Nélkülük mozizunk tovább

2011 filmvilág halottak
Vágólapra másolva!
Idén búcsút mondtunk a nyolc férjet fogyasztó dívának, az Utolsó tangó Párizsban kihasznált szeretőjének, a Szomszédok Lenke nénijének, valamint a Tizenkét dühös ember rendezőjének, és annak a producernek is, akinek a Végtelen történetet köszönhetjük. A filmvilág 2011-es halottaira emlékezünk.
Vágólapra másolva!

Pete Postlethwaite (1946. február 7. - 2011. január 2.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: Mokép

Az angol színész első fontosabb filmszerepét az 1988-as Távoli hangok, csendélet című filmben játszotta. Karakteres arcát láthatta a közönség többek közt a Közönséges bűnözők-ben, ahol Mr. Kobayashit alakította, az Apám nevében című filmben, amelyért a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában Oscar-díjra is jelölték, a Fújhatjuk!-ban és Baz Luhrman Rómeó és Júliá-jában, ahol Lőrinc barátot játszotta. Legtöbbször munkásosztálybeli, gyakran fenyegető figurákat alakított. 2010-ben három filmben is láthattuk: szerepelt A titánok harcá-ban, az Eredet-ben és a Tolvajok városá-ban is. Steven Spielberg, aki a Jurassic Park 2-ben és az Amistad-ban is rendezte, "a világ legjobb színészé"-nek nevezte. Erre Postlethwaite tréfásan úgy reagált, hogy "biztos vagyok benne, Spielberg valójában azt mondta, 'Pete azt hiszi magáról, hogy ő a világ legjobb színésze'".

* * *

Peter Yates (1929. július 24. - 2011. január 9.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: Mokép

Az angol filmes először színészként dolgozott, rendezőként az 1963-as Summer Holiday című filmmel debütált. Első amerikai - és leghíresebb - filmje a San Franciscó-i zsaru (Bullit) volt, amelynek legendás üldözős jelenetében Steve McQueen egy Ford Mustanggal kergeti a rosszfiúkat. Rendezte Peter O'Toole-t (Murphy háborúja), Robert Redfordot (A nagy balfogás), Robert Mitchumöt (Eddie Coyle barátai), Barbra Streisandet (Csak a férjem meg ne tudja!), Sigourney Weavert (Vigyázó szemek) és Chert (A gyanúsított) is. 1983-ban két teljesen különböző stílusú filmjét is bemutatták: a Támadás a Krull bolygó ellen című sci-fit és Az öltöztető című kamaradrámát. Négyszer jelölték Oscar-díjra, de nem kapta meg a szobrot.

* * *

Bernd Eichinger (1949. április 11. - 2011. január 24.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: Mokép
Bernd Eichinger és Dustin Hoffman a Parfüm című filmben

A német producer 1980-ban vásárolta fel a csőd szélén álló Constantin Filmet, amivel aztán olyan sikereket ért el, mint a Végtelen történet és A rózsa neve. Aztán Hollywoodban megcsinálta a Kísértetház-at Meryl Streeppel, és olyan kasszasikereket hozott össze, mint A kaptár-sorozat, vagy a Fantasztikus négyes. Eközben Németországban közérthető művészfilmeket gyártott, melyek közül a Hontalanul Afrikában Oscar-díjat is nyert a legjobb külföldi film kategóriájában. Ő állt a második világháború végnapjait bemutató A bukás és a RAF történetét feldolgozó A Baader-Meinhof csoport, a Parfüm és az Elemi részecskék mögött is.

* * *

Maria Schneider (1952. március 27. - 2011. február 3.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: Mokép

Legismertebb alakítását Marlon Brando partnereként nyújtotta az 1972-es Utolsó tangó Párizsban című filmben. Még csak 19 éves volt, amikor megkapta Brando szeretőjének szerepét a szexuális tartalma miatt nagy botrányt kavaró filmben, később többször nyilatkozta, hogy úgy érezte, Bernardo Bertolucci rendező manipulálta és megalázta őt a forgatás közben. Igazából sosem tudott kitörni a szexszimbólum skatulyájából, de olyan legendás rendezők is foglalkoztatták, mint Michelangelo Antonioni (Foglalkozása: riporter), René Clément (A gyerekfelügyelő) és Jacques Rivette (Körhinta).

* * *

Annie Girardot (1931. október 25. - 2011. február 28.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: Mokép

A párizsi születésű Girardot 1955-ben, a Tizenhárman az asztalnál című filmmel mutatkozott be. Öt évvel később szerepelt a Rocco és fivérei című klasszikusban. Pályafutása igazán a 60-as években vett lendületet. Játszott az Élni az életért című drámában, szerepelt a Dillinger halott című filmben. A szoknyás zsaru, valamint az Ellopták Jupiter fenekét című alkotásban Phillippe Noiret oldalán játszott. Egyik utolsó nagy szerepét Michael Haneke 2001-es A zongoratanárnő című filmjében alakította, amelyben Isabelle Huppert zsarnok anyja volt, de feltűnt Haneke négy évvel későbbi Rejtély című filmjében is.

* * *

Jane Russell (1921. június 21. - 2011. február 28.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: Mokép

Legtöbben az 1953-as Az urak a szőkéket szeretik-ből ismerik, amelyben Marilyn Monroe-val Párizsban szerencsét próbáló énekesnőket alakítottak. Első filmszerepét felfedezőjének, Howard Hughesnak A törvényenkívüli című filmjében alakította. Ezt először betiltották erkölcstelensége miatt: Russell dús keblei és mély dekoltázsa túlzásnak bizonyultak. Hughes állítólag egyszer azt mondta Russellről, hogy "két jó oka van, hogy a férfiak elmennek megnézni a filmjeit, és ennyi elég is". A '48-as The Paleface-ben Bob Hope-pal, a His Kind of Woman-ben és a Macaó-ban Robert Mitchummal szerepelt. Énekesnőként is tevékenykedett, két nagylemezt adott ki, és több olyan felvételt, amelyeken Frank Sinatrával énekel.

* * *

Elizabeth Taylor (1932. február 27. - 2011. március 23.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: Mokép

Kilencévesen szerződtette a Universal stúdió, első szerepét a There's One Born Every Minute című, 1942-es filmben játszotta. Felnőttként első nagy sikerét a Papa című film hozta meg, amelyben Spencer Tracyvel szerepelt. 1956-ban az Óriás-ban Rock Hudsonnal és James Deannel játszott. Ezt követően négy egymás utáni évben jelölték Oscar-díjra: az Esőerdő megyé-ért, a Macska a forró bádogtetőn-ért, Az utolsó nyár-ért és a Modern kaméliás hölgy-ért, melyért végül meg is kapta az elismerést. 1960-ban minden idők legjobban fizetett színésznőjévé vált, amikor egymillió dolláros gázsiért leszerződött a végül csak 1963-ban bemutatott és anyagilag súlyosan megbukott Kleopátra főszerepére. A forgatás alatt viszonyt kezdett filmbeli partnerével, Richard Burtonnel, aki később az ötödik férje lett. Burtonnel szerepelt az 1966-os Nem félünk a farkastól-ban is, amelyért megkapta második Oscar-díját. Népszerűsége a 60-as évek végén hanyatlani kezdett, a 80-as években már csak alkalmanként tűnt fel egy-egy filmben, köztük az 1980-as A kristálytükör meghasadt című Agatha Christie-adaptációban. Utolsó mozifilmszerepét az 1994-es A Flintstone család-ban alakította.

* * *

Komlós Juci (1919. február 10. - 2011. április 5.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: MTI/Sándor Katalin

1935-ben végezte el Rózsahegyi Kálmán színészképző iskoláját, és pályáját még abban az évben elkezdte a Király Színházban, majd számos vidéki és fővárosi színházban játszott. Legtöbben viszont a Szomszédok című 1987 és 1999 közt futó tévésorozatból ismerték, amelyben Lenke nénit alakította. Sok filmben is játszott, köztük Az aranyember-ben, a Rokonok-ban, az Esős vasárnap-ban, a Mire megvénülünk-ben, a Különös házasság-ban, a Lányarcok tükörben című alkotásban, a Beszélő-ben és A megfelelő ember-ben.

* * *

Sidney Lumet (1924. június 25. - 2011. április 9.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: Mokép

Első filmje a Tizenkét dühös ember (1957) című bírósági-lélektani dráma volt, amellyel rögtön rendezői Oscar-jelölést szerzett. Ezután még négyszer jelölték a díjra, az Al Pacino főszereplésével készült, egy bankrablás történetét elmesélő Kánikulai délután-ért, a Hálózat című szatíráért, amely a televíziózás világát állította célkeresztbe, A város hercege című gengszterfilmjéért és a Paul Newman főszereplésével készült Az ítélet-ért. Egyik filmmel sem nyerte el az elismerést, de 2005-ben életmű-Oscart kapott. Al Pacinót rendezte az 1973-as Serpicó-ban is, dolgozott Sharon Stone-nal (Gloria) és a 2006-os Védd magad!-ban Vin Diesellel is. 1996-ban jelent meg Hogyan készül a film? (Making Movies) című könyve, ami tényszerűen, de lebilincselően kalauzolja végig az olvasót a filmkészítés fázisain. Utolsó nagyjátékfilmje a 2007-es Mielőtt az ördög rádtalál című thriller volt.

* * *

Marie-France Pisier (1944. május 10. - 2011. április 24.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: Mokép

Francois Truffaut fedezte fel, amikor 1961-ben ráosztotta Antoine Doinel első szerelmének szerepét A húszévesek szerelme című szkeccsfilm Antoine és Colette című epizódjában. Ezt a figurát még kétszer eljátszotta: 1968-ban a Lopott csókok-ban, majd 1979-ben A menekülő szerelem című filmben. 1968-ban Alise-t játszotta a Tajtékos napok című Boris Vian-regény filmváltozatában, a hetvenes években Alain Robbe-Grillet, Luis Bunuel, Jacques Rivette és André Téchiné alkotásaiban tűnt fel. 2006-ban a Dans Paris című filmben Romain Duris és Louis Garrel édesanyját játszotta, utolsó filmje az Il reste du jambon? című 2010-es romantikus komédia volt.

* * *

Jeff Conaway (1950. október 5. - 2011. május 27.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: Mokép

Leghíresebb szerepe Kenickie-nek, John Travolta bandája legvagányabb tagjának a megformálása volt a Grease című filmben. Korábban ő játszotta a Grease főszerepét a Broadway-en, de a film producerei nem tartották eléggé ismertnek, ezért film főszerepét Travolta kapta. A forgatás alatt hátsérülést szenvedett, akkor szokott rá a fájdalomcsillapítókra, majd a következő három évtizedben súlyos kábítószer- és alkoholproblémákkal küszködött. 2008-ban a Celebrity Rehab című valóságshow-ban nyilvánosan vállalta kokain-, alkohol- és gyógyszerfüggőségét.

* * *

Laura Ziskin (1950. március 3. - 2011. június 12.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: Mokép

Olyan sikerfilmek producere volt, mint a Micsoda nő, a Pókember-filmek és a Lesz ez még így se!. A 70-es években producerasszisztensként indult a pályán, 1984-ben Sally Fielddel együtt céget alapítottak. 1994-ben a 20th Century Fox alá tartozó Fox 2000 Pictures elnöke lett, vezetése alatt olyan filmek készültek a stúdiónál, mint a Harcosok klubja és Az őrület határán. 2000-től a Columbia stúdiónak dolgozott. 2002-ben Ziskin volt az első nő, aki önállóan töltötte be az Oscar-díjkiosztó produceri szerepét, 2007-ben ismét ő volt a gála producere. Utolsó produceri munkája az Andrew Garfield főszereplésével készült A csodálatos Pókember volt, amit 2012. július 2-án mutatnak majd be.

* * *

Bubba Smith (1945. február 28. - 2011. augusztus 3.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: Mokép

A texasi születésű színész leghíresebb filmszerepe Moses Hightower rendőr volt, akit a Rendőrakadémia című vígjátékban, és annak további öt folytatásában alakított (egyedül a Moszkvai küldetés című hetedik részben nem szerepelt). A több mint két méter magas Smith korábban profi focijátékos volt, 1977-es visszavonulása után filmekben, reklámokban és sorozatokban (Egy rém rendes család, MacGyver) játszott, és online kaszinót működtetett.

* * *

Raúl Ruiz (1941. július 25. - 2011. augusztus 19.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: Mokép

A Franciaországban élő chilei filmrendező negyvenéves pályafutása alatt több mint száz filmet rendezett. Magyarországon is bemutatták többek közt az 1998-as Összetört képmás című thrillerjét William Baldwinnal, az 1999-es Marcel Proust-adaptációját, A megtalált idő-t Catherine Deneuve-vel és John Malkovich-csal és a 2006-os Klimt-et, amiben John Malkovich játssza a festőt. Ruiz drámaírónak is termékeny volt: állítólag több mint száz darabot írt. Alkotásaira a szürreális, látomásos, furcsa megoldások jellemzőek.

* * *

Huszár Zsolt (1971. július 12. - 2011. szeptember 17.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: InterCom
Dobó Kata és Huszár Zsolt a Szabadság, szerelem című filmben

A Krétakör társulat egyik alapítója volt, több vidéki színházban játszott, majd 2003-tól az Új Színház tagja volt. Szerepelt többek között a Szabadság, szerelem, a Lora, a Budakeszi fiúk és az Intim fejlövés című filmekben. Sokat szinkronizált is, ő volt például a magyar hangja Bandita Billnek a Rango című animációs filmben, valamint Bella apukájának az Alkonyat-sorozatban. A Szakítópróba és a Kínai hó című rövidfilmekben Pokorny Liával játszott együtt. Negyvenévesen halt meg, közlekedési balesetben.

* * *

Herskó János (1926. április 9. - 2011. október 12.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A budapesti születésű filmrendező-filmpedagógus rendezői karrierje az 50-es évek elején indult A város alatt-tal. Az 1958-as, Törőcsik Mari főszereplésével készült Vasvirág a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába is bekerült. Az 1970-es N. N. a halál angyala volt az utolsó filmje, mielőtt az 1968-as események hatására Svédországba emigrált. Kint már nem rendezett, hanem tanított, de szereplőként felbukkant többek közt Ingmar Bergman 1975-ös A varázsfuvolá-jában és Lars von Trier A bűn lélektana című első nagyjátékfilmjében is. A rendszerváltás után hazaköltözött.

* * *

John Neville (1925. május 2. - 2011. november 19.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: ecranlarge

Jelentős színpadi karriert futott be Londonban, a neves Old Vic társulatban megformálta többek közt Rómeót, II. Richárdot, az Othelló-ban pedig Richard Burtonnel felváltva játszották Othello és Jago szerepét. Filmes karrierje igazán akkor került előtérbe, amikor Terry Gilliam ráosztotta a címszerepet 1988-as Münchausen báró kalandjai című filmjében. 1995 és '98 közt visszatérő szereplő volt az X-akták-sorozatban, ahol ő alakította a Szindikátus egyik befolyásos tagját, az Ápolt Körmű Férfit.

* * *

Ken Russell (1927. július 3. - 2011. november 27.) - Olvasd el a nekrológot!

Forrás: AFP

A brit filmrendező elsősorban arról volt ismert, hogy filmjeiben nyíltan, sokszor sokkolóan ábrázolta a szexualitást. Munkái közé tartozik a Szerelmes asszonyok, amelyért Oscar-díjra is jelölték, a "Krisztus megerőszakolása"-jelenettel elhíresült, botrányos Ördögök, Pete Townsend Tommy című rockoperájának filmváltozata és a Hugh Grant főszereplésével készült A fehér féreg búvóhelye című horrorfilm is. Kritikusait vehemensen gyűlölte, egyszer egy újságírót fejbe vágott egy összetekert újsággal; amiről később azt mondta: "bárcsak egy fémrúd lett volna!".