Vagy a plakátra koncentrálok, vagy a spermámra

Vágólapra másolva!
Megörültünk, amikor hallottuk, hogy Kenczler Márton fogja tervezni A szégyentelen című film magyar plakátját, mert korábbi munkáit ismerve tudtuk, hogy nagyon ütős lesz. A szexfüggő fiatalember kalandjairól szóló, általunk is ajnározott alkotáshoz Kenczler három posztert is készített: az egyiken egy dekoltázs, a másikon egy női ágyék látható, a harmadikra pedig spermával írta ki a film címét. A magyar forgalmazó hiába hangoztatta elöljáróban, hogy figyelemfelkeltő plakátokat szeretne, a végeredményt túlságosan is bevállalósnak tartották, és inkább eltekintettek a használatuktól. Mi most megmutatjuk a letiltott plakátokat, és kikérdezzük róluk a grafikust.
Vágólapra másolva!

Milyen instrukciókat kaptál a forgalmazótól?

Bevállalós, figyelemfelkeltő plakátot szerettek volna, olyat, amire azok a fiatalok is bemennek a moziba, akik nem feltétlenül ugranak a Michael Fassbender névre.

Mit szóltak a kész plakáthoz?

Akivel én a kapcsolatot tartom, nagyon szerette, de ez nem meglepő, mert vele együtt gondolkodtunk a koncepción is. Én hoztam az ötleteket, és együtt finomítottuk idáig. Az ő kollégáit már nehezebb volt meggyőzni. Sokáig úgy tűnt, hogy nem is sikerül, de végül jött a zöld jelzés. Később, gondolom, magasabb szintektől jött az a visszajelzés, hogy ez nem mehet ki élesbe. Egyetlen konkrét ok jutott el hozzám, mégpedig, hogy ez nem elég figyelemfelkeltő. Erre nem lehet nagyon reagálni, gyanítom, nem is ez a valódi ok, pedig simán lehetne azt mondani, nekünk ez mégis sok, bocs.

Forrás: Kenczler Márton
A szégyentelen - első plakátterv | Készítette: Kenczler Márton

Gondolom, te, aki gyakran dolgozol megbízásra, már megszoktad, hogy nem fogadják el a dolgaidat. Mi a legfrusztrálóbb ebben?

Pont ez a legfrusztrálóbb ebben. Hogy nem fogadják el. Holott első körben azért jönnek hozzám, mert azt gondolják, tudni fogom a megoldást számukra. Azért ma már elég ritkán, szinte soha nem fordul elő velem olyan, hogy végül megszakad egy közös munka. Mindig tudunk olyat készíteni, ami mindenkinek tetszik.

Mi volt az elképzelésed/célod, amikor elkezdtél gondolkozni ezeken a plakátokon?

A célom az volt, hogy az ügyfelem igényeinek megfelelő plakátot készítsek. Figyelemfelkeltő, provokatív plakátot szerettem volna csinálni, de úgy, hogy ne legyen ízléstelen, ne legyen túl explicit.

Hallottam, hogy saját fotókat használtál. Ki volt a modell? Mesélnél a fotózásról?

A fotókat Szombat Éva csinálta. Ritka, hogy saját képeket tudunk készíteni egy külföldi filmhez. A modellemet nem adhatom ki, ahogy te sem a forrásaidat. Annyit elmondhatok, hogy nem hivatásos modell, csak egy lelkes, önfeláldozó, filmkedvelő lány, aki hajlandó volt segíteni nekem ebben a munkában. Nagyon nehéz lehetett neki, idegen emberek előtt meztelenkedni, még akkor is, ha a lehető legdiszkrétebben csináltuk, azért mégiscsak három órán át fotózták a testrészeit közvetlen közelről.

Forrás: Kenczler Márton
A szégyentelen - második plakátterv | Készítette: Kenczler Márton

Úgy tűnik, mintha az első plakáton egy dekoltázst, a másodikon pedig egy ágyékot látnánk. Mégis valami azt súgja, hogy ez nem így van. Miket látunk?

Remélhetőleg azért súgja ezt, mert valójában tényleg nem egyértelmű, hogy milyen testrészeket látunk. Úgy néz ki, mintha, de valami nem stimmel. Dekoltázs vagy fenék? Mindkettő lehetne. Ágyék vagy hónalj? Testrészeket, izgató bőrfelületeket akartam mutatni, de egy mellet vagy ágyékot csak úgy feldobni a plakátra, túl egyszerű, és nem is annyira érdekes. Egy teljes filmet úgysem lehet elmesélni egy plakáton, én a szexre koncentráltam, és most nekem itt a textúrák voltak érdekesek. A közelség nagyon intim, de mégis személytelen az egész.

Legalább azt áruld el, hogy a második plakáton mit látunk!

Az egy hónalj igazából.

A harmadik plakáthoz igazi spermát használtál? A sajátodat? Hogyan rendezted el ilyen alakban? Volt rajtad gumikesztyű? Az tényleg egy nő háta?

Vagy a plakátra koncentrálok, vagy a spermámra. A kettő nem megy egyszerre sajnos. Ezért nem használtam a sajátomat, mert akkor nem tudtam volna arra figyelni, hogy jól sikerüljenek a fotók. Nem volt rajtam gumikesztyű, az tényleg egy nő háta, és egy hosszú nyelű teáskanál szárával írtam le a "shame" szót. De valójában az nem igazi sperma, hanem Petrovics György foodstylist-special effekt guru műalkotása. Csodálatos műsperma. Nem árulhatom el, hogyan készült. Volt több különböző spermánk is, de végül ez lett a nyerő.

Forrás: Kenczler Márton
A szégyentelen - harmadik plakátterv | Készítette: Kenczler Márton

Utánanéztél annak, hogy nem büntethetnek a sperma használatáért? Mit mond erről a reklámtörvény? Ez nem számít obszcénnak?

Ez a megbízóm feladata. Én elmondtam, mit szeretnék, ő tudomásul vette. Obszcén ez, ha prűd vagy. Egy mell, egy hímvessző, egy női ágyék is obszcén, ha elég prűd vagy hozzá, de fele ennyire sem hatásos. Szerintem nincs ezzel gond, nyilván ezért is ez jutott eszembe, értem, hogy provokatív, de például szerintem nem gusztustalan.

Mi lesz a plakátok sorsa, most, hogy visszadobta a forgalmazó? Megpróbálod elpasszolni külföldre?

Nem tudom, felkerült a munkáim közé, és majd néha megnézem. Ha valakinek tetszik, szüksége van rá, akkor létezik az az összeg, de én nem teszek azért meg semmit, hogy megvegyék.

Láttad a filmet, mielőtt elkezdtél ezeken dolgozni?

Nem láttam a filmet. Nagyon ritkán látom a filmet. Trailerből és cikkekből tájékozódtam, de többek szerint működik, illik a filmhez.