A 3D-s filmek mégsem váltják meg a világot?

3d mozi, karib tenger kalózai
Vágólapra másolva!
Az Avatar világrekordja után a 3D-t megváltóként ünneplő stúdiófejesektől és rendezőktől volt hangos Hollywood, de kezd világossá válni, hogy az amerikai közönség egyáltalán nem osztja ezt a lelkesedést, amikor mozijegyet vásárol. A nyár tele lesz zsúfolva 3D-s filmekkel: most elválik, a technológia elterjedése tényleg forradalom volt, vagy csak múló divat.
Vágólapra másolva!

Hollywood kicsit megszeppent: egymás után két bombabiztos nyári sikernek hitt film teljesített a vártnál rosszabbul az USA-ban, és mindkettőnél a 3D jelentette a gyenge pontot. Az előző héten A Karib-tenger kalózai 4, most pedig a Kung Fu Panda 2 gondolkodtatta el a szakmát, hogy a 3D-hez fűzött nagy remények talán mégsem voltak teljesen megalapozottak. Ez abszolút húsbavágó kérdés most, mert az amerikai mozipiac kifejezetten gyengén teljesített az első harmadévben, és a stúdiók a nyár 3D-s blockbustereitől várják a megváltást.

Forrás: [origo]
Ian McShane A Karib-tenger kalózai 4-ben

Két éve még arról áradoztak a stúdiófőnökök és forgalmazók, hogy a 3D jelentheti a mentőövet Hollywoodnak: úgy tűnt, a csökkenő moziba járási kedvet sikerült ellensúlyozni az új digitális technikával, amiért az emberek nemcsak arra hajlandók, hogy kimozduljanak az otthonukból, de még a hagyományosnál magasabb jegyárakat is kicsengetik.

Azonban akik azt hitték, hogy az Avatar és az Alice Csodaországban új korszakot nyit a filmgyártásban és forgalmazásban, valószínűleg tévedtek: a két sikerfilm összbevételének kb. 70%-a származott a 3D-s vetítésekből, de ezt az eredményt azóta egy filmnek sem sikerült megismételnie. Az USA-ban folyamatosan csökken a 3D-ből származó bevételek aránya, de a vészharangot csak most kongatták meg a stúdiók, amikor A Karib-tenger kalózai 4 előre jelzett 100 millió dollár fölötti bevétele helyett 90,1 millióval indult az amerikai mozikban, amelynek csak 47%-a származott a 3D-s vetítésekből, a Kung Fu Panda 2 pedig 47,8 millióval nyitott, szemben a három évvel ezelőtt bemutatott 2D-s elődje 60,2 milliójával, és bevételének csak 45 százalékát adták a 3D-s jegyek.

Forrás: [origo]
Kung Fu Panda 2

A New York Times friss cikke szerint egyszerűen annyi történt, hogy elmúlt az újdonság varázsa, és az emberek már nem érzik szükségét, hogy plusz pénzt fizessenek a 3D-ért. Megemlítik azt is, ami kezdettől felmerült: sok kisgyerekek utálja a 3D-s szemüveget, ezért épp azok a családi filmek, amelyeknél a legelterjedtebb a 3D, nem profitálnak eléggé a formátumból. A hétvégén a Kung Fu Panda 2 egyik budapesti premier előtti vetítésén mi is tanúi voltunk, hogy egy három év körüli kisfiú arra panaszkodott, hogy "belerepültek a betűk a szemébe", és néhány perccel a film kezdete után anyukájával elhagyta a vetítőtermet. Az amerikai forgalmazási szakértők közt elterjedőben van a nézet, hogy a családi- és gyerekfilmeknél nem kellene erőltetni a 3D-t, inkább az olyan látványos, nagyformátumú, elsősorban felnőtteket megcélzó filmeknél érdemes alkalmazni, amilyen az Avatar volt.

A Hollywood Reporter szerint az idei nyár lesz a 3D nagy tesztje. A piac dugig lesz különböző 3D-s filmekkel, és most elválik, a nézők mikor hajlandók többet fizetni érte, és mikor nem. Különösen izgalmas kérdés, hogy a 3D-s bevételek hogyan alakulnak majd a Transformers 3-nál és az utolsó Harry Potter-nél, két nagysikerű franchise új darabjánál, amelynek az elődei nem 3D-ben készültek.

Az utóbbi hónapok amerikai mozijegy-eladási adatai azt mutatják, a gyártóknak nemcsak a gyerekeknek és a felnőtteknek szánt filmek közt lenne érdemes disztingválniuk 3D szempontjából, hanem az igazi blockbusterek és a kevésbé nagy érdeklődésre számot tartó, illetve kevésbé igényes látványvilágú filmek közt is. Az olyan, amúgy is rengeteg nézőt vonzó filmeknek, mint a sokat emlegetett Avatar és az Alice Csodaországban a 3D még inkább megdobta a bevételét, a kisebb érdeklődést kiváltó, illetve kevésbé igényes bemutatók esetében viszont sokszor hátráltató tényezővé vált: a drágább jegyár eggyel több ok volt arra, hogy az emberek ne nézzék meg a filmet. Az USA-ban csúnyán megbukott Gulliver utazásai és az épp csak jövedelmező Thor az utóbbi esetre példa: forgalmazási szakértők szerint mindkét film jobban teljesített volna, ha olcsóbban lehetett volna rá jegyet venni.

Forrás: [origo]
Jack Black a Gulliver utazásai-ban

Mindez viszont csak az USA-ra igaz. A Kung Fu Panda 2, A Karib-tenger kalózai 4, de még a Gulliver utazásai és a Thor is hasított a nemzetközi piacon. A Magyarország legtöbb multiplex moziját üzemeltető Cinema City hálózat marketingvezetője, Buda Andrea elmondta, nálunk nem érezhető, hogy csökkenne az érdeklődés a 3D iránt. Jelenleg összesen 47 3D-s vetítőterem van az országban (ebből 20 Budapesten), és vidéken további 3D-s vetítőtermek kialakítását tervezik, mert jelenleg még nincs akkora kapacitás, hogy jusson terem minden 3D-s filmnek, amelyet bemutatnak, így bizonyos esetekben választaniuk kell a filmek közt. A régió több országában jelenlevő cég Romániában már eleve úgy nyit minden új mozit, hogy a termek fele 3D-s vetítésre alkalmas legyen.

A filmforgalmazók is megerősítik, hogy nálunk egyelőre szárnyal a 3D. A UIP Duna 3D-s filmjeinél általában az összbevétel 70-80 százalékát adják a 3D-s vetítések, és az arány nem látszik csökkenni: a tavalyi Shrek a vége, fuss el véle bevételének 70 százaléka származott a 3D-ből, az idei Thor-nál ez az arány 77 százaléka volt. A Fórum Hungary által forgalmazott A Karib-tenger kalózai 4 hazai bevételének 69 százaléka jött a 3D-s vetítésekből. Bartók Anna, a cég kommunikációs vezetője elmondta, hogy "nagyságrendekkel több nézőt vonz ugyanannak a filmnek a 3D verziója, különösen, ha IMAX 3D kópián is elérhető". Hozzátette ugyanakkor, hogy a gyerekfilmeknél kisebb az eltolódás a 3D javára - ez egybecseng a fent leírt amerikai tapasztalatokkal. Nálunk - sok más országhoz hasonlóan - azonban később következett be a 3D-robbanás, mint az USA-ban, ezért aztán könnyen elképzelhető, hogy csak időeltolódásról van szó, és előbb-utóbb a magyar közönség lelkesedése is lelohad.

* * *

3D-s filmbemutatók Magyarországon 2011 nyarán:

Június 2. - Kung Fu Panda 2

A 2D-s első rész folytatásában Po, a duci panda immár kung fu mester, és barátaival a kung fu elpusztítására törő gonosz ellen kell harcba szállniuk.

Június 9. - A pap - Háború a vámpírok ellen (Priest)

A Légió rendezője, Scott Charles Stewart bepalizta egy újabb főszerepre Paul Bettanyt, akinek ezúttal az unokahúgát elrabló vámpírokkal kell megküzdenie.

Forrás: [origo]
A pap | Transformers 3

Június 29. - Transformers 3 (Transformers: Dark of the Moon)

Michael Bay azt ígéri, hogy szemben a gyér második résszel, robotos franchise-a harmadik epizódja ütni fog. Erről félelmetes robotkígyók és az egyre morcosabb Shia LaBeouf gondoskodik.

Július 14. - Harry Potter és a Halál Ereklyéi 2. rész (Harry Potter and the Deathly Hallows Part II)

Már a kettévágott Potter-finálé első felénél is felmerült a 3D lehetősége, de a Warner Bros. végül lefújta, mondván, hogy nem elégedettek a látvánnyal. A legvégső rész azonban már tényleg 3D-ben érkezik (IMAX 3D változat is lesz belőle), és nyilván minden eddiginél sötétebb és izgalmasabb lesz.

Forrás: [origo]
Harry Potter és a Halál Ereklyéi | Verdák 2

Július 28. - Verdák 2 (Cars 2)

A Pixar idén sajnos nem igazi újdonsággal, hanem a Verdák folytatásával áll elő. Minden tekintetben növelni szeretnék a tétet: számos helyszín a világ körül, rengeteg akció, és persze 3D. A Fel borzasztó sötét és fakó volt 3D-ben, reméljük, lassan kitalálnak valamit, hogy ne vesszenek oda a színek.

Augusztus 4. - Amerika Kapitány: Az első bosszúálló (Captain America: The First Avenger)

Kissé tölteléknek tűnik a film: mielőtt 2012-ben bedobják a The Avengers-t, gyorsan kap egy külön filmet a nyápicból szuperkatonává felturbózott Amerika Kapitány, hogy jövőre már tudjuk, kiről van szó.

Forrás: [origo]
Amerika Kapitány: Az első bosszúálló | Zöld Lámpás

Augusztus 11. - Zöld Lámpás (Green Lantern)

Ryan Reynolds tesztpilótát játszik, aki egy nem földi eredetű gyűrű segítségével szuperképességekre tesz szert. Idétlen zöld fejű űrlények repkednek majd 3D-ben.

Augusztus 18. - Frászkarika (Fright Night)

Az 1985-ös horrorkomédia remake-je jól hangzik: Craig Gillespie, a Plasztik szerelem rendezője csinálta, a főszerepekben pedig a vámpírt alakító Colin Farrell mellett olyan szerethető fiatal színészek láthatók, mint Anton Yelchin, Christopher Mintz-Plasse és Dave Franco.

Forrás: [origo]
Frászkarika | Hupikék törpikék

Augusztus 25. - Hupikék törpikék (The Smurfs)

Aprajafalva lakosságát Hókuszpók kiűzi otthonukból, és a törpök hirtelen New Yorkban találják magukat. Megszállják Neil Patrick Harris lakását, aki nem kifejezetten lelkesedik új lakótársaiért.