Helen Mirren: Úgy néztem ki, mint egy kelet-európai

Helen Mirren Emerenc szerepében, Szabó István rendező, film, Az ajtó, Szabó Magda regénye
Vágólapra másolva!
Helen Mirren szerda este Budapestre érkezett Az ajtó című film premierje alkalmából. A sajtótájékoztatón kiderült, hogyan kötődik az Oscar-díjas brit színésznő Kelet-Európához, hogy mit szeret a magyarokban és hogy milyen könyvekkel készült Emerenc szerepére. No meg persze arról is meggyőződtünk, hogy hatvanhat évesen még mindig bombanő.
Vágólapra másolva!

A hatvanhat évesen is szexis Helen Mirren szigorú Emerencből filmsztárrá visszaváltozva, fehér alapon buja virágmintás ruhában libbent be szerda este az Uránia moziba. Szabó István Az ajtó című filmjének (kritika) gálavetítésével egy időben a mozi kávézójában sajtótájékoztatót tartottak, ahol Mirren mellett jelen volt a rendező, Eperjes Károly, valamint a film két producere, Hábermann Jenő és Sőth Sándor is. Mirren egy ideig egyedül pózolt a fotósoknak, és megjegyezte, hogy "sajnos én emlékszem a digitális fényképezés előtti időkre is, akkor mindannyian maximum két képet csináltatok volna". Aztán befutott Szabó is, aki a telefonján mutogatott valamit Mirrennek, majd elmondta, hogy a film másik főszereplője, Martina Gedeck írt fél órája sms-t, azért nem tudott eljönni a magyar premierre, mert épp színházban lép fel Németországban, de mindenkit üdvözöl, különösen Helent.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Helen Mirren szerda este az Uránia mozi előtt | Nézz még több képet az eseményről!

Mirren elmesélte, hogy azzal is készült a kifürkészhetetlen, náciszimpatizáns-gyanúba is keveredő Emerenc megformálására, hogy elolvasott néhány könyvet a második világháborúról és különösen a holokausztról, hogy "emlékeztessem magamat a dolog súlyára, és annak a generációnak a szenvedésére, amely sajnos éppen eltűnőben van". Az első ruhapróbákra épp a velencei filmfesztivál alatt került sor: "egy szép hotelben laktam, sztárüzemmódban voltam, gyönyörűen kisminkelve, amikor megjelentek a magyar filmesek a kosztümjeimmel, és kiterítették őket az ágyamra: egy szürke, egy fekete, egy szürke, egy fekete. Amikor felvettem az egyik ruhát és a főkötőt, és belenéztem a tükörbe, megdöbbentem, mert úgy néztem ki, mint egy kelet-európai. Apai ágon félig orosz vagyok, úgyhogy ez valahol mélyen bennem van".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Eperjes Károly és Helen Mirren | Nézz még több képet az eseményről! | Fotó: Pályi Zsófia

Arra felelve, hogy a sok nemzetiségű szereplőgárda és stáb nem jelentett-e nehézséget, Mirren elmondta, hogy "a színészek mind ugyanahhoz a titokzatos törzshöz tartoznak, mindegy honnan jövünk, mind szeretünk nevetni és inni, és ez áthidalja a kulturális különbségeket". Hozzátette, hogy az is sokat segített, hogy Szabó István a filmben szereplő összes színész nyelvén beszél. Eperjes Károly megjegyezte, hogy ő már látta a film angol változatát is, és olyan tökéletes szinkronhangot találtak neki, hogy még neki is olyan volt, mintha saját magát hallaná.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Szabó István | Nézz még több képet az eseményről! | Fotó: Pályi Zsófia

Emerenc a filmben kilenc macskát tart, és csak egy kutyán osztozik az írónővel, de Mirren elárulta, hogy az életben kutyapárti, és azt tapasztalta, hogy a macskákat nehezebb volt kezelni a forgatás során. Kiderült az is, hogy korántsem Az ajtó forgatása volt az első alkalom, hogy Magyarországra jött, már a 70-es években is járt itt. Elmesélte, hogy "idejövet az autóból megláttam egy sor antikváriumot, és arra gondoltam, mennyire szeretem Budapestet, ezeket a kis meghitt apróságokat". Most összesen két napot tölt nálunk, ami alatt, ha ideje engedi, elmegy majd "abba a fürdőbe, ahol sakkoznak a vízben. Azért is szeretem a magyarokat, mert sakkoznak a vízben".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Helen Mirren | Nézz még több képet az eseményről! | Fotó: Pályi Zsófia

Szabó István a színészválasztásról elmondta, hogy bár Szabó Magda a regényben Emerencet nagydarab, vaskos nőnek írja le, Mirren pedig egyáltalán nem ilyen, ő sokkal fontosabbnak találta "a belső tartást, amelyet nem lehet eljátszani, azzal születik az ember". Elmagyarázta, hogy a regény számára több kulcstéma miatt is fontos, ezek egyike, hogy "két határozott világképű ember csap össze, és érvényesíteni akarják az akaratukat a másikon. Ezt a helyzetet mind ismerjük, mindannyian tudjuk, milyen, amikor egy ideológiát akarnak érvényesíteni rajtunk úgy, hogy még a magánéletünket is befolyásolják".