2011 a moziban: A legjobb színész

Vágólapra másolva!
Egy részeges rendőrbíró, egy megromlott kapcsolatban vergődő férfi, egy crackfüggő bokszedző és két ír rendőr volt idén a kedvencünk a moziban.
Vágólapra másolva!

5. Chris O'Dowd (Koszorúslányok)

Forrás: ecranlarge

Nem tagadjuk, gyakran előfordul velünk, hogy belehabarodunk egy színészbe/színésznőbe, olyan imádnivaló a vásznon. Ilyenkor a feldobottság érzése akár napokig is eltarthat, és így volt ez a Koszorúslányok után is, amiben ettől a kékszemű, bongyorhajú ír fiútól olvadtunk el. Kristen Wiig neurotikus vibrálását remekül ellensúlyozta a végtelenül nyugis és kedves rendőr szerepében, aki bájos higgadtsággal és bölcsességgel kezelte a nő minden dilijét. Álomférfi.

* * *

4. Jeff Bridges (A félszemű)

Forrás: ecranlarge

Ha rajtunk múlt volna, Jeff Brides biztos nem az Őrült szív-ért kapja meg az Oscar-díjat tavaly, hanem A félszemű-ért idén. Coenék westernjében részeges rendőrbírót alakít, aki durva, kiszámíthatatlan, de mégis helyén a szíve. Lehetett volna sematikus is ez a figura, de Bridges a kíméletlenségtől kezdve a csodálatraméltó hősiességig és az elő-előbukkanó komikumig rengeteg árnyalatát megmutatta.

* * *

3. Christian Bale (The Fighter)

Forrás: ecranlarge

Igazságtalan módon szinte magától értetődőnek tartjuk, hogy Christian Bale mindig kiváló. A The Fighter-ért mellékszereplői Oscar-díjat kapott, de valójában az ő show-ja a film, amiben fivére (Mark Wahlberg) crackfüggő, szétesett, félig már emberi roncs bokszedzőjét alakítja. Úgy izzad, úgy hazudik, úgy esik szét a szemünk láttára, mint egy igazi függő, de szánalmas gyengesége mögül kivillan az érző ember, akinek a testvére mindennél fontosabb a világon.

* * *

2. Brendan Gleeson (A guardista)

Forrás: ecranlarge

John Michael McDonagh álomszerepet ajándékozott az ötvenöt éves Brendan Gleesonnak. Az ír kisváros rendőre első pillantásra egy büdös bunkó, de hamar rájövünk, hogy sokkal rafkósabb annál, amilyennek tűnik. Aztán jól meglep minket sajátos, sziklaszilárd erkölcsi érzékével, és a film legvégére igazi westernhőssé magasodik. Gleeson mindezt fütyörészve, játszi könnyedséggel szállítja, mintha mi sem lenne természetesebb, mint hogy az év legösszetettebb figuráját pont egy sötéthumorú vígjátéktól kapjuk meg.

* * *

1. Ryan Gosling (Blue Valentine, Drive)

Forrás: ecranlarge

A Drive-ban Ryan Gosling megmutatta, hogyan tud hatásosan hallgatni, és ezt is imádtuk, de a Blue Valentine-ban még izgalmasabb volt. Egy félmosollyal tudatta a nézővel, hogy halálosan beleszeretett Michelle Williamsbe, és egy sóhajjal, hogy vége a kapcsolatuknak. Aztán őrjöngött, nevetségessé vált kicsinyes féltékenységével, közszemlére tette sebzett férfiasságát, és mindez ellenére szerető apa maradt. Annyira valóságos volt minden jó és rossz tulajdonságával, hogy a szívünk szakadt meg érte.