Színészeket játszó színészek

aviator
Vágólapra másolva!
Nem hittük volna, hogy az isteni Marilynt bárki el tudja játszani, de Michelle Williamsnek sikerült a múlt héten bemutatott Egy hét Marilynnel című filmben. Erről jutott eszünkbe, hogy összegyűjtsük a legemlékezetesebb filmeket, amelyekben színészek színészeket alakítanak.
Vágólapra másolva!

5. Faye Dunaway mint Joan Crawford az Anyu a sztár-ban (Mommie Dearest, 1981)

Forrás: outnow
Faye Dunaway az Anyu a sztár-ban

Az Oscar-díjas Joan Crawford (Mildred Pierce, Mi történt Baby Jane-nel?) magánéletének némelyik nem kifejezetten hízelgő részlete - például a sztár alkoholizmusa - köztudott tény, de örökbefogadott lányának, Christina Crawfordnak az anyjáról szóló könyve kiborította a bilit.

Forrás: outnow
Joan Crawford az 1945-ös Mildred Pierce-ben

A Crawford halálát követő évben, 1978-ban kiadott könyv és a belőle készült film (előzetes) instabil, agresszív, kényszerbeteg és feltehetően személyiségzavaros nőnek mutatja be a sztárt, ráadásul azt sejteti, hogy sosem szerette igazán a gyerekeit. Finomkodással biztosan nem vádolhatjuk a Crawfordot alakító Dunawayt, alakítása már-már paródiába fordulóan teátrális, különösen azokban a jelenetekben, amikor elveszíti az önkontrollját, és egy fém ruhaakasztóval támad a lányára vagy éppen fojtogatni kezdi.

* * *

4. Ben Affleck mint George Reeves a Hollywoodland-ben (2005)

Forrás: outnow
Ben Affleck a Hollywoodland-ben

Az 50-es években futó Superman kalandjai-tévésorozat sztárja, George Reeves 1959-ben, gyanús körülmények közt halt meg: a rendőrség öngyilkosságnak minősítette az ügyet, de sokak szerint Reeves baleset vagy gyilkosság áldozata lett. A kicsit vértelen, de korrekt Hollywoodland fő érdekessége, hogy a karrierjével elégedetlen Reevest Ben Affleck formálja meg, aki éppen ezzel a szereppel kezdte újjáépíteni a 2000-es évek elején kátyúba jutott karrierjét.

Forrás: outnow
George Reeves a Superman kalandjai-ban

Affleck alkoholizmusa, Jennifer Lopezhez fűződő, sok negatív publicitást kapó viszonya és főleg több bukott film (Daredevil, Gengszterrománc, Túlélni a karácsonyt) után a nyolcszoros Arany Málna-jelölt színész sokakat meglepett alakításával, ami annyira meggyőző volt, hogy a velencei filmfesztiválon el is nyerte a legjobb férfi színész díját vele.

* * *

3. James Franco mint James Dean a James Dean-ben (2001)

Forrás: AFP
James FrancoJames Dean

A tévéfilmhez hosszasan keresték a megfelelő James Deant, profi színészek és amatőrök közt is válogattak, és összesen ötszáz fiatalt néztek meg a szerepre. James Franco korábban még nem játszott egy jelentős filmszerepet sem, leginkább a Freaks & Geeks című sorozatból lehetett ismerni, viszont tehetsége mellett megvolt az a nagy fórja, hogy igencsak hasonlít Deanre. A vonásaikon kívül még közös bennük az a sármos nyegleség is, ami lábremegtetően vonzóvá teszi mindkettőjüket.

James Dean összeismerkedik Martin Landauval a James Dean-ben

Franco komolyan vette a szerepet: rengetegszer megnézte Dean filmjeit, elolvasott a sztárról egy csomó könyvet, megtanult motorozni és még a cigire is rászokott. Forgatás közben pedig kerülte a kommunikációt a családjával és a barátaival, mert ez segített neki átélni Dean magányosságát. Beszélgetett Deanről az egykori barátaival, többek közt Dennis Hopperrel és Martin Landauval is - utóbbi figurája a filmben is feltűnik, Sam Gould játssza.

* * *

2. Robert Downey Jr. mint Charlie Chaplin a Chaplin-ben (1992)

Forrás: outnow
Robert Downey Jr. Chaplinként pózol

Nemrég, a Robert Downey Jr. legemlékezetesebb szerepeit összegyűjtő cikkünkben a színész második legjobb filmjének kiáltottuk ki a Chaplin-t, természetesen itt is előkelő hely illeti meg. Bár Richard Attenborough filmje kicsit túl szabályos, túl kerek, Downey Jr. nemcsak hitelesen, hanem olyan fiatalos élvezettel alakítja a némafilmsztárt, hogy egyszerűen ellenállhatatlan Chaplinként.

Forrás: outnow
Charlie Chaplin a Gyógyforrás című 1917-es filmben

Ez volt Downey Jr. nagy áttörése, olyannyira, hogy mindjárt Oscar-díjra is jelölték érte (de a legjobb férfi alakítás díját abban az évben Al Pacino kapta az Egy asszony illatá-ért). Egy 2006-os interjúban Downey Jr. úgy nyilatkozott a szerepről, amit huszonhat évesen játszott el, hogy "valószínűleg összeomlottam volna, ha idejében rájövök, hogy mekkora feladatot vállaltam".

* * *

1. Cate Blanchett mint Katharine Hepburn az Aviátor-ban (The Aviator, 2004)

Forrás: outnow
Jude Law és Cate Blanchett az Aviátor-ban

Martin Scorsese Howard Hughes filmesről és repülőgép-fanatikusról szóló filmjében természetesen a kor számos filmsztárja megjelenik, köztük Kate Beckinsale mint Ava Gardner, Gwen Stefani mint Jean Harlow és Jude Law mint Errol Flynn. De a leglátványosabb szerepet a Katharine Hepburnt alakító Cate Blanchett kapta Leonardo DiCaprio mellett (nézz meg egy részletet a filmből!).

Forrás: outnow
Spencer Tracy és Katharine Hepburn Az év asszonya című 1942-es filmben

Blanchett persze bárkit és bármit el tud játszani, de Hepburn szerepében látványosan lubickol: tökéletesen hozza a filmsztár energikus mozgását, sportos megjelenését és jellegzetes New England-i kiejtését (az igazi Hepburn átrendezteti a stúdiót, mielőtt interjút ad). Állítólag még szeplőket is festettek Blanchett arcára, kezére és dekoltázsára, hogy jobban hasonlítson a vörös hajú, szeplős Hepburnre. Alakításáért Blanchett megkapta az Oscar-díjat, és ezzel eddig ő az egyetlen, aki Oscart kapott egy Oscar-díjas megformálásáért (Hepburnt tizenkétszer jelölték a díjra és négyszer el is nyerte).