Brad Pitt kirabolt egy hullát - riport a World War Z forgatásáról

world war z forgatás
Vágólapra másolva!
Mi a zombik kedvenc étele? Mennyit lehet keresni az egész éjszakás fagyoskodással? Statisztánk ismét jelent a World War Z forgatásáról, ahol Brad Pitt egy hulla zsebében kotorászott.
Vágólapra másolva!

A kőbányai konzervgyárban forgó World War Z című zombifilmben statisztáló Bence, aki múltkor elmesélte nekünk, milyen volt Brad Pitt mellett ébredni, a héten már zombikkal is harcba keveredett.

Forrás: angusgillies.com
A World War Z forgatásán Glasgow-ban | Fotó: Angus Gillies

Négy éjszakán keresztül vettek fel egy zombitámadást: "Fegyveres katonák hajtják egy téren a zombik elé az embereket, akik hétköznapi tárgyakból készült alkalmi fegyverekkel harcolnak. Én orosz civilt játszom, de gyári munkások is vannak a tömegben, és valamilyen okból mi harcolunk a katonák helyett" - mesélte Bence. "Hegyekben állnak a halottak a járdán, vannak égő autók, füst és lángokat is kell kerülgetni. Voltak robbanások is a jelenet közben, az éjszakában azok biztos messzire elhallatszottak".

A csatajelenetben "Brad Pitt is ott van, de mivel én a tömeg közepén vagyok, legtöbbször nem sokat látok a színészi játékból. Egyszer közel kerültem hozzá, és azt láttam, hogy menekülés közben mellette lelőnek valakit, az ember összeesik, Pitt pedig a zsebéből próbál kiszedni valamit". Eközben a civilek megpróbálnak ellenállni az őket zombik elé lökdöső katonáknak: "csak az első három sor harcol a zombikkal, a többiek, köztük én is, a katonákkal viaskodunk".

Forrás: angusgillies.com
A World War Z forgatásán Glasgow-ban | Fotó: Angus Gillies

Mint kiderült, a zombik elsősorban a "fiatalokra hajtanak, akikből gondolom, több életerőt nyernek, az öregekre kevésbé. Ezért a fiatalokat rejtegetni kell a tömegben, és az öregek zárják el az utat, így a zombiknak át kell törniük az embereken". Azt is megtudtuk, hogy a zombikat lefejezéssel lehet ártalmatlanítani, és Bence a forgatás szünetében látott is egy levágott zombifejet lándzsára tűzve.

"Harc közben nem láttam, hogyan viselkednek a zombik, de a felvételek közt láttam a zombivá sminkelt statisztákat. Eleve olyan embereket kerestek, akik vagy kopaszok, vagy hajlandók voltak levágatni a hajukat, vegyesen fiúkat és lányokat. Az arcuk és a fejük hullaszínű, hajuk vagy egyáltalán nincs, vagy foltokban lóg. És az arcuk úgy van kikészítve, mint az anatómiai képeken, kilátszik a hússzínű izom".

Forrás: angusgillies.com
A World War Z forgatásán Glasgow-ban | Fotó: Angus Gillies

Bence csak néhány zombit látott, aminek feltételezése szerint az az oka, hogy utólag, számítógépes grafikával fogják majd megsokszorozni a számukat. A civileket alakító statiszták közül voltak, akiket elhívtak fotózásra, hogy majd a fényképeket felhasználva montírozzanak még be embereket a tömegbe utólag. A helyszínen pedig bábukkal növelik a létszámot: a földön fekvő, lelőtt emberek és persze a hullahegyek is bábuk.

A felvétel úgy zajlik, hogy "öt-hat beöltözött asszisztens van szétszórva a tömegben, ők kiáltják, hogy "rolling" és "action", és ha kell, menet közben mondják, hogy merre fussunk". A harcban részt vevő statiszták többnapos kiképzést kaptak, hogy hogyan bánjanak az olyan furcsa fegyverekkel, mint például a belevert szegeccsel szúrófegyverré változtatott golfütő, de kisebb balesetek még így is előfordulnak: "a tömegben nem kell és nem is szabad nagyon kalimpálni a fegyverekkel, mert balesetveszélyes. Néhányan elestek, és láttam valakit, akinek kicsit vérzett a homloka, de nem volt komoly. Egyébként mindig van a helyszínen orvos és mentő".

Forrás: angusgillies.com
A World War Z forgatásán Glasgow-ban | Fotó: Angus Gillies

Időközben Bence számára kiderült, hogy a már múltkor is látott, Brad Pittre annyira nem hasonlító hasonmás a fénydublőr: "vele próbálják ki a beállítást, a világítást. A hidegben, esőben nem Brad Pitt szív, ő csak a főpróbánál jön ki. Két felvétel közt ő néha a rendezővel beszél".

A statisztáknak viszont sokszor a szabadban kell ácsorogniuk: "egyik éjjel majdnem négy órát kellett egy helyben állni, és éjjel 2-3 körül azért eléggé bekeményít a hideg. Teát osztogattak nekünk, de így is megfáztam. Az asszisztensek viszont továbbra is nagyon udvariasak, minden nap elmondják, hogy nélkülünk nem készülne el a film, és egyik éjjel a rossz idő miatt hamarabb elengedték az emberek egy részét." Amikor végigdolgozták az éjszakát, volt, hogy a munka délután négytől reggel 7-ig is eltartott; egy ilyen műszakért 7000-7500 Ft-ot kapnak.

A legnagyobb csatajelenet felvétele még hátravan: jövő héten állítólag hétszáz statiszta szerepel majd a nagyjelenetben.