Egy hónapig csak a párt születését nézhetik a kínaiak

Vágólapra másolva!
Június 15-én mutatták be a kínai mozik a Kínai Kommunista Párt születésének kilencvenedik évfordulójára készített propagandafilmet. A filmet forgalmazó kínai állam nagy kasszasikerre számít, ennek érdekében megtiltotta a moziknak, hogy új hollywoodi filmeket tűzzenek műsorra. A kínai twitterezők a Harry Potter és a Transformers 3. miatt dühösek, közben több weboldalon megszűnt a film értékelésének lehetősége a premier óta.
Vágólapra másolva!

Hiába lenne kíváncsi egy kínai srác, hogy elviheti-e a barátnőjét szombat este a múlt héten bemutatott Egy párt születése című filmre, a hivatalos filmajánlókon kívül nem könnyen találna fogódzót. A filmeket csillagokkal osztályozó két népszerű filmes portál, az Mtime.com és Douban.com letiltotta az Egy párt születésé-nél az értékelést, és törölte az addigi kommenteket és osztályzást (egy felhasználó által korábban lementett képernyő azt mutatja, a felhasználók 87,8 százaléka egy csillagot adott a filmnek).

A film a Kínai Kommunista Párt megalakulásának történetét mutatja be 1911-től 1921-ig. Főszereplője Mao Ce-tung, aki pekingi diákként közelről látja a Csing-diansztia széthullását, majd visszatérve otthonába részt vesz a kommunista párt megszervezésében és a forradalomban.

A Baidu Tieba nevű népszerű kínai fórum bejegyzéseit böngészve (Google-fordításban) az derül ki, akik látták a filmet, leginkább hosszát, unalmasságát és a valódi cselekmény hiányát kifogásolják. Van, aki szerint a film "agymosás", más viszont azt mondja, ha nem az ideológia felől nézi az ember, "eléggé jó film".

Több fórumozót azonban nem a film ideologikussága háborít fel, hanem az, hogy a nagyobb nézőszám érdekében a kínai állam kitiltotta az amerikai filmeket a mozikból arra az időre, míg az Egy párt születésé-t forgalmazzák. Így a nagy nyári kasszasikerek, például a Harry Potter-széria befejező része vagy a Transformers 3. a nemzetközi premiernél egy hónappal később kerül a kínai mozikba, és a korábban bemutatott Kung Fu Panda 2-t is levették a műsorról. Főleg a Transformers miatt zúgolódnak sokan: a Transformers előző része Kína második legnépszerűbb filmje volt (az Avatar előzte csak meg).

A film plakátja

Az IMDb nemzetközi online filmkatalógus oldalán egy kommentelő elmeséli, a kormányzati szerveknek és cégeknek kötelező jegyeket vásárolniuk a filmre a dolgozóiknak. Egy másik felhasználó arról számolt be, a mozijegy ára ennél a filmnél magasabb, mint más filmek esetében.

A filmforgalmazás teljes egészében állami kezekben van, így a siker nem csak ideológiai, de anyagi okokból is fontos Kínának. A filmet 7800 teremben, 1700 moziban vetítik szerte Kínában. A közzétett adatok szerint az Egy párt születésé-t az első hétvégén közel 3 millióan nézték meg. A filmforgalmazó vállalat vezetője azt reméli, a párt születésének július 1-jei évfordulóján még többen mennek el megnézni a filmet a csoportos megemlékezés formájaként.

2009-ben A köztársaság születése címmel mutattak be hasonló propagandafilmet Kínában, akkor a Kínai Népi Demokratikus Köztársaság megalakulásának hatvanadik évfordulójának állítottak emléket a hősies történelmi eposszal. Arra a filmre 13 millióan voltak kíváncsiak, amely így 420 millió jüan bevételt hozott. Az Egy párt születése a 2009-es film előzményeit meséli el hasonló stílusban. Mindkét filmet ugyanaz a rendezőpáros készítette, egyikük, Han Sanping szerint "az Egy párt születése még izgalmasabb, mint A köztársaság születése".

Az előzetes hollywoodi stílusú, akciódús történelmi filmet sejtet


Az új propagandafilmben rengeteg nemzetközileg is ismert kínai mozisztár vállalt szerepet, például a Tigris és sárkány két férfi főszereplője, Chow Yun-fat és Chan Cheng, Andy Lau A repülő tőrök klánjá-ból vagy Wei Tang az Ellenséges vágyak-ból. A hongkongi származású amerikai rendező, John Woo (Mission Impossible 2, Ál/Arc) szintén feltűnik egy szerepben.

A filmet a kínai IMAX mozikban is műsorra tűzték, és tervezik bemutatni tíz külföldi országban is, többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Dél-Koreában és Szingapúrban is - írta a chinafilm.com.