Viggo Mortensen: Kíváncsi vagyok a Tiszántúlra

Vágólapra másolva!
A Gyűrűk Ura Aragornját nem törte össze, hogy A hobbitból kimaradt, viszont legalább eljátszhatta Sigmund Freudot a magyar mozikban most bemutatott Veszélyes vágy című filmben. Az 53 éves Viggo Mortensen arról mesélt az [origo] filmklub riporterének, miért segíti a műorr a színészetet, hogyan kell jól használni a hirtelen jött népszerűséget, és azt is elárulta, szívesen élne a kétszáz évvel ezelőtti Magyarországon. A színészt Londonban értük utol telefonon.
Vágólapra másolva!

Ijesztő feladat lehet egy ennyire ismert figurát eljátszani, mint Freud. Hogyan készül fel erre az ember? Előfordul olyan, hogy a túl sok kutatómunka árt az alakításnak?

Túl sok kutatás nem létezik, egyszerűen azért, mert sosincs elég idő rá. Én nagyon szoktam élvezni a munkámban, hogy mindig újabb és újabb dolgokról tanulhatok. Most különösen érdekes volt elmerülni ennek a filmnek a világában. A pszichoanalízis olyan bonyolult és átfogó téma, hogy akár egész életében kutathatná az ember. Aztán ott volt még az a vibráló és izgalmas közeg is, amiben a történet játszódik: Európa a huszadik század elején.

A műorr miatt jobban hasonlítasz Freudra. Ez segített az alakításodban, vagy inkább zavaró volt, hogy ott virít valami az arcod közepén?

Megszoktam, és végül is segített. Ezenkívül pár kilót is fel kellett szednem, mert ötvenéves korában Freud még az ereje teljében volt, szerette a jó ételeket és a jó bort. Aztán ott volt még a barna kontaktlencse is, amit meg kellett szoknom, mert megváltoztattuk a szemem színét is. Nézegettem Freudról készült fotókat, láttam a testtartását, és abból következtettem arra, hogy hogyan járhatott, mozoghatott. Hallgattam a hangját, hogy milyen erőteljesen beszélt, mikor még egészséges volt. Ezekből a részletekből raktam össze a szerepet.

Forrás: Budapest Film
Forrás: Budapest Film
Veszélyes vágy | Viggo Mortensen

Felkészülés közben rábukkantál olyan információra, amitől egyszer csak úgy érezted, hogy igen, most már értem ezt a palit?

A humorérzéke. Amíg nem olvastam mások beszámolóit Freudról, nem tudtam, hogy ennyire vicces ember volt. De megtudtam, hogy konkrétan könyveket is írt a humorról, és csodálta a szatírát, a gúnyt. Nemcsak az olyan osztrák humoristákat kedvelte, mint Johann Nestroy és Wilhelm Busch, hanem Mark Twaint és Oscar Wilde-ot is. Szerette a viccet, és azokat az embereket, akik ügyesen bántak a szavakkal. Nem szabad elfelejteni, hogy ebben az időben Ausztriában nagyon szigorú antiszemita törvények voltak érvényben: ha zsidó voltál, nem lehettél tagja sem a kormánynak, sem pedig a katonaságnak. Nagyon sok törvény korlátozta a zsidó állampolgárok szabadságát, és a közvélemény is ellenséges volt velük szemben. Freud csodálta azokat, akik ezt a helyzetet humorral kezelték. Neki magának is páratlan humora volt. Hogy ezt tudtam róla, sokat segített abban, hogy hogyan játsszam a szerepet. Rengeteg szöveget kellett megtanulnom - sokkal többet, mint általában -, de az mindig érdekessé tette a folyamatot, amikor bele tudtam lopni némi humort, iróniát.

Van az a híres anekdota A Gyűrűk Ura idejéből, miszerint minden nap mérföldeket gyalogoltál a nehéz kardoddal a kezedben a forgatás helyszínére, hogy mire a kamerák elé állsz, már kellő átéléssel tudd alakítani a figurát. Ennél a filmnél csináltál valami hasonlót?

Bécsben sokat mászkáltam azokon az utcákon, amelyeken Freud is megfordult. Jártam egy csomó antikváriumban, beszereztem olyan könyveket, amelyeket ő is olvasott. És persze rengeteg szivart szívtam. Ez mind nagyon hasznos volt.

Forrás: Budapest Film
Forrás: Budapest Film
Veszélyes vágy | Michael Fassbender és Viggo Mortensen

Említetted egy interjúban, hogy abból a fajta szivarból egyet elszívni olyan, mintha egy egész doboz cigit elszívna az ember. Nem szédültél? Nem volt hányingered?

Amúgy is dohányzom, úgyhogy viszonylag jól viseltem, de tényleg mindig nagy füst gomolygott körülöttem. A forgatási helyszíneken általában nem lehet dohányozni, és a stáb irigykedett is rám, hogy folyton pöfékelhettem.

Freud vagy Jung nézetei állnak közelebb hozzád?

Mindkettőnek voltak gondolatai, amelyek tetszenek nekem, de azt kell mondanom, hogy Freud gyakorlatias és célirányos megközelítése szimpatikusabb nekem. Mindannyiunknak vannak hibái és önpusztító hajlamai, amelyeken nem tudunk úrrá lenni. Jobb, ha ezekkel tisztában vagyunk, és ha lehet, megbarátkozunk velük, ahelyett, hogy figyelmen kívül hagyjuk őket. Egyetértek vele abban, hogy ezeket a hibákat képtelenség rendbe hozni, az ember nem tud kibújni a bőréből. De ha megértjük a gyarlóságunkat, az segíthet abban, hogyan kezeljük őket. Nem hiszem, hogy Jungnak igaza lenne abban, hogy ezeket a problémákat ki lehet gyógyítani valakiből.

Viggo Mortensen és Michael Fassbender egyik jelenete a Veszélyes vágy-ban

Ha lehetőséged lenne beszélni Freuddal, tudnál neki olyat mondani, ami hatással lenne a gondolkodására? Meg tudnád győzni, hogy nincs igaza valamiben?

Valószínűleg nem. Javasolnám neki, hogy ne dohányozzon annyit. Azt is mondanám neki, hogy ha lehet, lásson túl a személyes különbségeiken Junggal való kapcsolatában, és tegye túl magát az önérzetén esett csorbán, mert hasznosabb lenne a tudomány szempontjából, ha újra beszélnének egymással. De nem hinném, hogy Freud hallgatna rám. Persze lehet, hogy mégis.

Már több mint 25 éve vagy a pályán. Felteszem, ez idő alatt sok fiatal színészt láttál olyan gyorsan befutni, mint ahogy Michael Fassbender tette mostanában, aki melletted a fiatal Jungot alakítja. Gyanús neked, ha valaki ilyen hirtelen tör fel? Mi győzött meg arról, hogy valóban megérdemli a sikert?

Ezt majd az idő megmondja. Fantasztikus éven van túl, eljátszhatott jó pár nagyon különböző szerepet, nagy sikereket ért el, ígéretesen alakul a pályája. Mindenkinek kell a szerencse, és neki nagy szerencséje volt azzal, hogy ez a sok film gyakorlatilag egyszerre jött ki, jól promotálták őket, tehát még sokan látták és szerették is őket. Most az a kérdés, hogy mihez kezd a szerencséjével. Fassbendernek most meg kell őriznie a hidegvérét, mert annak a színésznek, aki sikereket ér el, úgy kell viselkednie, mint egy hosszútávfutó. A Gyűrűk Ura-trilógia után számomra - és a filmekben játszó többi színész számára is - megnyíltak a kapuk, rengeteg ajánlatot kaptunk. Volt, aki meg tudta ragadni az alkalmat, más pedig elszalasztotta. Engem mindig az érdekelt, hogy jó történeket meséljek el. Ott volt például a Good, amit Magyarországon forgattunk. Azt a főszerepet nem bízták volna rám, ha nem lettem volna annyira ismert addigra. Cronenberg sem adhatta volna nekem az Erőszakos múlt főszerepét, ha nincs előtte A Gyűrűk Ura sikere. Szerencsém volt, és megpróbáltam ezt a szerencsét a lehető legjobban használni. Fontos a türelem és hogy rendesen felkészülj a szerepekre. Ha megzavar a sok figyelem, ami rád irányul, akkor könnyű rossz filmeket választani. Ha Fassbender tényleg nagyszerű színész akar lenni, most megvan erre a lehetősége.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Michael Fassbender, Keira Knightley és Viggo Mortensen Londonban az interjú napján

Említetted a Good című filmet, amelyet Magyarországon forgattál. Vannak szép emlékeid az országunkkal kapcsolatban?

Szerettem Budapestet, rengeteg mászkáltam ott. Budapest olyan város, ahol nagyon jó sétálni. Gyönyörű épületek vannak, remek kávézók és múzeumok. Szívesen visszamennék oda, és eltöltenék pár napot nyugodtabb körülmények között, úgy, hogy közben nem kell minden nap dolgoznom. És tetszett a vidék is. Tudod, a Balatonnál is forgattunk, és kocsikáztam egy kicsit a környéken. Szívesen elmennék még kis falvakba is, különösen az ország keleti felében. Nagyon kíváncsi vagyok a Tiszántúlra.

A barátaid most forgatják A hobbit-ot Új-Zélandon. Sárga vagy az irigységtől?

Jó móka lenne ott lenni, de sajnos a figura, akit én játszottam, nem szerepel abban a történetben. Azért nem irigykedem rájuk. Élveztem Új-Zélandon lenni, szeretem az ottaniak mentalitását, nagyon barátságosak, fontos nekik a csapatmunka, és pozitív a hozzáállásuk a dolgokhoz. Az is érdekes, hogy ott harmóniában élnek az őslakosok a fehérekkel. Sokkal kevesebb problémát láttam, mint például Ausztráliában, Észak-Amerikában vagy Latin-Amerikában.

Forrás: InterCom
Forrás: InterCom
Viggo Mortensen A Gyűrűk Ura - A király visszatér című filmben

Nekem úgy tűnik, mintha nem igazán a mostani kor embere lennél. Van olyan időszak a történelemben, ahol jobban éreznéd magad?

Foglalkoztat a történelem, sokat szoktam olvasni ebben a témában. Sok olyan kor van, amelyben szívesen élnék. Például a 18-19. századi Magyarországon, vagy megnézném, milyen volt ezer évvel ezelőtt Skandináviában. Talán nincs is olyan kor vagy hely, ami nem érdekelne. Imádom az utazást, és próbálok is minél többet utazni, mind a fizikai valóban, mind pedig gondolatban.

Van olyan történelmi személy, akivel kapcsolatot érzel és még ráadásul még el is tudnád játszani egy filmben?

Talán Chet Baker. Ez érdekes, mert ha Cronenberg nem ajánlja fel ezt a szerepet, soha nem jutott volna eszembe, hogy eljátszhatnám Sigmund Freudot. Szóval nem lehet tudni.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Viggo Mortensen és a Nader és Simin főszereplője a Golden Globe-partin

Láttál valami jó filmet mostanában?

A legjobb film, amelyet az utóbbi időben láttam, a Nader és Simin - Egy elválás története Iránból. Fantasztikus film. Te láttad?

Igen. Azt választottuk meg 2011 legjobb filmjének.

Nagyszerű. Pár hete a Golden Globe-díjkiosztón találkoztam a rendezővel a főszerepet játszó színésszel, és aztán a színésszel rengeteget beszéltünk a fociról. Ő is nagy futballrajongó, és különösen szereti az argentin nemzeti válogatottat, de annyira, hogy messzi országokba is elutazik, csak hogy láthassa őket játszani. Köztudott, hogy én mennyire szeretem azt a csapatot, úgyhogy volt miről beszélgetnünk.