiles partnereként.

- - -

John Slattery

A sorozat jelenettolvaja, a legjobb beszólásokért felelős kujon ezüstróka, Roger Sterling megformálója valószínűleg már lekésett a nagy hollywoodi mozis áttörésről, noha a Mad Men előtt már a Szex és New York-ban, a Született feleségek-ben és George Clooney és Steven Soderberg K Street című HBO-sorozatában is emlékezeteset alakított.

Forrás: AMC

John Slattery és Matt Damon a Sorsügynökség című filmben


Pár ütős mellékszerepre azért számíthat még, amint azt a Vasember 2-ben a főhős apjaként, vagy a Sorsügynökség utópisztikus ügynökeként bizonyította. Legközelebb a Return és az In Our Nature apaszerepeiben láthatjuk.

- - -

Jessica Paré

Az újabb Mrs. Draper karakteréhez hasonlóan frankofón kanadai származású és már a Mad Men előtt is szerepelt mozifilmekben, pl. a Wicker Park című kosztümös drámában. Szexuális kisugárzásáról az ötödik évad nyitóepizódjában a Zou Bisou Bisou című sanzon elsusogásakor mindenkit meggyőzhetett (és ha sztár lesz belőle, valószínűleg ettől a pillanattól számítjuk majd áttörését), de korábban is előszeretettel állította külsejét egy-egy forró filmes pillanat szolgálatába.


A Hot Tub Time Machine-ben produkált pár perces pucér csobbanása valószínűleg sokkal több embert érdekelt az interneten, mint maga a vígjáték a mozikban, az Elátkozott szerelem (Lost and Delirious) című szép kis kamaszdráma viszont sokkal többet tudott adni pár pikáns lányszerelmes jelenetnél.

A többiek:

Pete megformálóját, Vincent Kartheisert biztos, hogy el fogják halmozni tenyérbemászó gennyláda-szerepekkel, egyelőre csak a Lopott idő-ben láthattuk pont ilyesmi szerepkörben. Sorozatbeli feleségét Trudyt Alison Brie alakítja, aki nem csak hogy a Community című másik kultsorozatban játszik, de mozis karrierjét is beindította, egyelőre a Sikoly 4 és a The Five-Year Engagement kisebb szerepeivel.

Forrás: AMC
Alison Brie (bal szélen) a Sikoly 4-ben

Sajnos kiírták a Mad Men-ből az alkoholfüggőségétől nadrágjába vizelő Freddie Rumsent, megformálója pedig a Szégyentelenek sorozatba távozott, de közben még időt szakított arra, hogy feltűnjön az idei Oscar-díjas The Artist - A némafilmes-ben.

Nem tartozik a sorozat állandó szereplői közé, de az első évadban emlékezeteset alakított (majd a negyedik vége felé kiábrándító módon tért vissza egy rész erejéig) Rosemarie Dewitt, aki időközben három remek függetlenfilmben is feltűnt: az Afterschool után és a Margaret előtt ráadásul címszereplő volt Anne Hathaway mellett a Rachel esküvőjé-ben. Dewitt egyébként a Tara alteregói című Diablo Cody-sorozatban is szerepelt, csakúgy, mint David Mamet lánya, Zosia, aki újabban Peggyt próbálja rávenni a züllésre, a moziban pedig olyan szuper filmekben tűnik fel, mint A gyerekek jól vannak vagy a Greenberg.

Forrás: InterCom
Anne Hathaway és Rosemarie Dewitt a Rachel esküvője című filmben

Az utóbbi két évadban egyre nőtt Lane Pryce, a brit partner jelentősége a sorozatban, és megformálója, Jared Harris is kezd izgalmasabb mozifilmes lehetőségekhez jutni a Benjamin Button különös élete és a Lány a vízben mellékszerepei után. Guy Ritchie Sherlock Holmes-ában például Daniel Day Lewist vagy Brad Pittet várták sokan a főgonosz, Moriarty szerepére, ám végül Harris kapta a lehetőséget. Legközelebb Spielberg Lincolnjában tűnik fel.

Forrás: AMC
Embeth Davidtz | Schindler listájaJared Harris | Sherlock Holmes 2

Sorozatbeli felesége is szerepelt már Spielberg-filmben, méghozzá a Schindler listájá-ban, de Embeth Davidtz még egy sor jó filmből ismerős lehet, pl. a Junebug-ból, a Bridget Jones naplójá-ból vagy éppen az amerikai A tetovált lány-ból.

A sorozat szülőatyja:

A nagy kérdés persze sokáig az volt, hogy a sorozat agyát, Matthew Weinert mikor csábítja el játékfilmes projektekre Hollywood. Nem tartott sokáig, bár a Maffiózók és a Mad Men szülőatyja már nyolc éve szeretné megrendezni a You Are Here című drámai elemekkel dúsított vígjátékot, és a tévé-évadok között többször is újraírta a forgatókönyvet. A Mad Men ötödik szezonja előtt elhúzódott tárgyalásokkal párhuzamosan sikerült meggyőznie Gary Gilbert producert (A gyerekek jól vannak, Margaret, Régi környék), hogy karolja fel a filmtervet, az USA-n kívüli forgalmazásért pedig a Mad Men-t is készítő Lionsgate felel majd. A gyerekkori jóbarátok felnőttkori road movie-jára három televízióban és moziban is jól csengő nevet sikerült megnyernie: Owen Wilsont, Zach Galifianakist és Amy Poehlert. A forgatás már tart, Weiner a Mad Men hatodik évadjának írói munkálataival szimultán tervezi megvágni a filmet, ami akár már a 2013 januári Sundance filmfesztiválon bemutatkozhat, megelőzve a sorozat utolsó előtti, hatodik évadját.