Kiakadtak a németek a magyar kormány píár-akcióján

Vágólapra másolva!
Értetlenkedéssel és felháborodással fogadta a német sajtó a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szórólapjait, amelyeket Fliegauf Bence Csak a szél című, romagyilkosságokat feldolgozó filmjének berlini premierje után helyeztek el a sajtótájékoztató helyszínén. A magyar rendező nem tudott az ismertető anyagról, szerinte az ötlet jellemző a jelenlegi Magyarországra. Az egyik német lap szerint a kormány akciója rosszat tesz az Arany Medve-várományos filmnek. A KIM azért tartotta fontosnak a háttéranyag kiosztását, mert úgy vélték, hogy az utóbbi időben sok valótlanság jelent Magyarországgal kapcsolatban a nyugat-európai sajtóban, és így akarták elejét venni a film félremagyarázásának.
Vágólapra másolva!

"Értetlenkedés a magyar szórólap-akción" - ezzel a címmel jelent meg cikk pénteken a 3Sat nevű német közszolgálati televízió oldalán. Ahogy arról az [origo] is beszámolt, Fliegauf Bence Csak a szél című, csütörtökön bemutatott filmjének berlini sajtótájékoztatóján az újságíróknak kihelyezett székekeket német nyelvű szórólapok lepték el, amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium adott ki tájékoztatás céljából. A közlemény a magyarországi romagyilkosságok áttekintése után méltatja a 2010-ben helyére lépő kormány romastratégiáját és a szegénység felszámolása érdekében tett erőfeszítéseit.

Részlet a Csak az a szél sajtótájékoztatójából: a Frankfurter Allgemeine Zeitung munkatársa a szórólapokról kérdez

A 3sat portálján megjelent cikk kiemeli, hogy Fliegauf Bence "értetlenkedve reagált a magyar kormány szórólapos akciójára". A Kulturzeitnak adott interjúban Fliegauf "teljesen fölöslegesnek" nevezte az akciót. "Nem gondolom, hogy megsértettek volna engem vagy a filmemet, egyszerűen csak teljesen fölösleges volt. Találkozom itt az újságírókkal, belenézek az arcukba, és azt látom, hogy totál sokkolva vannak, és nem értik ezt az akciót. Egy ilyen dolog kontraproduktív. Nincs köze a filmemhez" - mondta Fliegauf.

- - - - - - - - - -

A KIM által szétosztott német nyelvű ismertetőanyagot
itt olvashatja:
első oldal, második oldal, harmadik oldal.

- - - - - - - - - -

Fliegauf azt is leszögezte, hogy sem ő, sem a sajtósa nem tudott az akcióról. Az ilyen jellegű félresikerült kommunikáció szerinte teljesen jellemző a jelenlegi Magyarországra. "Nem tudom, miért kéne, hogy bárki fenyegetve érezze magát a filmem miatt. Ez nem egy Magyarországról megfogalmazott általánosítás, hanem a rasszizmus mechanizmusáról szól bárhol a világon. Nagyon büszke vagyok a magyar kulturális támogatási rendszerre, és nagyon büszke vagyok arra is, hogy itt, a versenyfilmek között indult a filmem". A cikk idézte a Berlinale sajtószóvivőjét, Frauke Greinert is, aki elmondta, szervezői oldalról semmit sem tudtak a magyar kormány akciójáról.

Forrás: AFP
Fliegauf Bence rendező (kalapban) és a Csak a szél szereplői a berlini sajtótájékoztató előtt

A szórólapokra már a sajtótájékoztatón élénken reagált a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója, aki azt kérdezte meg epésen a stáb tagjaitól, hogy "azért osztották ki ezeket a papírokat, mert az állam is támogatta a film létrejöttét, vagy egy ügyetlen politikai píár-kísérletről van szó?" A magyar rendező már akkor leszögezte, hogy nem tudott az akcióról. A szórólapokról a filmről szóló ma megjelent kritikákban is szó esik több helyen. A Tagesspiel cikkírója szerint például az akció egész biztosan nem használ túl sokat az Arany Medve-várományos filmnek.

Az [origo] megkeresésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a következőképpen reagált a történtekre: "A KIM és a NEFMI összesen 18 millió forinttal támogatta a filmet, ezzel is jelezve, hogy - mint ahogy azt a rendező is elmondta a sajtótájékoztatón - ma Magyarországon mindenki szabadon dolgozhat fel bármilyen témát. A film egy önálló művészi alkotás, ami nem a valóságot követi. Az általunk megírt háttéranyag viszont részletesen ismerteti a valós történéseket, valamint a kormány roma-integráció kapcsán végzett tevékenységeit. Ezzel is elejét kívántuk venni annak, hogy a filmet félremagyarázva, a valós történéseket nem ismerve, a film hátteréről nem tájékozódó újságírók valótlanságokat írjanak le az ügy és Magyarország kapcsán. Az utóbbi időben a nyugat-európai sajtóban több esetben jelent meg számtalan valótlanság, így fontosnak tartottuk a tényeket is bemutató háttéranyag eljuttatását."

Még nem tudni, mikortól vetítik a magyar mozik a Csak a szél-t. A produkció sajtósa az [origo] kérdésére elárulta, hogy a producerek március végi-április eleji premiert szeretnének, de egyelőre nincs szerződésük egyik magyarországi forgalmazóval sem.

Olvasnivaló: A szemét nem kellék, hanem valóság - beszámolónk a filmről és a berlini sajtótájékoztató eseményeiről

Olvasnivaló: Imádja a német sajtó Fliegauf Bence filmjét - cikkünk a film németországi sajtófogadtatásáról